Inledning
Molntjänster med synkfunktion har i princip ersatt tidigare backuplösningar, vare sig dessa skedde mot molnet, en extern hårddisk eller något annat. För med en molntjänst får du ju automatiskt en backup på filerna, men även en hel del andra smarta funktioner.För det en molnjänst gör är, precis som backuptjänst, att ta säkerhetskopior på de filer och mappar du väljer – sedan lagrar tjänsten dessa kopior på en server hos det företag som har synktjänsten.
Allt detta sker detta i realtid. Så fort du ändrar något i en fil skrivs kopian i molnet över med den nya och uppdaterade versionen. Samma sak om du lägger till en fil i en av de mappar som är utvalda för att synkroniseras, då kopieras den nya filen till molnet omgående. Med en traditionell backuptjänst sker detta bara vid vissa förutbestämda tidpunkter.
Jobba med samma filer
Den stora fördelen med detta, förutom att du inte riskerar att förlora några filer vid exempelvis en datorkrasch, är att du alltid har tillgång till den senaste och mest aktuella versionen av en viss fil.
Detta är förstås också oerhört praktiskt om ni är flera som jobbar med samma filer och gör ändringar i dessa. Alla har alltid enkelt tillgång till den senaste versionen.
Låt andra komma åt filerna
Men det är inte bara om du jobbar med samma filer och mappar som det är smidigt med en molntjänst. Vill man exempelvis att släkt och vänner ska komma åt bilder är det bara att ladda upp dem till synktjänsten och sedan ge utvalda personer tillgång till dem.Det går också att använda sig av gemensamma mappar där du på ett enkelt sätt kan utbyta filer med dina vänner eller kollegor.
Alla tjänsterna i detta test låter användaren komma åt filerna på tre olika sätt: via en filhanterare i datorn, via ett webbgränssnitt och via en app i mobilen/surfplattan. Direktsynkroniseringen sker dock bara via filhanteraren i datorn, med de två senare måste man aktivt ladda upp eller ned filerna. Undantaget är foton eller videor du tar med mobilen/surfplattan. Dessa laddas (om du vill det) automatiskt upp till synktjänstens servrar.
Inte helt riskfritt
Det du bör ha i åtanke när du använder dig av en molntjänst är att det finns en risk att den hackas med följd att innehållet hamnar i fel händer. Det kan med andra ord vara klokt att tänka över vilka filer du laddar upp, och du bör man vara noga i ditt val av lösenord.
Så gjorde vi testet
Alla tjänster i vårt test har stöd för både pc och Mac, samt Android och IOS (undantaget är Apple Icloud, som ej har stöd för Android). De har också en nedladdningsbar klient samt är åtkomliga via ett webbgränssnitt. Ytterligare ett krav var att det skulle finnas ett gratisalternativ till betalabonnemangen.
För att mäta hastigheten för filöverföringar laddade vi upp 1 GB filer i blandade storlekar vid fem olika tillfällen till varje tjänst. Tidsangivelserna i testet är snittiderna. Uppladdningen skedde via en fast uppkoppling med en hastighet på 500 Mbit/s både uppströms och nedströms.
Apple Icloud (betyg: 8)
Apple Icloud: Mest för Macanvändare
Visserligen går det att använda Apples Icloud på en pc, men det märks (som med så många andra tjänster från Apple) att detta först och främst är en tjänst avsedd för Macanvändare. Inte minst skvallrar avsaknaden av en officiell app för Android om detta.
Gratistjänsten har visserligen bara 5 GB utrymme, vilket är lite snålt, men det finns gott om billiga alternativ som ger mer lagringsutrymme. Exempelvis kostar 50 GB bara 108 kronor per år och för 1 068 kronor får man 2 TB som kan delas med upp till fem andra familjemedlemmar.
Som en bonus är Apple Icloud dessutom näst snabbast i vårt test, bara knappt slagen av Dropbox i uppladdningshastighet.

Omdöme
Apples Icloud är en snabb och lättanvänd tjänst med utmärkt integration av kontorsprogram – för den som använder Mac och/eller IOS. Här finns gott om abonnemangsalternativ till låga kostnader och hade man bara haft bättre stöd för pc/Android hade detta varit en testvinnare.Apple Icloud
Testad: Augusti 2018Webbadress: www.icloud.com.
Språk: Svenska.
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: IOS.
Mobilsynskronisering: Foton, videor, meddelanden, kontakter med mera.
Inbyggda kontorsprogram: Ja.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 6 minuter 22 sekunder.
Gratis utrymme: 5 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): 108 kronor för 50 GB.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): 348 kronor för 200 GB.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 1 068 kronor för 2 TB (delat med upp till fem andra familjemedlemmar).
Övriga abonnemang: Saknas.

