Har du ett gäng smarta prylar i hemmet från olika tillverkare? Gillar du att testa nya grejer och få bättre koll på tekniken du använder? Då har du kommit rätt. I den här guiden visar vi hur du bygger en alldeles egen smarta hemmet-hubb med hjälp av en Raspberry Pi, till vilken du kan ansluta i stort sett vilka smartprylar som helst.
Raspberry Pi är perfekt som hubb för det smarta hemmet – den öppna mjukvaran och ett stort community av intresserade användare gör att det knappt finns några prylar som inte kan anslutas. Den beskedliga storleken och låga strömförbrukningen gör att den kan stå på hela tiden utan att kosta skjortan. Med en dongel för Zigbee och/eller Z-Wave kan du dessutom ansluta många prylar direkt utan tillverkarens egna hubb.
Raspberry Pi är en mikrodator med Arm-baserad processor som är extremt flexibel och används i alla möjliga projekt. Vi har tidigare bland annat visat hur du kan använda den för att stoppa skadliga sajter och reklam för hela familjen.
Home Assistant är ett komplett operativsystem för en smarta hemmet-hubb som du kan installera direkt på en Raspberry Pi. Du behöver en Raspberry Pi 3 eller 4 (modell B, den vanliga fullstora) med ett chassi, nätadapter, en ethernetkabel och ett microsd-kort på 32 gigabyte eller mer. Du behöver ingen skärm eller hdmi-kabel eftersom Home Assistant har ett webbgränssnitt. För att installera systemet behöver du ett program som kan kopiera en skivavbildning till en lagringsenhet, i det här fallet ditt microsd-kort. På Windows finns två bra program som båda är gratis och använder öppen källkod, men utvecklarna rekommenderar Balena Etcher, eftersom det blir enklast med formatet på skivavbildningen (.img.xz, inte .iso som är vanligare).
Ladda ned och installera Etcher, öppna det och klicka på Flash from URL. Kopiera rätt url för din Pi en bit ned på den här sidan och klistra in i Etcher. Gå vidare och välj sd-kortet du ska placera systemet på och klicka på Flash.
När det är klart och du har matat ut kortet kan du ansluta det till din Pi och starta den. Glöm inte att ansluta en ethernetkabel till din router eller switch.
Överkurs: Det går även att installera Home Assistant i ett existerande system så det samsas med andra serverfunktioner – är du intresserad av det får du följa utvecklarnas instruktioner.
Grundläggande inställningar
Öppna en webbläsare på din vanliga dator och gå till homeassistant.local:8123. Du kommer nu till grundinställningarna där du först skapar ett användarkonto och sedan ställer in grundläggande info om ditt hem – du kan till exempel ange din adress och höjd över havet för att få korrekta väderleksrapporter och kunna automatisera baserat på dagsljus eller solens position. Du får även ställa in tidszon. Glöm inte att välja SI-enheter (celsius, kilogram et cetera). I det sista steget kan du lägga till de smartprylar som Home Assistant har hittat på egen hand på nätverket. Var inte orolig om någon pryl inte syns: Det finns fler sätt at lägga till dem som vi visar i nästa steg.
Om du inte kommer åt Home Assistant i webbläsaren finns det några saker du kan göra. Raspberry Pi har lysdioder som visar om något har gått fel under uppstarten – när allt fungerar lyser den gröna dioden utan att blinka. Om något har gått fel med att skriva skivavbildningen till minneskortet, eller om något annat är galet, kommer den gröna dioden blinka. Raspberrytips.com har en bra guide till vad olika antal blinkningar betyder.
När du har kontrollerat att Raspberry Pi verkligen är igång men problemet kvarstår kan du logga in på routern och kontrollera om den har fått en ip-adress. Har den det kan du försöka ansluta till http://x.x.x.x:8123 där x.x.x.x ersätts av den ip-adressen. Alternativt kan du prova med adressen homeassistant:8123.
Ett tips kan vara att ge din Raspberry Pi en specifik ip-adress och ange dess värdnamn (hostname) i routerns dhcp-inställningar.
Home Assistant har flera olika sätt att ansluta prylar, från extremt enkla till mer komplicerade. Varje system du kan ansluta till kallas en integration och utvecklar och underhålls av frivilliga utvecklare. Varje system har sina egna instruktioner på Home Assistants webbplats.
