Expertbetyg
Fördelar
- Höga hastigheter för prisklassen
- Utmärkt räckvidd
- Lätt att hantera
Nackdelar
- Bred och otymplig
- Få extra funktioner
- Vissa stabilitetsproblem
Omdöme
Xiaomis router är inte så unik och annorlunda som den först ser ut; bonusantennen och dess iot-profil är det minst intressanta med den. Istället är det en trevligt prispressad router med riktigt bra grundprestanda och räckvidd, om än inte högsta möjliga bandbredd. Ojämn uppkoppling hindrar den från toppbetyg.
Stort test: Bästa billiga router med wifi 6
Xiaomi Mi AIOT Router AX3600
Aktuellt pris, januari 2022: 1 074 kronor hos Amazon Sverige
Med två frekvensband, tre gigabits wifi-kapacitet med wifi 6-standard, gigabit ethernet-portar för wan och lan och inga usb-portar det inget som egentligen sticker ut med denna halvbilliga router. Förutom en annorlunda, avlång design, och en halvintressant gimmick som just är orsaken till att den har AIOT i namnet. Den har en extra antenn, som ska kunna upptäcka Xiaomis egna smarta hemmet-produkter Mi IOT, och automatiskt ansluta dem.
Du får gigabit ethernet får att ansluta till internet, och tre gigabit lan-portar. Dessa är lite bökiga att komma åt, då de sitter inträngda mellan antennerna på baksidan, men det är ju å andra sidan inget som du behöver komma åt dagligen. Väl på plats sitter de stadigt och routern har inga övriga kontroller på baksidan, förutom en reset-knapp.

Du får 574 Mbit/s över 2,4 GHz och 2,4 Gbit/s över 5 GHz, en vanlig nivå för wifi 6-routrar i denna prisklass. Men de finns alternativ i prisklassen som ger dig dubbla 5 GHz-kapaciteten, och de som ökar på bandbredden på 2,4 GHz. Så har du behov av att många användare ska kunna surfa och strömma snabbt samtidigt kanske den inte är smartaste valet.
Snabb i alla rum
Däremot ger den utmärkta prestanda för en eller två datorer eller mobiler samtidigt. Här verkar de stora och riktbara antennerna göra susen. När jag mäter med en laptop med 2×2 wifi 6-mottagare kommer jag upp i nästan 800 megabit per sekund i samma rum som routern, och hastigheten går bara ner marginellt i ett intilliggande rum med en tunn innervägg mellan. Även två rum bort är 5 GHz-signalen stark och hastigheten ligger på över en halv gigabit.
Det gör den till en av de snabbaste routrar vi sett för individuellt bruk i en lägre prisklass. Hastigheten och räckvidden matchas dock tyvärr inte av lika hög stabilitet. Under ett längre stabilitetstest med spelströmningstjänsten Geforce Now blev det uppenbart att trafiken då och då tar korta dippar i hastighet och svarstider, vilket ger tillfälligt lagg.
Det är ingenting som märks för det mesta, utan bara just vid realtidsströmning som molnbaserad gaming och videosamtal. Jag skulle inte kalla det för diskvalificerande, men det är något att ha i åtanke om just det är viktigt för dig.

Förutom den extra antennen, som dessutom har en diod i toppen för iot-status, har den faktiskt fler externa antenner än de flesta dubbelbands-routrar. Hela sex stycken, placerade på sidorna och på en rad på baksidan. Det är en ovanligt bred men kort router, som tar uppmärksamhet där den står och som också kan vara svår att placera. Den går tyvärr inte att hänga på en vägg. Två statusdioder på framsidan indikerar om allt står rätt till med wan-uppkopplingen och med systemet i allmänhet.
Lättskött, men lite att sköta
Snabbstartsguiden som medföljer rekommenderar att routern installeras med webbgränssnitt. Det går mycket snabbt. Efter att ha anslutit till ett tillfälligt och helt öppet wifi öppnas webbaserad konfigurationsguide där du ombeds ansluta till eller skapa ett konto hos Xiaomi, samt välja lösenord på ditt wifi. Det finns också en app, Mi Wifi, som det också går att använda för samma sak. Varför det inte är förstahandsvalet, som för alla andra routrar nu för tiden, är svårt att säga. Men det funkar så här, så det är ingen stor nackdel.

I appen får du snabb överblick över anslutna enheter, grundläggande brandväggskontroller, gästnätverksfunktion och trafikprioritering för utvalda datorer. Du kan även lägga till andra Xiaomi-routrar och nätverksförlängare till ett mesh-nätverk. En sak Xiaomi inte verkar ha i sina routrar är någon sorts föräldrakontroll. Det får du lösa på annat sätt, till exempel med säkerhetspaket i barnens datorer och mobiler.
I appen kan du inte göra mer än extremt grundläggande router-inställningar. Vill du få mer kontroll måste du in i ett webbgränssnitt, som du först får leta fram routerns ip-nummer för att nå. Här finns det mesta grundläggande du kan tänkas behöva, som dns-inställningar, mac-adresskontroll och portvidarebefordring. Men inte heller här är möjligheten till detaljkontroll särskilt hög.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Mi AIOT Router AX3600
Testad: December 2022
Tillverkare: Xiaomi
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2404 Mbit/s
Anslutningar: 1 gigabit wan, 3 gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Qos, gästnätverk, mesh-stöd, iot-kontroll
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Delvis via app
Storlek inkl. antenner: 40,8 x 13,2 x 17,8 cm
Atuellt pris, januari 2022: 1 074 kronor hos Amazon Sverige
Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6
3 m: 792 Mbit/sek
10 m + 1 innervägg: 744 Mbit/sek
15 m + 2 innerväggar: 510 Mbit/sek