Windows 11 är här och om din dator klarar systemkraven kan du ladda ner och installera uppdateringen redan idag. Systemkraven har under sommaren varit det största samtalsämnet kring Windows 11 – följ med så reder vi ut dem.
Windows 11:s systemkrav
Processor: 64-bitarsprocessor på 1 GHz eller mer med minst två kärnor. Det låter inte så farligt, men den måste dessutom vara väldigt ny. I princip handlar det om åttonde generationen Core-processor från Intel och Ryzen 3000-familjen eller nyare från AMD, med ytterligare några något äldre processorer som vissa modeller av Ryzen 2000-serien och Intels Skylake-X. Kompletta listor finner du hos Microsoft. RAM: Minst 4 GB. Lagring: Minst 64 GB. TMP: Trusted Plattform Module (TPM) version 2.0. Finns inbyggt i de flesta av processorerna som stödjer Windows 11, men kan behöva aktiveras i bios. Grafikkort: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin. Skärm: Högupplöst 720p-skärm större än 9-tum på diagonalen och med 8 bits per färgkanal. Internetuppkoppling och Microsoft-konto: Windows 11 Home kräver internetuppkoppling och ett Microsoft-konto för den inledande installationen. Internetuppkoppling krävs för uppdateringar och för att ladda ner och ta del av vissa funktioner. Ett Microsoft-konto krävs för vissa funktioner.
Så kontrollerar du om din dator kan uppdateras till Windows 11
Microsoft har släppt ett program du kan installera som automatiskt kontrollerar alla systemkraven och meddelar om din dator tillfredsställer kraven eller inte. Efter flera uppdateringar kan programmet tala om vad det är som saknas om du får meddelandet att datorn inte stödjer Windows 11. Tidigare fick du ingen information alls, men nu säger programmet till om det till exempel är processorn som inte är ny nog eller att en tpm 2.0-modul saknas. Gula varningar betyder att du kanske kan åtgärda problemet – röda innebär att du förmodligen måste uppgradera hårdvaran.
Kraven går att kringgå – men Microsoft kan stoppa uppdateringar
Om din dator inte klarar systemkraven för Windows 11 kan du inte använda Windows Update för att installera uppdateringen, men det går faktiskt att installera systemet ändå. Microsoft har officiellt medgett att så är fallet, men säger så klart att det inte rekommenderas och att du i så fall inte kommer få någon support.
Processorkravet kan du kringgå genom att ladda ner en iso-fil och skapa installationsmedia på en usb-sticka, som du startar datorn från. De andra kraven kräver lite mer arbete. Det enklaste sättet i skrivande stund är Universal Mediacreationtool, ett skript utvecklat av Aveyo som publiceras som öppen källkod på Github. Det laddar ner rätt iso-fil från Microsoft, kör Microsofts officiella verktyg för att skapa installationsmedia, och modifierar den så att installationsprogrammet ignorerar kraven på Secure Boot, tpm och processor.
Skriptet ställer även in datorn att sluta kontrollera tpm-status vid systemuppdateringar, genom att lägga till nya nycklar och värden i Windows-registret. Det finns dock ingenting som garanterar att det kommer fortsätta fungera för all framtid. Eftersom Microsoft inte lägger någon energi på att se till att systemet fungerar på datorer som inte stöds officiellt är det dessutom fullt möjligt att senare uppdateringar blir buggiga, även om du lyckas installera dem.
Microsoft har meddelat att den som ignorerar systemkraven inte är garanterad några uppdateringar i framtiden, inte ens säkerhetsuppdateringar.
Med andra ord: Du kan välja att kringgå systemkraven och testa Windows 11 på din gamla dator, men gör det på egen risk.
Aktivera tpm och Secure Boot
Om hälsokontrollen klagar på att din dator saknar tpm-modul och/eller funktionen Secure Boot kan du förmodligen aktivera det i datorns biosinställningar. Det här är något som framför allt kommer gälla alla hemmabyggda datorer. De flesta processorer från 2015 och framåt har en inbyggd tpm-modul – på Intel kallad Platform Trust Technology (ptt) och på AMD firmware tpm (ftpm).
