Laserskrivarna har tagit stora kliv framåt och de bästa modellerna ger nu riktigt bra färgutskrifter. För dig som vill skriva ut foton i toppkvalitet är det dock fortfarande bläckstråletekniken som gäller, och här finns det massor med modeller som passar utmärkt för både hemanvändare och mindre företag. En bläckstrålemodell ger också mer funktioner för pengarna även om den i regel är dyrare i drift i långa loppet. För dig som ska köpa en ny bläckskrivare kan det vara läge att satsa på en multifunktionsmodell, vilket vi ska testa här.
Små och billiga
Många multiskrivare är inte mycket större än en ordinär skrivare. Förutom den vanliga skrivardelen har en multifunktionsskrivare även en inbyggd bildläsare, och det gör att den både kan läsa in bilder och fungera som kopieringsmaskin. Vissa modeller har också en fax – något som i och för sig känns ganska föråldrat men som ändå kan vara bra att ha i bland för många användare.
För att ta reda på vilken ”bläckmulti” som är bäst just nu har vi kastat oss över fem modeller från tillverkarna Brother, Canon, Epson, HP och Lexmark.
Alla skrivare kostar under 3 000 kronor och fungerar i ett trådlöst nätverk. Maskinerna riktar sig i första hand mot hemmanvändare och mindre företag och har med andra ord ett relativt brett användningsområde.l
Brother MFC-J6510DW
Klumpen klarar A3
klassens koloss väger både mer och kräver mer utrymme än konkurrenterna. Men den kan skriva ut i A3-format, och det är praktiskt om du vill trycka ut mäktiga foton. Frontpanelen är långt ifrån modern. Där finns vare sig pekskärm eller touch-knappar utan det är vanliga gammalmodiga gummiknappar som gäller.

Färgskärmen på 3,3 tum fyller sitt ändamål men visst hade Brother kunnat göra den större för att få in mer information. Ovanpå bild-läsaren finns trevligt nog en arkmatare. Du kan lägga in en hel bunt med papper som ska läsas in och bara låta bildläsaren göra sitt jobb. Precis som alla konkurrenter i testet har Brothers modell dessutom en kortläsare. Tyvärr tar den bara emot ms- och sd-kort och det ger minus i kanten.
När vi skulle skriva ut fotografier med Brother MFC-J6510DW märktes det verkligen att skrivaren i första hand är anpassad för att arbeta på ett kontor. Den bakre arkmataren kan märkligt nog bara ta emot ett fotopapper åt gången och skrivaren har vissa problem med att greppa fotopapper. Om det hamnar det minsta snett får du snabbt fram ett felmeddelande på skärmen vilket är oerhört irriterande. Utskriftshastigheten är dessutom inte mycket att hurra för.
Brother MFC-J6510DW är tämlig duktig på att återge färg-erna i ett foto på ett korrekt sätt, men i övrigt finns det en del brister som gör att kvalitetsbetyget blir lågt.
Det största problemet är att utskrifterna blir alldeles för korniga för att det ska vara acceptabelt, och det förekommer också en del ränder i övergångar mellan grånyanser.
Även vid utskrift av text ligger Brothers skrivare efter merparten av konkurrenterna, men i det fallet är inte bristerna fullt så tydliga.

Canon Pixma MG6150
Canon bäst för foton
Canon tänkte till lite när de formgav Pixma MG6150. Den är tämligen kompakt, och har ingen arkmatare som sticker ut.
Genom att ta tag i små handtag på fram- och baksidan åker den bakre arkmataren samt arkmottagaren fram, och skärmen vinklas upp med ett knapptryck. Smidigt!

