En Barebone-dator är inte för alla, men om du har pc-vana är Intel NUC 12 Pro både välutrustad, lätt att montera och behaglig att använda. Det här kan bli en utmärkt liten skrivbords-pc, om du vet vad du gör. Om du inte vet vad du gör, men vill lära dig, finns det betydligt billigare barebone-alternativ att experimentera med. Intel visar upp Beast Canyon – enorm nuc för spel
Intel gör inte bara processorer, utan också kompletta stationära pc-datorer. Eller nästan. Deras NUC-datorer är kompakta så kallade barebones. De har moderkort, processor och kylning. Ram-minne och lagring får du köpa separat och stoppa in. Den senaste generationen heter NUC 12 Pro och dök upp i oktober. Det blir till att få tag på minnen och en ssd innan testar. Det var i och för sig inte så svårt. Det är vanlig m.2-ssd som gäller, och so-dimm av ddr4-typ. Det enda viktiga här är att inte välja en ssd med extra kylflänsar utan en mer slimmad modell, så att locket går att stänga efteråt. Men det här är en kompakt kontorsdator och inte en extrem prestandaburk, så du behöver ingen extrem sådan.
Att montera kräver en del datorvana, men har du mekat i en pc tidigare ska det inte vara några problem. Du behöver en inte alltför grov stjärnmejsel och en stadig hand. Den stadiga lilla aluminiumlådan på drygt elva gånger elva centimeter öppnas med fyra skruvar i botten och sedan sitter minnes- och ssd-platser lätt tillgängliga. En pillig skruv som fäster ssd-enheten kan bli en utmaning, om du inte har en liten nog skruvmejsel. Det finns smartare lösningar med helt verktygsfri montering i andra datorer.
Det går att stoppa in två minneskretsar för totalt upp till 64 gigabyte, och två ssd-er av m.2-typ. Det är dock bara en av ssd-platserna som är av snabbaste pci express 4-typ, börja med den och behöver du en extra ssd för mer lagring får den sitta på plats två. Det finns en tredje m.2-plats, men bara för kort i litet format, och i den sitter ett wifi-kort som ger datorn wifi 6e och bluetooth. Intel NUC 12 Pro
Räkna med tillägg
Med 16 gigabyte ram och en 256 eller 500 gigabyte ssd, vilket känns rimligt i en dator av denna typ, innebär det en extra kostnad på ungefär 1 000 till 1 200 kronor. Priset för själva grunddatorn ligger mellan 7 500 och 8 000 kronor i butik. En totalkostnad på ungefär 9 000 kronor med andra ord.
Eller mer. Du lär också behöva operativsystem, för det ingår inte. Standardpriset för en Windows 11 Home-licens är 1 399 kronor. Här kan du alltid hitta alternativ, som en gratis Linux-distribution. Det beror ju helt på vad du vill göra på datorn. Men med tanke på att det är en rätt så kraftfull liten enhet kanske du inte vill begränsa dig.
En Windows-installation är lätt att genomföra med en förberedd usb-pinne med bootbar Windows-installation. Men du behöver också NUC-datorns egna drivrutiner för Intel Iris Xe-grafik och Wifi-kretsen på usb. De blir av någon anledning aldrig identifierade och uppdaterade via Windows Update, även med fast nätverk anslutet. Intel NUC 12 Pro
Snabb som en liten notebook
Processorn i datorn är en Core i7-1260P, som sitter i många av de laptops vi testat under året, och den presterar ungefär likvärdigt. Med tolv kärnor, varav fyra högt klockade Performance-kärnor med multitrådning, är det gott om kraft både för surf, kontorsjobb och en del foto- och videoredigering.
Då kan det dock vara värt att satsa på mer ram-minne. Du har inte plats för ett diskret grafikkort, men Iris Xe ger även tyngre program en visst boost i prestanda.
Men den har en fördel jämfört med ultratunna bärbara datorer, dess betydligt tystare kylning. I de allra flesta situationer är datorn nästan ljudlös. Den har alltid aktiv systemfläkt, men den hörs knappt alls. Vid tillfällig tung last spinner de upp något, men aldrig aggressivt. Även under långt stresstest av processorn är det svårt att klaga på oväsen.
Inte lika strömsnålt
Strömförbrukningen är för det mesta godkänt låg, en elmätare mellan adaptern och väggen visar på 12 till 15 Watt under enkelt surfande. Den hade kunnat vara bättre i passivt läge, men det får anses godkänt. Effekten kan sedan nå upp till 50-60 watt utan någon påtaglig orsak. Och vid riktigt tung belastning, till exempel vis export av en videofil, är den uppe på 80 till 90 Watt. Det är mer än en motsvarande laptop.
Trots det lilla formatet är uppsättningen externa anslutningar utmärkt. Du får dubbla Thunderbolt 4 med full funktion inklusive Displayportstöd, samt dubbla hdmi 2.1, vilket gör det enkelt att ansluta flera skärmar. Lägg till det fyra usb a-portar, varav tre är av snabb usb 3 gen 2-typ. Är du inte nöjd med wifi 6 eller wifi 6e-hastighet, vilket bör ge dig upp emot gigabitfart beroende på din router, har du dessutom hela 2,5 gigabit i hastighet på fasta ethernet-porten.
Visst är det en del jobb och extra kostnader för att få igång Intel NUC 12 Pro, det är onekligen inte en dator för alla. Det finns andra ultrakompakta skrivbordsdatorer som serverar dig allt installerat och klart. Men om du har grundläggande pc-kunnighet, en lagom mejsel och lite positiv attityd kan slutresultatet bli en alldeles utmärkt liten pc som är överraskande mångsidig och lätt att uppgradera.
Specifikationer
Produktnamn: Intel NUC 12 Pro NUC12WSKi7 Testad: December 2022 Tillverkare: Intel Produkttyp: Barebones-dator Processor: Intel Core i7-1260P, 4st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient upp till 3,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe 96 EU Minnesplats: 2 st so-dimm upp till 64 GB ddr4 Lagringsplats: M.2 pcie 4, m.2 pcie 3 Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, 3 st usb 3 gen 2 typ a, usb 2 typ a, 2,5 gigabit lan, 2 st hdmi 2.1, headset Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2 Ljudnivå: 28-36 dBa Storlek: 11,7 x 11,2 x 3,7 cm Vikt: Ca 0,5 kilo Pris: Kostar 7 574 kronor hos ComputerSalg
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 11 649 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 765 poäng Geekbench 5, cpu: 9 451 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 699 poäng Geekbench 5, gpu: 17 783 poäng