I början av seklet försökte tillverkarna kränga en typ av dator som kallades tablet-pc. Det bar en bärbar pc med pekskärm, vars skärmdel kunde vändas bak och fram så att man fick undan tangentbordet och fick en handhållen dator att jobba på istället.
- Missa inte: HP:s nya tokbilliga Androidplatta är här
Känns det bekant? Det är precis samma sak som pc-branschen i dag låtsas som om den precis har uppfunnit med alla nya notebook och ultrabook med vändbara, löstagbara eller bara pekbara skärmar som blivit aktuella i och med Windows 8.

Elitebook Revolve 810 är antingen en skönt slimmad och väldigt bekväm notebook eller en tung men fortfarande bekväm surfplatta. Det fattas bara annat, när den har en prislapp som gör att du skulle kunna köpa en av varje i stället.
Konstruktion
HP Elitebook Revolve 810 påminner på många sätt mer om gamla tidens tablet-pc än de senaste touch-bärbara. För det första är det en proffsinriktad dator främst tänkt för företaget. Den har också ett pris som för tankarna till gamla tiders påkostade tablet-pc-datorer, runt 18 000 kronor får du betala.
För den slanten får du dock en dator med en underbar kvalitet. Chassit och skalet är mestadels i magnesium och aluminium, men har en matt ytbehandling som är mycket bekväm att hålla i och är förvånansvärt reptålig. Datorn uppges vara testad enligt standarden MIL SPEC-810G, vilket innebär att den ska tåla fall från cirka 70 centimeter, vibrationer, lågt lufttryck (vid jobb på hög höjd) och temperaturer mellan -30 och +60 grader Celsius.
Undersidan är svart, liksom skärmytan, och resten silvergrå. Mjukt avfasade kanter gör att den upplevs som mer slimmad än sina 2,2 centimeter, vilket ju inte är särskilt tjockt till att börja med.

I notebookläge får du ett väl disponerat tangentbord trots de kompakta yttermåtten. Musplattan är också den bra, men som alltid med Windows 8 är pekskärmen till stor hjälp, så ha en putsduk redo, fingeravtryck lär det bli.
Funktioner
De flesta av datorns anslutningar hittar vi på baksidan. Däribland dubbla usb 3-portar och en displayport i full storlek. På ena kortsidan sitter en lång, platt dockningsport som passar till HP:s skrivbordsdocka för kontoret.
Som de flesta företagsdatorer har den tpm-krets för ökad säkerhet. Däremot har den inte vpro-funktion, vilket verkar bli mindre och mindre vanligt. Förutom wifi och gigabit-nätverk har datorn också inbyggt 3g-modem för mobilt bredband. Sim-kortläsaren sitter under det löstagbara batteriet på undersidan. Det hade varit kul med ett lte-modem (för 4g-surf) istället, men det kanske kommer i framtida generationer av datorn.
Bildskärm
Skärmen går alltså att rotera 180 grader runt en central mittpunkt. Trots det känns den bergfast monterad i underdelen och lika stadig som en bättre vanlig bärbar. Utvänd i tablet-läge får du en greppvänlig list nedtill och en fysisk Windows-knapp för att komma till hemskärmen. Med en vikt på 1,38 kilo är det dock inget som du har som en bekväm surfplatta en längre tid. Det här är snarare något för tillfällig datoranvändning på språng.
Skärmupplösningen är på 1 366 x 768 bildpunkter, vilket är godkänt med tanke på att måttet är 11,6 tum. En 1080p hd-skärm som i Dell XPS 11 hade kanske varit att föredra, men det är också lite av en smaksak. Kvaliteten för övrigt är dock utmärkt. Den har en ips-panel med god kontrast, färgåtergivning och ljusstyrka, och ytan är relativt bra på att dämpa reflexer.

På ena sidan hittar vi en specialport för dockning i HP:s skrivbordsstation. Då kan du snabbt växla från handhållet, till bärbart och vidare till stationärt.
Prestanda
Prestandamässigt är det ingen överdrivet fantastisk dator, den har ungefär samma typ av hårdvara som en bättre ultrabook. Strömsnål Intel Core i5, Intel-grafik, 8 gigabyte minne, och en ssd. Det är dock en ovanligt stor ssd på 256 gigabyte, som också hör till de snabbare, om man inte räknar de raid 0-lösningar vi sett på senare tid i datorer från till exempel Asus och MSI.
Halva undersidan består av ett stort men platt utbytbart batteri med sex celler. Trots det är batteritiden inte helt övertygande. Med tanke på hårdvaran och den lilla skärmen borde vi som mest komma upp i en bit över åtta timmar, men landar här på strax under sju vid försiktig körning. Det är med nöd och näppe godkänt med tanke på priset och förutsättningarna.
Omdöme
Det är svårt att inte bli imponerad av HP:s bygge. Rent fysiskt sett är det fantastisk kvalitet in i minsta detalj, och designen är väldigt tilltalande, både utseendemässigt och praktiskt att hålla i och arbeta med. Ett par detaljer gör att den missar toppbetyg. Skärmen hade kunnat vara ett snäpp vassare, och batteritiden är i underkant för en dator med ultrabook-prestanda. Med en prislapp som denna är Revolve 810 något man behöver tänka till en extra gång om innan man slår till.
HP Elitebook Revolve 810 H5F12EA#AK8
Tillverkare: HP, www.hp.se
Processor: Intel Core i5, 3437U, 1,9 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 4000.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd.
Dvd: Nej.
Anslutningar: 2 st usb 3, lan, displayport, headset, dockningsport
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, 3G.
Bildskärm: 11,6 tum blank ips, 1366×768 bildpunkter, multitouch.
Ljusstyrka: 356 cd/m2.
Webbkamera: 0,9 megapixel.
Kortläsare: Micro sdhc.
Batteritid: 6 timmar 44 minuter (låg belastning) 2 timmar 52 minuter (hög belastning).
Ljudnivå: 30-39 dBa.
Operativsystem: Windows 8 Pro.
Storlek: 28,4 x 21,2 x 2,2 cm.
Vikt: 1,38 kg.
Övrigt: Tpm, vridbar skärm.
Pris: 18 000 kronor.
Plus: Byggkvalitet. Utmärkt ergonomi. Tålig.
Minus: Mycket dyr. Ingen full hd-skärm. Måttlig batteritid.
Betyg:

Prestanda
Cinebench, processor: 2,58 poäng
Cinebench, grafik: 15,64 fps
Disk, läsning: 319,7 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Diskutera bärbara datorer på Eforum