Du har säkert hört termen ”jailbreaking” när det gäller Iphone eller Ipad. I Android-världen är motsvarigheten ”rooting”, som brukar översättas till roota på svenska.
Enkelt uttryckt handlar det om att låsa upp telefonen eller plattan, så att du kan göra nästan vad du vill med den. Du kan till exempel avinstallera alla de där apparna som du annars är tvungen att ha även om du aldrig använder dem. Du kan också komma åt systemfiler, installera det du vill och till och med byta operativsystem. Men du utsätter dig också för större risker, eftersom du bland annat ökar faran att drabbas av skadlig kod.
Operativsystemet Android är baserat på Linux och fungerar som detta i många avseenden. Alla operativsystem har en högsta användarbehörighet, en så kallad superanvändare (superuser eller su). I Windows är det kontot Administratör och i Linux kallas användaren för root. Härstamningen till detta uttryck är förmodligen att superanvändaren i Linux är den enda med behörighet till rotkatalogen.
Android är den mest populära Linux-versionen i världen (för övrigt också det mest använda operativsystemet över huvud taget), men som vanlig Android-användare har du inte root-behörighet. Och det är alltså vad rootningen gör.
Hur går det till?
Det finns ungefär lika många sätt att roota en telefon som det finns telefoner. Det kan handla om komplicerade Linux-kommandon, telefonspecifika åtgärder och filer som behöver kopieras, vilka tillsammans gör det hela oerhört invecklat.Det finns också möjlighet att utnyttja färdig mjukvara som gör jobbet åt dig. Vi har valt att använda det behändiga gratisprogrammet Kingo Root i den här guiden. Du får stå ut med lite reklam, men det kan det kanske vara värt.
Kingo Root klarar av att roota majoriteten av de telefoner som finns på marknaden, dock inte de som kör Android 5.1 (Lollipop) eller högre, eftersom de har en helt annan Android-kärna och ännu högre säkerhet. Dessa telefoner är dock så pass nya att vi räknar med att du inte vill roota dem i alla fall.
Skulle du ändå vilja det finns det trots allt möjligheter. Du skulle till exempel kunna prova programmet med det likartade namnet Kingroot, som ska kunna hantera alla versioner av Android. Det är dock inte gjort i öppen källkod som Kingo Root och ingen vet vad de kinesiska programmakarna egentligen gör med sitt program. Det finns uppgifter på nätet som säger att de samlar in uppgifter som till exempel imei-nummer från telefonen.
Programmet ska fungera för att roota din enhet, men du använder det på egen risk och PC för Alla har inte testat.
Innan du börjar
Du måste vara medveten om att någonting kan gå fel och att din telefon eller platta kan tappa information eller bli obrukbar. Du bör därför säkerhetskopiera allt du vill spara och är rädd om.Installerade appar behöver du inte bry dig om. Uppgifter om vilka de är finns sparade i Google Play och det är en barnlek att installera dem på nytt. Samma sak gäller oftast för kontakter, kalender och inställningar, ibland mer. Detta beror på vad du valt i inställningarna för vad Google ska säkerhetskopiera från telefonen.
För allting annat är det enklaste att bara ansluta telefonen till datorn och med hjälp av dra och släpp i Utforskaren bara kopiera alla mappar som innehåller något viktigt till en mapp i datorn.
Efter rootning
Alla appar som kräver en rootad enhet presenterar en begäran om root permission när du kör dem första gången. Det är bara att godkänna detta, så sparas tillståndet i appen Superuser, som installeras av Kingo Root.I den appen finns för övrigt också funktionen Remove Root, som du kan använda för att avlägsna rootningen och återställa telefonen. Det är en av fördelarna med Kingo Roots metod för rootning, även om återställningen förmodligen inte blir helt spårlös.