Moderkortstillverkarna aktiverar normalt inte ptt/ftpm som standard utan det är något du själv får slå på om du vill använda det. Tidigare har en tpm-modul inte varit varken ett krav eller ens något riktigt användbart för hemanvändare, och därför har få brytt sig om att aktivera det.
För att aktivera ptt/ftpm behöver du starta datorn och öppna bios-inställningarna. Hur du gör det på just din dator varierar från tillverkare till tillverkare. Ofta trycker du på F2 eller Delete så fort du ser biosskärmen innan Windows drar igång. Enklast är att söka på datormodell eller moderkort plus ”bios settings” så bör du hitta rätt. Väl inne i inställningarna ser det olika ut från tillverkare till tillverkare, och tyvärr har olika tillverkare placerat inställningen för tpm och ptt/ftpm på olika ställen. Du kan leta igenom menyerna själv tills du hittar rätt eller söka på datorn/moderkortet plus ”enable ptt” (om du har Intel-processor) eller ”enable ftpm” (med AMD). På undertecknads dator med Gigabyte Z390 Designare ligger det under Settings -> Miscellaneous men det kan ligga under till exempel Advanced, Security eller något annat.
Secure Boot är en annan funktion som krävs. Inställningen för det kan ligga intill den för ptt/ftpm eller någon annanstans. Om den inte syns kan du behöva stänga av något som kallas csm support först.
Andra systemkrav
Förutom modern processor och säkerhetsfunktioner kräver Windows 11 minst 4 gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte utrymme på hårddisken. Det senare betyder inte att systemet faktiskt tar upp så mycket utrymme, men Microsoft säger att det faktiska utrymmet varierar och 64 gigabyte är minimum för att inte riskera att slå i taket och få en misslyckad installation.
Ditt grafikkort eller processorns inbyggda grafikkrets måste ha stöd för directx 12. Det gäller de flesta kort som har släppts sedan 2011. De äldsta korten som stödjer dx12 är AMD:s Radeon HD 7000-familj och Nvidias Geforce 400- och 500-familjer (som fick stöd för det med en uppdatering 2017 – från början var det bara 600-familjen och nyare som hade det).
De sista systemkraven är en skärm på minst nio tum med minst 720p-upplösning samt internetanslutning och ett Microsoft-konto för Windows 11 Home. Det går alltså inte längre att aktivera datorn utan ett Microsoft-konto om du inte har Pro- eller Enterprise-licens. Du måste inte vara uppkopplad konstant, utan när du installerar uppdateringen och när du aktiverar datorn.
Varför är systemkraven så stränga?
Windows 11 har mycket tuffare systemkrav än Windows 10. Varken Windows 7 eller Windows 10 höjde systemkraven speciellt mycket jämfört med sina föregångare och vi får backa tillbaka till Windows XP för att hitta en ny version av Windows som fick många användare att uppgradera datorn eller köpa en ny.
Då var det på grund av att Windows XP helt enkelt krävde mycket mer av datorn med häftigare grafik och en lång rad andra nyheter. Windows 11 däremot är enligt Microsoft inte ett dugg tyngre än Windows 10. Företaget påstår till och med att det ska kännas kvickare än föregångaren på samma hårdvara. När våra kollegor på PC World testade var resultatet ganska jämbördigt, med betaversionen av Windows 11 antingen långsammare i två test och aningen snabbare i två.
Systemkraven handlar istället om säkerhet. Enligt Microsoft behövs en modern processor och funktioner som Secure Boot och en tpm-modul för att höja säkerheten och skydda hela systemet på ett sätt som inte var möjligt med Windows 10 eller äldre system.
Det systemkrav som flest användare kommer ha problem med är processorn. I stort sett alla datorer och moderkort som har någon av de processorer som stöds har även alla andra funktioner som krävs. När Microsoft först visade upp Windows 11 talades det till exempel mycket om kravet på Trusted Platform Module (tpm), men det visade sig snart att en sådan finns inbyggt i alla moderna processorer, även i processorer som är för gamla för Windows 11.
Att processorn måste vara så ny beror på att den behöver något som kallas virtualiseringsbaserad säkerhet. Bland de olika funktionerna som ingår där finns något som heter lägesbaserad exekutionskontroll (mode-based execution control). Det är detta som bara finns i åttonde generationens Intel Core-processorer och senare, och AMD:s Zen 2, plus ett fåtal lite äldre processorer.