Det är tre år sedan sist. 2009 lanserades Windows 7, och
nu kommer efterföljaren Windows 8.
Tre år kan verka som en kort tid, men i teknikvärlden är det en mindre evighet. 2009 fanns inga surfplattor, och de smarta mobiltelefonerna var fortfarande ovanliga. Vi hade ännu inte vant oss vid att styra våra prylar genom att peka på skärmen utan använde fortfarande mus och tangentbord.
När Microsoft nu lanserar Windows 8 ser världen helt annorlunda ut än för tre år sedan, och samma sak gäller med Windows.
– Windows 8 är ett generationsskifte, säger Antoine Leblond som är chef för Windows Web Services. Till skillnad från Windows 7 bygger den inte på samma grund som Windows 95.
Nej, Windows har förändrats, och inspirationen har hämtats från surfplattor och smarta mobiltelefoner. Den stora nyheten är att Windows 8 fungerar lika bra på stationära värstingdatorer som på tunna surfplattor. Microsoft hoppas därför kunna ta tillbaka initiativet från Apple Ipad och Google Android, som hittills totalt har dominerat marknaden för surfplattor.
På nästa sida kan du läsa om de största anledningarna till att uppgradera – och de största anledningarna till att inte uppgradera.
Vi har även sammanställt svaren på de vanligaste frågorna om Windows 8. Dessa hittar du här.
10 skäl att uppgradera till Windows 8
1. Fungerar på surfplatta
Det har funnits surfplattor som har kört Windows 7 tidigare, men ingen av dem har fungerat särskilt bra. I och med l

Hemligheten är att Windows 8 har fått ett gränssnitt som passar för pekskärmar. Du väljer alltså själv om du ska styra datorn med tangentbord, mus
eller fingrarna.
2. Utnyttjar sociala medier
Kopplingen till olika sociala medier är en viktig del i Windows 8. Poängen är att alla uppdateringar och kommunikation samlas på samma ställe, oavsett vilken tjänst du använder. Du ser med andra ord en persons adressuppgifter, Facebook-uppdateringar och Twitter-inlägg i samma flöde.
3. Kopplad till molnet
Windows 8 är intimt hopkopplad med molnet och Microsofts näthårddisk Skydrive. Det innebär bland annat att dina kontaktlistor, kalendrar och inställningar är lätta att synka mellan olika datorer. Du kan också på nolltid dela exempelvis bilder med andra – utan att skicka stora filer via mejl.
4. Kör appar
En stor nyhet i Windows 8 är den inbyggda butiken Store. Här går det att köpa appar (som är ett annat namn för program), precis som i Ipad och Android-mobiler. Det går både att köpa appar och att hämta hem sådana som är gratis.
Windows 8-appar kan både integrera med Windows och med varandra.
5. En personlig startsida
Det nya gränssnittet i Windows 8 är modernare och fräschare än tidigare och Microsoft har lagt ned mycket kraft på färger, typsnitt och liknande.
Dessutom får du helt nya möjligheter att skräddarsy din dator och göra startsidan mer personlig. Du kan exempelvis lägga in nyhetsuppdateringar, väderprognoser, kalendrar och dina vänners Facebook-inlägg. Start-sidan uppdaterar sig själv, vilket gör att den alltid är aktuell.
6. Logga in med bild

Windows 8 bjuder på många kul detaljer. Du kan exempelvis byta ut ditt tråkiga lösenord mot en bild! För att logga in ritar du ett mönster i din bild. Hur mönstret ska se ut och vilken bild det ska vara väljer du förstås själv!
7. Inbyggt antivirusskydd

Windows 8 har ett inbyggt skydd mot virus och andra skadliga program, och det slås på om du inte installerar något annat säkerhetspaket. Dessutom skyddas datorn redan i startögonblicket.
8. Kallstart – på 8 sekunder
Windows 8 startar snabbare än tidigare Windows-versioner. På Microsofts testdatorer tog det bara åtta sekunder att få igång den dator som var helt avslagen.
Är åtta sekunder för lång tid? Sätt då datorn i det avancerade viloläget. I det här läget drar den nästan ingen ström, men är ändå uppkopplad. Den vaknar till liv om det exempelvis kommer ett mejl, och kan vara uppkopplad i flera dagar innan batteriet tar slut.
9. Lätt att tömma och fräscha upp
Med hjälp av Windows 8:s Remove-funktion kan all information raderas och datorn återställas till samma läge som när den var ny. Det här är bra för dig som ska sälja din gamla dator – och vill vara säker på att ingen privat information finns kvar. Det finns även en liknande funktion för att installera om Windows, men behålla alla dokument.

Båda de här funktionerna har funnits tidigare, men de är nu lättare att använda och det går mycket snabbare.
10. Enklare Aktivitetshanterare – och svårare
Det har länge gått att få fram den så kallade Aktivitetshanteraren (Task Manager) genom att trycka Ctrl+Alt+Del.