Snabbt och lättanvänt.
Många billiga abonnemangsalternativ.
Bra integration av kontorsprogram.

Huvudsakligen för Mac-användare.
Inget stöd för Android.
Snålt gratisutrymme.
Box (betyg: 6)
Box: Mest för företag
Tjänsten Box riktar sig i första hand till företag, men har även några alternativ för privatpersoner. Tyvärr visar det sig snabbt att dessa inte har mycket att sätta emot konkurrenterna i detta test.
Visserligen går det att välja svenska som språk och hastigheten imponerar. Sju minuter och tio sekunder tar det att ladda upp våra 1 GB stora filer. Det är den tredje snabbaste tiden, bättre än stora drakar som Google Drive och Microsoft Onedrive. 10 GB gratis lagringsutrymme är också bra. Men sen tar det roliga slut.
Ett litet abonnemang med 100 GB utrymme kostar 1 260 kronor. Alternativ med mer utrymme saknas för privatpersoner. Än värre är filuppladdningsgränserna. Med gratisalternativet går det inte att ladda upp filer större än 250 MB, med betalalternativet är storleksgränsen för filerna 5 GB. Dessutom erbjuder gratisalternativet ingen möjlighet att synkronisera foton och videor från mobilen/surfplattan.
Omdöme
Bra hastighet och generöst gratis lagringsutrymme räddar inte Box då begränsningarna i gratisalternativet är för många och betalalternativet inte är prisvärt.Box
Testad: Augusti 2018Webbadress: www.box.com.
Språk: Svenska
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: Android eller IOS.
Mobilsynskronisering: Foton och videor (inte i gratisalternativet).
Inbyggda kontorsprogram: Nej.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 7 minuter 10 sekunder.
Gratis utrymme: 10 GB (250 MB filuppladdningsgräns).
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): 1 260 kronor för 100 GB (5 GB filuppladdningsgräns).
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): Saknas.
Övriga abonnemang: Saknas.

Bra hastighet.
Generöst med kostnadsfritt lagringsutrymme.

För många begränsningar.
Inte prisvärda betalalternativ.
Dropbox (betyg: 7)
Dropbox: Gammal tjänst håller fortfarande
Dropbox är en av de äldsta och mest etablerade tjänsterna på marknaden. Tjänsten är på svenska, har gott om funktioner och uppladdningen av våra testfiler är snabbast i testet. Dessutom finns Dropbox till alla önskvärda plattformar, inklusive Linux och Windows Phone.
Vare sig det är via filhanteraren i datorn, webbgränssnittet eller appen i mobilen/surfplattan är det enkelt att komma åt filer. De bilder och filmer du tar säkerhetskopieras smidigt med automatik.
Det som drar ned betyget är dels det snåla utrymmet i gratistjänsten, bara 2 GB, men även avsaknaden av ett bra lågprisabonnemang. Nöjer du dig inte med gratisvarianten är nästa steg hela 1 260 kronor per år för 1 TB utrymme. Ett mellanting hade varit önskvärt.
Omdöme
Dropbox är en stabil trotjänare som fungerar både snabbt och smidigt, men snålt gratisutrymme och inga lågprisabonnemang sänker betyget.Dropbox
Webbadress: www.dropbox.com.Språk: Svenska.
Systemkrav dator: Windows, Mac eller Linux.
Systemkrav mobil: Android, IOS eller Windows Phone.
Mobilsynskronisering: Foton och videor.
Inbyggda kontorsprogram: Nej.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 6 minuter 4 sekunder.
Gratis utrymme: 2 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): Saknas.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 1 260 kronor (120 euro) för 1 TB.
Övriga abonnemang: 2 520 kronor (240 euro) för 2 TB.

Snabbt och smidigt.