När skrivaren går igång visas ett antal funktionsikoner på skärmen som du bläddrar mellan genom att trycka på de knappar som finns på ovansidan. Endast de knappar som är nödvändiga lyser. De övriga är släckta tills de behövs. Systemet har en hög användarvänlighet och svarar snabbt på kommandon. Vanliga papper matas in i frontfacket på Pixma MG6150 medan foto-papper placeras i den bakre arkmataren.
Canons skrivare brukar ha bra prestanada. Utskriftshastigheten för ett A4-foto i högsta kvalitet är i och för sig inte allt för imponerande med Pixma MG6150 men ändå fullt godkänd. Däremot är skrivaren riktigt snabb på att hantera foton i 10 gånger 15-formatet samt utskrifter av pdf-dokument. Canon har fortfarande en del att jobba på när det gäller hastigheten vid kopiering, man ligger en bit efter de övriga på den punkten.
Canons skrivare fungerar alldeles utmärkt på kontoret eftersom den är riktigt duktig på att skriva ut snygga textdokument, och då särskilt i svart. Text i andra färger blir inte fullt så skarp men det finns inte mycket klaga på.

Den främsta styrkan hos Pixma MG6150 är annars att den skriver ut fotografier i riktig toppkvalitet. Korten blir utomordentligt fina och det är över huvud taget svårt att se någon kornighet, som annars är vanligt.

Epson Stylus Photo PX720WD
Epson snabb i A4
Epsons modell har ungefär samma format som Canons, bortsett från att enheten för flersidiga utskrifter sticker ut på baksidan. Om du tycker att den är i vägen kan du ta bort den och trycka dit en medföljande plastlucka i stället. Den främre kontrollpanelen är vertikal när du packar upp skrivaren, men som tur är går det a

Skärmen mäter bara 2,5 tum över dia-gonalen och är väl liten. Vissa ikoner är svåra att tyda och förhandsvisningen av fotoutskrifter från en kamera håller inte heller måttet. Bilderna är alldeles för små.
Epsons lösning för utskrifter på cd- och dvd-skivor är tvärtom riktigt smart. Du trycker bara på en knapp och ut kommer en släde där du lägger skivan.
Pappersmagasinet är även det fiffigt med en undervåning för A4 och en övervåning med plats för mindre papper.
Det går sannerligen undan när Epson Stylus Photo PX720WD skriver ut A4-foton i högsta kvalitet. 1 minut och 31 sekunder per ark är verkligen ett bra resultat.
Utskriftshastigheten för ark på 10 x 15 centimeter är däremot lite av en besvikelse och kopieringshastigheten håller inte alls måttet. Här måste Epson verkligen göra en rejäl förbättring.
Epsons skrivare visar upp två olika sidor när det gäller utskriftskvalitet. Fotografier håller riktigt hög klass och faktum är att Stylus Photo PX720WD stundtals når upp till näst intill samma nivå som suveränen från Canon, men däremot är den sämre på att skriva ut text på vanligt papper. Det krävs specialanpassat papper för att skrivaren ska kunna göra riktigt bra ifrån sig.

HP Officejet Pro 8500A Plus
HP snålast av alla
Även om HP Officejet Pro 8500A Plus inte klarar A3-formatet känns det ändå som att den riktar sig mot samma målgrupp som Brothers skrivare. Detta eftersom den har en arkmatare för bildläsaren vilket torde tilltala företagsanvändare. Skrivaren

Med sina 8,76 tum är pekskärmen ungefär dubbelt så stor som den näst största skärmen som återfinns på Lexmarks skrivare. Det är en fördel eftersom det gör det lätt att pricka rätt med fingret bland de olika verktygen. Skärmen reagerar hyfsat snabbt på kommandon och kan visa små instruktionsfilmer om du till exempel behöver hjälp med att fylla på papper i magasinet. Användarvänligheten är hög.
De lättmonterade bläckpatronerna kostar en hel del i inköp men rymmer också mer bläck än normalt. Summan av det hela är att utskriftskostnaden per sida landar på extremt låga 60 öre – närmaste konkurrent ligger på 1,31 kronor. Toppen för dig som skriver ut väldigt mycket.
Tyvärr är Officejet Pro 8500A Plus inte särskilt snabb på att skriva ut eller läsa in bilder. Det tar riktigt lång tid att få ut ett A4-foto i högsta kvalitet och även formatet 10 x 15 centimeter tar lite väl lång tid, men däremot är utskriftshastigheten för pdf:er med text och grafik helt okej.
I vårt kopieringstest var HP:s skrivare faktiskt snabbast.
Kvaliteten på utskrifterna är medelbra jämfört med övriga testdeltagare. Officejet Pro 8500A är helt enkelt bättre än Lexmark och Brother men något sämre än Epson och Canon.

