Tänk dig en hög med 1 400 böcker! Tillsammans väger de 700 kilo, och lägger du dem på varandra blir stapeln 49 meter hög. Vill du ställa dem i en bokhylla krävs det elva stycken standard-Billy för att alla ska få plats.
Köper du i stället en e-boksläsare ryms dina 1 400 böcker i en platta som är stor som en pocketbok, tunn som en mobiltelefon och lätt som en Marabou Schweizernöt.
En magisk skärm
En e-boksläsare, eller läsplatta som den också kallas, ser på ytan ut ungefär som en surfplatta – men skenet bedrar. En surfplatta (som Ipad och Samsung Galaxy Tab) kan göra ungefär samma sak som en vanlig dator. En e-boksläsare (som Iriver Story och Kindle) kan däremot bara användas för en sak: Att läsa e-böcker. Skärmen är svartvit och alltför långsam för att göra något annat än att visa text.
E-bläckstekniken ger en överlägsen skärpa när det gäller text. Kvaliteten är så bra att det känns som att läsa på papper, och det är inga problem att läsa texten oavsett vilken vinkel du håller plattan i. Papperskänslan förstärks av att det elektroniska bläcket kräver ljus, och att det går bra att läsa i starkt solsken.
En annan fördel med e-bläcket är batteritiden. Medan vanliga surfplattor, mobiltelefoner och bärbara datorer måste laddas efter några timmar klarar e-boksläsarna flera veckors läsning på en laddning.
Krångligt att handla
I USA har e-böcker blivit en storsäljare, och en av förklaringarna är att det är lätt att köpa böcker. Nätbokjätten Amazon har byggt in sin butik i e-boksläsaren Kindle, och det krävs bara en enkel knapptryckning för att handla och börja läsa. Eftersom plattan är hopkopplad med mobiltelefonnätet går det dessutom att handla varsomhelst.
För oss svenskar är det krångligare. Flera av läsplattorna har visserligen trådlöst internet och inbyggda nätbutiker, men användarvänligheten är dålig.
Det enklaste är därför att handla via datorn och sedan föra över böckerna till plattan (se sidan 38). För dig som är van vid surfplattor eller smarta mobiltelefoner känns det här som en onödig omväg, men det går snabbt att vänja sig. Och när du väl har börjat läsa är e-boksläsaren löjligt enkel. Att trycka på bläddringsknappen är det enda du behöver kunna.
Alla nya svenska böcker
E-böcker har funnits i flera decennier, men det är först de senaste åren som intresset verkligen har vaknat till liv. 2011 såldes det exempelvis 80 000 e-böcker i Sverige, vilket är tre gånger så många som året innan. En viktig förklaring är att utbudet stiger. Nästan alla stora svenska bokförlag släpper sina nya titlar som e-böcker, och det kommer runt 1 000 nya svenska e-böcker per år.
Totalt finns det runt 4 000 svenska titlar att välja på, och att det inte är fler beror på att snåriga upphovsrättsregler hindrar äldre litteratur från att förvandlas till e-böcker.
Ett annat juridiskt problem är att e-böcker har högre moms än vanliga pappersböcker. Det här gör att e-böckerna blir ganska dyra. En aktuell titel kostar runt 150 kronor. För dig som tycker det är dyrt finns dock möjligheten att låna dem helt gratis på biblioteket.
Här är bästa plattan
Om du är sugen på att börja läsa böcker i en e-bokläsare är utbudet tyvärr fortfarande ganska begränsat. Det finns ett halvdussin tillverkare som kan leverera till Sverige, och PC för Alla har testat deras senaste modeller.
Bland nyheterna märks två tydliga tekniska trender: wifi och pekskärm. Dessutom har e-boksläsarna bantat. För några år sedan vägde de flesta runt 300 gram, men nu ligger de runt 200 gram. Med tanke på att de är tänkta som resesällskap är det här förstås en välkommen utveckling.
Och trots att de är så små lär du kunna fylla dem med alla böcker du vill. De flesta e-boksläsare fungerar med externa minneskort, och då finns det inga gränser för hur många böcker du kan ta med dig. Men även plattornas inbyggda minne på strax under 2 GB räcker långt. Ja, det gör alltså att du kan stoppa in 600 kilo böcker i en platta som inte väger mer än en choklad–kaka.l
Författaren Torbjörn Flygt gillar e-böcker:
”Jag kan alltid ha den i kavajfickan”
När författaren Torbjörn Flygt ska resa finns det en sak han alltid tar med sig: Sin e-boksläsare. Torbjörn började läsa e-böcker för flera år sedan, och numera är Sony Reader en ständig följeslagare, berättar han:
– Den är så liten och lätt att jag alltid kan ha den i kavajfickan. Jag går ogärna någonstans utan att ha minst en bok med mig, och min Sony Reader känns allt mer oumbärlig.
Torbjörn Flygt fick sitt stora genombrott med boken Underdog, och den gav honom Augustpriset år 2001. Förra året släppte han boken Outsider, och när han skrev den hade han stor nytta av sin e-boksläsare.
– Jag skrev Outsider i Paris, och då var det en enorm fördel att kunna låna böcker från stadsbiblioteket i Malmö, förklarar han.
Men det är inte bara på resa som det är smidigt att läsa e-böcker:
– I stället för att bära med mig tunga pappersböcker är det enkelt att ha dem i e-boksläsaren. För engelska böcker finns dessutom fördelen med att jag bara behöver klicka på ordet för att få en förklaring från Oxford Dictionary.
Förutom storleken och uppslagsverket är det två andra saker han verkligen uppskattar med sin e-boksläsare. Den har en skärm som inte tröttar ögonen och batteritiden är mycket bättre än för surfplattor och datorer.
Däremot har han gett upp alla planer på att använda den till något annat än att läsa böcker.
– Att surfa på den är värdelöst.
Han irriterar sig också på att vi svenskar inte kan köpa böcker i Sonys amerikanska nätbutik.
– Att geografiskt begränsa försäljningen av en vara som kan förflyttas över hela världen på bråkdelen av en sekund är inte det stabilaste sättet att skaffa sig marknadsandelar, förklarar han syrligt.
Och även om Torbjörn Flygt är e-bokentusiast så betyder det inte att han har kastat ut alla sina pappersböcker.
– Jag ser e-böcker som komplement till vanliga böcker, inte som hot.
5 fördelar med en e-boksläsare
Skärmen tröttar inte ögonen.
Lång batteritid.
Förhållandevis billig.
Funkar även i starkt solljus.
Bra betraktningsvinkel.
5 fördelar meden surfplatta
Klarar av mer än att läsa e-böcker.
Har färgskärm.
Det är lätt att köpa och låna böcker.
Fungerar bra utan dator.
Du kan läsa utan någon extra lampa.
Iriver Story HD WiFi
Guld till skarpa Iriver Story