Bara 2 GB gratis utrymme.
Inga små eller medelstora abonnemang.
Google Drive (betyg: 7)
Google Drive: Långsammast av alla
Med tanke på att Google Drive är en av de stora i detta test blir vi rejält förvånade över den svaga hastighetsprestandan. Att ladda upp 1 GB filer i blandade storlekar tar mer än dubbelt så lång tid jämfört med den snabbaste tjänsten Dropbox.
Det är synd med den låga hastigheten för Google Drive bjuder i övrigt på en hel del bra saker. Exempelvis har man tillsammans med Mega det generösaste gratisutrymmet på hela 15 GB. Dessutom finns ett lågprisabonnemang på 228 kronor för 100 GB och ett stort abonnemang på 1 TB som med en kostnad på 1 188 kronor står sig väl i konkurrensen.
Integrationen med bra kontorsprogram och att allt är på svenska gör inte saken sämre. Däremot är lösningen med en separat app (Google Foto) för att synkronisera bilder och videor från mobilen en onödigt osmidig lösning.
Omdöme
Google Drive har många fördelar, inte minst det generösa gratisutrymmet på 15 GB. Tyvärr är man långsammast i testet och har en mobillösning som inte är optimal.Google Drive
Webbadress: drive.google.com.Språk: Svenska.
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: Android eller IOS.
Mobilsynskronisering: Foton och videor (via egen app: Google Foto).
Inbyggda kontorsprogram: Ja
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 12 minuter 18 sekunder.
Gratis utrymme: 15 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): 228 kronor för 100 GB.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 1 188 kronor för 1 TB.
Övriga abonnemang: 11 988 kronor för 10 TB.

Bra kontorsprogram.
Stort gratisutrymme.
Bra lågprisalternativ.

Långsamt.
Osmidigt med egen app för synk av foton och videor från mobil.
Idrive (betyg: 6)
Idrive: Mest en backuptjänst
Idrive är lite av en katt bland hermelinerna. Visserligen finns där en synkfunktion precis som hos de övriga tjänsterna vi har testat. Och visst finns det såväl integration i datorns filhanterare som tillgänglighet via ett webbgränssnitt och appar för både IOS och Android.
Ändå är det väldigt tydligt att detta först och främst är tänkt som en backuptjänst, alltså en tjänst som med jämna mellanrum kopierar över utvalda filer och mappar i datorn till en lagring i molnet. Framför allt märks detta i gränssnittet som är rörigare och mer komplicerat än hos övriga tjänster i testet.
Idrive utmärker sig också negativt genom att bara ha årsvis betalning. Det kostar 635 kronor (69,50 dollar) för 2 TB, och det positiva är att detta är ett bra pris för så pass mycket lagringsutrymme.
Gratisutrymmet på 5 GB och uppladdningstiden på sju minuter och 35 sekunder för 1 GB storleksblandade filer är dock inte så mycket att hurra för och placerar båda Idrive i mitten av testresultaten.
Omdöme
Idrive är medelsnabbt och har ett prisvärt alternativ för 2 TB lagringsutrymme, men det faktum att det främst är en backuptjänst och enbart årsvisa betalningar ger en plats långt ned resultatlistan.Idrive
Webbadress: www.idrive.com.Språk: Engelska.
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: Android eller IOS.
Mobilsynskronisering: Foton, videor, kontakter och kalender.
Inbyggda kontorsprogram: Nej.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 7 minuter 35 sekunder.
Gratis utrymme: 5 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): Saknas.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 635 kronor (69,50 dollar) för 2 TB (bara årsvis betalning).
Övriga abonnemang: Saknas.

Billigt för 2 TB lagringsutrymme.

Främst en backuptjänst. Ej på svenska. Bara årsvis betalning.
Mega (betyg: 6)
Mega: Flexibelt gratisutrymme
Till en början är det svårt att se något positivt med den engelskspråkiga tjänsten Mega. Hastigheten är direkt svag med 10 minuter och 14 sekunder för att ladda upp våra 1 GB med filer i olika storlekar. Abonnemangsalternativen är visserligen många, men 630 kronor (60 euro) för 200 GB och 1 260 kronor (120 euro) för 1 TB är relativt dyrt. Inte heller abonnemangen med 4 TB eller 8 TB lagringsutrymme är särskilt snälla mot plånboken.
Men så kommer vi till gratisalternativet. Detta bjuder nämligen på hela 15 GB lagringsutrymme. Och detta är bara början. Genom att exempelvis installera klienten på datorn och appen i mobilen/surfplattan går det att komma upp i 50 GB gratis lagringsutrymme och till och med mer än så.
Det ska dock påpekas att dessa bonuslagringsutrymmen är tidsbegränsade. Vissa har en gräns på en månad, vissa ett halvår eller ett år.
Omdöme
Mega är i mångt och mycket en rätt anonym och medioker tjänst, men generöst tilltagna lagringsutrymmen för gratisalternativet gör den ändå värd att överväga för den med medelstora lagringsbehov och en liten plånbok.
Mega
Webbadress: mega.nz.Språk: Engelska
Systemkrav dator: Windows, Mac eller Linux.
Systemkrav mobil: Android, IOS eller Windows Phone.
Mobilsynskronisering: Foton och videor.
Inbyggda kontorsprogram: Nej.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 10 minuter 14 sekunder.
Gratis utrymme: 15 GB (kan utökas upp till 50 GB).
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): Saknas.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): 630 kronor (60 euro) för 200 GB.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 1 260 kronor (120 euro) för 1 TB.
Övriga abonnemang: 2 520 kronor (240 euro) för 4 TB, 3 780 kronor (360 euro) för 8 TB.

