Vi utsätter nätet därhemma för allt mer för varje år som går. I dag ska tv:n, videospelaren, ett par surfplattor och varenda smartphone ha tillgång till samma nätverk, och förväntar sig höga och pålitliga prestanda.
Enheter ansluts och kopplas ifrån flera gånger dagligen, vilket ställer höga krav på routerns adresseringsfunktion. Ingen vill vänta några extra sekunder eller tvingas försöka igen för att få ip-nummer och uppkoppling.
Högupplöst film strömmas från webbtjänster och från medieservern i garderoben till både datorer, smart-tv och surfplattor, vilket kräver hög hastighet och stabil kontakt. Och det spelas spel online, vilket ställer höga krav på stabilitet och korta svarstider.
Smart med dubbla band
Vi har under året testat ett gäng dual band-routar som ger ett digitalt hem en utmärkt ryggrad. Det är snabba, pålitliga och ofta riktigt prisvärda produkter. De är alla i allra högsta grad aktuella, särskilt som de har gått ned i pris. Därför tar vi en titt på dem igen.
Asus RT-N66U
Snabb, snabbare, Asus

En router ska vara lätt för alla användare att komma igång med och det är inga svårigheter att komma igång med den här. I princip är det bara att koppla RT-N66U till en dator och via ett superenkelt webbgränssnitt konfigurera routern och de trådlösa nätverken.
I våra tester lyckas routern komma upp i extremt bra hastigheter och hamnar klart över flera andra routrar vi testat. På några meters avstånd håller routern en hastighet som med god marginal överskrider 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning.
Vi testade mot en bärbar pc med ”vanlig” wifi av typen 802.11n. Och även då var den ovanligt snabb. Med dual band-enheter, som Asus egna adapter EA-N66 ska du kunna nå ännu högre hastigheter.
Att strömma media är inga problem. Routern har bra qos-funktioner (quality of service) som gör att film, musik och spel kan prioriteras och få minimalt med lagg.
Enheten har två usb-portar som gör det möjligt att koppla in andra enheter (skrivare, externa hårdiskar med mera) som dyker upp som en resurs i nätverket. Det går även att, via routerns användargränssnitt, hantera resurserna och du kan till exempel dela ut filer (från en inkopplad usb-enhet) mot internet.
Gränssnittet är enkelt och snyggt, med ikoner och illustrationer i stället för trista textlänkar. Det finns några buggar i systemet, men de är inte värre än att du kan leva med dem. Det handlar bland annat om att sidor inte uppdateras som de borde, men det här bör Asus lätt kunna fixa genom att uppdatera routerns program.

+ Mycket bra hastighet. Enkel att använda.
– Mindre buggar i användargränssnittet. Något dyr.

Belkin N750 DB
Prisvärda prestanda

Installationen av Belkin N750 DB är lätt som en plätt och görs med programmet som följer med. Alla bör utan problem kunna installera och konfigurera routern med grundinställningarna. Routens inbyggda program är självgående och uppdaterar sig själv. Det enda du behöver göra är att godkänna uppdateringen, eller ändra i inställningarna att det ska göras automatiskt.
I våra tester lyckas N750 DB nå riktigt bra hastigheter. Vid ett par meters avstånd lyckas vi komma upp i över 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning (112-144 ned, 96-105 upp). Även med väggar och annat emellan når den mycket bra hastigheter (90-108 ned, 64-80 upp).
Enheten är utrustad med två usb-portar som gör det möjligt att koppla in usb-hårddiskar, skrivare och annan utrustning direkt till routern och ditt nätverk. Om det finns en extern lagringenhet kopplad till routern går det att ställa in så att N750 automatiskt säkerhetskopierar filer och mappar från datorer i nätverket. Med programmet Video Mover kan routern även dela ut media från en inkopplad usb-enhet i nätverket till en valfri enhet i nätverket (upnp eller dlna-kompatibel).
För mer avancerade inställningar finns ett enkelt webbaserat användargränssnitt där det enkelt går att ändra inställningar. Här kan du också aktivera gästaccess och dela ut ett nätverk utan att för den delen lämna ut din säkerhetsnyckel. Till skillnad
från de andra routrarna har Belkins gått upp lite i pris. Den
är ändå klart billigast och väldigt prisvärd.

