Trimma datorn – så snabbar du upp ett segt Windows
Har din pc börjat bli lite slö med åren? Tar det evigheter att starta? Vi går igenom flaskhalsarna och visar vad du kan göra för att snabba upp datorn.
Av Anders Reuterswärd och Martin Appel
PC för Alla
Känns din dator långsammare än den brukade göra? Tar det tid att starta den eller att öppna program? Går det trögt när du spelar spel eller bara surfar i webbläsaren? Det är inte kul att använda datorn när Windows känns segt, och så ska du inte behöva ha det.
Det finns många orsaker till att datorn kan vara seg, och olika saker som kan vara sega. ”Min dator är långsam” kan helt enkelt betyda olika saker för olika användare.
Windows är överbelamrat
Ju längre tid du använder datorn och fyller den med installerade program, hämtade filer, bilder och videor, spel och annat du samlar på dig – desto långsammare tenderar den att bli. Det här är ett problem både med gammaldags hårddisk och den modernare varianten ssd.
Den här typen av tröghet avhjälps med en rejäl storstädning (se våra tips nedan).
Nya versioner blir mer krävande
När Microsoft släpper nya versioner av Windows ingår ofta nya funktioner, och existerande funktioner kan också förbättras och utökas. Detsamma gäller alla tredjepartsprogram du installerar. Om du till exempel brukade använda Photoshop Elements 11 som släpptes 2012 och uppdaterar till senaste versionen, 2021, ingår en mängd nya funktioner.
Men nya funktioner kräver ofta mer av datorn, och det gör att din pc kan kännas långsammare än tidigare utan att du har gjort något annat än att hålla datorn uppdaterad – och det ska du ju, framför allt av säkerhetsskäl.
När datorn inte längre orkar hänga med lika snabbt i vändningarna kan det börja bli dags att kika på en uppgradering av hårdvaran – eller ett byte till effektivare programvara.
Du ställer högre krav än tidigare
En annan sak vi lätt glömmer är att vi allt eftersom tiden går ofta trissar upp våra förväntningar på vad datorn ska klara. Om du skaffar en ny mobil eller kamera tar den ofta mer högupplösta bilder än tidigare. Förutom att ta mer plats på hårddisken måste bildredigeringsprogrammen jobba mer för att till exempel lägga på filter och fixa färgerna om bilderna är större.
Nya spel släpps hela tiden och det är sällan de blir mindre krävande än tidigare. Om du vill hänga med och spela de senaste titlarna kan det kännas som att datorn blir segare och segare.
Båda dessa är exempel på hur höjda krav från din egen sida kan få datorn att gå på knäna. Det du kan göra åt det är allt från att anpassa dina förväntningar till att uppgradera hårdvaran för att hänga med i utvecklingen.
Skadeprogram
Lyckligtvis är det inte särskilt vanligt, men det händer ändå att användare drabbas av skadeprogram och dessa kan ibland få datorn att bli trög. Det handlar framför allt om program som kidnappar datorns processor för att gräva bitcoin och andra kryptovalutor.
Uppgradera till ssd
Om din pc fortfarande har en gammaldags magnetisk hårddisk som startskiva för Windows, kan vi garantera att den enskilt största förbättringen du någonsin kan göra utan att köpa en helt ny dator, är att byta till en snabb ssd. Ju snabbare desto större kommer den upplevda skillnaden vara, men även en relativt långsam sata-baserad ssd springer cirklar runt hårddiskar.
Med en stationär dator är det här ganska enkelt och du kan välja mellan en sata-baserad ssd och en pci-expressbaserad. Det senare kräver ett moderkort som har stöd för att boota från nvme-baserade ssd:er, vilket du måste kolla upp hos tillverkaren. Är du osäker och inte hittar några konkreta svar på nätet är det bäst att hålla dig till sata, det vill säga de ssd:er som har samma yttermått som 2,5-tumshårddiskar. Med en bärbar dator blir det oftast lite krångligare, och en del är nästan omöjliga för en lekman att ta sig in i och göra ändringar. Har du tur sitter hårddisken hyfsat lättåtkomlig bakom batteriet eller direkt innanför höljet. Du kan också ta datorn till en serviceverkstad och be dem installera ssd:n – fråga vad det kommer att kosta först bara!
Om du vill undvika att installera om Windows och dina program kan du använda ett program för klonbackup. Detta skapar en exakt kopia av den gamla hårddisken på din nya ssd. Om du inte får plats med allt (en ssd är trots allt dyrare per gigabyte) kan du först följa våra andra tips för att städa ur datorn, alternativt flytta en del mindre viktiga filer på en annan hårddisk.
