Flyg, boende och äventyr – här är bästa apparna för resan i sommar
Sugen på en resa bort i sommar? Det finns många fantastiska appar – för alla sorters resenärer. Här är våra favoriter inför semestern.
Av Martin Appel
PC för Alla
Det finns få tillfällen när vi har lika stor nytta av våra smarta mobiltelefoner som när vi är ute och reser. Det finns gott om fantastiska appar som kan hjälpa oss med alla stadier i resan. De hjälper oss att hitta de billigaste biljetterna, de bästa hotellen och de roligaste upplevelserna. Det finns även fantastiska reseguider, kartor, översättningstjänster med mer.
Här har vi samlat några av våra favoriter inför sommaren.
Vill du ha en billig flygbiljett är nätets prisjämförelsetjänster vad du behöver. Fyll bara i avreseort, destination och datum så hittar du bästa biljettpriserna. Du kan även göra mer avancerade sökningar genom att exempelvis välja bort flyg med mellanlandning och välja näraliggande datum. Flera appar låter dig även hitta billigare sista minuten-biljetter till charterresan.
Ett alternativ till att köpa sina flygbiljetter är att välja charterbolagens paketresor. Via reseguidens app kan du jämföra vad exempelvis Ving, Apollo och TUI har att erbjuda
Vill du flyga till en bestämd plats men tycker att priset är för högt? Smarta appen Hopper kan hjälpa. Skriv bara in destination och önskade datum så får du se priset just nu – och om det väntas gå upp eller ned. Om du räknar med en nedgång väljer du Watch This Trip. Då får du ett meddelande när resan finns till ett lägre pris.
Prisjämförelsetjänsten Kiwi (före detta Skypicker) låter dig söka på resor från Sverige till en obestämd destination eller obestämda datum. Du kan också visa alla flyg till en viss region eller under en viss period.
Om du kan välja plats på planet kommer Seatguru till stor nytta. Utifrån flygnumret visas en skiss över planet. På så sätt kan du undvika dåliga platser, till exempel nära toaletten.
Flightradar24 är flygnördarnas drömapp. Den visar exakt var alla flygplan befinner sig just nu. Ikoner flyttar sig i takt med planens rörelse och du kan få veta mer om exempelvis flygbolag, flygplanstyp och rutt.
Nästan alla flygbiljetter är elektroniska, och Tripit kan hålla ordning på dem. Appen samlar ihop alla biljetter och bokningsbekräftelser till en sammanhållen resplan.
Svårt att hitta rätt på flygplatsen? Låt Gateguru guida dig! Du ser vilka restauranger och butiker som finns, och det du får praktiska tips från andra resenärer.
Google Maps är den bästa kartappen. Välj en karta över hela världen eller zooma dig ned till gatunivå – som en vanlig karta eller en satellitbild. Funktionen Vägbeskrivning visar hur du tar dig mellan två platser – med bil, kollektivtrafik eller till fots. Du som inte har internet på resan kan välja offline-läget för att spara kartan i telefonen.
Här är appen som utmanar Google Maps Kartappen Here Wego erbjuder ett något bättre offline-läge än Google Maps. Du kan ladda ned kartor för hela länder och kontinenter i förväg, vilket är perfekt om du saknar uppkoppling på resan.
Behöver du hjälp att hitta kollektivtrafik? Appen Moovit hjälper dig. Ange vart du vill resa och när du vill göra så får du förslag på resvägar och tidtabeller. Läs mer i vår guide till Moovit!
I många delar av Europa är buss ett bättre alternativ än tåg, och via Goeuro kan du kolla turlistor och köpa biljetter i hela Europa. Och appen hjälper dig även att hitta tåg för de sträckor där detta alternativ är bäst.
För dig som vill köpa båtbiljetter är Direct Ferries ett bra val. Det här är en sajt som jämför priserna för cirka 2 700 färjelinjer i Europa och Nordafrika. I många fall kan du även köpa dina biljetter här – i vissa fall till lägre pris än du får på rederiets egen sida.
Man behöver förstås inte resa utomlands är sommarsverige är så fantastiskt. För dig som vill resa inrikes är Resrobot en fantastisk tjänst. Den låter dig söka resor mellan 50 000 hållplatser och stationer i hela landet – oavsett om du väljer tåg, buss, båt eller någon annan del av kollektivtrafiken.
