Samsung Odyssey G5 S27AG50: Ljusstark skärm med spelfokus
Denna flexibla 27 tums skrivbordsskärm gör många saker rätt, och har ambition att vara mer än en nischad gaming-skärm. Men den når tyvärr inte hela vägen.
S27AG50 är först och främst en spelskärm, men har intressanta egenskaper ut över det. Mer dynamik och riktig hdr-känsla vid filmvisning, trots relativt blek svärta. Och skärmupphängning med pivot för högkantsläge. Men den skippar en del saker som kunde gjort den klockren, som bättre kalibrerad färgkorrekthet och inbyggd usb-hubb. Stort test: Datorskärmar under 5000 kronor
Samsung Odyssey G5 är en skärm som finns i flera markant olika utföranden. Dels i både 27 och 32 tums storlek och 16:9 i bildförhållande och en 34 tums bredbildsmodell. De flesta har också böjd skärm. Och det finns skärmar med ips-panel och va-panel. Det enda de verkar ha gemensamt är att de alla har hqd-upplösning, det vill säga 1440p på höjden. Vår modell har en platt 27 tums ips-panel.
Att bara söka efter ”Odyssey G5” om du vill hitta rätt kan vara lönlöst. Därför kallar vi den för sitt mer detaljerade men inte lika lättihågkomliga modellnamn S27AG50. Ibland kan den finnas listad i butiker som S27AG500 eller LS27AG500NUXEN. Det är då samma skärm. Hur elektroniktillverkare benämner sina produkter är inte alltid lätt att hänga med på.
Skärmen har en slimmad form med välvd baksida och en bred fot som gör den betryggande stadigt placerad på bordet. Det är en ovanligt omständlig skärm att montera, en av få som behöver skruvmejsel för att få ihop foten, en pillig låsmekanism där foten möter skärmen, och en onödig men snygg plastning som ska monteras runtom den efteråt.
Alla Odyssey-skärmarna är främst riktade till dig som spelar spel på datorn. Den har goda egenskaper för det, mycket snabba svarstider på ner till en millisekund, hög maximal bildfrekvens på upp till 165 Hz, och rätta synkningsfunktionerna för grafikkort. Du får också en hel del extra funktioner i inställningarna för den som spelar spel. Breda konstruktionen på stödet ger extra stabilitet.
Gott om färg, ont om kontroll
Bland annat finns det färdiga profiler som ska passa för olika typer av spel, tillsammans med andra färgprofiler för sådant som film, neutralt srgb-läge och ett Favorit-läge du ställer in fritt. Filmläget och några av spellägens ser ut att ha intensivare färger än srgb-läget, vilket inte riktigt bekräftas av mätningar. För att få helt rätt färgkorrekthet behöver du göra en egen kalibrering av skärmen, den har markanta avvikelser. Men den går att få ner till deltaE-värde nära 2,0 för den som värdesätter det.
Skärmen har inte fullt dci-p3-stöd utan landar på ungefär 70 procent av den större färgskalan. Så det handlar mer om artificiellt överslag av naturligt blekare toner i bildkällan, ökad kontrast och skärpefilter. Men lite mer än srgb-återgivning får du i alla fall, och kan manuellt justera upp det till en livfull upplevelse om du tittar på film. Någon detaljerad och proffsig kontroll av sådant som färgtemperatur får du dock inte.
En del spelspecifika inställningar går att spara undan och lägga på snabbval med tre fysiska knappar på undersidan av skärmen. Det inkluderar bildfrekvens, bildförhållande (du kan få 1080p 21:9-bild med svarta kanter uppe och nere för att få bättre överblick i vissa spel) och möjlighet till ett fast sikt-kors i mitten av skärmen. Tyvärr är det bara just spelrelaterade inställningar som går att spara så, inte generella personliga bildinställningar. Samsung Odyssey G5 har en av de mest användarvänliga inställningsmenyer vi stött på i en skärm. Inte bara på ren svenska utan olika funktioner är tydligt förklarade. Det uppskattas.
Ljusstark och dynamisk
Skärmen har en högre maximal ljusstyrka än de flesta 27-tummare vi testat, med toppnotering upp mot 470 cd/m2, vilket tillsammans med frc-teknik som kompletterar den 8 bitars panelen faktiskt ger fullt duglig 10 bitars färgdjup och en bra hdr-upplevelse.
Så för spel är den bra, och för media levererar den också. Hur är den när du bara vill surfa, mejla och köra kontorsprogram? Den har faktiskt vissa egenskaper som gör att den tilltalar även där. För det första har du full rörlighet, med höj- och sänkbar skärm, vridbar i sidled och en viss tilt. Ovanligt för en spelskärm är att den också har pivot-funktion och kan ställas på högkant. Det är mer en funktion vi förväntar oss i skärmar du jobbar med stora dokument på. Men vi klagar inte.
Du har också ett snabbt tillgängligt läge för ögonvila som kan vara ett plus om du sitter framför skärmen flera timmar om dagen. Men det är också en del funktioner och egenskaper vi saknar för att kunna kalla S27AG50 för en komplett skärm för både nytta och nöje. Fler kontakter tack. En bra usb-hubb hade varit välkommen.
Saknar en nyckelfunktion
Det mest uppenbara är avsaknad av hubbfunktion. Du har usb c-bildingång, men utan dataöverföring. Och den enda usb-porten på skärmen ansluter du inget till själv utan är till för service. En usb-hubb är något som vi tycker vore både enkelt och smart att bygga in, och inte bara för att kunna docka en liten bärbar dator för kontorsjobb.
Det är även en användbar funktion ur ett gaming-perspektiv. Om du har en spel-laptop kanske du vill kunna plugga in och få större skärm, kontroll, eller en bra mus. Det är inte ett smidigt alternativ med denna skärm. Du har inte heller inbyggda högtalare i skärmen. Sådana brukar i och för sig aldrig vara särskilt bra i en bildskärm men ansluter du en bärbar dator till skärmen är det i alla fall bättre än inget.
Det enda du har i ljudväg är ett hörlursuttag som hdmi- och displayport-ljud skickas vidare till. Men det låter i ärlighetens namn inte så bra när vi trycker in ett par lurar i den. Så det är inget vi heller vill ansluta en spelkonsol till.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Odyssey G5 S27AG50 Testad: Maj 2022 Tillverkare: Samsung Storlek: 27 tum Rörlighet: Höjd, sidled, tilt, pivot Upplösning: 2560 x 1440 bildpunkter Paneltyp: Ips Ljusstyrka: 350 cd/m2 Kontrast: 1 000:1 statisk Hdr: HDR10 Färgdjup: 8 bit + frc Uppdateringsfrekvens: 165 Hz Svarstid (GtG): 1 ms Bildingångar: Hdmi 2.0, displayport 1.2 Övrigt: Hörlur, G-sync, Freesync Premium Storlek: 61,4 x 24,9 x 45,5-57,6 cm Pris: Från 3 848 kronor hos Prisjakt