Minns du ditt första telefonsamtal på internet? Om du var pc-användare runt millennieskiftet är chansen stor att du också fick uppleva den där pirrande känslan när man plötsligt kunde prata med människor i andra delar av världen – utan att bli ruinerad.
Problemen började när Microsoft köpte tjänsten 2011. Tanken var att slå ihop Skype med det populära chattprogrammet MSN Messenger, men Microsoft lyckades aldrig få dem att funka smidigt tillsammans. Själv har jag fortfarande två Skype-identiteter eftersom det aldrig har gått att kombinera mitt gamla Skype-namn med mitt Microsoft-konto.
Ett av programmen som gjorde internettelefonin enkel var Skype. Programmet, som lanserades 2003, var inte först, men det var bäst på att göra tekniken lättanvänd.
När jag strax efter lanseringen intervjuade grundaren Niklas Zennström förklarade han självsäkert: ”att ta betalt för telefonsamtalen tillhör det förgångna”. Det var en djärv framtidsspaning i en tid när utlandssamtal kunde kosta 11 kronor i minuten – men hans spådom visade sig vara korrekt. Fria telefonsamtal har blivit en självklarhet, men handen på hjärtat: När använde du just Skype senast?
Själv har jag sedan länge gått över till andra tjänster, som Whatsapp och Facebook Messenger. Förklaringen är enkel. Skype är inte längre det enkla alternativet.
Men något som förvirrar ännu mer är kaoset kring de olika Skype-klienterna. I skrivande stund finns det sex olika vägar att nå Skype i min dator. Det finns en inbyggd version i Windows 10, men den har inte haft stöd för alla funktioner. För att få dem måste jag installera Skype för Skrivbordet, vilket inte går att göra via Microsoft Store.
Det går även surfa till Skype.com och starta Skype online i webbläsaren – eller att öppna ett Skype-fönster direkt i näthårddisken Onedrive eller mejltjänsten Outlook. Alla dessa tre webbaserade lösningar ser lite olika ut. Väljer du den nya funktionen Kontakter i senaste Windows 10-uppdateringen når du Skype via ytterligare ett gränssnitt.
Skype finns förstås även i mobiler och surfplattor, och för att ytterligare förvirra för användarna försökte Microsoft förra året göra appen lite hippare. Inspirerade av Snapchat införde man funktionen Highlight, som gjorde det krångligare att ringa och messa. Resultatet blev bottenbetyg i Google Play och App Store och till slut kröp Microsoft kröp till korset. För en tid sedan förklarade de att Skype skulle återgå till ett klassiskt utseende. ”Vi har lyssnat på er feedback och tagit ett steg tillbaka för att förenkla Skype” förklarade Microsoft skamset.
Kör du fortfarande den klassiska version 7 av Skype måste du för övrigt byta. Den 1 november har Microsoft aviserat att servrarna stängs för dig som kör denna version.
Själv hoppas jag att Microsoft börjar förstår allvaret. Det som gjorde Skype framgångsrikt var tjänstens enkelhet och stabilitet, och allt det här har Microsoft slarvat bort de senaste åren. Tjänsten har inte bara blivit rörig, utan även förhållandevis instabil.
Ska Skype lyckas tror jag att man måste tillbaka till rötterna. Man måste tillbaka till enkelhet och stabilitet, alltså det som gjorde den till en succé 2003.