Inledning
Precis som när man surfar med en dator kan det finnas anledningar att koppla upp sig via en vpn-tjänst på mobilen eller surfplattan. Detta gäller både ur anonymitetssynpunkt och för att komma åt önskvärt innehåll.
För det man gör när man kopplar upp sig via vpn är att skapa en krypterad anslutning till en server och sedan låta internettrafiken passera genom denna. På detta sätt kan man surfa anonymt och undvika såväl avlyssning och spårning. Det är också ett sätt att surfa säkrare när man kopplar upp sig mot öppna trådlösa nätverk.
> Test av vpn-tjänster för PC
> Bästa vpn för Mac
> Gratis vpn-tjänster
> Bästa vpn för Netflix
> Bästa vpn för BBC Iplayer
> Bästa vpn för att se svensk tv utomlands
Busenkelt med vpn i mobilen
Att koppla upp sig via en vpn-tjänst på datorn kan ibland vara lite småkrångligt, men så är inte fallet på mobilen. Av de åtta tjänster vi har testat använder sig sju av en egen app, vilket gör både installation och användande superenkelt. Man bara startar appen, väljer vilken server man vill koppla upp sig emot och klickar sedan på anslut-knappen. Inom ett par sekunder kan man sedan surfa anonymt som – om man befann sig i USA, Storbritannien eller upp till 58 andra länder. I många fall kan man på samma sätt “bli svensk” på utlandsresan.
Denna enkelhet innebär också, på gott och ont, att apparna i detta test är väldigt funktionsfattiga. Det gör dem mycket lättanvända, men betyder också att funktioner som exempelvis en kill switch (läs mer nedan) saknas.
Kom runt geoblockering
Just vilket land du kopplar upp dig mot har betydelse för vad du kan komma åt på internet. För att komma åt innehåll i brittiska BBC Iplayer väljer du förstås en server i Storbritannien, för att kunna se filmer på amerikanska Netflix väljer du en amerikansk server. Och för att komma åt allt innehåll på SVT Play när du är utomlands på semestern väljer du en svensk server.
Alla tjänster klarar dock inte av att ge åtkomst till innehåll från exempelvis BBC Iplayer eller amerikanska Netflix. Vilka som gör det och vilka som inte klarar det går att läsa i vårt test.
Långsammare mobilsurf
En negativ bieffekt av att surfa via en vpn-tjänst är att hastigheten blir lägre än vid vanlig surf. Oftast spelar det inte så stor roll, men ska man tanka filer eller strömma film får det inte gå för långsamt. Därför redovisar vi i vårt test snitthastigheterna för att koppla upp sig mot servrar i Sverige, USA och Storbritannien.
Värt att notera är också att ingen av apparna för de mobila vpn-tjänster vi testar har en så kallad kill switch. En sådan stoppar automatiskt all internettrafik om vpn-uppkopplingen bryts, men finns alltså inte hos någon av apparna i detta test.
Så gjorde vi testet
Vi har testat de åtta vpn-tjänster som fick högst betyg i vårt stora vpn-test. Samtliga åtta tjänster testades på både surfplatta och mobil, och med apparna för både Android och IOS. Hastigheten mättes med appen Speedtest och snitthastigheterna tog fram genom 3 x 3 mätningar (morgon, middag och kväll).
För test av åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix använde vi oss av deras respektive appar.
Även om samtliga abonnemangsformer redovisas i testet är det månadskostnaden vid ett årsabonnemang vi har tittat på i våra jämförelser. (Undantaget är Mullvad, som bara erbjuder månadsabonnemang).
Uppgifterna om antalet servrar är leverantörernas egna. Uppgifterna om antalet länder är de som finns i apparna.
Anonine (betyg: 9)
Anonine – billig surf i få länder
Anonine är med i toppen och utmanar testvinnaren Cyberghost om förstaplatsen. Hastigheterna är bra, utan att riktigt nå upp i Cyberghosts nivå, och det går att komma åt såväl SVT Play som amerikanska Netflix och BBC Iplayer. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang ligger på godkända 39 kronor.
Denna kostnad inkluderar fem samtidiga enheter. Väljer du i stället att bara ha en mobil enhet går kostnaden att pressa ned till 32 kronor i månaden. Anonine har med sina 60 kronor också den näst billigaste kostnaden om man väljer att betala varje månad (bara Mullvad med 52 kronor per månad är billigare).
Däremot erbjuder Anonine bara servrar i 34 länder, att jämföra med de 57-60 länder som övriga toppkonkurrenter erbjuder. Och där toppkonkurrenterna erbjuder sex, sju och obegränsat antal samtidiga enheter har Anonine ”bara” fem.
Anonine har också ett eget och pedagogiskt gränssnitt i form av en snygg karta som gör det tydligt vilken server du kopplar upp dig mot.
Anonine är ett bra val som placerar sig strax efter testvinnaren Cyberghost.
Fakta Anonine
Testad:Februari 2019.
Kontakt: anonine.com
Antal servrar: 800+ servrar i 34 länder.
Sajt på svenska: Ja.
App på svenska: Nej.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server: 95 Mbit/s, svarstid 3 ms.
Snitthastighet brittisk server: 89 Mbit/s, svarstid 40 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 75 Mbit/s, svarstid 111 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 60 kronor per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 39 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: Tre månader (55 kronor per månad). Bara en mobil enhet 32 kronor per månad (vid årsabonnemang).
Ladda ner Anoine här!

Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Erbjuder abonnemang för bara en enhet.
Pedagogiskt gränssnitt.
Billigt.

Bara servrar i 34 olika länder.
Inga topphastigheter.
AVG Secure vpn (betyg: 7)
AVG Secure vpn – snabb men dyr
Tillsammans med Norton utmärker sig AVG Secure vpn genom att bara erbjuda årsabonnemang – och dessutom ett mycket dyrt sådant. Med en månadskostnad på 77 kronor är AVG Secure vpn klart dyrast i testet. Men nöjer man sig med ett abonnemang för bara en mobil enhet i stället för fem samtidiga enheter går det att få ned priset rejält till blygsamma 19 kronor per månad.
AVG Secure vpn imponerar inte heller när det gäller antalet länder det går att koppla upp sig mot. Med sina 35 länder är man en bra bit från toppkonkurrenterna.
Däremot placerar sig AVG Secure vpn i topp när det gäller hastigheterna. Näst högst för svenska och brittiska servrar och högst för amerikanska. Det går också att komma åt såväl SVT Play som BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Ett plus också för möjligheten att testa programmet gratis i hela 30 dagar, men sammantaget når AVG Secure vpn inte upp till samma nivåer som toppkonkurrenterna.
Fakta AVG Secure vpn
Testad:Februari 2019.
Kontakt: www.avg.com/en-se/secure-vpn
Antal servrar: Okänt antal servrar i 35 länder.
Sajt på svenska: Nej.
App på svenska: Ja.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server: 125 Mbit/s, svarstid 3 ms.
Snitthastighet brittisk server: 105 Mbit/s, svarstid 28 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 112 Mbit/s, svarstid 113 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: Saknas.
Pris vid helårsabonnemang: 77 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: Bara en mobil enhet, 19 kronor per månad (vid årsabonnemang).
Ladda ner AVG Secure VPN här!

30 dagars demo.
Snabbt.
Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Erbjuder abonnemang för bara en enhet.

Dyrt.
Få prisalternativ.
Få länder.
Cyberghost (betyg: 9)
Cyberghost – nästan full pott
Cyberghost har tillsammans med Hotspot Shield flest abonnemangsvarianter. Förutom månadsabonnemang (118 kronor per månad) och årsabonnemang (48 kronor per månad) går det att binda upp sig i 24 månader (34 kronor per månad) och 36 månader (23 kronor per månad). Trots denna mångfald är inte Cyberghost billigast vid ett årsabonnemang (det är Norton med 33 kronor per månad), men man vinner ändå vårt test, en hårsmån före Private vpn.
Det som gör Cyberghost till testvinnare är framförallt en mycket hög lägstanivå. Man saknar egentliga svagheter och placerar sig i topp eller högst upp i samtliga kategorier i vårt test (månadskostnaden undantagen).
Som väntat erbjuder Cyberghost åtkomst till såväl SVT Play som BBC Iplayer och amerikanska Netflix. Man gör det dessutom med testets bästa snitthastigheter för svenska och brittiska servrar, och med en andraplats för amerikanska.
Till detta erbjuder man flest antal länder att koppla upp sig mot (60 stycken) och näst flesta antal samtidiga enheter (sju stycken) bland de tjänster vi har testat.
Hade man bara haft en lite lägre månadskostnad vid årsabonnemang hade Cyberghost fått full pott. Nu får man nöja sig med utmärkelsen ”Bäst i test”.
Fakta Cyberghost
Testad:Februari 2019.
Kontakt: www.cyberghostvpn.com
Antal servrar: 3000+ servrar I 60 länder.
Sajt på svenska: Nej.
App på svenska: Ja.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 7.
Snitthastighet svensk server: 120 Mbit/s, svarstid 3 ms.
Snitthastighet brittisk server: 108 Mbit/s, svarstid 34 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 85 Mbit/s, svarstid 147 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 118 kronor (13 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 48 kronor (5,25 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Två år (34 kronor/3,69 dollar per månad) och tre år (28 kronor/2,64 dollar per månad).
Ladda ner Cyberghost här!