7 saker du kan göra med en rootad mobil
En rootad telefon eller platta ger dig möjligheter som du inte har annars. Här är några exempel.Din Android levererades med en massa förinstallerade appar som du garanterat aldrig använder och bara retar dig på för att de tar upp plats och processorkraft. Nu kan du bli av med dem. Det kan du göra med exempelvis appen System app remover, som finns i Play-butiken.
Du kan använda en filutforskare för att komma åt alla mappar och filer, även sådana som tidigare var förbjudna.
Du kan göra skärmbilder även i tidiga Androidversioner där den funktionen inte fanns. Appar för ändamålet hittar du enkelt i Play-butiken.
Du kan snabba upp telefonen genom att överklocka processorn. Det finns som vanligt risker med att mixtra med sådant, men om du är villig att prova, leta bara efter en lämplig app.
Du kan utöka telefonens minne med hjälp av ett minneskort om det finns en sådan kortplats. Kortet kan då inte bara användas för lagring, utan även för program och som systemminne. Kolla in exempelvis apparna Link2sd och Swapper for Root.
Du kan säkerhetskopiera hela systemet, inte bara dina egna filer, utan till och med även enhetens firmware. Detta är en nödvändighet om du vill experimentera med andra operativsystem och liknande, men ändå ha möjlighet att återställa originalskicket. Prova till exempel apparna ROM Manager eller Titanium Backup.
Du kan installera så kallade ”custom ROM” som förändrar utseende och funktioner från dem som tillverkaren valt åt dig. Det finns ett otal sådana av varierande typ att hitta på nätet. Prova att söka med telefonens namn tillsammans med custom rom. Kolla också upp Clockwork Mod Recovery.
Metod 1: Använd datorn
Det bästa och enklaste sättet att roota med Kingo Root är att använda Windowsprogrammet i datorn. Så här gör du.1. Börja med att aktivera usb-felsökning i telefonen. Det gör du genom att gå till telefonens inställningar och rulla ned till Utvecklaralternativ. Beroende på telefon och Androidversion kan detta val ibland gömma sig på olika ställen under olika namn, till exempel under Program.

2. Bocka för USB-felsökning. Om Utvecklaralternativ inte visas alls, vilket kan vara fallet för Androidversioner över 4, klicka på Om telefonen och sedan sju gånger på Version.

3. Ladda ned Kingo Root på www.kingoapp.com och starta programmet. Anslut telefonen eller plattan till datorn med usb-kabel. Programmet laddar ned drivrutiner och installerar. Koppla ur telefonen igen när du ombeds göra det och återanslut den när installationen är klar.

4. När enheten fått kontakt med programmet är det bara att klicka på Root. Processen tar sedan en stund. Du ser en procentsiffra på skärmen under tiden.
5. När texten Root succeed presenteras är det klart. En knapp för en frivillig donation via Paypal finns i nederkanten. Ett meddelande visas också på telefonen. Har du oturen att få meddelandet Root fail fungerar nog Kingo Root tyvärr inte för din telefon och du måste söka andra metoder.


Metod 2: Kör direkt i telefonen
Om du av någon anledning inte vill eller inte får det att fungera med datorn kan du prova att göra rootningen direkt i telefonen.1. Ett alternativ till Windows är att göra det hela i telefonen. Ladda ned Kingo Roots apk (installationsfil för Android), antingen med datorn eller direkt med telefonen. Om du gör det med datorn, anslut telefonen och kopiera filen till lämplig mapp i denna. Du hittar filen på d.kingoapp.com/website/KingoRoot.apk.

2. Gå till Inställningar och klicka på Säkerhet. I äldre versioner kan valet i stället finnas under Program (olika versioner och olika telefontillverkare kan göra det svårt att hitta vad du söker i Android ibland). Bocka för Okända källor. Bekräfta säkerhetsfrågan.

3. Använd en filhanterare i telefonen för att leta reda på din apk-fil och starta den för att installera. Även här kan det se lite olika ut, men du ska välja Installera, Installationsprogram för paket eller något liknande.

4. Du har nu en app som heter Kingo Root installerad. Klicka på den för att starta den.

5. Klicka på One click root. Processen tar sedan en stund. Du ser en procentsiffra på skärmen under tiden. När texten Root succeed presenteras är det klart.
.

