Expertbetyg
Fördelar
- 6 GHz wifi till bra pris
- Solida prestanda även på 5 GHz
- Lätt att installera och administrera
- Bra uppsättning grundfunktioner
Nackdelar
- Halvdan räckvidd på 6 GHz
- Måttlig bandbredd per frekvens
- Avancerade Homeshield Pro kostar extra
- Vissa kontroller saknas i appen
Omdöme
Som den enda riktigt prispressade wifi 6e-routern just nu lever Archer AXE75 upp till förväntningarna. Det innebär vissa kompromisser jämfört med de dyra konkurrenterna, samt inga markanta prestandafördelar. Har du ett mindre hem och vill vara tidigt ute med att använda den nya tekniken, för att ge några enstaka prylar gräddfil i ditt wifi, är den lättanvänd och kompetent. För de flesta är dock en bra wifi 6-router, till exempel TP-links Archer AX73, fortfarande ett smartare val.
Test: 6 snabba routrar – alla med Wifi 6-standard
TP-link Archer AXE75
Pris: 1 990 kronor hos Kjell & Company eller hos MediaMarkt
Medan konkurrenterna som Asus och Netgear introducerade wifi 6e i sina dyraste toppmodeller först, väljer TP-link att göra raka motsatsen. De första routrarna från tillverkaren, med det nya snabbare 6 GHz-bandet, är prisvärda meshpaketet Deco XE75, som vi testade innan sommaren, och denna fristående mer traditionella router, Archer AXE75.
Den kostar mellan 2 000 och 2 500 kronor i butik, vilket är långt mindre än de 6 000 till 7 000 kronor som Asus och Netgear vill ha för sina hittills enda wifi 6e-routrar på svenska marknaden. Men så är det också en mycket enklare router. Du får inga avancerade tekniker som multigigabits wan-uppkoppling, länkaggregering för lokal ethernettrafik, prestandaoptimering för onlinespel, eller extra hög wifi-kapacitet.

Uppdelat på två frekvenser
Archer AXE75 är nära släkt med en annan TP-link-router vi testat, Archer AX73 med två frekvensband. Men där Archer AX73 har ett kraftfullt 5 GHz frekvensband med ca 5 400 Mbit/s kapacitet har AXE75 ett 5 GHz band och ett 6 GHz band, bägge med ca 2 400 Mbit/s vardera. Ungefär lika mycket bandbredd totalt med andra ord, men uppdelat på två band.
Det innebär att du inte kan trängas med för många uppkopplade enheter på en gång på något av frekvensbanden. Å andra sidan är du begränsad till maxhastighet på en gigabit ut på wan-porten, så för internetdelning räcker det gott och väl. Däremot kan det finnas situationer då du vill strömma snabbt lokalt från en mediaserver eller till exempel spela via en Steamlink eller PS Remote Play. Om du inte kan fördela dina prylar bra mellan wifi 5/6 och wifi 6E finns det en viss risk för trafikstockning.
Är ni bara en eller två personer i hushållet och inte ska göra flera saker samtidigt ska det dock inte vara något problem. Till en enskild laptop eller mobil med 2×2 wifi 6e-mottagning får vi solida prestanda, om än inte med samma toppnoteringar som de betydligt dyrare konkurrenterna. I samma rum som routern noterar vi hastigheter på runt 850 Mbit/s både på 5 GHz och 6 GHz, och så länge det är fri sikt är hastigheten oförändrad på upp mot tio meters avstånd.
Hinder begränsar mycket
Men med bara en tunn innervägg mellan routern och datorn hyvlas hastigheten rejält av på 6 GHz, och med en vägg till och några meter till mellan oss och routern blir signalen så svag att vi tvingas byta till 5 GHz, som då fortfarande levererar acceptabelt med bandbredd. Huruvida du har nytta och glädje av detta upplägg beror slutligen på hur ditt hem ser ut. I en liten till medelstor tvårumslägenhet, där du har routern smart placerad, kan den bli utmärkt. Har du längre avstånd att tampas med kan det vara bättre att satsa pengarna på mer wifi 6-kapacitet istället, eller öka din budget och köpa en wifi 6e-mesh.