Många prisalternativ.
Billigt vid långa abonnemang.
Servrar i många länder.
Många samtidiga enheter.
Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Snabbt.

Något hög månadskostnad vid årsabonnemang.
Dyrt vid månadsabonnemang.
Hotspot Shield (betyg: 5)
Hotspot Shield – en klar besvikelse
Hotspot Shield har tidigare placerat sig högt i våra tester och till och med vunnit ”Bäst i test”-utmärkelsen, men denna gång är den tidigare testvinnaren en klar besvikelse.

Visserligen har man gott om abonnemangsalternativ, men alla är betydligt dyrare än konkurrenternas. Den kostnad vi främst jämför, månadskostnaden vid ett årsabonnemang, är exempelvis hela 55 kronor vilket är näst högst i testet.
Även när det gäller antalet länder man kan koppla upp sig mot får Hotspot Shield med sina 29 länder en bottenplacering tillsammans med Norton.
Hastighetsmässigt klarar man sig däremot bra. Även om det inte är några riktiga toppresultat hamnar man på den övre halvan och snitthastigheterna är i stort sett desamma för svenska, brittiska och amerikanska servrar (drygt 80 Mbit/s).
Den stora besvikelsen för Hotspot Shield är istället åtkomsten till olika tjänster, eller snarare avsaknaden av åtkomst. För som enda tjänst i vårt test klarar man varken att erbjuda åtkomst till SVT Play eller amerikanska Netflix. Dock går det bra att komma åt BBC Iplayer.
Hotspot Shield får denna gång se sig nedpetat från tronen och får istället jumboplatsen bland våra åtta deltagare.
Fakta Hotspot Shield
Testad:Februari 2019.
Kontakt: www.hotspotshield.com
Antal servrar: 2500+ servrar i 29 länder.
Sajt på svenska: Nej.
App på svenska: Nej.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server: 89 Mbit/s, svarstid 54 ms.
Snitthastighet brittisk server: 82 Mbit/s, svarstid 40 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 84 Mbit/s, svarstid 119 ms.
Åtkomst till SVT play: Nej.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Nej.
Pris vid månadsbetalning: 118 kronor (13 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 55 kronor (6 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Sex månader (82 kronor/9 dollar per månad) och tre år (32 kronor/3,5 dollar per månad).
Ladda ner Hotspot shield här!

Snabbt.
Många prisalternativ.
Åtkomst till BBC Iplayer.