Om ditt stora problem är att datorn tar lång tid på sig att starta är den troligaste orsaken att du har för många autostartprogram. Det här märker du i att Windows når skrivbordet men sedan tar det en evinnerlig tid innan den svarar på tilltal. Öppna Aktivitetshanteraren, vilket du enklast gör genom att högerklicka på Start-knappen. Välj fliken Autostart så ser du vilka program och hjälpprogram som startar när datorn gör det. Här hittar du både uppenbart nödvändiga saker, som Windows Defender och ditt antivirusprogram, men också en del du kanske inte behöver varje gång du har igång datorn. För att stoppa ett av programmen från att automatiskt starta högerklickar du på det och väljer Inaktivera. (Ser du inte Autostart när du öppnar Aktivitetshanteraren? I så fall måste du först klicka på Mer information).
Observera att Aktivitetshanteraren är ett klassiskt Windows-verktyg. I Windows 10 har man även lagt till möjligheten att kontrollera autostarten genom att trycka på Start-knappen och välja Inställningar, Appar, Autostart. Här visas dock inte alla autostartande program. För att få full koll kan du testa det utmärkta programmet Autoruns som ingår i Microsoft Sysinternals. Det är en genväg till att hitta alla inlägg i Windows Register som får något att köra automatiskt. Försök stänga av autostart inifrån programmen – det är sällan bra att ta bort Register-poster manuellt.
En annan orsak kan vara att du har en långsam gammaldags hårddisk. Se tipset om byte till ssd.
Storstäda datorn
Om hårddisken nästan är full kan Windows få alla möjliga problem som sänker prestandan. Systemet behöver ledigt utrymme för att tillfälligt lagra från arbetsminnet när du har många program öppna samtidigt (virtuellt minne). En ssd blir också rejält långsammare med lågt ledigt utrymme – vi rekommenderar minst 20 procent för att inte märka en tydlig försämring.
Gå igenom dina installerade program och avinstallera sådana du inte behöver. De flesta av oss installerar då och då ett program för att göra något särskilt och glömmer sedan att vi någonsin hade det. Det här kan frigöra en hel del utrymme och även snabba upp genom att ingenting ligger och kör i bakgrunden.
För att ta bort ett program i Windows 10 trycker på på Start-knappen och väljer Inställningar, Appar, Appar och funktioner. Du ser nu en lista över installerade program och genom att markera ett kan du välja Avinstallera. För att rensa bort onödiga filer kan du öppna Inställningar, System, Lagring. Här kan du se vad det är som tar upp utrymme på datorn och kanske hitta några riktiga utrymmestjuvar som du kan ta bort, till exempel filmer.
Klicka på Tillfälliga filer och vänta tills den har läst in allt. Det viktigaste du kan tömma här är Windows Updates arkiverade uppdateringar, som efter några års användning utan rensning kan bli många gigabyte. När vi testar kan vi frigöra över 10 gigabyte bara här.
Gå igenom dina dokument och andra filer och se om det finns sådant du inte behöver längre, eller som kanske kan placeras på en annan (intern eller extern) hårddisk istället.
Eftersom du snart kommer börja fylla på disken igen är det en god idé att försöka komma upp i 30–40 procent ledigt utrymme för att behålla den högre prestandan längre.
Se om du har för lite minne
För lite arbetsminne (ram) i datorn kan göra den rejält mycket långsammare än den behöver vara, och att installera lite mer behöver inte kosta så mycket. För att ta reda på om du kan ha nytta av mer: vänta tills datorn känns långsam och starta Aktivitetshanteraren (genom att högerklicka på Start-knappen). Öppna Prestanda-fliken och klicka på Minne i listan till vänster. Här kan du se hur mycket ledigt minne du har, hur mycket utrymme Windows använder för virtuellt minne, och en graf över hur stor del av det fysiska minnet som har varit i bruk under den senaste minuten.
Om ledigt utrymme konsekvent är väldigt lågt och virtuellt minne högt, har du för lite minne för det du har öppet. Du kan antingen minska mängden minne du använder (till exempel genom att ha färre program öppna samtidigt) eller köpa till mer minne.
Precis som vi med Autostart så kan Aktivitetshanterarens Prestanda-flik vara dold. I så fall måste du först klicka på Mer information.