Går att få mycket gratis lagringsutrymme.

Ej på svenska.
Långsam.
Dyra abonnemangsalternativ.
Microsoft Onedrive (betyg: 8)
Microsoft Onedrive: Bäst i test
Precis som för Google Drive förvånas vi över att Microsoft Onedrive, en av de stora i detta test, har så tveksamma prestanda för uppladdningen av filer. Med sina 8 minuter och 55 sekunder för 1 GB storleksblandade filer är man visserligen inte lika långsam som Google Drives 12 minuter och 18 sekunder, men ändå en bra bit efter Dropbox 6 minuter och 4 sekunder respektive Apple Iclouds 6 minuter och 22 sekunder. Faktum är att förutom Google Drive är bara Mega långsammare i vårt test.
Men denna lilla plump i protokollet till trots har Microsoft Onedrive ändå tillräckligt många fördelar för att i slutändan stå som totalsegrare, en hårsmån före Apple Icloud.
Office 365 ingår
Visserligen imponerar varken gratisutrymmet (5 GB) eller lågbudgetalternativet (202 kronor för 50 GB) särskilt mycket och något vettigt medelstort abonnemang finns inte heller. Men Microsoft har en genomarbetat och lättanvänd tjänst som fungerar lika bra på pc som Mac och på mobiler och surfplattor – oavsett om de kör Android eller IOS. Och det är just denna bredd som hjälper Onedrive att slå Icloud på fingrarna, trots den sistnämndas prisvärda låg- och mellanbudgetalternativ.Men det stora trumfkortet för Microsoft Onedrive stavas Office 365. I det stora abonnemanget för 780 kronor (med 1 TB lagringsutrymme) ingår nämligen detta dominerade kontorspaket. Att för 780 kronor om året få dessa väletablerade och välintegrerade program på köpet är svårslaget.
Lägg till en familjevariant för 1 080 kronor där fem användare får både varsitt Office 365 och 1 TB lagringsutrymme var.

Omdöme
Microsofts Onedrive är varken snabbast eller billigast, men det är lättanvänt och smidigt och fungerar utmärkt på alla plattformar. Integrationen av det väletablerade kontorsprogrammet Office 365 är utmärkt och det faktum att detta ingår i de större abonnemangen gör Microsoft Onedrive till testvinnare, om än knappt framför Apple Icloud.Microsoft Onedrive
Webbadress: onedrive.live.com.Språk: Svenska.
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: Android, IOS eller Windows Phone.
Mobilsynskronisering: Foton och videor.
Inbyggda kontorsprogram: Ja.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 8 minuter 55 sekunder.
Gratis utrymme: 5 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): 202 kronor för 50 GB.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 780 kronor för 1 TB (inklusive Office 365).
Övriga abonnemang: Familjepaket med 1 TB var för fem användare för 1 080 kronor (inklusive Office 365).

Genomarbetad och lättanvänd tjänst.
Fungerar utmärkt på både pc och Mac respektive Android/IOS.
Prisvärda abonnemang som inkluderar Office 365.

