Vore det inte för ett onödigt virrigt gränssnitt, med två startsidor som har olika design och som ger tillgång till olika verktyg, vore inte full pott i betyg långt borta. Det är det, en viss risk för falsklarm, och en vpn som bara är godkänd, som gör att det bara blir högt betyg istället för full pott. Läs vårt stora test av säkerhetspaket
Det har hänt mycket med Norton de senaste åren. Först gick de samman med företaget Lifelock. Sedan bytte de namn till Norton Lifelock och delade upp bolaget, så att Symantec tar hand om företagssäkerhet och ägs av Broadcom. Sedan har Norton Lifelock sakta men säkert börjat köpa upp konkurrenter. Avast, Avira och Bullguard, samt sedan tidigare AVG. Avast och Avira finns fortfarande tillgängliga, med det är uppenbart att det är Norton 360 som Norton Lifelock vill att du ska ha. Norton 360 finns att köpa i fyra olika versioner: Standard, Deluxe, Premium och en version som heter For Gamers. Vad som skiljer den senare från andra Norton-paket ska vara lite extra verktyg för just online-spel. Men här är det vanliga paketet som testas. Norton 360 Deluxe, för att vara exakt.
Det är ingen skillnad funktionsmässigt mellan Deluxe och dyrare Premium, förutom att du får licens för tio installationer med Premium istället för fem och också lite mer utrymme i den molnlagringstjänst som ingår. 75 respektive 50 gigabyte. För Norton 360 Deluxe får du betala 599 kronor första året och 949 kronor per år därefter. Det lägger paketet i princip i genomsnitt kostnadsmässigt av funktionskompletta paket de jag har testat senaste året.
Och det är en bra uppsättning funktioner som Norton levererar. Du får tillgång till Nortons egen vpn-tjänst med servrar i 29 länder. Det går godkänt snabbt om än inte fantastiskt. Tjänsten funkar fint för anonymisering och ip-blockering på webben, men har vissa problem med att kringgå strömningstjänsternas regionsås. En del funkar det för, andra inte.
Systemverktyg och egen molnlagring
Andra funktioner som håller hög klass är behändig lösenordshanterare med alla funktioner du kan tänka dig behöva för en sådan, både i mobiler och webbläsare. Du får också en bra uppsättning mindre verktyg som webbkamerakontroll, lösenordsgenerator – liksom verktyg för systemoptimering, uppstartsoptimering och diskrensning.
Med 50 gigabyte i Nortons egen molnlagringstjänst kan du skapa säker automatisk backup av dokument, kontaktlistor och webbläsarens favoriter. Du kan också välja att göra backup till en lokal disk. Det är inte ett verktyg för hel systembackup, utan mest ett sätt att ha dokument räddade vid systemkrasch eller om du trots allt får utpressningsprogram som låser datorn eller raderar filer.
Men risken för det är liten. Virusskyddet hör till de allra bästa på att detektera och blockera skadlig kod, enligt bägge de stora antiviruslabben AV-Test och AV Comparatives, och både de och jag är överens om att prestandapåverkan är relativt låg. Speciellt för webbsidor, aktivt skannande webbläsartillägg i Chrome och Edge gör bara sidor marginellt långsammare att ladda.
Kanske risk för falsklarm
AV-Test och AV Comparatives är dock inte helt överens. Den första berömmer Norton för minimalt med falsklarm, medan den andra anmärker på relativt, men inte extremt, många. Så ha i åtanke att det kan behövas släppas en och annan fil ur karantän manuellt. Kanske. Och även i AV Comparatives test är det en klar förbättring sedan förra året. Under mitt test var det inget jag behövde göra, men jag bombarderade å andra sidan inte systemet med hundratals attacker. Och några falsklarm kan tolereras, hellre det än att virus släpps igenom, och Norton verkar hålla mycket tätt.
Familjekontrollen ger detaljerad översikt och bevakning av klienter som har antingen Norton-programmet installerat eller Nortons familjekontroll-app om det är en Android- eller IOS-enhet. Du kan kontrollera surftid och få detaljerad koll på webbaktiviteter. På mobiler kan du också blockera användning av utvalda appar.
Norton var en av de första leverantörerna att introducera darknet-övervakning för att se om dina personliga uppgifter som inloggningar, bankkort med mera läckt ut. Den tjänsten finns kvar men har inte såvitt jag kan se utökats. Nortons variant på det är bra, men i år är det fler konkurrenter som förbättrat sina och kommit ikapp.
Specifikationer
Produktnamn: Norton 360 Deluxe Testad: Januari 2023 Kontakt: Norton Brandvägg: Ja E-postskydd: Ja Föräldrakontroll: Ja Separat bankskydd: Ja Svenskt gränssnitt: Ja Övrigt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, backup, systemoptimering, webbkamerakontroll, identitetsövervakning, vpn Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS Prisexempel första året/förlängning: 599 / 949 kr (1 år, 5 enheter)