Med stora kafékedjor och mängder av hotell har det blivit enklare än någonsin att ansluta sig till trådlösa nätverk. Men det finns en del att tänka på innan du kopplar upp dig.
Av Anders Wollner
PC för Alla
Så här på sommaren befinner många av oss ute på resande fot, långt bort från hemmets trygga vrå. Det betyder också att du många gånger tvingas förlita dig på öppna nätverk, exempelvis närmaste kafé eller hotellet du bor på. Flygplatser, hotell och snabbmatsrestauranger erbjuder i regel också sina besökare att surfa trådlöst. Även om det har blivit betydligt enklare att använda mobilnätet när du är utomlands finns det ju tillfällen då det inte riktigt räcker till. Det kan röra sig om att täckningen är dålig, eller att du exempelvis vill kolla på SVT Play eller Netflix utan att helt ta slut på datapotten.
Och samtidigt som antalet öppna nätverk blir fler och fler ökar också riskerna att något tråkigt händer. Även om sannolikheten att du blir hackad när du surfar på Espresso House eget wifi förmodligen inte är särskilt stor bör du vara medveten om vad som kan hända, och att det inte är särskilt svårt att komma åt din information om någon verkligen skulle vilja ha den.
– Det man ska passa sig för är ställen som anses säkrare, men som egentligen inte är särskilt säkra. Vi har tidigare sett att hotellnätverk har varit ett mål för hackare. Det bor mäktiga människor där, och det är i regel enklare att hacka ett sådant än att hacka sig in på ett företag om man nu vet att exempelvis Volvo-anställda bor på hotellet, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab. David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, menar att bland annat hotellnätverk ligger i farozonen. Han berättar själv om en upplevelse under en tjänsteresa till Cypern. Väl framme vid hotellet ville han logga in på hotellets wifi, och kom – som man oftast gör – till en portal där han ombads fylla i rumsnumret och ett lösenord för att få tillgång till nätverket. Det visade sig dock att själva portalen var smittad av virus. Innan han kunde logga in dök det upp ett popup-fönster som uppmanade honom att ladda ner en uppdatering.
– Den fällan var det förmodligen en hel del som gick på.
Ett annat exempel på knep som hackare utnyttjar är att de sätter upp ett eget nätverk som de döper till samma sak som det nätverk som redan finns. Och det kan ställa till med rejäla problem. För en användare är det nämligen svårt, för att inte säga omöjligt, att veta skillnaden på två nätverk som heter likadant.
– Kopplar du upp dig mot ett sådant falskt nätverk får hackaren egentligen all information som behövs för att kunna lura dig. Exempelvis skulle hackaren kunna styra dig till en helt annan sida när du skriver in www.pcforalla.se i adressfältet, säger David Jacoby.
– Framför allt handlar det om avlyssning när man gör sådant här. Hackarna vill åt saker som email, lösenord och kreditkort.
Så vad ska vi då göra för att känna oss säkra när vi surfar på lunchrasten eller på utlandssemestern? David Jacoby förklarar att det finns en del enkla knep, men menar också att vi ska tänka till en extra gång.
– Jämfört med 20 år tillbaka är det väldigt mycket säkrare nu, och det har blivit svårare att snappa upp lösenord. Det man ska tänka på är att besöka sajter med “https” i adressfältet, att man använder vpn och antivirus om det är möjligt, samt att man håller sina program uppdaterade.
– Men tänk gärna en gång extra innan du ansluter till ett öppet wifi. Behöver du verkligen logga in? Vi har trots allt bra mobilsurf i Sverige, och utomlands är det smidigt att köpa sim-kort med datatrafik.