Stort test: Bästa högupplösta datorskärmarna – för under 4 000 kronor
En skärm i toppklass är både viktig för stationära pc:n och något att docka till bärbara datorn. Vi har testat sex 1440p-modeller som inte kostar skjortan.
Notebooks, surfplattor och smartphones i all ära – för riktigt kontorsjobb och seriöst pc-spelande är skrivbordet, med stor bra skärm, ordentligt tangentbord och greppvänlig mus fortfarande oslagbart. Och givetvis ett par väl tilltagna datorhögtalare, bra belysning och en bekväm kontorsstol inställd precis rätt.
Det här gäller inte bara för dig som använder en traditionell stationär pc. Nästan varenda bärbar dator har hdmi-utgång och nyare notebooks och 2-i-1-hybrider är ofta utrustade med usb c-kontakt med displayportfunktion, eller till och med Thunderbolt 3. Eller också går det att köra trådlös anslutning till extern skärm, och mus och tangentbord på bluetooth om det saknas anslutning. Datorskärmar har för det mesta inte mottagare för Wireless Display, men det finns bra separata sådana att koppla in.
Det finns med andra ord ingen ursäkt att sitta hukad över en fjuttig 13-tumsskärm när du har din bärbara dator hemma. Satsa på en bra arbetsplats du kan docka till. Din rygg och dina ögon kommer att tacka dig. Flest skärmar vinner? Med displayport ut från den bärbara datorn kan du koppla in mer än en skärm.
Extra pixlar gör mycket
De flesta datorer kan i dag driva skärmar som är mer högupplösta än de 1080p som varit mer eller mindre standard sedan mitten av 2000-talet. Men det börjar kännas antikt, och det kan definitivt vara dags att ta steget till en högre upplösning.
En skärm med 2560 x 1440 bildpunkter ger 78 procent fler pixlar än en med 1920 x 1080 bildpunkter. Det gör att du kan köra åtminstone ett par webbläsare eller ett par Office-fönster parallellt på skärmen utan att någon av dem upplevs som hopträngd. Med 1440p-skärm får du också nästan samma krispiga upplevelse i högupplöst film som med en uhd-tv. Det är inte äkta 4k, men skillnaden i skärpa mot vanlig hd är påtaglig.
Spelar du spel gör 1440p enormt mycket. Visst, det kan krävas en uppgradering av grafikkortet för att få bra flyt i bilduppdateringen, men det kan det vara värt. Och det går ju alltid att ställa ner till 1080p igen om det skulle gå för tungt i mer krävande spel.
Många prisvärda modeller
Det finns numera flera riktigt prisvärda skärmar med 1440p-panel, där den höga upplösningen inte kostar skjortan eller innebär andra kompromisser som dåliga paneler eller dålig ergonomi.
I det här testet har vi valt ut sex riktigt lovande skärmar i 27- och 32-tumsstorlek. Samtliga med 1440p-panel och alla säljs 4 000 kronor eller mindre.
Några av skärmarna är helt nya, andra är äldre men dyrare modeller som nu våren 2017 har fått en prissänkning. De är alla fullmatade med smarta och praktiska egenskaper, som anti-flimmerfunktion, blåljusfilter, justerbar höjd, inbyggda högtalare, usb-hubbar och mycket mer. Överlag lovar de också hög kvalitet, med stor färgrymd och korrekt återgivning. I alla fall på pappret.
Vi har inte bedömt skärmarna utifrån en kräsen designers eller fotografs perspektiv. Man ska ta de här skärmarna för vad de är – de billigaste i sin klass, och är det budgetpris så är det budgetkvalitet. De är varken superoptimerade för inbitna spelentusiaster eller för bildproffs, utan här handlar det främst om att få fler pixlar i hemmakontoret.
Skärmarna i testet har kanske inte proffsklass på panelerna, men bjuder på annat nyttigt, framförallt för ergonomin. De flesta är justerbara i höjd och kan till och med vridas til så kallat pivot-läge.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga tillverkare som enligt Prisjakt.nu hade 1440p-modeller på mellan 24 och 32 tum för under 4 000 kronor, och bad dem ställa upp med ett exemplar (deras bästa i den klassen om de hade mer än en modell). Av nio tillfrågade hade sex tillverkare lämpliga testexemplar att låna ut.