I Windows 8 finns den kvar, men i ny form. Du väljer nämligen mellan ett enkelt visningsläge, där det enda du kan göra är att avsluta program som krånglar. I det avancerade visningsläget får du däremot se massor av teknisk information om allt som sker i datorn.
… och 3 skäl att låta bli
1. Udda utseende
Du kan visserligen köra Windows 8 i ungefär samma gränssnitt som Windows 7, men det finns trots allt en del skillnader. I början kan det här kännas jobbigt, eftersom du måste lära dig ett nytt sätt att jobba.
Och ett problem som Windows 8 brottas med är att det är splittrat. Egentligen är det inte ett system utan två.
2. Kräver pek
Det nya gränssnittet i Windows 8 fungerar utmärkt för pekskärmar. Har du däremot en traditionell dator som bara styrs med mus och tangentbord är navigeringen lite krångligare. Det krävs mycket musrörelser för att förflytta sig mellan de olika hörnen, där menyerna nu finns.
Så snart du måste byta till det nya gränssnittet känns det med andra ord krångligt att använda en vanlig dator.
3. Få appar
Än så länge är Microsofts app-butik allt annat än välfylld. I skrivande stund saknas exempelvis populära appar som Runkeeper (träning), Instagram (fotodelning) och Whatsapp (gratis-sms). Hur många som finns när du läser artikeln återstår att se.
Så funkar Windows 8

Välkomstskärm
När du slår på en Windows 8-pc möts du av en färgglad välkomstskärm (lock screen) som visar exempelvis tid och datum. Klicka med musen, tryck på tangentbordet eller peta på pekskärmen så öppnas inloggningssidan.

Inloggning
Du loggar in både på datorn och på Microsofts webbtjänster. Du kan välja mellan ett vanligt lösenord och ett bildlösenord, där du loggar in genom att rita ett mönster i en valfri bild. När du har loggat in kommer du till Start-sidan.

Desktop
Om du byter till Desktop-läget fungerar Windows precis som vanligt, men hörnen får en ny funktion. Högerhörnen tar fram Windows 8- menyn, övre vänstra hörnet visar dina appar och nedre vänsterhörnet tar dig till Start-sidan.

Ställ in
Om du högerklickar på en bricka kan du göra olika inställningar. Du kan lägga till eller ta bort ikonen från Start-sidan och Aktivitetsfältet, och du kan även helt avinstallera programmet/appen. Andra möjligheter är att ändra brickans storlek och att styra de automatiska uppdateringarna av exempelvis väderprognoser eller nya mejl. Knappen All apps använder du för att visa alla program och appar som är installerade på datorn.

Start
På Start-sidan visas allt innehåll i form av ”brickor”. För att starta är det bara att peka med fingret eller klicka med musen. För att flytta en bricka klickar/pekar du på den, håller musknappen/fingret nere och drar. De färgglada brickorna visar appar medan de mörkblå är traditionella Windows-program. Som du ser kan appbrickorna visa väderprognoser, nya mejl, nyhetsuppdatering och liknande saker direkt.
Använder du mus har skärmens hörn fått betydelse. Om du för musmarkören till något av hörnen till vänster kan du växla mellan dina öppna program/appar medan de högra hörnen tar fram en meny. Använder du pekskärm sveper du i stället med fingret från kanterna (se faktarutan till höger).
Windows 8-menyn

Den meny som du får fram genom att klicka/svepa till höger innehåller fem knappar:
Search låter dig söka efter program, inställningar och filer – men även bland mejl, på internet eller i en viss app.
Med Share delar du material med andra via exempelvis mejl och sociala nätverk. Funktionen fungerar i de flesta appar.
Start tar dig direkt till Start-sidan, oavsett var du befinner dig.
Devices visar vilka enheter du har kopplat till datorn, exempelvis kameror, mp3-spelare och skärmar.
Settings låter dig göra inställningar – både i den app du har framme och i själva systemet.
15 smarta appar som ingår
De förinstallerade apparna får du fram genom att högerklicka med musen eller genom att dra med fingret från skärmens över- eller nederkant. Mail motsvarar e-postprogrammet Windows Mail och Internet Explorer är app-versionen av Microsofts webbläsare. Messaging används för att chatta i både Microsofts eget Messenger och i Facebook.
People är en sammanslagning av datorns adressbok och sociala medier som Facebook, Twitter och Linkedin. Du samlar här en persons kontaktuppgifter och uppdateringar på samma ställe. Du har förstås också tillgång till valfri kalender i appen Calendar. För att hålla dig uppdaterad finns appar som Väder, Ekonomi och Nyheter.

I Skydrive lagrar du musik, bilder, filmer och andra dokument. Kartor visar Bing Kartor och Resor ger dig guider till spännande resmål. Med Photos kommer du åt bilder på din hårddisk och i molntjänster. Music, Video och Spel gör samma sak med annat material.