Stort test: Smarta allt-i-ett-datorer för skrivbordet
Minimera krånglet men maximera upplevelsen med en bra allt-i-ett. Här är fem lovande kompakta och kompletta lösningar för skrivbordet.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
Under senaste året har hemmajobbandet blivit en del av allas vår vardag, och många tittar nu på att fortsätta distansarbeta mera. Om inte på heltid så i alla fall till och från. Många av oss har improviserat suttit hukade över en bärbar dator vid köksbordet och försökt hänga med på videomöten. Så kanske är det dags att satsa på en riktig arbetsplats på dedicerat skrivbord istället?
En lugn arbetsmiljö med en dator med bra prestanda utan överdrivet vinande fläktar, en stor skärm som gör att du kan lyfta blicken och räta på ryggen. Ett rejält tangentbord och en riktig datormus. Allt det är lätt att få med en bra så kallad allt i ett-dator. Din produktivitet, hållning och sinnesfrid kan ha mycket att tjäna på det.
En bra skrivbordsdator kan också vara mer än bara en plats att jobba på. Här kan du koppla av och strömma film och serier framåt kvällen om tv:n i vardagsrummet är upptagen. Kanske spela lite spel eller slösurfa. Det är helt upp till dig. Allt från en bekväm skrivbordsstol byggd för långa sittningar.
Det enklaste sättet att få detta på skrivbordet där hemma är med en allt i ett-dator. Det har varit ett populärt alternativ ända sedan de första Imac-datorerna kom för över 20 år sedan.
Det du får är en dator och en bildskärm i ett, och du behöver inte krångla med några andra kablar och sammankopplingar än en plugg i strömuttaget i väggen. Ibland får du plugga in mus och tangentbord men för många allt i ett-datorer som säljs är detta fixat med trådlösa och färdigkopplade enheter.
Få modeller, men stor variation
Utbudet av allt i ett-datorer är påtagligt mindre än för bärbara och vanliga stationära pc, men de som säljs är ofta populära. Det finns riktigt prispressade budgetburkar, och riktiga dyra premium-byggen. Många tillverkare har dock inte mer än en eller två allt i ett-modeller i sitt sortiment. Därför kan det bli svårt att hitta ett brett sortiment som är lika stora och lika dyra för en jämförelse.
Här tittar vi på mellanklass-enheter, ett gäng lovande datorer i prisklassen mellan ungefär 10 000 och 16 000 kronor. En av dem är billigare än så, men ligger närmre 10 000-kronorsstrecket än riktig budgetklass i prestanda och kvalitet. De flesta har 24-tumsskärm, men en 27-tummare fick också vara med. Det gör ingen större skillnad för pris och omdöme, utan handlar mest om vilket avstånd den bör stå från dig på ett bord.
Datorerna i denna prisklass skiljer sig inte särskilt mycket åt i prestanda. De håller ungefär samma klass som en ultralätt laptop. För det mesta med strömsnåla mobila processorer och inga extra grafikkretsar.
Istället är det andra saker som avgör. Framförallt ljud- och bildkvalitet. Här ser (och hör) vi stora skillnader. Delvis får du vad du betalar för. Dyraste datorn har en överlägsen bildskärm och bra klass på högtalare. Men det finns prispressade fynd som överraskar.
Framtidssäkert för Windows eller Mac
Alla datorerna är lanserade eller hårdvaruuppdaterade antingen i slutet av 2020 eller 2021. Det innebär för Windows-baserade datorer att de alla är färdiga att bli uppdaterade till Windows 11. Om det sker omedelbart eller dröjer ett tag kan dock variera från dator till dator, men du kan tryggt skaffa vilken som av dessa och vara framtidssäker.
Samma sak gäller givetvis även för testets Imac. Apple uppdaterar oftast ett brett utbud av gamla och nya datorer direkt när de släpper en Mac OS-uppdatering. Nytt med den nya Macarna är dock att de har helt ny hårdvara, med egen arm-baserad processor som senaste versionen av Mac OS är optimerat för.
Det är bra för den som bara vill köra Mac OS, men den möjlighet som tidigare fanns att installera Windows på en partition av Macen har nu fallit bort. Stöd för det kan komma tillbaka vid ett senare tillfälle; Apple säger att det är upp till Microsoft. Men i dagsläget är det något att vara medveten om om det är en funktion du tidigare utnyttjat.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare som hade aktuella datorer i rätt prisklass och bad dem ställa upp med en lämplig testenhet. Av åtta inbjudna tillverkare fick vi till slut tag på fyra datorer, antingen direkt från tillverkaren, eller från en svensk distributör. En femte privatägd dator kompletterade startfältet. HP och Cepter valde att avstå då de inte hade aktuella datorer i sortimentet, och från Dell fick vi inte in testdator i tid.
Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning med full systemuppdatering till senaste version av operativsystem, program och drivrutiner.