Det är inte bara i tv-världen som det pratas om hd-kvalitet. Iriver Story HD Wifi är en e-boksläsare med högupplöst skärm. För den tekniskt intresserade betyder det att antalet bildpunkter har ökat med 63 procent, från 800 x 600 till 1 024 x 768. I praktiken betyder det bättre skärpa, både för text och illustrationer.
Förutom den skarpa skärmen är tangentbordet det mest utmärkande med Iriver Story. Iriver har valt bort pekskärmen och navigeringen sker med ett ”vanligt” tangentbord. Eftersom plattan fungerar med wifi och har en inbyggd svensk nätbutik är tanken att det ska gå att köpa böcker utan dator.
Verkligheten är tyvärr en annan. Nätbutiken är inte anpassad för plattans format, och det är svårt att läsa den minimala texten. Gränssnittet är inte heller gjort för att styras med piltangenter. Men det här är bara detaljanmärkningar på en utmärkt platta. Förutom den fantastiska skärmen är Iriver Story även snabb i menyer och bläddring. Den är generös när det gäller filformat, och att den hanterar Office-filer är välkommet för alla oss som vill kunna läsa jobbdokument.
Batteritiden utklassar även konkurrenterna. Allt det här gör Iriver Story HD Wifi till testets vinnare.

+ Bäst skärm. Bläddrar snabbt. Svenska menyer.
– Seg i starten. Onödigt stor. Dålig nätbutik.

Sony Reader PRS-T1
Sonys lättviktare är löjligt låst

Du som tycker att Iriver Story är för stor har ett annat bra val: Sony Reader PRS-T1. Med en vikt på 168 gram är den testets lättaste. Tack vare pekskärmen är den dessutom lätt att navigera, och gränssnittet är väl genomtänkt. Det är till exempel lätt att söka efter ord och att få dem förklarade i den inbyggda engelska ordboken.
En kul finess är möjligheten att använda den som anteckningsbok, och det följer till och med en liten penna.
Till skillnad från sina föregångar har PRS-T1 inga stora problem med reflexer, och skärmen är en av de bästa i testet. Det är egentligen bara Iriver som har en bättre.
Sony Reader har en inbyggd nätbutik för att köpa e-böcker, men den finns ännu inte på svenska. Den amerikanska butiken är å sin sida låst för oss svenskar. Galet! En annan irriterande låsning är att PRS-T1 inte fungerar med Adobes e-bokläsarprogram Digital Editions. Det är standard‑programmet för e-böcker som vi lånar på biblioteket, och det funkar både med konkurrenternas plattor med äldre Reader-modeller. Nu vill Sony i stället tvinga oss att använda deras eget program, och även om det fungerar på samma sätt gör det vår valfrihet mindre.
De här låsningarna petar ned Sony Reader till en silverplats, men det är trots allt en riktigt bra e-boksläsare.