+ Mycket bra hastighet, även på avstånd. Många funktioner. Bra pris.
– Inte perfekta prestanda på fasta portar.

Cisco Linksys E4200
Linksys håller vad den lovar

Installationen är enkel, smidig och helt på svenska. Visser-
ligen tar det en liten stund för installationsprogrammet att ladda ned den senaste versionen av programmet, men sedan flyter det på bra. I övrigt är tyvärr inte det medföljande programmet och routerns gränssnitt särskilt enkla eller lättöverskådliga. Att ha både ett separat program och ett webbgränssnitt för att göra ändringar och inställningar är rörigt och komplicerat.
Även om den inte kommer upp i fantasifarter visar sig Linksys E4200 vara en relativt snabb router. På en meters avstånd utan några hinder i vägen kommer vi upp i 89 megabit per sekund för nedladdningar och 68 megabit per sekund för uppladdningar. När vi sedan går iväg tio meter, med både innerväggar och en ståldörr mellan datorn och routern, får vi hastigheten 38 megabit per sekund ned och 36 megabit per sekund upp. Med andra ord är också räckvidden mycket god.
Även när vi ökar trafiken rejält på nätverket, med en mängd anslutna enheter, strömmande hd-video och onlinespelande klarar sig Linksys E4200 bra och hastigheterna mattas bara marginellt.
Funktionsmässigt har Linksys E4200 vad du kan vänta dig, men inte mycket mer. Här finns visserligen bland annat dual band, förkonfigurerat gästnätverk och möjlighet att ansluta en hårddisk via usb-porten och skapa en nätverksserver (nas), men för det satta priset hade vi förväntat oss lite mer.
+ Snabb. Stabil. Bra räckvidd. Snygg.
– Inte så funktions- och finessrik. Rörigt gränssnitt.

Zyxel NBG5715
Smårörig men stabil

Installationen av Zyxel NBG5715 ger ett blandat intryck. Visserligen flyter den på utan några större problem, men gränssnittet är inte lika snyggt och pedagogiskt som hos Linksys E4200. Gränssnittet för att göra ändringar och inställningar i routern imponerar inte heller, det kunde ha varit bra mycket mer användarvänligt.
När vi väl kommer igång med våra hastighetstester blir det roligare. På papperet utlovas trådlösa hastigheter på upp till 900 megabit per sekund (450 megabit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 450 megabit per sekund på 5 GHz-bandet), men som vanligt är det här bara teoretiska hastigheter. Även om den inte kommer upp i dessa fantasifarter visar sig Zyxel NBG571 vara en snabb router.
På en meters avstånd utan några hinder i vägen når vi 88 megabit per sekund för nedladdningar och 66 megabit per sekund för uppladdningar. När vi sedan går iväg tio meter, med både innerväggar och en ståldörr mellan datorn och routern, får vi hastigheten 38 megabit per sekund ned och 36 megabit per sekund upp. Så även här imponerar räckvidden. Zyxel NBG5715 klarar sig utmärkt även när vi ökar trafiken rejält på nätverket.
Funktionsmässigt är Zyxels och Cicsos routrar väldigt lika, men Zyxel NBG5715 har ett litet övertag. Exempelvis är den utrustad med två usb-portar med vilka du både kan ansluta en extern usb-hårddisk och dela en skrivare i nätverket.
+ Snabb. Stabil. Bra räckvidd. Funktionsrik.
– Rörigt gränssnitt. Något dyr.

Här kan du jämföra de olika routrarnas prestanda och specifikationer
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så testade vi
Det här är en sammanställning av de nyhetstester PC för Allas testare (Jan Sandbladh, Kim Sundberg och Mattias Inghe) gjort i vintras och våras av hemmaroutrar med 802.11n-standard och dual band-teknik. Prestanda mättes med överföring av filer från en pc med 802.11n-wifi till en annan pc ansluten med fast ethernet.
Filöverföringar gjordes, om inget annat uppges, i en hemmiljö på 1-3 meters avstånd från routern och utan fysiska hinder eller påtagliga störningar av trafiken.
Routrarnas pris har justerats till aktuell prisnivå, och omdömena och betygen har justerats utifrån den nya prisbilden samt övrig teknisk utveckling.