Prestanda mättes med Cinebench R23 för uthållighetsprestanda samt Geekbench 5 för kortvarig topp-prestanda samt grafikprestanda. Lagringsprestanda mäts med Crystal Diskmark för pc och Blackmagic för Mac. Datorerna har utöver det testats under vardaglig användning med webbsurf, jobb i Microsoft Office, bildredigering i Adobe Photoshop och mediaströmning från Netflix och Youtube.
Acer Aspire C24-1651: Kompakt helhetslösning för skrivbordet
Acers nya allt i ett-dator har bekant form och den rätta hårdvaran. I alla fall på vissa punkter.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Aspire C24 är en praktisk allt i ett-dator som är rapp och trevlig för surf och kontorsjobb. Prestandamässigt klarar den mer, men skärmen och högtalarna håller dock inte riktigt rätt nivå. Därför kan den billigare varianten av samma dator vara ett smartare val – den är lika praktisk, men du slipper betala för prestanda du inte utnyttjar.
Positivt
Rätta prestanda för kontor och mediejobb.
Kompakt form.
Rätt uppsättning anslutningar.
Bra webbkamera och mikrofon.
Negativt
Måttlig skärm för annat än kontorsjobb.
Tveksamma högtalare.
En hel del bloatware.
Testad: Mars 2021, uppdaterad september 2021 Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8-4,7 GHz quad core Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 23,8 tum lcd, 1920×1080 bildpunkter, multitouch Pris: 13 990 kr hos Komplett
Apple Imac 24 tum: Jadå, även billigaste Imacen är en höjdare
Vi har redan konstaterat att nya Imac håller toppklass. Vad förlorar du på att köpa den billigare instegsmodellen? Inget som är avgörande viktigt.
Betyg 5 av 5
Omdöme
Imac är dyrare än sina närmaste konkurrenter, men blåser dem också av stolen i kvalitet och ligger bra till i prestanda. Det som dyrare modeller av Imac och även billigare Windows-datorer har, det är mer mångsidighet med fler funktioner och externa portar. Men för det viktigaste är även instegsmodellen av 24 tums Imac en verklig fullträff.
Positivt
Snygg och välbyggd.
Lysande skärm och bra ljud.
Rätta prestandan.
Nästan ljudlös.
Negativt
Minimalt med portar.
Dyrt att välja mer minne…
…och inte direkt billig till att börja med.
Testad: September 2021 Processor: Apple M1, 3,2 GHz octa core Lagring: 256 GB ssd Bildskärm: 24 tum blank ips, 4480×2520 bildpunkter Pris: 15 890 kronor på Power
Asus Zen AIO 24: Prispressad Asus överraskar positivt
Med fullgoda prestanda, rätta funktionerna och oförskämt bra ljud levererar Asus här en både bra och extra prisvärd dator.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Inte bara är Ryzen-modellen av Zen AIO extra billig, den är på många punkter bättre än andra allt i ett-datorer som kostar två till tre tusen kronor mer. En enkel men bra skärm och bland det bästa ljudet någonsin i en allt-i-ett gör den väldigt prisvärd. Mer minne och bättre webbkamera hade varit trevligt, men med tanke på priset är det svårt att klaga.
Positivt
Snygg, kompakt design i stadigt bygge.
Goda prestanda.
Mycket bra ljud.
Lågt pris.
Negativt
Plastigt i chassi, mus och tangentbord.
Snålt med ram-minne.
Medioker webbkamera.
Testad: September 2021 Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1 GHz hexa core Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 23,8 tum matt lcd, 1920×1080 bildpunkter Pris: 6 990 kronor på Power
HP Envy All-In-One 34: Läcker allt-i-ett med stor och knivskarp skärm
HP glimrar till med en och annan höjdare, till exempel denna bredskärmsmodell.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
När Imacs i större format börjar kännas antika, och Imac Pro är galet dyr är det öppet mål för bra alternativ. Det utnyttjar HP på ett övertygande sätt. Med elegant stil, diskret kylning, smarta designval och utmärkt kvalitet på den breda högupplösta skärmen, finns det mycket att gilla och få nackdelar. Mer krut i högtalarna, ett steg upp i grafikkort och en mer rörlig fot och skärm hade gjort den till en fullträff. Men det är fortfarande väldigt bra.
Positivt
Kraftfull men stillsam
Utmärkt skärm och färgkontroll
Bra och behändig webbkamera
Rätta kontrollen med smart mjukvara
Negativt
Inte fullt prestandatoppad
Svaga högtalare
Inget hdr-stöd
Testad: December 2022 Processor: Intel Core i7-12700, 8st Performance upp till 4,8 GHz + 4st Efficient upp till 3,6 GHz Lagring: 2 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 34 tum matt ips, 5120 x 2160 bildpunkter, 21:9 bildförhållande Pris:35 990 kr hos Elgiganten