+ Bra skärm. Lättast. Spelar upp ljud. Bläddrar snabbt.
– Inte gjord för Sverige. Långsam i starten.

Cyboook Orizon
Tunna Cybook är för tung

Cybook Orizon är marknadens tunnaste e-boksläsare, någon som tillverkaren gärna skryter med. Däremot pratar de mindre om vikt och storlek, och det är inte så konstigt. Tunna Cybook är nämligen tyngst i testet och den är lika stor som Iriver Story, som har ett riktigt tangentbord. Med tanke på att den använder pekskärm är det svårt att förstå att den inte är mindre.
Men det som framför allt drar ned betyget är skärmen, som är mörk och murrig. Cybook Orizon är ingen dålig e-boksläsare. Men eftersom Iriver Story och Sony Reader bara kostar någon hundralapp mer är det svårt att förstå varför det skulle finnas någon anledning att snåla.
+ Tunnast. Svenska menyer.
– Stor och klumpig. Dålig skärm.

Energy Book 1162
Energy Book saknar wifi

Energy Book 1162 låter som en typisk budgetmodell. Den är plastig, har inte pekskärm och kan inte kopplas upp mot trådlösa nätverk (wifi). Problemet är att den inte är billigare än konkurrenterna – och där faller köpargumentet.
Energy Book är utvecklad i Spanien, och det här märks tyvärr lite för ofta. Om batteriet tar slut byter den till spanska menyer, och då vill det till att du vet att språk heter idioma … Du som talar spanska lär kanske uppskatta att Energy Book är förinstallerad med en massa spanska böcker. Men alla vi andra säger nöjer oss med att säga:
¡No gracias!
+ Klarar många format. Spelar upp ljud.
– Blek skärm. Saknar wifi.

Kindle wifi
Kindle passar inte svenskar

Amazon Kindle var en gång tv-Oprahs favorit, och det är lätt att förstå varför. Det är lätt att handla böcker, och plattan är smidig att hantera.
I USA finns det flera olika modeller, bland annat med 3g-stöd. Vi svenskar får dock nöja oss med Amazon Kindle Wifi, som bara fungerar med trådlöst internet.
Men det stora problemet med Kindle är låsningen till Amazon. Du kan inte läsa böcker som du lånar på biblioteket och du kan inte heller läsa standardformatet epub. Vill du läsa svenska böcker får du antingen köpa dem som pdf-filer eller ladda hem olika konverteringsverktyg på nätet. Det problemet slipper Oprah.
+ Bra skärm. Snabb. Smidig. Lättanvänd.
– Låst till Amazon, som saknar svenska böcker.

Pocketbook basic 611
Pocketbook är en snigel

På ytan låter Pocketbook Basic 611 lockande. Den kan inte bara användas för e-böcker utan även som kalender, rss-läsare, webbläsare och för spel.
Men du behöver använda den länge för att ändra dig. Det är nämligen en extremt plastig pryl där knapparna sitter så nära varandra att det blir svårt att navigera och där användargränssnittet saknar all logik. Till råka på allt är den extremt långsam i navigeringen, och varje sidbläddring tar ungefär två sekunder.
Nej, Pocketbook får definitivt inte flytta in i min ficka.
+ Utrustad med rss-läsare och webbläsare.
– Extremt användarovänlig. Plastig. Seg.

Korta fakta om testets plattor
Klicka på tabellen för att se i stort format

4 sätt att skaffa e-böcker
Handla via datorn
1. Gå in i butiken (i vårt exempel www.adlibris.se) och leta reda på avdelningen E-böcker. När du har hittat rätt bok klickar du på Köp e-bok.

2. Om du inte redan är registrerad som användare väljer du Skapa nytt konto och följer instruktionerna. När du har loggat in klickar du på Bekräfta köp och laddar hem filen. Spara den på hårddisken. Faktura kommer hem i brevlådan efter några dagar.
3. Koppla ihop datorn och e-boksläsaren med medföljande usb-sladd så kan du kopiera över filen du laddade hem. Du gör på samma sätt som när du kopierar filer till ett usb-minne.
Köp direkt till plattan
1. Se till att plattan (i vårt exempel en Kindle) är uppkopplad på ditt trådlösa nätverk, tryck på Home-knappen och sedan på Menu. Välj Shop in Kindle Store, tryck på Books och leta upp den bok du vill köpa. Du kan bläddra eller trycka på knappen Keyboard för att söka efter en titel eller författare.