Skärmarna testades anslutna till en stationär pc med displayport, Nvidia Geforce GTX 1050-grafikkort och Windows 10 Home. Varje skärm återställdes till standardinställningar vid nyleverans och bilden bedömdes i skärmens förinställda normalläge. Skärmarnas bildkvalitet bedömdes med visning av färgskalor samt högupplöst foton. Tre praktiska moment testades; Jobb i Microsoft Word och Google Chrome, spel i 1440p samt nedskalat till 1080p, och strömmad film i 1440p-upplösning.
AOC Q2775PQU
Enkel skärm med hög kvalitet
AOC:s bidrag till testet är till det yttre inte någon märkvärdig skärm. Vi får en enkel och anonym design, en lättmonterad och stadig fot samt ett inte särskilt snyggt yttre i grov, svart plast. Mekaniken när det gäller tilt, pivot (möjlighet att ställa skärmen på högkant) och höjdkontroll känns lite billig, men det faktum att den har full rörelse i alla led vi kan önska oss är bra i sig. Foten, förutom bottenplattan, är förmonterad i skärmens vesa-fäste på baksidan. Den är även utrustad med en usb-hubb som har två usb 2- och två usb 3-portar, varav en har extra spänning för att till exempel ladda mobilen. AOC Q2775PQU. Skärmens ips-panel ger oss mycket jämn och snygg nyansering i bilden, med utmärkt detaljering i ljusa och mörka toner och snygga färger överlag. Möjligen är mättnaden lite låg och röda toner något svaga i standardläge, men det är lätt att justera till en balanserad bild. Hygglig kontrast och inget synligt ljusläckage från sidorna är också ett plus. Svarta ytor är jämna, om än inte så beckmörka som i en del riktigt dyra ips-skärmar.
Det här är en ypperlig skärm för kontorsjobb, och den gör inte bort sig i andra sammanhang heller.
Inställningsmenyerna är ganska lätta att navigera bland, och de går att få på svenska. Men som alltid kan det vara lite tålamodsprövande, med en rad anonyma knappar och rätt så dålig översikt i de menyer som dyker upp. Vi hittar inte några färdiginställda bildprofiler som de flesta skärmar brukar ha, förutom ”standard”, ”kall”, ”varm” och ”srgb”. Skärmen har inte heller extrafunktioner som till exempel blåljusfilter eller bild-i-bild. Däremot får vi många olika sätt att justera färgton, toningar med mera efter eget tycke och smak. Det kan dock kräva att man vet vad man håller på med.
Med lite fler sådana funktioner och bättre ljud – liksom de flesta skärmarna i testet imponerar de inbyggda högtalarna verkligen inte – hade vi inte tvekat att ge AOC Q2775PQU en mycket sällsynt full pott i betyg. Så bra ser det ut, och så bra är den för vardagsbruk. Nu blir det bara en ”vanlig” nia, men en solklar rekommendation, speciellt med tanke på prislappen.
Fakta AOC Q2775PQU
Kontakt: www.aoc-europe.com Bildstorlek: 27 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: ips Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2 Kontrast (angiven): 1000:1 Färgdjup: 10 bitar Bildfrekvens: 60 Hz Svarstid (grå till grå): 4 ms Höj/sänkbar: 130 mm Tiltbar: Ja Vridbar: Ja Pivot: Ja Vesa-fäste: Ja Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga Högtalare: Stereo Övrigt: Usb-hubb Garanti: 3 år Pris: 3 500 kr
Mycket bra bildkvalitet. Tydliga menyer. Bra usb-hubb. Lågt pris.
Få extrafunktioner. Mediokra högtalare.
Betyg 9 av 10
Asus PB277Q
Bra för spel, brister på annat
Asus PB277Q är testets enda skärm byggd på en tn-panel. Det har sina för- och nackdelar. För de flesta användare är paneltypen förmodligen ett minus, då det framför allt innebär snäva betraktningsvinklar. Tn-paneler har dock en fördel: även billiga sådana kan vara riktigt snabba, vilket tilltalar många som spelar spel. Vi pratar om en millisekunds svarstid för det som kallas grå till grå-pixel, en indikation på hur snabbt en pixel kan skifta nyans (att helt byta färg tar alltid lite längre tid).
Asus PB277Q. Rakt framifrån ser det överlag bra ut även med en tn-skärm. Köper du en skärm bara för dig och ditt skrivbord så fungerar en med tn-teknik fortfarande bra. Just denna panel ger oss dock vissa problem med ojämna toningar i mörka färgskalor, och lite för intensivt vitt i ljusa. Sedan läcker en hel del in precis i kanterna på ett påtagligt, flammigt sätt. Det här är dock smådetaljer. Upplevelsen är väl godkänd på en ljus skärm med kontorsgrafik eller ett spel med mycket som händer på skärmen. Skärmens inbyggda högtalare ger bra volym, men ljudet är ganska så tunt och platt.
