Vi har testat ett par, tre datorer med AMD:s senaste processorer i A-serien, men i samtliga fall har det rört sig om den mobila varianten för bärbara datorer med sänkt strömförbrukning och även begränsad prestanda. Därför ville vi se efter vad en “riktig” AMD A10-processorer går för. Framför allt grafikkretsen i den, som ska vara extra kraftfull.
Att hitta en färdig dator med AMD A10 var inte helt lätt, Intel dominerar det mesta av pc-marknaden just nu. Men vi stötte till slut på denna modell som säljs av Komplett. Det är en en så kallad HTPC, en mediadator med ett extra snyggt chassi tänkt att kopplas till teven i vardagsrummet. Den är utrustad med gott om snabbt minne och en ssd istället för hårddisk, och har inget extra grafikkort utöver det inbyggda i AMD-processorn. Det gör den idealisk för att testa processorns prestanda.

Processorn
A10-6700 som sitter här är den näst mest kraftfulla A-processorn i standardutförande. Den har fyra kärnor och en klockfrekvens på 3,7 GHz, samt ”turbo”-funktion som innebär en tillfällig boost till 4,3 GHz vid behov. Det är högre klockfrekvens än de dyraste och mest kraftfulla fyrkärniga Intel Core i5 och i7-processorerna. På papperet verkar det lovande, men Intel och AMD har så olika arkitektur att siffrorna inte är jämförbara. Intels topp-modeller gör helt enkelt mycket mer på lägre klockfrekvens.
AMD A10 ska snarare jämföras med mindre kraftfulla Intel Core-processorer i budgetsegmentet. En bättre indikation av hur bra A10 är, är att titta på prislappen. Det här är en budgetprocessor för budgetdatorer. Under en tusenlapp kosar den. Och som en sådan är den faktiskt riktigt prisvärd. I våra tester får vi ut hyfsade men inte extremt höga CPU-prestanda. Och det till ett väldigt bra pris, billigare än förra generationens Core i3.

Grafiken
Framför allt grafikdelen i processorn är imponernande. Grafikkretsen är en Radeon HD 8670D, och för att vara integrerad grafik är den faktiskt ordentligt kraftfull. Vi testade datorn med en handfull nya och gamla och spel och kan konstatera att prestandan man får ut är nästan likvärdig med den man får ut ur en Xbox 360.
Bioshock Infinite flöt exempelvis på godkänt med en del effekter avstängda. Inte med en uppdateringsfrekvens och kvalitet som man är bortskämd med på en bra PC, men fullt njutbart för den som inte har för höga krav.
Vi har ännu inte kollat in de bästa av de nya grafikkretsena i Intels processorer, HD Graphics 5000 och Iris, i desktop-processorer, men AMD har här satt ribban högt. Framförallt finns ingenting liknande i den här prisklassen.
Design
Runt denna processor har Komplett sedan byggt en på många sätt lite märklig så kallad HTPC. Chassit är en stor och rymlig liggande datorlåda med snygg frontlucka i borstad plåt. Bakom den hittar vi dvd, en handfull anslutningar för bland annat hörlur, sant två luckor som man kan öppna och direkt trycka in hårddiskar i utan att behöva öppna datorn.

Det lär behövas. Media Center A10 som datorn heter kommer som standard med en 128 gigabytes ssd. Vi gillar verkligen ssd, men undrar om det är smartaste valet i en medía-pc. Här behöver man ju verkligen massor med lagringsutrymme. Man kan uppgradera och komplettera med extra hårddiskar när man köper datorn (det går också att köpa till rejält grafikkort, extraminne med mera), eller så går det alltså tack vare frontluckorna extremt smidigt att trycka in en egen, så länge du har en SATA-disk som ligger och skräpar.
Rejäla fläktar sitter både baktill och på sidorna av datorn. Och tyvärr för de ett kontant oväsen, även när man inte gör någonting med datorn som kör processorn varm. Här hade dämpat varvtal och mer dynamisk kontroll varit väldigt välkommet.
Funktioner
Med ett namn som Media Center A10 förväntar vi oss en viss mediacenter-anpassning av systemet. Kanske förinstallerat mediacenter-program som Windows Media Center eller XBMC och en fjärrkontroll. Här ser vi inte skymten av något sådant. Vi får Windows 8, och det var det.
I och för sig är helskärmsapparna i Windows 8 ett rätt okej mediacentergränssnitt när det gäller utseende, och det passar bra på en stor tv-skärm, men det är bökigt att navigera på grund av touch-anpassningen. För styrning av datorn får vi med ett Logitech-tangentbord med Bluetooth och inbyggd musplatta. Det funkar utmärkt för soff-surfning,men är inget substitut för en bra fjärr fär mediaspelarstyrning.

Omdöme
Nej, det bästa med Media Center A10 är just A10-delen. AMD:s processor ger väldigt mycket kraft för pengarna och är en perfekt grundbult i ett datorbygge för den som har snålt med pengar. För Media Center A10 får man betala åtta tusen, och för att den ska funka som mediadator behöver man punga ut med ännu mer för en stor hårddisk. Och man har då funktionsmässigt fortfarande inte mer än en skrivbordsdator som blivit ställd i vardagsrummet. AMD får tummen upp i detta test, men inte Komplett.
Tre års inskicksgaranti är dock generöst för en lokalt byggd PC. Det kanske kan vara en trygghet för en del köpare.
Komplett Media Center A10
Tillverkare: Komplett, www.komplett.se
Processor: AMD A10-6700, 3,7 GHz quad core.
Grafik: AMD Radeon HD 8670D.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 120 GB ssd.
Dvd: Dvdrw.
Anslutningar bak: 2 st usb 3, 4 st usb 2, esata, ps/2, lan, hdmi, vga, line in, line ut, s/pdif.
Anslutningar fram: 2 st usb 3, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: Nej.
Kortläsare: Nej.
Strömförbrukning: 60-125 W.
Ljudnivå: 39-42 dBa.
Operativsystem: Windows 8.
Övrigt: Trådlöst tangentbord med musplatta.
Storlek: 43,5 x 35,2 x 14,8 cm.
Pris: Cirka 8 000 kronor.
Plus: Godkända prestanda. Snabb ssd. Snygg låda.
Minus: Ont om lagringsplats. Högljudd kylning. Inga mediaspelarfunktioner. Priset.
Betyg:

Prestanda
Cinebench, processor: 3,38 poäng
Cinebench, grafik: 30,26 fps
3dmark 11: 1397 poäng
Disk, läsning: 267,5 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms