Farväl Google Stadia: Här är 10 andra tjänster företaget dödat
Google satsar ofta på nya, oprövade idéer. Ibland blir det napp, men ofta läggs de nya tjänsterna ner efter en tid. Här är åtta tjänster som har försvunnit.
Av de stora teknikjättarna är Google tveklöst det mest experimentlystna. Apple är känt för att fokusera på några få produkter. Microsoft försöker sig då och då på något nytt och Facebook (Meta) testar små förändringar mest hela tiden. Men Google släpper nya tjänster stup i ett och drar sig inte för att lägga ner dem.
Det senaste stora nedläggningsbeskedet rör Google Stadia. Företagets tjänst för att strömma spel i molnet fick bara dryga tre år i livet innan dess namn ristades in i en gravsten. Bristande intresse är en av de bidragande orsakerna, och Google kunde aldrig riktigt hävda sig mot speljättarna Nvidia och Xbox.
På Googles kyrkogård ryms för närvarande 274 produkter. En del tjänster blev aldrig populära och hade få användare, andra var populära en gång i tiden men tappade lystern. Några var älskade och användare grymtar fortfarande över att de inte fick vara kvar.
Google Video ✟ 2005–2012
Inte att förväxlas med Google Videos, företagets moderna sökmotor för videor. Google Video var tänkt som en konkurrent till Youtube som även gjorde det möjligt att ta betalt för videor. Så misslyckad att Google istället köpte upp Youtube.
Jaiku ✟ 2007-2012
Mikrobloggtjänst från Finland som grundades redan en månad innan Twitter. Köptes upp av Google för att tävla med den snabbt växande plattformen, men som bekant vann Twitter.
Google Lively ✟ 2008-2008
Möjligen den skummaste Google-tjänsten någonsin. Ett socialt nätverk där du byggde en avatar som du gick runt med i tredimensionella chattrum. Påminde en aning om Second Life men hade inte alls samma uppslutning. Lades ner redan samma år som det lanserades.
Knol ✟ 2008-2012
Skulle bli en konkurrent till Wikipedia med en fokus på enskilda författare istället för samredigering, och hyllades bland annat av Wikimedia Foundation. Men det blev mest pannkaka och på slutet började artikelförfattare lägga ut privata annonser och annat skräp.
Google Reader ✟ 2005-2013
En av de mest populära rss/atom-läsarna medan den fanns. När Google Reader lades ner skrev över 100 000 användare under en protest. Du kan fortfarande stöta på användare som inte tycker att något existerande alternativ är lika bra som Reader var.
Google Wave ✟ 2009–2010
Vi har försökt hitta någon som verkligen begrep hur Wave fungerade och skulle användas, men har inte lyckats. Wave var en avancerad plattform som kombinerade e-post, chatt, planering och mycket annat – och allt kunde redigeras av alla deltagare. Upplägget var ambitiöst och hajpen stor, men eftersom få förstod vad det var bra för kollapsade intresset.
Google Labs ✟ 2002–2011
Många av Googles tidiga ”moonshot”-idéer och misslyckade projekt tog form som en del av Google Labs, men också flera extremt framgångsrika produkter som i allra högsta grad lever vidare, till exempel Gmail och Maps. Men Google Labs självt gick till de sälla jaktmarkerna.
Picasa ✟ 2004-2015
Google köpte den här fotohanteraren från Lifescape och drev den i över tio år. Lades ner för att ersättas av Google Photos som inte alls fungerar på samma sätt, och vi får fortfarande frågor då och då från användare som vill hitta vettiga alternativ.
Google Plus ✟ 2011-2019
Ett socialt nätverk som länkade ihop andra populära Google-tjänster och samtidigt försökte utmana Facebook på allvar. Det gick inget vidare. Även om Google Plus höll ut längre än många andra av företagets tveksamma satsningar fick sagan ett slut 2019 när företagsversionen lades ned. Redan 2018 stängde dock Google Plus portarna för privatanvändare.
Google Hangouts ✟ 2013-2022
Meddelandetjänsten Google Hangouts kommer att stängas ned i november 2022. Faktiskt ingen flopp som många andra satsningar på den här listan, men ersattes av de nyare tjänsterna Chat och Meet.