Du kan faktiskt skaffa två Archer AXE75 och köra dem som ett mesh-system om du vill. Routern har stöd för TP-links Onemesh-system, som kan göra mesh-noder av ett gäng av tillverkarens routrar, extenders och powerline-adaptrar. Då vi bara har en router inne har vi dock inte kunnat testa hur det påverkar prestanda. Och rent generellt är det nog enklare att istället skaffa ett färdigt mesh-paket.
Archer AXE75 har samma design som Archer AX73, ett platt och relativt brett svart plastchassi med en udda, vinklad puck på ovansidan, som vid första anblicken ser ut som en plats att lägga en mobil på. Det hade faktiskt kunnat vara en kul plusfunktion, en trådlös laddplatta, men nej, det är bara en udda designdetalj. Och det kanske är lika bra det, vi vill inte ha en massa onödig elektronik som stör antennsignalen.
Usb med enkel funktionalitet
Den har lätt tillgängliga nätverksportar på baksidan samt knapp för wps, snabbavstängning av wifi och släckning av en rad tydliga statusljus på framsidan. På ena kortsidan hittar vi en usb 3-port, till vilken vi kan ansluta extern lagring för att göra en enkel filserver för nätverket. Den stödjer också Time Machine-backup för Mac, men vi kan inte se att TP-link har stöd för några fler funktioner för porten, som modemdelning eller skrivardelning.
Fast monterade antenner sitter på baksidan och på vardera kortsida. Förutom att det är pilligt att dra bort en ful skyddsplast från varje antenn är den mycket lätt att ställa upp, och hyfsat enkel att installera. Den går även att väggmontera, om än med osnyggt spretande antenner. Vi laddar hem TP-links routerapp Tether som finns till IOS och Android, och kan sedan följa en enkel och kort installationsprocess steg för steg. Routern har ett säkert wifi-lösenord förkonfigurerat, vill du inte sätta personlig prägel på ssid och lösenord är det bara att klicka dig igenom steget. Det enda du då behöver göra är att skapa eller ansluta till ett konto hos TP-link, för sådant som fjärråtkomst och säkerhetsfunktioner, samt välja ett separat lösenord för webbgränssnitt.

Till skillnad från tillverkarens mesh-rotutrar i Deco-serien har Archer-routrarna faktiskt ett fullfjädrat webbgränssnitt. Det betyder dock inte att du behöver det särskilt ofta. Appen har tagit mycket lärdom av Deco-systemet, vilket innebär att den ger dig tillgång till de flesta inställningar du kan tänkas behöva. Enstaka mer avancerade routerfunktioner, som val av dhcp-server, ipv6-funktioner och en handfull annat, finns dock endast i webbgränssnittet. Bland annat ser det inte ut att finnas möjlighet att hantera usb-porten från appen.
Bra funktioner gratis, fler att betala för
I appen hittar vi bland annat smidig hantering för gästnätverk på alla tre frekvenserna, en enkel qos-funktion, som låter oss sätta enskilda klienter som hög prioritet, och ett lätt sätt att dela lösenord. Under fliken Homeshield får du säkerhetsanalyser för nätverket och en väl fungerande föräldrakontroll med surfschema och innehållsfilter.
Sedan kan du uppgradera till betaltjänsten Homeshield Pro, med detaljerad föräldrakontroll, aktivt virusskydd, ddos-skydd och en handfull andra säkerhetsfunktioner. Det kostar 65 kronor i månaden eller 605 kronor per år. Är det värt pengarna? Kanske, om du har många oskyddade iot-prylar uppkopplade och vill ha extra trygghet.

Specifkationer
Produktnamn: TP-link Archer AXE75
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: Wifi 6E
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2 402 + 2 402 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4 st gigabit lan, 1 st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, filserver, mediaserver, Time Machine, virusskydd (tillval)
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Via app
Storlek inkl. antenner: 29,9 x 17 x 16,8 cm
Pris: 1 990 kronor hos Kjell & Company eller hos MediaMarkt
Uppmätt hastighet
6 GHz wifi 6E3m: 855 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 402 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: Ingen signal
5 GHz wifi 6
3m: 852 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 711 Mbit/s
15m + 2 innerväggar: 245 Mbit/s