Windows eller Mac är inte längre de självklara valen för den som ska köpa en ny dator. De senaste åren har en tredje utmanare växt explosionsartat: Google Chromebook.
Chromebook är en bärbar dator som kör Googles operativsystem Chrome OS. Som standard kan du med andra ord inte köra dina vanliga Windows-program, utan grundtanken är att du ska göra det mesta via webbläsaren.
Ja, numera kan vi som bekant göra nästan allt vi behöver via webbaserade tjänster. Allt från kontorspaket och bokföringsprogram till spel och fotoprogram går att köra via webbläsaren – för att nu inte tala om självklarheter som Facebook, Gmail, Netflix och SVT Play.
Gamla datorer
Sedan i somras finns det även ett nytt sätt att skaffa sig en Chromebook. Har din Windows-dator blivit för gammal kan du istället köra Chrome OS Flex på den. Det är ett gratisverktyg som kan byta ut Windows mot Googles eget system, och din gamla pc förvandlas på så sätt till en Chromebook. Eftersom Chrome OS har lägre systemkrav än Windows lär din dator bli både snabbare och stabilare.
Det finns dock vissa reservationer. Du får inte tillgång till Google Play Butik, utan du får nöja dig med de tjänster som går att nå via webbläsaren. Det är inte heller säkert att din gamla pc klarar av att köra Chrome OS Flex. Enligt Google kan datorer som är äldre än 2010 få problem på grund av tekniska begränsningar.
Pressar priset
Att välja Chromebook har både för- och nackdelar. En stor fördel är priset. Det finns många Chromebook-modeller för runt 2 000 kronor – och då är det mesta man behöver inbyggt. Gör du om en avlagd pc till en Chromebook blir det förstås en ännu bättre affär.
Läs mer: Stort test: 5 smidiga och prisvärda Chromebook-datorer
En Chromebook anses också vara säkrare än en Windows-dator, och den har som regel bättre batteritid.
Den stora nackdelen är att det inte går att installera några ”vanliga” program. Du kan med andra ord inte köra några traditionella program för exempelvis släktforskning, bokföring eller bildbehandling.
Vilket system som är lättast att använda är förstås en smaksak, men om du är van vid Windows kan det vara lite krångligt att byta. Det är dock inte oöverkomligt. På många sätt har Google kopierat Windows rakt av, så du lär inte ha några problem att känna igen dig. Är du dessutom van vid att köra Googles tjänster i Chrome och har du en Android-mobil blir övergången ännu enklare.
Så funkar Chromebook

1. Skrivbord
Dina program visas på datorns skrivbord – som du kan ge valfri bakgrundsbild.
2. Fönster
Minimera, maximera eller stäng ett program/fönster, precis som i Windows.
3. Dokument
Ta fram menyn med alla tjänster/appar.
4. Favoriter
Genvägar till de tjänster som du använder ofta.

5. Dokument
Dina senaste dokument visas här.
6. Klocka
Visa klockan – och klicka för att ta fram menyn ovan.7. Information
Information om datum och batteritid.
8. Justeringar
Ställ in ljudstyrka och skärmens ljus.
9. Verktyg
Verktyg för att exempelvis styra routern och använda en Chromecast.
10. Inställningar
Genvägar till ditt konto och datorns inställningsmeny – samt avstängningsknappar.
11. Meddelanden
Meddelanden från systemet.
Frågor och svar om systemet

1. Hur skaffar jag Chrome OS?
Chrome OS finns förinstallerat när du köper en Chromebook. Det enda du behöver göra för att komma igång är att starta datorn och logga in med ett Google-konto. Du kan även installera Chrome OS Flex på många Windows-datorer. Hur du gör visar vi i guiden här.
2. Måste jag logga in?
Chromebook bygger på att du är inloggad, och för att få maximal nytta av systemet bör du använda samma konto som på din mobil och surfplatta. För att skydda din integritet finns det dock inget som hindrar dig från att skapa ett nytt Google-konto, så att Chromebook inte blir kopplad till övriga aktiviteter.När du startar en Chromebook kan du också använda Använd som gäst för att inte vara inloggad och här kan du välja Lägga till person för att ge varje användare en egen identitet.

3. Hur ändrar jag inställningar?
Det går att anpassa Chromebook till dina behov via systemets inställningsmeny. Den når du genom att klicka på klockan nere till höger och sedan välja kugghjulet. Grundinställningarna visas högst upp och du hittar fler genom att trycka på Avancerat. Det enklaste är dock att söka efter en inställning via förstoringsglaset.
4. Var finns program och filer?
Om du har en vanlig Chromebook kan du som regel installera program (appar) via Google Play Butik – på samma sätt som i en Android-telefon. Du hittar den genom att rycka på ikonen längst ned till vänster och leta upp önskad app. Observera att Play Butik inte finns i Chrome OS Flex.Dina dokument hittar du via den inbyggda filhanteraren. Den heter Filer och nås via startknappen nere till vänster. Filer som du använder ofta kan du fästa i knappen bredvid klockan nere till vänster. Tryck på den för att välja dina filer.