Dyrt.
Få länder.
Ej åtkomst till SVT Play eller amerikanska Netflix.
Mullvad (betyg: 6)
Mullvad – saknar egen app
Till skillnad från de övriga tjänsterna i detta test har Mullvad ingen egen app. I stället hänvisas man till den mer generella appen Open VPN, där man själv får trixa och fixa med inställningarna. Visserligen finns det tydliga guider på Mullvads sajt om hur man ska gå tillväga, men det går inte att komma ifrån att det ändå är ett stort minus i jämförelse med konkurrenterna.
Även när det gäller abonnemangsalternativ utmärker sig Mullvad negativt. Här finns bara ett enda alternativ, att betala 52 kronor (5 euro) per månad. Bara AVG och Hotspot Shield är dyrare. Samtidigt kan ingen av konkurrenterna mäta sig med Mullvad när det gäller integritet, då man till och med erbjuder möjligheten att betala kontant.
De 37 länder Mullvad låter användarna koppla upp till placerar dem i mitten av testet, en bra bit från testvinnaren Cyberghosts 60 länder.
Hastighetsmässigt bjuder Mullvad också på blandade resultat. Snitthastigheten för svenska servrar är utmärkt (123 Mbit/s är näst bäst i testet) och med 85 Mbit/s placerar man sig på en tredjeplats för amerikanska servrar. Däremot är hastigheten för brittiska servrar med sina 29 Mbit/s i snitt sämst i vårt test.
Det går inte heller att komma åt BBC Iplayer med Mullvad, däremot fungerar både SVT Play och amerikanska Netflix fint.
Sammantaget bjuder Mullvad på lite för ojämna resultat och får tyvärr en plats i botten av vårt test.
Fakta Mullvad
Testad:Februari 2019.
Kontakt: mullvad.net/sv
Antal servrar: 288 servrar i 37 länder.
Sajt på svenska: Ja.
App på svenska: App saknas.
App till Android: App saknas.
App till IOS: App saknas.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server: 123 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 29 Mbit/s, svarstid 43 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 85 Mbit/s, svarstid 150 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 52 kronor (5 euro) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: Saknas.
Övriga prisalternativ: Saknas.
Ladda ner Mullvad här!

Snabba svenska och amerikanska servrar.
Hög integritet.
Erbjuder kontant betalning.

Få prisalternativ.
Krånglig att installera.
Ej BBC Iplayer.
Långsam brittisk server.
Relativt dyr.
Norton Secure vpn (betyg: 6)
Norton Secure vpn – priset är enda fördelen
Norton Secure vpn och AVG Secure vpn är de enda tjänsterna i vårt test som bara erbjuder årsabonnemang. Norton är dock betydligt billigare med sin månadskostnad på 33 kronor. Faktum är att detta är den lägsta månadskostnaden vid ett årsabonnemang i vårt test. Precis som AVG Secure vpn går det med Norton Secure vpn att teckna ett abonnemang för bara en enstaka mobil enhet och kostnaden blir då 25 kronor i månaden. Tyvärr är det låga priset i princip den enda fördelen med Norton Secure vpn.
Man erbjuder bara åtkomst till 29 länder, vilket tillsammans med Hotspot Shield är sämst i testet. Det går inte heller att komma åt BBC Iplayer, däremot SVT Play och amerikanska Netflix.
Hastigheterna imponerar inte heller. 46 Mbit/s för svenska servrar är klart sämst i testet, samma sak för 44 Mbit/s i snitthastighet för amerikanska servrar. De brittiska klarar sig något bättre, men 51 Mbit/s är ändå tredje sämst i vårt test.
Norton Secure vpn är billigt, men bortsett från det finns inte mycket att glädjas åt.
Fakta Norton Secure vpn
Testad:Februari 2019.
Kontakt: se.norton.com/wifi-privacy
Antal servrar: Okänt antal servrar i 29 länder.
Sajt på svenska: Ja.
App på svenska: Ja.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server: 46 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 51 Mbit/s, svarstid 52 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 44 Mbit/s, svarstid 173 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: Saknas.
Pris vid helårsabonnemang: 33 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: Bara en mobil enhet 25 kronor per månad (vid årsabonnemang).
Ladda ner Norton Secure vpn!

Billigt.
Åtkomst till SVT Play och amerikanska Netflix.