Lexmark Genesis S815
Nytänk av Lexmark
Sett till det yttre är Genesis S815 från Lexmark den mest udda skrivaren i det här testet. Lexmark har byggt på höjden och inte på bredden, och resultatet är en skrivare som upptar något mindre bordsyta än konkurrenterna. För att gå iland med det har bildläsaren ställts på högkant, och i denna finns en 10-megapixelkamera som blixtsnabbt tar en bild av det som ska läsas in.
Vanliga bild-läsare brukar annars vara utrust

Skrivaren har kostats på med en pekskärm på 4,3 tum som används för att styra merparten av alla finesser, och under denna finns ett antal pekknappar som lyser upp när de är tryckbara. Tråkigt nog är skärmen ganska långsam på att uppfatta när du pekar på den, vilket gör att den är lite jobbig att arbeta med, men konceptet som sådant är annars bra. Skärmen visar tydligt hur mycket bläck som finns kvar i patronerna och den informerar också om eventuella problem.
När det gäller utskriftshastighet finns det inget att klaga på. 49 sekunder för ett mindre fotografi på 10 x 15 centimeter är riktigt bra, och 2 minuter och 16 sekunder för ett A4-foto är helt okej. Även vid kopiering arbetar Genesis S815 snabbt. Den något speciella avläsningstekniken är självklart en bidragande orsak till det här.
När vi betraktar fotoutskrifterna från Genesis S815 från cirka 40 centimeters avstånd så ser de mycket trevliga ut. Färgerna är balanserade och naturliga och bilderna känns också skarpa.
En liten noggrannare analys avslöjar däremot skrivarens brister som mest av allt visar sig i hudfärgade och gråvita partier. Bilderna är nämligen alldeles för korniga och det syns också att Genesis S815 har problem med att fixa snygga övergångar mellan olika grånyanser. Utskrifter av ren text på vanligt papper fixar den däremot riktigt bra.

Så bra blir utskrifterna
Klicka på bilden för att se i stort format

Fakta om skrivarna
Klicka på tabellen för att se i stort format

Tanken med testet var att ta in multifunktionsskrivare som passar bra för både hemanvändare och företag. För att få med riktigt bra modeller som inte kostar skjortan satte vi prisgränsen till 3 000 kronor. Grundkravet var att skrivarna skulle kunna anslutas till ett trådlöst nätverk – en smidig funktion som många privatpersoner och företag använder i dag. Vi anslöt skrivarna till en testdator genom att både använda usb 2 och trådlöst nätverk. Alla prestandatester utfördes med usb 2. För att testa utskriftskvaliteten och hastigheten skrev vi ut fotografier i formaten A4 och 10 x 15 centimeter i högsta kvalitet, samt ett tresidigt pdf-dokument med text och grafik i högsta kvalitet (normal kvalitet användes i hastighetstestet). Samma mätningar och kontroller gjordes även vid kopiering och skanning i högsta kvalitet. När vi mätte hastigheten under skanning användes kvalitetsinställningen 300 punkter per tum.
Vi har mätt strömförbrukningen hos testdeltagarna i viloläge, väntläge och under utskrift, samt räknat ut hur mycket det kostar att skriva ut ett testark med respektive skrivare genom att använda tillverkarnas uppgifter om livslängd för färgpatronerna. Vi har då räknat på vanliga standardpatroner. Alla övriga uppgifter i faktatabellen kommer från tillverkarna.
Vi har mätt strömförbrukningen hos testdeltagarna i viloläge, väntläge och under utskrift, samt räknat ut hur mycket det kostar att skriva ut ett testark med respektive skrivare genom att använda tillverkarnas uppgifter om livslängd för färgpatronerna. Vi har då räknat på vanliga standardpatroner. Alla övriga uppgifter i faktatabellen kommer från tillverkarna.