Ganska långsamt.
Lite snålt gratisutrymme.
Pcloud (betyg: 6)
Pcloud: För den med snålt hårddiskutrymme
Pcloud har två spännande och annorlunda lösningar, både sett till abonnemangskostnaden och hur filerna lagras. Förutom de vanliga abonnemangen, där 500 GB kostar 505 kronor (48 euro) och 2 TB kostar 1 010 kronor (96 euro), går det nämligen att teckna livstidsabonnemang för 5 060 kronor (480 euro) för 500 GB respektive 10 340 kronor (980 euro) för 2 TB. Förutsatt att tjänsten finns kvar och att den används länge kan det bli en rejält låg månadskostnad för dessa alternativ.
När det kommer till lagringen finns den vanliga lösningen, där alla filer finns både på den lokala hårddisken och i molnet. Men Pcloud erbjuder också en virtuell hårddisk där alla filerna enbart lagras i molnet och tankas ned till datorn vid behov. En smart lösning för den som har ont om hårddiskutrymme lokalt.
Tyvärr är Pcloud i övrigt en ganska medioker tjänst. Hastighetsmässigt tillhör den med sina åtta minuter och 45 sekunder den långsammare halvan och språket är engelska. Något budgetalternativ finns inte bland abonnemangen och även om 10 GB gratis utrymme är bra begränsas det av en max nedladdningsgräns på 50 GB per månad.
Omdöme
Pcloud har spännande lösningar med livstidsabonnemang och virtuella hårddiskar, men är i övrigt tämligen medioker där gratisalternativet dras med begränsningar för nedladdning.
Pcloud
Webbadress: www.pcloud.com.Språk: Engelska.
Systemkrav dator: Windows, Mac eller Linux.
Systemkrav mobil: Android, IOS eller Windows Phone.
Mobilsynskronisering: Foton och videor.
Inbyggda kontorsprogram: Nej.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 8 minuter 45 sekunder.
Gratis utrymme: 10 GB (max 50 GB nedladdning per månad).
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): Saknas.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): 505 kronor (48 euro) för 500 GB.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 1 010 kronor (96 euro) för 2 TB.
Övriga abonnemang: 5 060 kr (480 euro) för ett 500 GB livstidsabonnemang, 10 340 kr (980 euro) för ett 2 TB livstidsabonnemang.

Livstidsabonnemang.
Virtuella hårddiskar.

Ej på svenska.
Begränsningar för nedladdningar.
Inget budgetabonnemang.
9 frågor (och svar) om molnlagring
Plötsligt händer det som inte får hända. Datorn slocknar, och det är omöjligt att väcka den till liv igen. Oron växer när du inser att det var väldigt länge sedan du gjorde en säkerhetskopia – och det blir ännu värre när du förstår att hårddisken inte går att laga.Ja, det är många som har hela sitt digitala liv på datorns hårddisk. Här finns ovärderliga bilder och filmer, viktiga ekonomidokument, halvfärdiga minnesanteckningarna och mycket annat.
Den vanliga lösningen för att skydda sina filer har hittills varit att säkerhetskopiera dem till dvd-skivor, externa hårddiskar eller usb-minnen. Alla de här metoderna fungerar fortfarande utmärkt, men de har en tydlig brist: Vi får inte slarva. Allt material som ligger på datorn sedan den senaste säkerhetskopiering är helt oskyddat.
- Missa inte: 6 bra tips till Onedrive
Ett bättre alternativ är därför att använda någon av de tjänster som finns i molnet, exempelvis Dropbox och Onedrive. Förutom att skydda dig vid en datorkrasch öppnar molntjänsterna nya möjligheter för att distansarbeta eller jobba tillsammans med andra.
Vad är molnet?
Att använda molnet handlar om att spara information på en extern dator i en stor serverhall hos företag som Dropbox eller Microsoft. Poängen är att du kommer åt dina filer oavsett var du befinner dig. En uppkopplad dator, surfplatta eller mobiltelefon är allt du behöver.
Det är inte bara dokumenten utan även programmen som kan ligga i molnet. Google och Microsoft har exempelvis lagt ut sina kontorsprogram här. I stället för att installera ett Windows-program kan du alltså köra programmet direkt i webbläsaren.
Att köra programmen i molnet är dock inte ett måste. Du kan köra dina program som vanligt och bara se till att spara filerna i en molntjänst.
Hur laddar jag upp dokumenten?
Du kan ladda upp dina dokument via en webbläsare, men de flesta molntjänster använder även något som kallas för synkronisering. Det betyder att ett specialprogram ständigt kopierar de filer som du har valt till molnet – utan att du själv behöver göra något. Dina dokument ligger med andra ord både på din egen hårddisk och på en server hos exempelvis Microsoft eller Google.
- Missa inte: 7 tips till Google Drive
Molntjänsterna kan också ge dig tillgång till samma dokument på flera olika datorer. Du kan börja skriva ett dokument på hemmadatorn, fortsätta på din bärbara och göra allt klart på jobbet.
Passar molnet som backup?
Synkroniseringsfunktionen gör att molntjänsterna blir en utmärkt backup-lösning. Om du exempelvis ser till att alla digitalfoton och andra viktiga filer automatiskt kopieras till molnet så är det ingen katastrof om datorn går sönder.
Molntjänsterna har också en så kallad versionshistorik. Den gör att du kan gå tillbaka till en tidigare version av filen.
Vad är online-backup?
En släkting till de synkroniserade molntjänsterna kallas online-backup. Backup-programmet ligger i bakgrunden och kopierar dina dokument till en serverdator utan att du märker det. Det är först om något skulle gå sönder som du öppnar din backup. Till skillnad från de vanliga molntjänsterna är de inte gjorda för fildelning och distansarbete.
Carbonite, Norton Online Backup och Mozy är tre exempel på den här sortens program. I vårt test fokuserar vi dock inte på detta utan på universaltjänster som kan användas för mer än säkerhetskopiering.
Hur delar jag med andra?
En poäng med molnet är att du kan dela informationen med andra. Låt exempelvis hela resesällskapet få tillgång till dina semesterbilder eller skapa gemensamma dokument för föreningsstyrelsen.
För att göra det loggar du in på molntjänstens webbsida och letar upp den fil eller mapp som du ska dela. Högerklicka och välj Dela. Nu kan du bjuda in personer genom att ange deras mejladress. Du kan också skapa en länk till filen och genom att öppna den i valfri webbläsare kan mottagaren hämta filen.
Du bestämmer själv om mottagaren ska kunna redigera filen eller bara titta.
Fungerar det i mobilen?
Alla tjänster vi har testat har en app för mobil och surfplatta. Dessa fungerar på ett lite annat sätt än synkroniseringsprogrammet för datorn. Dokumenten laddas inte hem automatiskt utan visas i en lista och du laddar sedan hem det du behöver manuellt.
Även uppladdningen fungerar lite annorlunda. Det som laddas upp automatiskt är som regel bara dina bilder och filmer. Kör du någon av molntjänsternas appar får du med andra ord en utmärkt backup-funktion, och du behöver aldrig kopiera över bilder manuellt till datorn.
- Icloud Drive: Så använder du Apples Dropbox-dödare
För att du inte ska förbruka onödiga megabyte på ditt mobilabonnemang kan du välja att bara kopiera filer när du har en wifi-uppkoppling.
Är mina dokument säkra?
Dina dokument skyddas av ett användarnamn och ett lösenord. Vill du öka säkerheten ska du välja ett svårt lösenord och byta ofta. Ibland kan du också använda så kallad tvåstegsverifiering. Ditt lösenord kompletteras med en extra kod som skickas till din mobil. Det krävs alltså både tillgång till lösenordet och mobilen för att komma in på molntjänsten.
Kan jag lita på molnföretagen?
Flera av molntjänsterna kommer från it-jättar som Microsoft, Google och Apple. Hela deras affärsverksamhet bygger på att vi litar på dem. De har rigorösa säkerhetskontroller, och risken att något ska gå fel är liten. Att välja ett mindre känt företag kan förstås vara mer riskabelt, men om något händer med dina dokument i molnet är det ju ingen katastrof. Dokumenten ligger som bekant även på den egna datorn, och risken att din egen hårddisk och molntjänsten skulle krascha samtidigt är förstås väldigt liten!
Däremot är det viktigt att komma ihåg att all information på nätet kan övervakas. Företag som Google bygger sin affärsmodell på att samla in information om dig för att skräddarsy reklam – och oavsett vilken tjänst du använder kan du övervakas av underrättelseorgan som svenska FRA och amerikanska NSA. Det här är med andra ord en risk du tar när du lägger material på nätet, oavsett vilken tjänst du använder.
Hur säkerhetskopierar jag annat?
Det du säkerhetskopierar i molnet är bilder, filmer, texter, kalkylark och andra filer. Program som du har installerade på datorn går sällan att spara på samma sätt. Om datorn kraschar måste du (oftast) installera dem på nytt. Det är därför viktigt att du sparar installationsskivan och eventuella aktiveringskoder. Material som mejl, kontaktlistor och kalendrar ligger redan i molnet om du kör Gmail, Hotmail/Outlook eller Icloud.