Till det yttre är PB277Q en riktigt stadig konstruktion i matt svart plast. Kanten runt skärmen är tunnare än på de flesta konkurrenterna, men den har också en del mindre vackra kanter och skarvar, som gör att den inte direkt upplevs som elegant. Vi får dock utmärkt stabil skärmupphängning som både är följsam att positionera och som sedan stannar stabilt där man lämnat den.
Asus ska även ha pluspoäng för en smart och enkel styrknapp, med vilken vi med lätthet navigerar oss igenom skärmens engelskspråkiga menyer. Här hittar vi det mesta i funktionsväg, inklusive möjlighet till bild-i bild-läge. En handfull funktioner kan också nås snabbare med direktknappar. Skärmen har den vanliga uppsättningen av förinställda profiler för olika situationer. Men vi ser ingen bra orsak att välja något annat än standardläget, som är väl avvägt och funkar för det mesta.
Fakta Asus PB277Q
Kontakt: www.asus.se Bildstorlek: 27 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: tn Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2 Kontrast (angiven): 1000:1 Färgdjup: 8 bitar Bildfrekvens: 75 Hz Svarstid (grå till grå): 1 ms Höj/sänkbar: 120 mm Tiltbar: Ja Vridbar: Ja Pivot: Ja Vesa-fäste: Ja Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga Högtalare: Stereo Övrigt: Hörlursutgång Garanti: 3 år Pris: 3 500 kr
Kort svarstid. Hög användarvänlighet. Flera extra funktioner. Lågt pris.
Testet av Benq:s skärm börjar med en omständlig montering som innebär fumligt matchande av en fot och att sedan att få dit en vingmutter i blindo. När allt väl är på plats är det dock en både snygg och stabil fot i en av testets prydligaste skärmar. Det är inte i samma designstil som Viewsonics eller Philips skärmar, men bland de övriga tråksvarta modellerna vinner den designracet med snygga rena ytor och en elegant skärmfot.
Precis som i Asus skärm är det utmärkt kvalitetskänsla i all rörlig mekanik. Här finns också en liten usb-hubb med två usb 2-portar. Den känns inte särskilt imponerande när flera konkurrenter har upp till fyra portar och usb 3. Dessutom sitter den svårtillgängligt. Men det är ju i alla fall bättre än ingen alls. Benq PD2700Q. Här blir vi riktigt imponerande av bildkvaliteten, som ger oss klara färger och jämna toningar. Den är inte riktigt lika bra på nyanseringar i mörka partier som AOC:s skärm, men det är nära, och vi får samma jämna bakbelysning utan påtagligt ljusläckage. Möjligen har skärmen marginellt kalla toner i standardläget, men det är inget som vi märker av annat än när vi tittar på en testbild. I vardagligt användande ger den oss behaglig bild och balanserad färgåtergivning.
Det går att växla mellan ett gäng förinställda lägen från srgb till cad/cam, ”animation” (vad det nu innebär), och dämpat blåljus. Utöver det finns givetvis alla vanliga alternativ för att ställa in bildåtergivningen manuellt. Menysystemet är snyggt men det är inte direkt lätt att navigera i med bara fyra knappar på rad. Det går dock att ställa in genvägar till olika inställningar för de olika knapparna. Om du orkar.
Slutligen överraskar Benq med förvånansvärt anständigt ljud. Det är inte direkt i hifi-klass, men där det låter platt, tunt och burkigt i de flesta skärmar (om de har högtalare alls) får vi fylligt och behagligt ljud från Benq. Det här duger som datorhögtalare för både musik, film och spelande om du inte har plats med ett par ordentliga högtalare på skrivbordet separat.
Fakta Benq PD2700Q
Kontakt: www.benq.se Bildstorlek: 27 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: ips Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2 Kontrast (angiven): 1000:1 Färgdjup: 10 bitar Bildfrekvens: 76 Hz Svarstid (grå till grå): 4 ms Höj/sänkbar: 130 mm Tiltbar: Ja Vridbar: Ja Pivot: Ja Vesa-fäste: Ja Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga Högtalare: Stereo Övrigt: Usb-hubb Garanti: 3 år Pris: 4 000 kr
Bra bildkvalitet. Enkel snygg utformning. Godkänd ljudkvalitet.
Jobbig att montera. Svårnavigerade menyer.
