Har du skaffat Googles bärbara dator Chromebook? Här är 15 appar du inte får missa.
Av Martin Appel
PC för Alla
Mac och pc är inte längre de enda alternativen för dig som vill köpa dator. Den snabbast växande produktkategorin är Chromebook, alltså Googles egen dator.
I början var det här en utpräglad lågprisdator som var låst till webbläsaren Chrome. De senaste åren har det dock även börjats släppas lyxigare Chromebook-modeller, och numera kan man även ladda hem Android-appar till sin Chromebook via Google Play Butik. Läs mer i vår guide här.
Men även om de flesta Android-appar går att köra i en Chromebook, är det inte säkert att de fungerar speciellt bra. Det finns dock ett antal appar som ingen Chromebook-ägare får missa. Här är de viktigaste:
Video i alla format
Oavsett vilken dator du använder kan det vara ett problem att spela upp videofiler. Så länge du använder tjänster som Youtube går det förstås smidigt, men så fort du får du en videofil kan du räkna med krångel.
Lösningen kan vara att ladda ned mediespelaren VLC. Det är en smidig app för att spela upp alla sorters media, och den stora fördelen är att den låter dig spela upp ljud och video i nästa alla tänkbara filformat.
De inbyggda verktygen för bildbehandlingen i Chromebook lämnar en del att önska, och det kan vara klokt att installera något mer. En kraftfull men ändå enkel app är Pixlr, som låter dig redigera bilder, skapa collage, lägga på ramar och mycket mer.
Ett annat bra alternativ är Snapseed, som är Googles egen app för mer avancerade användare.
Du kan också köra Photoshop Express, som är en nedbantad version av proffsens favoritprogram Photoshop.
Om din Chromebook har en pekskärm kan den bli en utmärkt ritplatta – och då behöver du förstås ett bra ritprogram. Ett av de bästa heter Autodesk Sketchbook.
Appen är, trots att den är väldigt kraftfull, helt gratis. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det är ganska komplicerat att rita på datorn, så räkna med att det tar rätt lång tid innan resultatet blir bra.
Gillar du Windows 10:s startmeny? I så fall kan du installera Taskbar, som ger Chromebook en liknande funktion. Du kan även lägga widgetar på skrivbordet, alltså småprogram som exempelvis visar en klocka eller kommande kalenderbokningar.
Är du rädd för att bli övervakat när du surfar med din Chromebook? En lösning kan vara att använda en vpn-tjänst, till exempel Proton vpn.
En vpn-tjänst gör att du inte kopplar upp dig direkt till en sajt utan att surftrafiken går via en extern server. Det här gör att du blir mer anonym och att du kan få en annan ”nationalitet”. Det senare öppnar möjligheten att komma åt utländska streamingtjänster och andra sajter som är låsta för oss svenskar.
Schweiziska Proton VPN är ett välrenomerat gratisalternativ utan några begränsningar i hur mycket du får surfa. Du kan dock bara använda servrar i Japan, Nederländerna och USA. Vill du kunna välja fler måste du betala för ett premiumabonnemang.
Chromebook-datorernas filhanterare är inte särskilt bra, och ett bättre alternativ är Solid Explorer. Den ger dig bland annat en överskådlig vy med två fönster för att lättare flytta filer. Appen är gratis, men den finns också i en reklamfri betalversion med fler finesser för 30 kronor.
Squid gör din Chromebook till ett anteckningsblock. Skärmen blir ett tomt ark papper och du skriva och rita var du vill. Det går lika bra att använda musen eller en eventuell pekskärm – och om betalar extra kan du även anteckna med tangentbordet.
Chromebooks inbyggda kontorspaket funkar utmärkt, men du som är van vi Microsoft Office behöver ändå inte byta. Det går att ladda hem Office-appen (eller separata Word-, Excel- och Powerpoint-appar) även till en Chromebook.
Apparna är gratis, men du måste betala om du vill ha olika premiumfunktioner.
I likhet med en surfplatta kan du använda din Chromebook för att läsa e-böcker. För att det här ska bli smidigt krävs en app, och ett bra gratisalternativ heter Pocketbook Reader. Appen har tagits fram av företaget bakom den populära läsplattan Pocketbook, men fungerar precis lika bra oavsett även om du inte använder deras tjänster.
Ett annat populärt alternativ är Readera, som funkar utan någon registrering och som inte innehåller några annonser.