Få prisalternativ.
Få länder.
Ej BBC Iplayer.
Långsamt.
Private vpn (betyg: 9)
Private vpn – besegrad på mållinjen
Private vpn placerar sig i toppen i de flesta kategorierna i vårt test. Man erbjuder åtkomst till servrar i hela 59 länder (bara Cyberghost är bättre med 60 länder) och det går att komma åt såväl SVT Play som BBC Iplayer och amerikanska Netflix. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang är med sina 35 kronor i månaden näst lägst (bara Norton med sina 33 kronor i månaden är billigare). Dessutom erbjuder man åtkomst till sex samtidiga enheter där de flesta andra har fem enheter.
Private vpn klarar sig däremot lite mindre bra är hastighetsmässigt. Resultaten är inte dåliga, men räcker bara till en 5:e plats för svenska servrar, en 4:e plats för brittiska servrar och en 7:e plats för amerikanska servrar. Framförallt är det hastigheten på 51 Mbit/s till amerikanska servrar som känns lite tveksam.
Ett litet minus också för otydligheten när det gäller vilka servrar som ger tillgång till BBC Iplayer. Detta kommer dock förhoppningsvis åtgärdas i kommande uppdateringar.
Private vpn utmanar Cyberghost om förstaplatsen, men får se sig besegrad på mållinjen. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang är visserligen lägre, men Cyberghost är snäppet vassare när det gäller antal servrar, antal samtidiga enheter och snitthastigheterna. Men skillnaden är som sagt hårfin.
Läs även: Stort test av vpn-tjänster för datorn
Fakta Private vpn
Testad:Februari 2019.
Kontakt: privatevpn.com/se
Antal servrar: 100+ servrar i 59 länder.
Sajt på svenska: Ja.
App på svenska: Nej.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: 6.
Snitthastighet svensk server: 107 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 84 Mbit/s, svarstid 40 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 51 Mbit/s, svarstid 152 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 71 kronor (7,67 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 35 kronor (3,82 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Tre månader (45 kronor/4,88 dollar per månad).
Ladda ner Private vpn här!

Servrar i många länder.
Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Många samtidiga enheter.
Billigt.

Långsam uppkoppling mot amerikanska servrar.
Otydligt vilka servrar som ger tillgång till BBC Iplayer.
Windscribe (betyg: 9)
Windscribe – skräddarsydda abonnemang
Den stora skillnaden mellan Windscribe och konkurrenterna är möjligheten att skräddarsy abonnemanget. För varje 9 kronor (1 dollar) i månadskostnad får du ytterligare en server att koppla upp dig mot. Är du exempelvis bara intresserad av att komma åt SVT Play på semestern utomlands och vill kunna se filmer på amerikanska Netflix kostar det bara 18 kronor i månaden. För ytterligare 9 kronor går det dessutom att få fri mängd data, vilket i princip är en nödvändighet för den som vill strömma video.
Vill du komma åt alla servrar i de 57 länder där Windscribe erbjuder blir priset 37 kronor (4,08 dollar) per månad vid ett årsabonnemang eller 81 kronor (9 dollar) om man betalar en månad i taget. Det är inte lägst, men i alla fall bland de lägre priserna i vårt test.
Unikt för Windscribe är också att det ingår ett obegränsat antal samtidiga enheter, jämfört med konkurrenternas fem till sju enheter. I praktiken är detta dock ingen större fördel, då de flesta knappast har fler än fem enheter uppkopplade samtidigt.
Det går utmärkt att komma åt såväl SVT Play som BBC Iplayer och amerikanska Netflix med Windscribe. Hastigheterna är bra för svenska och amerikanska servrar, men Windscribe får ett litet minus för hastigheten till brittiska servrar. Den är inte usel, men näst långsammast i vårt test.
Minus också för supporten, som i det närmaste är obefintlig.
Det bör också nämnas att Windscribe har ett riktigt bra gratisalternativ, även om datamängden är begränsad. Det finns inte åtkomst till amerikanska Netflix eller svenska servrar i denna version, men BBC Iplayer går dock att komma åt.
Fakta Windscribe
Testad:Februari 2019.
Kontakt: www.windscribe.com
Antal servrar: Okänt antal servrar i 57 länder.
Sajt på svenska: Nej.
App på svenska: Nej.
App till Android: Ja.
App till IOS: Ja.
Antal samtidiga enheter: Obegränsat.
Snitthastighet svensk server: 123 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 45 Mbit/s, svarstid 45 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 82 Mbit/s, svarstid 106 ms.
Åtkomst till SVT Play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: 81 kronor (9 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 37 kronor (4,08 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Skräddarsydda abonnemang där varje land som läggs till kostar 9 kronor (1 dollar) extra.
Ladda ner Windscribe här!

Servrar i många länder.
Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix.
Skräddarsydda månadsabonnemang.
Bra gratisalternativ.
Billigt.

Långsam uppkoppling mot brittiska servrar.
Dålig support.
Inget Netflix och inga svenska servrar i gratisversionen.