Betyg 8 av 10
HP Elitedisplay E272q
Stilren och seriös
HP ställer upp med en skärm som charmar oss med snyggt avskalad design och gråa ytor baktill. Foten är riktigt snygg, och dessutom funktionell, med samma rörelsemöjligheter som de bästa i testet – höjbar, pivot, tilt och vridning i sidled, allt med hög mekanisk kvalitetskänsla. E272q är dessutom ovanligt smidig att montera ihop. Foten levereras som ett helt stycke och det är bara att enkel snäppa dit skärmdelen. Den verkar dock lite småsvajig och det krävs inte mycket för att skärmen ska komma i gungning.
HP Elitedisplay E272q. Elitedisplay E272q skiljer sig från de andra i testet genom att den saknar dvi-kontakt och eftersom det är den enda skärmen i testet som inte har inbyggda högtalare. De hade ju i och för sig flera av de andra kunnat vara utan, med tanke på hur illa de låter. Skärmen har en inbyggd usb-hubb, men bara för två usb 2-portar.
Bildkvaliteten är väl godkänd, men sticker inte ut vare sig positivt eller negativt. I standardläge lägger skärmen på ett rätt så aggressivt skärpefilter som vi inte tycker behövs när allt ändå är mappat pixel mot pixel. Stänger vi av det blir bilden omedelbart mycket behagligare. Färgåtergivning och nyanskontroll känns solid, och detaljering i ljusa och mörka partier är över medel – även om vissa konkurrenter klarar det bättre. Svarta ytor är lite bleka och mer beroende av betraktningsvinkel än vad vi är vana vid med en ips-skärm.
Det går att finjustera det mesta i bildväg i en estetiskt anskrämlig men faktiskt hyfsat lättnavigerad meny som styrs med fyra knappar tydligt placerade framtill. Vi får den inte på svenska, men allt är tydligt uppmärkt och placerat på logisk plats i menyerna. Färdiga profiler för olika situationer, blåljusfilterfunktion eller andra speciallägen saknas helt.
Fakta HP Elitedisplay E272q
Kontakt: www.hp.se Bildstorlek: 27 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: ips Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2 Kontrast (angiven): 1000:1 Färgdjup: 10 bitar Bildfrekvens: 60 Hz Svarstid (grå till grå): 7 ms Höj/sänkbar: 150 mm Tiltbar: Ja Vridbar: Ja Pivot: Ja Vesa-fäste: Ja Bildingångar: Displayport, hdmi, vga Högtalare: Nej Övrigt: Usb-hubb Garanti: 3 år Pris: 3 600 kr
Elegant design. Lätt att montera och ställa in. Lågt pris.
Ingen dvi-port. Inga högtalare. Aningen känslig för betraktningsvinkel.
Betyg 7 av 10
Philips Brilliance BDM3270QP2
Som en tv på skrivbordet
Philips ställer upp med testets enda 32-tummare, upphängd på en stor, snygg och bastant fot. Den är relativt lätt att montera, men till skillnad från de flesta skärmar som har specialskruvar för handvridning, kräver den en skruvmejsel.
Skärmen ger nästan ett tv-liknande intryck, och inte bara tack vare storleken. Den har blank skärm och lite designdetaljer som definitivt för tankarna till tv-bänken i vardagsrummet. Den är även höj- och sänkbar, möjlig att ställa på högkant och går att vrida och tilta. Philips Brilliance BDM3270QP2. Vi är lite tveksamma till blank skärmyta. Det fungerar bra på en tv, eftersom du oftast kollar på tv i ett rum med dämpad belysning. Och vill du ha datorn främst för media och liknande upplevelser så fungerar den utmärkt, men för jobb och surf kan det bli lite jobbigt.
Annars har vi inte mycket att klaga på när det gäller själva bildkvaliteten i panelen. Visst, det blir inte lika skarpt och punkttätt med 1440p-skärm i 32-tumsformat, och här får vi en tydligare pixelupplevelse – men det beror ju främst på hur nära skärmen du väljer att sitta. Toningar är jämna och, kontrasten extra hög eftersom det är en a-mva-panel istället för en tn eller ips. Färgtonen i standardläge är aningen kall, men sådant går alltid att justera.
En sak vi därför blir extra kritiska mot är skärmens vansinnigt frustrerande kontroller för inställningsmenyerna. De är touchkontroller på undersidan av skärmen, och det är väldigt lätt att peta fel och därmed tvingas börja om från början. Och du måste titta noga var du petar, samtidigt som du måste hålla koll på skärmen där menyn poppar upp. Det är ungefär så fel som ett användargränssnitt kan göras.