Hitta och avsluta de tunga programmen
Öppna programmet Resursövervakaren. Du gör det enklast genom att söka efter det i Windows 10:s sökverktyg, alltså förstoringsglaset bredvid Start-knappen. Här kan du hålla koll på vad som händer med datorns resurser – processor, minne, disk och nätverk – och hitta program som tar mycket resurser i anspråk och som kanske inte behöver vara igång. Börja med att titta i sektionen Processor. Klicka på rubriken Genomsnittlig CPU för att sortera efter hur stor belastning öppna processer i genomsnitt har haft på processorn under den senaste minuten. Titta i listan över processer och se om det finns något du kan stänga av och starta senare om det faktiskt behövs. Ibland kan ett program som inte verkar så krävande visa sig ligga konstant på 10 procent av processorn.
Du kan sedan visa fliken Minne. Sortera efter Privat (kB) för att se vilka program som använder mest minne som inte delas med andra program. Det du är ute efter är framför allt program som inte måste vara igång, som du bara använder ibland och inte måste vara igång i bakgrunden för att fungera.
Ändra systeminställningar
Om din dator är lite till åren och du har upplevt att Windows har blivit långsammare efter olika uppdateringar kan det bero på att hårdvaran helt enkelt inte riktigt orkar med. En sak du kan testa då är att dra ner på Windows effekter.
Du kan göra det här på ett klassiskt sätt genom att öppna Kontrollpanelen (vilket du enklast gör genom att skriva Kontrollpanelen i sökverktyget bredvid Start-knappen). Skriv Prestanda i sökfönstret till höger och välj öppna Justera Windows utseende och prestanda. Under fliken Visuella effekter kan du stänga av enskilda effekter eller byta till Justera för bästa prestanda. Testa om det hjälper genom att använda datorn ett tag både med och utan effekterna. Det är framför allt för långsamma grafikkort som kan påverka detta. Om det hjälper kan du lämna effekterna avstängda och trycka på Start-knappen och öppna den mer moderna menyn Inställningar. Klicka på Anpassning och välj Färger i listan till vänster. Skrolla ner en bit så hittar du Genomskinlighetseffekter. Stäng av det och se om det gör användarupplevelsen en aning smidigare.
En annan sak du kan testa är att aktivera Windows ”dolda” högprestandaläge. Det innebär att datorn prioriterar prestanda framför energieffektivitet, men det kan det vara värt. Öppna Kontrollpanelen (som ovan) och välj Maskinvara och ljud, Energialternativ. Välj alternativet Hög prestanda längst ner. Om det inte syns får du välja Visa ytterligare scheman.
Nöj dig med lägre inställningar i spel
Om prestandaproblemen drabbar dig i spel är det enklaste du kan göra för att minska irritationen att glömma vilka inställningar du brukade kunna köra på utan problem, och fokusera på att välja inställningar som faktiskt ger en njutbar spelupplevelse. Om du har en fem år gammal dator med vad som då var ett riktigt saftigt grafikkort och du alltid kunde köra med Ultra-inställningar, kanske det känns snopet att nu behöva välja Medel, men tro oss – du glömmer det snart när spelet flyter på som det ska.
Att det blir så här handlar inte bara om att nyare grafikkort är snabbare, utan även om nya funktioner som spelutvecklarna utnyttjar och nya grafikkort har blivit duktigare på. Om spel är viktigt för dig och du inte har några andra prestandaproblem med datorn kan det vara värt att titta på vad ett nytt grafikkort kostar (om du har en stationär dator).
Välj resurssnålare program
En stor del av problemet med långsammare datorer kan tillskrivas lata programmerare som inte optimerar sina program. Vi tänker kanske först och främst på Google Chrome som är ökänt för att vara en resurstjuv (även om det har blivit bättre), men många andra program har också blivit tyngre med åren.
Ett sätt att få datorn att kännas smidigare igen är att se dig om efter mer lättviktiga alternativ till de program du använder mest, som webbläsare, Office-program och bildredigeringsprogram.
Kolla ditt antivirusprogram
Har du ett antivirusprogram? Det är bra att skydda dig mot skadeprogram, men en del av dessa program kan ta ganska stora resurser i anspråk när de ligger och kör i bakgrunden. Windows inbyggda skydd och framför allt en försiktig användare som inte klickar på skumma länkar i mejl räcker ganska långt.
Du kan testa att stänga av det automatiska skyddet för att se om det har med den sega datorn att göra. Du kan också kolla upp recensioner av olika antivirusprogram och se om just ditt program kanske är en resursslösare. I så fall kan du testa att avinstallera det (du kan alltid installera om det igen om du saknar det) och istället testa ett enklare alternativ där du manuellt söker efter skadliga filer.
Observera att det här påverkar säkerheten – som alltid måste man göra en avvägning mellan säkerhet och smidighet.