Samsung Galaxy Book2 Pro 13: Lysande och lekande lätt laptop
Det är den lättaste 13-tummare vi någonsin testat. Därför förväntade vi oss en hel del kompromisser. Men de är överraskande få. Samsung följer upp förr årets fullträff med ytterligare en.
Att tillverkaren lyckas få in så mycket bra i en så minimal dator känns nästan omöjligt. Speciellt då den har ett klart överkomligt pris. Du får inte samma prestandatopp som i ett par större, tyngre och dyrare konkurrenter, men väl godkänd grundkraft, alla de rätta portarna, briljant skärm, bra ljud och överraskande bra batteritid i ett snyggt och stabilt bygge. Hatten av, Samsung. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Det är få bärbara datorer som väger så lite som under ett kilo, och under 900 gram är det väldigt sällan vi ser. Men Samsung Galaxy Book2 Pro 13 är en av dem, med en vikt på 0,87 kilo, eller 868 gram för att vara exakt är det den lättaste laptop vi någonsin testat. Det finns enstaka andra som är nästan lika lätta, men de flesta är extra dyra business-modeller, och i skrivande stund är inga av dessa uppdaterade med senaste generationen hårdvara. De är också klart dyrare maskiner. Ju mer vi testar och använder Galaxy Book2 Pro 13 desto mer imponerande blir vi av att den faktiskt bara kostar 15 490 kronor. Precis som den första Galaxy Book Pro som kom förra året och även den var väldigt prisvärd.
Galaxy Book2 Pro 13 är nästan löjligt tunn. Hopfälld är den fyra millimeter runt kanterna och en centimeter tjock utmed baksidan. Detta expanderar till 1,1 cm en bit in på chassit. Trots det är den hyfsat stadigt byggd. Skärmen är extra tunn och trots stadig metallram runt dem är den lite fladdrig, men inte så pass att det är irriterande. Breda gångjärn nedtill gör att den ändå inte svajar överdrivet mycket. Till skillnad från en del ultratunna bärbara datorer så snålar inte Samsung med externa portar i onödan. Här finns både usb 3 typ a och dubbla typ c med full thunderbolt 4-funktion, fullstor hdmi-port och analogt hörlursuttag. Och till och med en läsare för mikro sd-kort.
Designen är avskalad och enkel, med matta mörka metallytor överallt och ett matchande tangentbord. Det utnyttjar datorns bredd bra och har distinkt respons i knapparna, men kort slaghöjd, något man får acceptera i en så här tunn dator. Det är inte så illa om i en gammal Macbook Air, men visst blir komforten lidande. Dock bara lite.
Musplattan har vi inget klagomål på. Den är snabb i responsen, ger utmärkt precision och är bekväm att använda. Tangentbordet har på-knapp med fingeravtrycksläsare i övre högra hörnet. Precis den plats där det är som mest risk att man kommer åt den av misstag. Men den har annan mekanik än vanliga tangenterna, med högre tryckmotstånd, så förhoppningsvis minskar det risken för misstag. Enda klagomålet vi har utrymmesmässigt är att navigationsknapparna är lite hopträngda. Trots låg vikt och supertunn design snålat inte Samsung på portar. På ena sidan hittar vi hdmi och på andra usb 3-port av större typ a och hörlursuttag.
En app för extra inställningar
Bakbelysningen är också till en början irriterande, den slås av efter några sekunder av inaktivitet, och vi måste trycka på en knapp på tangentbordet för att det ska komma igång… samma knappar som vi nu inte ser i mörkret. Det går lyckligtvis att ändra i programmet Samsung Settings. Att ha det på kanske drar av lite batteritid, men det bör vara marginellt.
I Samsung Settings hittar vi fler inställningar som batterioptimering, extra skärminställningar, strömsparande mörkt läge för gränssnittet och fokusläge, där alla fönster utom det i fokus blir mörka, aktivering av Dolby Atmos för ljud, och slutligen fläktstyrning och batterikontroll. Samsungs datorer kan också kopplas samman med en Samsung-surfplatta på ett smart sett så att du kan använda datorns muspekare på den, eller använda plattan som utökad skärm till datorn. Vi hade ingen platta och kunde inte testade det, men vi har sett funktionen tidigare och den verkar funka riktigt smidigt.
Högtalarna låter som allra bäst utan Dolby Atmos på, välrundat, snyggt och detaljerat. Så slå bara på det i speciella tillfällen då du vill ha surround, i vissa filmer eller kanske spel. Det här är kanske ingen gaming-dator, men numera kan man ju alltid strömma spel via tjänster som Xbox Gamepass Ultimate och Google Stadia. Och med snabb wifi 6e i datorn är det ett gångbart sätt att spela om du har en bra router och bredband hemma. Tangentbordet är av naturliga skäl plattare än många andra, men är mekaniskt välbyggt.