Det går i alla fall att ställa in på svenska, men det hjälper inte förvirringen mycket. Det är synd det, för det finns en hel del smarta funktioner och inställningar att utforska, såsom bra blåljusfilter, bild-i-bild-funktion och många möjligheter till finjustering,
Slutligen får Philips extra pluspoäng för testets i särklass bästa inbyggda högtalare. Det här låter i klass med en bättre billig tv, något som Philips också brukar ha bra ljud i, och kan definitivt vara allt du behöver till datorn i högtalarväg. Det är både kraftfullt, hyfsat fylligt och med krispig diskant.
Fakta Philips BDM3270QP2
Kontakt: www.philips.se Bildstorlek: 32 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: a-mva Ljusstyrka (angiven): 300 cd/m2 Kontrast (angiven): 3000:1 Färgdjup: 10 bitar Bildfrekvens: 60 Hz Svarstid (grå till grå): 4 ms Höj/sänkbar: 180 mm Tiltbar: Ja Vridbar: Ja Pivot: Ja Vesa-fäste: Ja Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga Högtalare: Stereo Övrigt: Usb-hubb Garanti: 3 år Pris: 3 500 kr
Stor, välbyggd och snygg. Extra bra kontrast. Riktigt bra högtalare. Bra usb-hubb. Lågt pris.
Usla touchkontroller. Blank yta kan ge reflexer.
Betyg 8 av 10
Viewsonic VX2778-smhd
Snygg skärm med begränsningar
Viewsonic VX2778-smhd är en av skärmarna som bryter lite med den tråksvarta standarden som många billigare skärmar dras med. Med gråsilvrig ram, extra tunna skärmkanter, en blank liten fot och mjukt välvd baksida sticker den ut i startfältet. Speciellt tack vare en enhetlig framsida som gör att den ser nästan helt kantfri ut. I alla fall tills du slår på den.
Det här är en av de skärmar som fram tills nyss kostat lite över fem tusen, men som precis fått en prissänkning ner till nytt rekommenderat pris på precis 4 000 kronor. Ser du den i butiker för det gamla priset så rekommenderar vi att du letar runt efter en bättre deal. Viewsonic VX2778-smhd. Men riktigt vad man tidigare har betalat för utöver stilen är vi inte helt säkra på. Visst, bildmässigt är det inte något fel på den. Här sitter en pls-panel med hyfsade betraktningsvinklar, snygga klara färger, trevligt matt reflexfri yta, god färgrymd och bra nyansering i både ljusa och mörka toner. Men det klarar flera av de andra skärmarna lika bra. Skärmen lider också av lite mer ljusläckage än vi hoppats på, speciellt mot de nedre hörnen.
Framför allt saknar den sådant som möjlighet att höja och sänka skärmen, vridning i sidled och pivot-funktion. En viss tilt går att ställa in, men den är också ganska snäv. Den tunna skärmupphängningen och den lilla foten gör också skärmen ovanligt svajig. Med vesa-fäste baktill går den dock att montera på annan fot om man vill. Två inbyggda tvåwattshögtalare ger ljud med bra röståtergivning – men för musik, spel och film behövs definitivt något bättre.
Inställningar sker med fem anonyma knappar på undersidan. Klicka på vilken som helst och de får nya egenskaper som visas på skärmen. Det innebär att du inte har fasta knappar för att bläddra, bekräfta och så vidare. För det mesta fungerar det bra, men till och från blir det förvirrande. Svenska i menyerna får vi klara oss utan.
Skärmen har ett gäng färdigställda lägen, från webb till film och flera spelprofiler. Här hittar vi också, lite överraskande, ett monokromt läge. Möjligheterna att ställa in efter eget tycke och smak är bra, men kontrollerna kan vara frustrerande.
Fakta Viewsonic VX2778-smhd
Kontakt: www.viewsoniceurope.com Bildstorlek: 27 tum 16:9 Upplösning: 2560×1440 Paneltyp: pls Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2 Kontrast (angiven): 1000:1 Färgdjup: 8 bitar Bildfrekvens: 60 Hz Svarstid (grå till grå): 5 ms Höj/sänkbar: Nej Tiltbar: Ja Vridbar: Nej Pivot: Nej Vesa-fäste: Ja Bildingångar: 2 st displayport, hdmi, vga Högtalare: Stereo Övrigt: Hörlursuttag Garanti: 3 år Pris: 4 000 kr (tillverkarens rek. cirkapris)
Kul annorlunda design. Många bildlägen och inställningsmöjligheter.
Ej höj, sänk, eller vridbar. Visst ljusläckage i sidorna. Tveksamma högtalare.