För produkter vars tillverkare inte har ”officiellt” stöd i Home Assistant kan du ända försöka ansluta prylar direkt via Zigbee eller W-Wave, men då krävs en extern radiomodul (normalt via usb men det finns även moduler som ansluts till Raspberry Pi:s gpio-pinnar). För till exempel nätverkskameror finns en särskild integration kallad Generic camera, som kan ansluta till kameror som använder vanliga webbtekniker. Det finns nästan alltid någon mer eller mindre krånglig lösning för att komma åt sensorer och styra mer unika prylar. Så länge något kan fjärrstyras över nätverk går det att hitta ett sätt att styra dem via Home Assistant.
Det finns så många olika tillverkare och tillbehör att vi aldrig skulle få plats att gå igenom allihop, så vi visar ett exempel:
Exempel: Ikea Trådfri
Ikeas smarta hemprylar ansluter till en gateway via Zigbee. Du kan ansluta de enskilda tillbehören direkt till Home Assistant om du har köpt till en Zigbee-dongel, men det är betydligt enklare att använda systemets inbyggda stöd för Ikeas gateway. Normalt upptäcks den redan när du går igenom grundinställningarna, men om inte kan du manuellt lägga till den genom att gå till Settings -> Devices & Services och klicka på Add integration.
Sök efter Ikea i listan och klicka vidare. Fyll i dess ip-adress (som du kan hitta i routern eller med en nätverksskanner) och säkerhetskoden som du hittar på undersidan av själva gateway-enheten och klicka submit. Om det fungerar får du upp en lista över anslutna tillbehör och kan välja vilka rum dessa hör till. Du kan senare ändra detta och annat i varje tillbehörs inställningar.
Andra system kan ha integrering via inloggning på konton, med direktanslutning där du aktiverar parkopplingsläge på prylen, precis som om du ansluter den till tillverkarens egen hubb, eller i mer avancerade fall: Via ett tredje system. När du har lagt till en eller flera prylar hittar du dem och kan göra inställningar för varje enhet i Settings -> Devices & Services -> Devices. Här kan du till exempel ge varje enhet ett enkelt, beskrivande namn istället för standardnamnet, och placera den i ett rum:
Klicka på enheten och sedan på penn-ikonen intill namnet.
Fyll i namnet du vill använda och lägg till ett rum under Area. Du kan skapa ett nytt rum om det behövs.
Många smartprylar hör logiskt ihop i en grupp med andra, till exempel ett gäng led-lampor som alla sitter på samma fysiska lampslinga och tänds/släcks tillsammans med den vanliga lampknappen. Med Home Assistant kan du styra dessa individuellt eller som grupp. För att skapa en grupp av prylar går du till Settings -> Devices & Services -> Helpers och klickar på Add helper. Välj Group från listan och därefter den typ av grupp du vill ha (till exempel Light group för en samling lampor). Fyll i ett beskrivande namn på gruppen och lägg sedan till de olika ingående enheterna.
Gruppen kan du sedan använda istället för enskilda prylar när du ställer in automatiseringar och scener – mycket snabbare och smidigare.
Automatiseringar
En automatisering består av två delar: En utlösare (trigger) och en handling (action). Det kan till exempel vara ”tänd taklamporna i vardagsrummet [handling] när rörelse upptäcks [utlösare]”. Du kan även lägga till förutsättningar mellan dessa om du vill, till exempel ”så länge tv:n inte är på”. Gå till Settings -> Automations & Scenes -> Automations och klicka på Create automation för att komma igång. Du kan välja mellan att utgå från en mall (blueprint) eller bygga en på egen hand. För att göra ovanstående exempel kan du testa den inbyggda mallen för rörelsestyrda lampor. Välj Motion-activated light från Select a Blueprint. Välj en ansluten rörelsedetektor från Motion Sensor-menyn och sedan något från de tre knapparna för rum (area), enhet (device) och entitet (entity). En grupp med flera lampor är ett exempel på en entitet.