Rätta grundprestandan, utan extra växel
Datorn drivs av Intel Core i7-1260P och dess inbyggda Iris Xe-grafik. Det är en mångsidig processor som både kan snålköras tyst och växla upp till höga prestanda för mediajobb, utveckling och tung multitasking vid behov. Windows-datorer med den i har visat sig matcha och på vissa punkter slå Apples M2-processor som sitter i senaste Macbook Air. Dock inte i grafikprestanda, där Apple dominerar, och Intels processor behöver också mycket mer kylning.
Det gör att topprestanda varierar mellan olika datorer med samma processor. Här har vi ett lägre prestandatak än i till exempel Acer Swift 5 som har större chassi och mer möjlighet att leda bort värmen. När datorn släpps lös och går på full last blir det påtagligt fläktljud och ganska snabbt varmt på undersidan. Men visst är det även här fortfarande riktigt bra prestanda.
Dess många processorkärnor och 16 gigabyte ram-minne av ddr5-typ räcker långt för att både jobba intensivt med många program och webbflikar, och för att jobba fokuserat i enskilda krävande program. Det enda som inte är i elitklass är datorns ssd. Den är inte av snabbaste sort utan här får du nöja dig med ungefär hälften så snabb sekventiell läshastighet som med de bästa lagringslösningarna i bärbara datorer just nu. Men det viktiga är ju snabba söktider, och det får du fortfarande här, så för det mesta upplevs den som precis lika pigg som andra datorers ssd. Amoled-skärm ger högklassiga färger och perfekt kontrast.
Lätt att hålla tyst
Du kan enkelt kontrollera fläktstyrning så att du till exempel kan köra datorn i heltyst eller mestadels tyst läge, fast med dämpad prestanda, alternativt i extra aktivt kylt prestandaläge. Inställningar för det finns i Samsung Settings-appen. Kylningslägena kan också snabbväxlas mellan med ett tangentbordskommando. Det kan vara bra att göra, för datorn kan bli högljudd. Dock inte omedelbart. Kylningen går i etapper, där grundnivå på fläktar knappt hörs.
Skärmen är kort och gott lysande. 1080p-upplösning räcker gott och väl för en skarp bild på en 13-tumsskärm, och det viktiga är snarare ljuset och färgerna. Det här är en av Samsungs egna amoled-paneler, som både ger perfekt svärta och bra ljusstyrka på upp till cirka 400 cd/m2. Den har ett färgomfång som är större än dci p3-standard och kan matcha p3 och även srgb till hundra procent, och kommer också så pass nära Adobe RGB-profil att det får räknas som nära proffsklass.
Färgavvikelser är minimala, även vid olika ljusstyrka vilket är sällsynt. Du kan lätt växla mellan väl förkalibrerade profiler för srgb, dci-p3, Adobe RGB och skärmens maxläge som kort och gott kallas amoled med extra intensitet. Det enda som skulle sätta pricken över i hade varit högre bildfrekvens.
Räcker hela dagen
Det som kanske mest överraskar är dock batteritiden, som slår det mesta vi har sett i ultralätt format. Den har ett batteri på 63 Wh vilket är i klass med flera andra liknande modeller, men klarar sig av okänd anledning betydligt bättre. Det går att jobba aktivt med god ljusstyrka en full arbetsdag och lite till utan att vi behöver oroa oss för var närmsta vägguttag sitter. Visst finns det sätt att tömma batteriet snabbare än så, men faktum kvarstår, energihantering här är riktigt imponerande.
För sitt pris på under 16 000 kronor är det här en lysande liten laptop, som i kvalitet och utförande slår många konkurrenter med flera tusenlappar högre prislapp. Det du får kompromissa med är lagringshastigheten, och att det inte finns någon version av datorn med mer minne eller lagring. Det här är den bästa konfigurationen.
Vill du spara ytterligare en slant, och vet att du bara ska surfa, jobba i Office och strömma lite media, kan du med fördel välja en billigare modell av datorn med Core i5-processor och 8 gigabyte minne istället. Men med tanke på hur prisvärd vår testade modell är känns det inte värt att snåla.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Book2 Pro 13 NP930XED-KA2SE Testad: Augusti 2022 Tillverkare: Samsung Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe G7 Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 1080p Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 gen 1 typ c, usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, 2 års garanti Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 2h 10 min (hög belastning), ca 23h (låg belastning) Storlek: 30,4 x 20 x 1,1 cm Vikt: 0,87 kg Rek. pris: 15 490 kr Pris: Från 13 490 kronor via Prisjakt (8/512GB)
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 7 906 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 545 poäng Geekbench 5, cpu: 7 977 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 602 poäng Geekbench 5, grafik (OpenCL): 18 933 poäng Disk, läsning: 2 124,19 MB/s Disk, skrivning: 1 183,34 MB/s