2. När du har hittat boken går du till Buy för att ladda ned på en gång. Om du ångrar dig kan du avbryta köpet genom att välja Cancel this Order.
3. Amazons affärsidé bygger på att du ger dem ditt kreditkortsnummer en gång för alla. Vill du ta bort ett kreditkort går du in på www.amazon.com på datorn, loggar in och klickar på Your account, Manage Payment Options. För att lägga till ett nytt väljer du Add a Credit or Debit Card.
Låna gratis på biblioteket
1. Kontakta ditt bibliotek för att få ett bibliotekskort och en pin-kod.
2. Ladda hem programmet Adobe Digital Editions till datorn genom att stoppa in Månadens cd, klicka på Verktyg, leta upp programmet och välja Starta. Du kan också gå in på www.adobe.com/products/digitaleditions och klicka på Launch.
3. Välj Get an Adobe ID online! Du hamnar nu på en webbsida där du registrerar dig genom att välja Create an Adobe Account. Dina inläggningsuppgifter fyller du i under Authorize Computer in Setup Assistant.
4. Öppna Adobe Digital Editions och se till att du är i Library View. Koppla ihop e-boksläsaren och datorn med en usb-sladd. När ruta Device Setup Assistant. dyker upp klickar du på Authorize Device. Nu dyker din e-boksläsare upp i listan till vänster.

5. Gå in på www.elib.se/bibliotek, välj ditt bibliotek och sök efter en bok. När du hittar den klickar du på Låna boken, fyller i ditt bibliotekskortsnummer och väljer Hämta hem bok. Välj Epub om det går. Starta nedladdningen genom att välja Klicka här vid pilen, Öppna. Nu öppnas Adobe Digital Editions.
6. Se till att läsplattan och datorn är hopkopplade och ”dra över” boken till din läsplatta i menyn till vänster. Efter någon sekund är det bara att börja läsa.
7. Adobe Reader fungerar med de flesta e-boksläsare. Undantaget är Kindle, som inte klarar av biblioteksböcker. Har du en Ipad eller Android-surfplatta måste du ladda hem en speciell app, medan du som använder Sony Reader måste köra Sonys eget program.
Hämta klassikerna gratis
På nätet finns det gott om klassiska mästerverk som du kan hämta hem utan kostnad (se länklistan nedan). På Månadens cd hittar du dessutom 74 utvalda klassiker som du kan börja läsa på en gång.
Koppla bara ihop datorn och e-boksläsaren så kan du kopiera över e-boksfilerna på samma sätt som med böcker du har köpt (se ovan).

13 sajter för digitala bokmalar
Adlibris. Köp e-böcker till datorn, e-boksläsaren, mobilen och surfplattan.
www.adlibris.se
Amazon. Köp böcker från amerikanska e-boksjätten Amazon. www.amazon.com
Bokus. En svensk nätbutik för e-böcker.
www.bokus.se
Calibre. Ett verktyg som konverterar filformat, och gör det möjligt att läsa epub i en Kindle.
www.calibre-ebook.com
Dito. Bokus app för e-böcker i surfplatta och smartphone. www.dito.se
Elib. Hitta svenska bibliotek och e-boksbutiker.
www.elib.se
Feedbooks. Stort utbud gratis e-böcker.
www.feedbooks.com
Google Books. Googles omdiskuterade bokprojekt, med gott om gratisböcker
books.google.com
Hitta e-boken. Sökmotor som hjälper dig att hitta svenska e-böcker till bäst pris.
hittaeboken.se
Kobobooks. Kanadensiska Kobobooks säljer engelskspråkiga e-böcker i det öppna epub-formatet
www.kobobooks.com
Manybooks. Många gratisböcker, även på svenska.
www.manybooks.net
Project Gutenberg. Gratis e-böcker, som främst finns på engelska.
www.gutenberg.org
Projekt Runeberg. En svensk motsvarighet med gratisböcker. www.runeberg.org
Urval. Vi har testat alla e-boksläsare med 6-tumsskärm och e-bläck.
Referens. Som jämförelse har vi tagit med surfplattan Ipad, men den är inte testad och betygsatt. Läs mer på sidan 30.
Batteritid. Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på olika sätt, och vi har inte själva testat det.
Lägsta pris. Vi anger det lägsta tillgängliga priset i februari 2012 från prisjäm-förelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se) eller tillverkarens egen hemsida.
Test. Vi har använt e-bok-läsarna och mätt hur snabba de är. Övriga faktauppgifter är hämtade från tillverkarna.
Referens. Som jämförelse har vi tagit med surfplattan Ipad, men den är inte testad och betygsatt. Läs mer på sidan 30.
Batteritid. Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på olika sätt, och vi har inte själva testat det.
Lägsta pris. Vi anger det lägsta tillgängliga priset i februari 2012 från prisjäm-förelsetjänsten Prisjakt (www.prisjakt.se) eller tillverkarens egen hemsida.
Test. Vi har använt e-bok-läsarna och mätt hur snabba de är. Övriga faktauppgifter är hämtade från tillverkarna.