Skärm och prestanda
Testad produkt: Lenovo Yoga 730-15 81JS000DMXPris: 16 990 kr hos Webhallen.
Lenovos Yoga-datorer finns i en handfull olika designer, som alla har det gemensamma att de är flippbara i 360 grader laptops, och dessutom levereras med pekskärm. Den senaste i samlingen är årets upplaga av Yoga 730-15, en enkelt utformad men solitt byggd 15-tummare med strama linjer, aluminiumytor överallt och mörkgrått yttre.
Den har relativt tunna skärmkanter runt sin 15-tumspanel, så bredden är mer i klass med en äldre 15-tummare. Den är inte lika kort på längden som en del andra liknande datorer, skärmen har en rejäl kant nedtill, vilket innebär att den är upphöjd några extra centimieter från bordet. Det är ett plus, eftersom det minskar risken för gamnacke.
Bra kontroll trots pekskärmsproblem
Datorn har också ett väldisponerat tangentbord med stora knappar som har tydlig respons för fingrarna. Till skillnad från många 15-tummare får vi inte nummerknappsats på sidan, vilket gör att tangentbordet är centralt placerat. Under tangentbordet hittar vi också en fingeravtrycksläsare. En halvstor musplatta med matt yta ger oss god muskontroll.
Det är ovanligt smidigt att använda pekskärmen även i laptopläge, då skärmen är extra stabil och inte svajar lika mycket när vi pekar på den som många andra liknande datorer.
Skarpt i 4k
Skärmen på vår testade modell är en ips-skärm i 4k uhd, eller 2160p, men datorn finns också i en billigare 1080p-modell. Prisskillnaden är dock inte enorm, så vi skulle rekommendera denna. Det hade i och för sig räckt med en 1440p-skärm, men sitter du nära skärmen lär du uppskatta de extra pixlarna.Ljusstyrkan är strax över 300 vcd/m2 som bäst, så att jobba ute i solljus kan innebära problem, särskilt i kombination med den helblanka glasytan. Färgomfånget är inte heller i proffsklass, utan snarare anpassat för kontorsjobb och mediekonsumtion. Den får plus i kanten för jämna nyanseringar och färgkorrekthet, och ovanligt korta responstider för att vara en 4k-skärm.

Det sista kan vara roligt, eftersom Yoga 730-15 faktiskt har riktig spelgrafik under huven. Här sitter ett Geforce GTX 1050-kort med 4 GB eget minne, som är bra nog för att köra de flesta nya spel om vi ställer ner upplösningen från 4k till 1080p. Grafikkortet hjälper också till i program som Photoshop.
Ny processor lyfter prestanda
Inte för att Yoga 730 behöver så mycket hjälp med prestandan. Här sitter en Intel Core i7-processor med fyra kärnor, och det är den första dator vi testat med nya Whisky Lake-processorerna – uppföljare till förra höstens Kaby Lake Refresh. Det innebär strömsnål arkitektur, med tillräckligt kompakt design för att även fungera i till exempel tunna ultrabooks, men fortfarande rejält med prestanda när du behöver det.
Det kräver dock att datortillverkaren utnyttjar funktionerna. Här får vi visserligen en thunderbolt 3-port, men det hade redan en tidigare modell av samma dator med förra generationens processor.
Batteri, specar och omdöme
Batteri: Ta med laddaren
Batteritiden i Yoga 730-15 är inte direkt imponerande, utan här får vi nöja oss med någon timmes driftstid vid tyngre jobb och spel. Vid mer beskedlig användning klarar den sig i mellan fyra och åtta timmar. Det är väl godkänt, men vi har sett bättre i klassen.Datorn har kraftfulla högtalare monterade på undersidan som ger fylligt och snyggt ljud med bra tryck och god detaljåtergivning. Den passar för både musik, film och röster vid till exempel Skype-samtal. Med Dolby Atmos-app får vi bra kontroll på ljudbilden och effektivt surroundljud. På hög volym blir dock toner i mellanregistret något skräniga.
Datorn säljs både med Windows 10 Home och Windows 10 Pro. Vår modell har Pro-varianten, men såvitt vi kan se är det för övrigt samma mjukvaruppsättning. Förutom Netflix, Linkedin och en prova på-version av McAfee Livesafe förinstallerat är de enda extra apparna de som Microsoft alltid prackar på datorer, samt Lenovos egna nyttoprogram. Här hittar vi inställningar för sådant som pekpennan och Dolby Atmos, och en egen app-portal med app-rekommendationen och en handfull rabatterade erbjudanden på program.

Omdöme
Uppgraderingen till Whisky Lake innebär inte någon enorm förbättring, men ger Lenovo Yoga 730-15 en extra växel i prestanda. Annars levererar Lenovo enkel kvalitet i en laptop med många användningsområden, från kontorsjobb och surf till kreativitet och spel. Den är inte felfri, och inte bäst på något speciellt, men vi hittar inga stora saker att klaga på.Fakta Lenovo Yoga 730-15 81JS000DMX
Testad: November 2018Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1050, 4GB
Minne: 16 GB ddr
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 3840 × 2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, surfplatteläge, digitizer medföljer
Batteritid: 1h (hög belastning), 9h 15min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 36 x 24,9 x 1.7 cm
Vikt: 1, 89 kg
Pris: 16 990 kr hos Webhallen.
Prestanda
Cinebench 11.5, cpu: 8,07 poängGeekbench 4: 15 998 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 70,72 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 4 022 poäng
3dmark Time Spy (DirextX 12): 1 899 poäng
Disk, läsning: 1 546,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Hög byggkvalitet och god ergonomi.
Bra prestandas för det mesta.
Snabb ssd.
Snyggt, kraftfullt ljud.

Något ljussvag skärm.
Seg pekskärm i enstaka lägen.
Måttlig batteritid.