Utöver fläktkylning, som ibland irriterar har vi väldigt lite att klaga på här. Asus pressar precis all prestanda de kan ur hårdvaran, har utmärkt ergonomi, en fantastisk och mångsidig bildskärm där oled-tekniken kommer till sin rätt, och ljud som inte heller går av för hackor. Smarta Dial-ratten gör den extra användarvänlig, även om vi gärna vill kunna använda den till mer. Stort test av kraftfulla bärbara datorer
Det här är en laptop så proffsig att den har Pro i namnet, två gånger. Asus Proart Studiobook Pro 16 Oled är ett långt namn på en dator, så vi nöjer hädanefter oss med att kalla den för Proart Studiobook. Det är en påkostad dator för ambitiösa mediaskapare, från fotografer till spelutvecklare och det mesta där emellan. En uppgraderad omgång med 12:e generationens Intel Core-processorer har precis släppts, och börjar säljas i Sverige inom kort. Vi har fått tag på en av dem för ett tidigt test. Tre konfigurationer ska enligt uppgift säljas i Sverige, varav vår dator är en mellanmodell. Den har Intel Core i9-processor, 32 gigabyte ram-minne och Nvidia Geforce RTX 3070ti-grafik, och ett rekommenderat pris på 38 900 kronor. Vill du spara en slant finns en modell med Intel Core i7 istället för cirka 36 500 kronor. Eller så kan du gå åt andra hållet till en modell med 64 GB ram och RTX 3080ti-grafik. Men då får du betala hela 56 000 kronor.
Med det under huven, samt en snabb ssd på en terabyte, är det här en av de bäst presterande bärbara datorerna vi någonsin har testat. Den hanterar långa flerkärniga operationer som till exempel videoexport exceptionellt bra med hög prestandatopp under lång tid. Med snabb grafik går jobb som fotoredigering och 3d-modellering galant.
Det är dock med samma reservation som för alla Intel-baserade prestanda-datorer just nu, full prestanda uppnås bara med strömkabel i. Den är fortfarande ganska snabb utan, men du tappar runt 20 till 30 procent i multitråd-prestanda. AMD och framförallt Apple klarar det bättre just nu, även om de inte har samma prestandatopp.
Kylningen kan störa
Datorn har också rätt så högljudd kylning. Det kan det givetvis vara värt, men i vissa situationer blir det opraktiskt. Till exempel om du vill använda datorn för ljudproduktion i en studio. Även på halvhöga varvtal är fläkten påtaglig med en surrande ton. Men till och från är den också helt tyst. Asus Proart Studiobook 16 Pro med Creator Hub. Datorer i den här klassen är allt annat än billiga, men ska man ha det bästa av det mesta så får man betala för sig. Och i Proart Studiobook är det inte bara prestanda som håller hög nivå. Det är en solitt välbyggd laptop som är designad mer för att vara bekväm att jobba på uppfälld på ett bord än bekväm att bära runt på. Dess yttre är relativt kantigt, med rätvinkligt avfasade sidor, stora hål för kylning, ganska vassa kanter och en upphöjd bottenplatta för ökat luftflöde.
Det är en bit ifrån elegansen hos en Apple Macbook eller HP Envy-dator, men en läcker ytbehandling i metallchassit och framförallt extra bekväma ytor att vila händerna på under tangentbordet uppskattas. Med 16 tums skärm och inte extremt tunna skärmkanter har den några extra millimeter på både bredd och höjd, och Asus utnyttjar dessa väl.
Hög komfort och smart kontroll
Du får en skärm som är ett par centimeter upphöjd för bättre ergonomi, en väl godkänd uppsättning anslutningar inklusive fast nätverk, ett välbyggt tangentbord med både full bredd och nummerknappsats, en musplatta med utmärkt kontroll och något så ovanligt som fysiska musknappar under.
Slutligen sitter här unika kontrollratten Asus Dial som ger sig programmerbar snabbkontroll till olika Windows-funktioner och reglage i diverse program. Det finns färdiga profiler för viktiga kontroller i Adobes Creative Cloud-program, och ett fåtal andra kontroller i olika program. Allt som du kan gör med tangentbordskommandon kan du också programmera in som genvägar i Asus Dial och aktivera per program.
Det är lite mer funktionalitet nu än när vi första gången testade en dator med Asus Dial. Till exempel finns det nu universell horisontell scroll och appväxling som smidiga funktioner, men Asus har fortfarande jobb att göra för att bredda stödet till en bredare svit program. Där det funkar är det dock mycket behändigt, och trots placeringen av ratten strax under tangentbordet kommer vi aldrig åt den av misstag. Asus Dial. Redan bra, men stor potential att bli ännu bättre.
Briljant bildskärm
Som det fullständiga namnet antyder är bildskärmen i datorn av oled-typ, och det med utmärkt bildkvalitet på alla möjliga sätt. Upplösningen är i 4k-klass, fast 2 400 istället för 2 160 bildpunkter på höjden, då panelen är i 16:10-format. Den matchar dci p3-färg till hundra procent, och har Pantone-validerad färgkorrekthet. Skärmen är förkalibrerad från fabrik och levererar fin färgkorrekthet direkt ur boxen. I alla fall för just srgb och dci-p3. Det går också att ställa den i ljusintensivare display p3-läge, men vi vet inte var det gör för färgkorrektheten.
Vi har inte heller några uppgifter om hur bra den matchar Adobe RGB, men testbilder vi kör på skärmen har inte riktigt den intensitet i gröna toner som vi förväntar oss från det, även om den faktiskt kommer nämnare än vi förväntar oss. Den är uppenbart kalibrerad för dci-p3. Med upp till 600 cd/m2 i ljusstyrka får du också effektiv dynamik för hdr, men vi rekommenderar inte att du sitter ute och jobbar mer än i undantagsfall. Skärmens blanka yta gör att den är lite för känslig för reflexer, och då tappar den sina fina färgegenskaper.
Skärmen är certifierad för Vesa Display HDR True Black 600, och ger en härligt intensiv upplevelse om du vill avnjuta en film på den. För spel är denna dator mer begränsad. Prestanda har den absolut, i alla fall om du håller dig på lägre upplösningar än 4k, men skärmen har varken hög frekvens eller särskilt snabb svarstid, om du är noga med sådant. Det är ju inte heller riktigt poängen med datorn, och för den som inte är en ambitiös e-sportare räcker den långt.
Plus för ljud, minus för kamera
Datorn har kraftfulla högtalare som det går att klämma mycket volym ur utan att det blir distorsion. Med Dolby Atmos-stöd får du både luftig surround för filmer och bra fyllighet för musik. Det saknas en del finare detaljer i diskanten, och det hade varit bra med manuell equalizer, men annars är det svårt att klaga. Oslagbar kontrast och skärpa med en 4k oled. Klagar gör vi däremot på webbkameran. Den levererar 720p-upplösning med enbart knappt godkänd kvalitet. Vitbalansen går inte att lita på och bilden blir snabbt brusig i dämpad belysning. Inbyggda mikrofonen håller tyvärr inte heller kvalitet, och hjälps inte upp av Asus ai-baserade brusfilter. Vill du göra ett bra intryck med liveströmmar eller videomöten rekommenderar vi en webbkamera med bättre kvalitet på usb.
Utöver två extra kontrollprogram och ett par småappar så är datorn mer eller mindre fri från störningsmoment och bloatware. I programmet Myasus hittar vi bland annat skärm- och ljudinställningar, supportinformation och extra inställningar för webbkamera. I Proart Creator Hub finns kontrollen av Asus Dial, fläkt- och prestandainställningar och möjlighet att gruppera program för snabbstart samt optimera prestanda för utvalda program. Vi hade kanske föredragit allt under samma paraply, eller en lite mer logisk fördelning av funktioner mellan de två men då är vi petiga. Man vänjer sig snabbt.
Specifikationer
Produktnamn: Asus Proart Studiobook 16 Pro Testad: Oktober 2022 Modellnummer, testad konfiguration: 7600ZW-L2011X Tillverkare: Asus Processor: Intel Core i9-12900H, 6 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient 2,5 GHz Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070ti, 8 GB Minne: 32 GB ddr5 Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 16 tum blank oled, 3840×2400 bildpunkter Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 2 st usb 3 gen 2 typ a, lan, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Pro Övrigt: Ansiktsigenkänning, bakbelyst tangentbord, nummerknappsats, Asus Dial Ljudnivå: 0-45 dBa Batteritid: 2 h (hög belastning, full ljusstyrka), 12 tim 20 min (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 36,2 x 26,4 x 2,14 cm Vikt: 2,4 kg Garanti: 1 år Rek. pris: 38 900 kr, börjar säljas i december