Obs! Börja med en säkerhetskopiering
Vad du än tänker göra med din enhet efter att du har rootat den är det synnerligen lämpligt att först säkerhetskopiera.När du börjar mixtra med din telefon och prova alla de nya möjligheterna kan det mycket väl hända att du ställer till med någonting. Då är det inte så dumt att kunna återställa dina appar och deras data. Så här gör du:
1. Använd Play-butiken för att söka efter och installera Titanium Backup. Starta appen och godkänn att den ska få rootbehörighet. Klicka Okej när du läst informationen Första start och sedan Okej igen för att gå förbi ändringsloggen.
2. Lämna översikten genom att klicka på Säkerhetskopiera/Återställ. Du ser nu en lista på allt som är installerat i enheten. Skulle någon ikon vara överkorsad innebär det att den har varit installerad och är säkerhetskopierad, men inte återställd. En glad smilis till höger betyder att både app och tillhörande data är säkerhetskopierade, medan en triangel med utropstecken indikerar att ingen säkerhetskopiering är gjord.
3. Klicka på en enskild app för att få upp en undermeny. Valet Säkerhetskopiera innebär naturligtvis vad det låter som och appen sparas på ditt sd-kort. Klickar du på en app som redan är kopierad får du i stället möjlighet att återställa den.

4. Det där fungerar ju bra för enskilda appar, men om du vill kopiera allt blir det lite omständligt. Klicka i stället på Meny och välj Batch-åtgärder. I menyn hittar du bland annat möjligheten att säkerhetskopiera alla användarappar. Det finns också massor av andra val för säkerhetskopiering och återställning, plus en hel del annat som du kan experimentera med på egen hand.
Så gör du om det inte fungerar
Kingo Root klarar en stor del av alla Androidenheter – men inte alla. Det finns även äldre enheter, till exempel några från HTC, som kräver mer. Vi valde den enkla metoden för att den fungerar för många.Skulle du råka ha en enhet där du efter avslutad operation möts av beskedet att rootningen misslyckades återstår tyvärr den hårda vägen. Prova att googla på ordet root plus beteckningen på din telefon. Du kommer att hitta massor av information, men måste vara beredd att ge dig in i en djungel av krångliga kommandon.

Om du är osäker på om du lyckats med rootningen eller om du vill kontrollera om en enhet är rootad finns det gott om appar för ändamålet. Använd Google Play för att söka efter root checker. Du hittar en uppsjö olika. Installera någon som inte kostar pengar.
Sedan är det bara att använda appen för att undersöka din enhet.
Därför ska du roota…
OK, så varför skulle jag vilja roota min telefon? Bra fråga! Du kanske inte alls behöver det.Android är baserat på Linux, ett system där allt handlar om filrättigheter. De flesta av de filer som du behöver få tillgång till eller ändra finns åtkomliga för dig utan höjda behörigheter.
Men när du vill göra saker som påverkar eller förändrar kärnmjukvara i din enhet – som att uppdatera eller byta operativsystem, lägga till eller installera vissa appar, ta bort tillverkarens egna gränssnitt eller avinstallera förinstallerade appar – måste du göra det som rootanvändare.
Roota inte telefonen bara för sakens skull, men om du stöter på något som du känner att du kan använda eller vill ha, kan det vara värt att överväga det.
… och därför ska du låta bli
Att roota sin telefon medför flera nackdelar. Den första är att garantin blir ogiltig. Det är ingen idé att försöka få service om någonting inte fungerar. Så använd helst en gammal telefon. Det går förvisso att återställa den, men kanske inte utan att det märks.Det finns också en risk att någonting går fel och telefonen blir lika användbar som en tegelsten (något som brukar kallas att den blir ”bricked” på engelska).
Säkerheten minskar också och du löper en ökad risk att drabbas av skadlig kod om du är oförsiktig. Olika appar kan också ta sig mer rättigheter än du egentligen vill ge dem.
Svårighetsgrad: Svår
Tid: 60 minuter
Det här behöver du:
Det här lär du dig:
Tid: 60 minuter
Det här behöver du:
- En Android-enhet, helst inte din vanliga
Det här lär du dig:
- Att skaffa root-behörighet till en Android-enhet.