Det är stor prisskillnad på hotellrum och du kan få ett rum till bråkdelen av priset om du bokar på rätt sajt. Flera av flygjämförelsetjänsterna har söker också efter hotell. Hotelscombined och Trivago är två andra bra prisjämförelsetjänster. Skriv in stad, datum och vilken standard du vill ha så ser du hotellpriser från många olika bokningssajter.
På amerikanska Priceline finns inga fasta hotellpriser utan du lägger ett bud. Välj stad, område och antal stjärnor och lägg sedan ditt bud! Om det är för lågt får du nej – och behöver givetvis inte betala.
Innan du bokar boende kan du kolla hur bra det är på Tripadvisor. Här betygssätter gästerna hotell som de har bott på. Sök efter hotellets namn så får du läsa deras omdömen.
Du kan bo gratis på soffan hos en främling! Det kallas couchsurfing och är ett nätverk av resenärer som delar med sig av sängplatser. Du får gratis boende och du träffar människor på ett annat sätt än vanliga turister gör.
På Airbnd hyr privatpersoner ut boende till andra. Du söker, precis som på en hotellsajt, och när du har bokat betalar till Airbnb. Tripadvisors tjänst Flipkey är mindre känd men fungerar på samma sätt. Appen vänder sig dock huvudsakligen till uthyrare.
Appen Field Trip bygger på din position. När du är i närheten av en intressant plats visas ett kort med information, och du kan få texen uppläst i hörlurarna.
Arrivalguides ger ut enkla turistguider i pdf-format till hundratals destinationer medan In Your Pocket-guiderna går djupare in på städer i öst. Båda samlar numera även sin information i appar.
På många turistattraktioner kan man få låna en bandspelare och lyssna på en audio-guide. Det finns appar som gör samma sak i mobilen. Observera att vissa kostar pengar.
På en guidad tur får man lära sig mer om ett resmål, och det finns många appar som hjälper dig att hitta de bästa turerna. Förutom vanliga guideföretag får du även tips om privatpersoner som kan erbjuda sina tjänster.
Via tjänsten The Fork kan du söka bland 20 000 restauranger i hela världen, och med hjälp av andra användares recensioner får du hjälp att välja rätt. Om du bokar via The Fork får du bonuspoäng som blir rabatter på framtida notor.
Google Översätt (Translate) översätter gratis mellan 100 språk. Skriv bara in ett ord eller en fras så översätts den på direkten. Om du saknar internet på resan kan du få den basala översättningen i offline-läge.
Så länge du är uppkopplad finns fler finesser. Det går att läsa in en text med mikrofonen och fotografera en text med kameran.
Itranslate Voice fungerar som en simultantolk. Du säger någonting på svenska och får det översätt och uppläst på ett främmande språk. Kvaliteten varierar men är ofta imponerande bra. (Iphone-versionen av appen kostar 7 dollar)
Om du vill lära dig grunderna i ett lands språk är Duolingo en kostnadsfri språkkurs. Den använder inte bara text och ljud utan även röstigenkänning. Du läser text i mikrofonen och Duolingo analyserar ditt uttal.
Det finns många bra väderappar. Med hjälp av mobilens gps visar de dig snabb en prognos för den plats du befinner dig på, eller för andra platser runt om i världen.
Utrikesdepartementets app Resklar hjälper dig med snabb information om passregler och aktuellt säkerhetsläge för ditt resmål. Du kan också anmäla din resrutt till den lokala ambassaden för att få direktinformation om något händer.
Amerikanska utrikesdepartementet har en liknande app som heter Smart Traveler.
Har du bara internet i en enda mobil? Med appen Mhotspot kan du dela uppkopplingen med andra genom att låta mobilen bli en wifi-router. Du kan göra samma sak med din dator genom att ladda hem ett Windows-program.
I Iphone går det att spara digitala biljetter direkt i telefonen. Android har inte samma smidiga hantering, men du kan hämta appen Passwallet som fungerar på samma sätt.
Med Postens tjänst Riktiga vykort skickar du ett eget foto som ett traditionellt pappersvykort. Ta bara en bild, skriv mottagare och meddelande så skickar posten det till mottagarens brevlåda. Priset är 19 kronor till hela världen.