Du kan förvandla alla slags sensorer till utlösare för automatiseringar. Skapa en ny tom automatisering och välj State som Trigger type. Här kan du välja vilken entitet som helst som har en sensor som alltid befinner sig i något läge, till exempel av eller på. Du kan till exempel skapa en automatisering som gör något annat varje gång en viss lampa tänds eller släcks.
Scener är samlingshandlingar och används för att snabbt kunna utföra ett antal handlingar utan att behöva aktivera varje för sig. Du kan till exempel ha en scen som tänder alla lampor i ett rum till en viss ljusnivå och färg, eller en som slår på värmen, tänder vissa lampor och stänger av en övervakningskamera (som du sedan kan automatisera så att den körs när någon i familjen kommer hem). Du hittar scener i en annan flik i Settings -> Automations & Scenes. Klicka på Add scene. Fyll i ett namn och välj en ikon (när du har många scener hjälper det att kunna urskilja dem utifrån ikon). Lägg sedan till enheter och/eller entiteter som ska styras. Har du gjort en grupp av enheter kan du välja den under entiteter.
Utöver från automatiseringar kan scener aktiveras manuellt från Overview-fliken eller Scenes-menyn.
En av Home Assistants största styrkor är möjligheten att använda systemet som en brygga mellan två annars inkompatibla system. Om du till exempel har en del Apple-prylar och vill använda Siri för att styra hemmet kan du ha upptäckt att det fortfarande är många prylar som inte stödjer Homekit. Genom att ansluta dessa prylar till Home Assistant och Home Assistant till Homekit kan du komma åt dem från Hem-appen på Iphone och via Siri.Du kan enkelt koppla Home Assistant till Apples Homekit för att kunna styra med Siri. Det här används av många för att till exempel styra Nest-termostater med Siri, en av de populäraste smarta hem-prylarna som saknar Homekit-stöd.
Home Assistant kan även ansluta till Google-assistenten, men det är betydligt krångligare att komma igång om du inte vill betala för en prenumeration på Home Assistant Cloud, en molntjänst från Nabu Casa som kostar drygt 60 kronor i månaden. Instruktioner för manuella inställningar hittar du på Home Assistants webbplats. Några av kraven är att du äger ett domännamn och ställer in dynamisk dns, att du öppnar en port på routern eller ställer in en omvänd proxy, och gör en massa inställningar på Googles öppna utvecklarplattform.
Skaffa Home Assistant-appen
Home Assistant har även en app för Android och IOS, som du kan använda både som en ersättare till Google Home och Apples Hem-app och som ytterligare en sensor för Home Assistant. Du kan ställa in appen att läsa av var du befinner dig via gps:en, och använda detta i automatiseringar.
För att göra det enklare att styra hemmet via appen kan du skapa olika mobilanpassade ”instrumentbrädor” i Settings -> Dashboards när du är inloggad via webbläsare på dator. Du kan göra flera olika för olika ändamål, och enkelt växla mellan dem i appen.
Utforska och experimentera
Home Assistant känns förmodligen avancerat och oöverskådligt när du först installerar och kommer igång med det. Men när du väl har gjort några automatiseringar och scener med enskilda prylar och grupper kommer du vänja dig och börja se hur flexibelt och öppet systemet är. Du kan fortsätta experimentera och prova dig fram, kolla runt på nätet efter förslag på användningsområden, eller söka efter lösningar på kniviga problem.
Det finns dessutom ett stort och aktivt användarforum där du kan leta efter information och ställa frågor till andra användare. Kom ihåg att läsa på och försöka själv först och att ju mer preciserad din fråga är desto troligare är det att du får ett vettigt svar.
Bygg en smart hemmet-hubb med Raspberry Pi
Svårighetsnivå: Medel/hög Tid: Ett par timmar Det här behöver du:
Raspberry Pi 3 eller 4 med ett chassi, nätadapter, ethernetkabel och microsd-kort på minst 32 GB.
Sd-kortläsare i datorn eller via usb.
Dongel för Zigbee/Z-Wave om du vill ansluta prylar direkt.
Det här lär du dig:
Installera Home Assistant på Raspberry Pi.
Konfigurera Home Assistant.
Lägga till smart-produkter från olika tillverkare i Home Assistant.
Kom igång med automatisering och scener.
Koppla Home Assistant till Siri eller Google-assistenten.