Utbyggnaden av 4g är i full gång och flera städer har redan hygglig täckning. I år får hundratals städer uppgraderade master med raketfart i etervågorna. Vi har testat 4g-modem från de tre operatörerna som finns i dagsläget: Telia, Telenor och Tele 2.
Telenor och Tele 2 bygger sitt nät tillsammans vilket innebär att de täckningsmässigt ska vara fullt jämförbara eftersom masterna byggs gemensamt, men datahastigheterna kan ändå variera mycket eftersom de inte delar på samma infrastruktur.
Alla operatörers modem klarar i dag av att växla mellan 2g, 3g och 4g med ett och samma modem. Förvisso hanteras den så kallade överlämningen – då modemet ska byta mellan 4g och 3g – mycket dåligt just nu. Räkna med att bli nedkopplad titt som tätt om du rör dig medan du använder det mobila bredbandet.
I dag är 4g bäst upplevt när du sitter still, gärna utomhus, nära en mast. Men det här förändras i rasande takt och täckningen blir påtagligt bättre i princip dag för dag.
De olika operatörernas gränssnitt för programmen som krävs för att koppla upp sig lämnar egentligen inget att önska. De är lättanvända, stör inte och kopplar oftast upp automatiskt som standard.
Installationen sker direkt från modemet och det enda vi egentligen kan klaga på är att modemen än så länge är något större.
Men här räknar vi också med en utveckling till det mindre, på samma sätt som de första 3g-modemen var stora och vägde som – förvisso mycket små – hus. Teknik blir mindre och snart har vi garanterat inbyggda 4g-modem i de bärbara datorer vi köper.
Det här testet är inte komplett och visar bara vilka hastigheter vi fick under några givna tidpunkter. Hastigheterna påverkas starkt av antalet användare i nätet, störningar, avstånd till basstationerna och andra faktorer. Men det ger en fingervisning om hur det ser ut med 4g i dag och vilka hastigheter du faktiskt kan vänta dig, även om det säkert blir trängre i nätet under 2011.
Så mycket kostar 4G-surf
Snabbt Tele 2 med bra villkor

Tele 2 är den enda operatör som lyckas pressa upp hastigheten över 90 megabit per sekund. Mer exakt 90,01 megabit per sekund i nedladdning och 30,67 megabit per sekund i uppladdning vid ett enskilt testtillfälle. Det här skedde i Kista i närheten av Tele 2:s huvud-kontor, så det är kanske förklarligt att nätet är mycket bra just där.
Tele 2 är lite svaga vid S:t Eriksplan där Telenor också tappar. Men där klämmer vi ändå ur strax under 20 megabit per sekund nedåt, och det är riktigt snabbt så vi ser mellan fingrarna, även om upphastigheten tyvärr halkar under en megabit per sekund.
Abonnemanget och modemet kostar 499 kronor i månaden, och här får du ingen begränsning på nedladdning. Totalt sett blir Tele 2 vinnaren i och med lägre pris, högsta toppnotering och ett allmänt högpresterande nät.
Telenor binder i två år

Här märker vi till exempel att Kistanätet ger något sämre resultat än Tele 2, men betydligt bättre än Telia. Det är ändå Telenor som står för bottennoteringen i testet vid den vita fläcken S:t Eriksplan där den lägsta noteringen hamnar på strax över tio megabit per sekund vilket – märk väl – jämfört med 3g fortfarande är helt okej. Upphastigheten för Telenor är drygt tre megabit per sekund till skillnad från Tele 2 som inte kom över en megabit per sekund på samma ställe.
Annars har Telenor på sin håll betydligt bättre hastigheter än Telia. Modem och abonnemang kostar 549 kronor och kräver i skrivande stund bindningstid om 24 månader vilket är lite mycket. Telenor tillämpar också vad de kallar ”fair usage policy” vilket innebär att du inte har något exakt tak på hur mycket du får ladda ned, men om du bedöms störa tjänsten för andra kan de stänga av dig eller sänka din hastighet. Att störa, gissar vi, kan vara att ladda ned så mycket att grannarna inte kan använda full kapacitet.
Prestandamässigt tycker vi att Telenor klarar sig bättre än Telia, men inte lika bra som Tele 2 varför Telenor kvalar in på en stabil andraplats.
Pålitligt men snålt Telia

Telia höll en hög lägstahastighet testet igenom även om mätpunkten i Kista inte imponerade. Där fick i stället Tele 2 toppnoteringen. Men då ska man komma ihåg att Tele 2 har sitt huvudkontor i Kista. Telia var under testet aldrig nere under 20 megabit per sekund, och det är en bedrift i sig, även om de å andra sidan aldrig nådde mer än strax över 60 megabit i maxfart.
Vid S:t Eriksplan i centrala Stockholm tappade både Tele 2 och Telenor hastigheten radikalt, medan Telia tuffade på i stabila 50 megabit per sekund.
Telia tar 599 kronor i månaden för modem och abonnemang och då har du ett tak på 30 gigabyte att spela under, därefter förbehåller sig Telia rätten att strypa hastigheten. Då kan du bli sänkt till 120 kilobit per sekund och det gillar vi inte!
Telia har en hög lägstanivå, men är dyra och inte lika generösa som konkurrenterna. Men de var i gengäld först i världen med ett lte-nät och har förmodligen bäst täckning i Sverige i dag.
Klicka på tabellen för att se i stort format

Missa inte!
Stort test av 4g
I PC för Alla nummer 5 i slutet av maj kommer vi att göra ett stort och ingående test av 4g. Håll utkik i en kiosk nära dig, eller teckna en förmånlig prenumeration redan idag.
Så gjorde vi testet
Vi fick låna 4g-modem från Tele 2, Telenor och Telia och begav oss ut i Stockholm där täckningen generellt är bäst. Vi provkörde från fem mätpunkter både inom- och utomhus och mätte mot bredbandskollen.se med mätserver Stockholm. Testet upprepades minst fem gånger per operatör och mätpunkt med visst mellanrum. Därefter räknade vi ut medelvärdet och det är också det som presenteras. Svarstiderna presenteras i millisekunder och hastigheten i megabit per sekund.