Spara 16 028 kr om året – med nätets smarta gratistjänster
Varför betala dyrt för digitala tjänster och program när det finns alternativ som är gratis? Så här befriar du dig från dyra prenumerationer – och sparar tusenlappar.
Av Martin Appel
PC för Alla
Bostadsräntor, elräkningar, bränslekostnader och matpriser är ord som har fyllt nyhetsrapporteringen de senaste månaderna. När vi nu går in i ett nytt år gör många det med betydligt sämre privatekonomi än tidigare.
En lösning kan vara att minska på de fasta utgifterna. De senaste åren har många tecknat upp sig för olika digitala prenumerationer – och de går som regel att ersätta med kostnadsfria alternativ.
Här visar vi på ett dussin digitala tjänster och program som du kan ersätta med gratisalternativ som gör samma saker. Alla är förstås inte lika bra, och om de duger är förstås något du själv måste avgöra.
Observera att våra uträkningar kring hur mycket en familj kan spara givetvis bara är teoretiska exempel. De ger dock ett hum om hur mycket det går spara på att ersätta sina dyra digitala prenumerationer med lösningar som är gratis.
FILM & SERIER: Netflix är inget måste
En stor kostnad för många svenska hushåll är månadsavgiften för olika streamingtjänster. Att kunna titta på obegränsat med film och tv-serier är lockande – men problemet är att det inte finns någon tjänst som erbjuder allt.
Många skaffar sig därför flera olika tjänster, exempelvis Viaplay, Netflix, Disney och HBO – och kostnaden för det här kan sluta på åtskilliga tusenlappar om året.Den som måste spara pengar gör därför klokt i att inventera sina prenumerationer och fråga vad som går att avvara.
Ett mer drastiskt alternativ är förstås att helt välja bort betalalternativen och i stället satsa på tjänster som är gratis. Även här betyder det förstås ett mer begränsat urval.
Ett intressant gratisalternativ är Paramounts reklamfinansierade tjänst Pluto. Här hittar du serier som South Park och Våra bästa år, tv-program som Lyxfällan och Unga mammor – men också filmer som The Iron Lady och Café Society. Pluto, som inte kräver någon registrering, går både att se via webbläsaren och som app.
Det finns dessutom fler tjänster som är gratis: Cineasternaoch Viddla är två filmtjänster som erbjuds gratis av många stadsbibliotek. SVT Playär Sveriges Televisions kostnadsfria streamingtjänst för tv-program, filmer och serier – och på TV4 Playkan du som registrerar dig kan se många av Fyrans program gratis. Amerikanska Plexerbjuder över 20 000 filmer, shower och serier utan kostnad och Googles videotjänst Youtubeär som bekant gratis och reklamfinansierad.
Det finns tjänster där man får lyssna på hur mycket musik man vill för en fast månadsavgift. Apple Music, Youtube Music och Tidal är några, men mest känd är förstås svenska Spotify. Om kostnaden för ett abonnemang känns för stor finns det även ett gratisalternativ hos Spotify. Den stora skillnaden är att musiken ibland blir avbruten av reklam och att du inte kan ladda ned låtarna i offline-läge.
Bokförlagen har ”kopierat” Spotify-lösningen och det finns flera prenumerationstjänster för ljudböcker och e-böcker, exempelvis Nextory, Bokus Play, Bookbeat – och marknadsledande Storytel. Vill du i stället lyssna gratis på ljudböcker är biblioteken det bästa alternativet. Många stadsbibliotek låter oss låna ljudböcker via appen Biblio, men biblioteken väljer själva om de ska erbjuda tjänsten.
Samma sak gäller e-böcker – och som regel lånas de ut direkt via bibliotekens egen webbsidor.
Ett kontorspaket är en samling med de viktigaste datorprogrammen för att skriva, räkna och presentera. Det mest kända paketet heter Microsoft Office och består bland annat av de klassiska verktygen Word (ordbehandling), Excel (kalkylblad) och Powerpoint (presentationsprogram).
En gång i tiden såldes Office bara som engångsköp, men numera väljer många ett prenumerationsalternativ där hela familjen alltid har tillgång till den senaste versionen. I prenumerationen ingår även utrymme på Microsofts molntjänst Onedrive och gratissamtal på telefontjänsten Skype. Men Microsoft Office är inget måste. Du kan lika gärna välja gratisalternativet Libreoffice. Det är ett klassiskt Windows-program som fungerar på samma sätt som Microsoft Office.
Ett annat gratisalternativ är molntjänster som Google Drive och Microsoft Onedrive. Det är inget program utan tjänster som du kör direkt i webbläsaren. Här finns verktyg för ordbehandling, kalkyl och presentation, men med färre funktioner än fullständiga Microsoft Office och Libreoffice.
Att lagra bilder, video och andra dokument i en molntjänst är en smidig lösning. Du kommer åt alla filer på alla dina enheter och det är enkelt att dela dem med andra.
Molntjänsterna finns även inbyggda i många prylar. Icloud ingår i Iphone/Ipad/Mac, Google Drive i Android och Onedrive i Windows. Det finns även fristående tjänster som Dropbox. Affärsmodellen är densamma: Du får några gigabytes utrymme gratis och måste sedan betala om du behöver mer. Det är dock onödigt att betala för mer än en molntjänst, så det är klokt att se över sina behov och säga upp de som inte behövs. Och har du en prenumeration på Microsofts Office-paket så betalar du som regel redan för Onedrive. Det betyder att du kan säga upp alla andra molntjänster.
Det finns även tjänster som är mer generösa med sitt gratisutrymme att detta räcker. Du får exempelvis 20 gigabyte utan kostnad hos nyzeeländska Mega.
En gång i tiden var Windows-ägare tvungna att skaffa antivirusprogram, eftersom systemet gav ett alltför dåligt skydd mot virus och hackare. I Windows 10 och 11 ser det annorlunda ut. Dessa system har en bra säkerhet i grunden, och dessutom ingår det utmärkta antivirusprogrammet Defender. Många tycker att det här räcker som skydd medan andra vill öka säkerheten genom att även betala för ett säkerhetspaket från exempelvis Norton. Dessa säkerhetspaket erbjuder ett bredare skydd än det som finns inbyggt i Windows, men du som vill ha det här extra skyddet kan även välja ett gratisalternativ: Avira Free Security.
Avira hoppas att du ska bli så förtjust i programmet att du väljer att betala för att få ännu fler funktioner, men det är inget måste
Våra foton blir som regel bättre med lite bildbehandling. Enkla saker går att göra direkt i de fotoappar som finns inbyggda i mobilen eller datorn. Vill du däremot göra något mer avancerat måste du skaffa ett kraftfullt datorprogram.
Adobe Photoshop är det mest kända. Det finns i olika paketeringar, bland annat nedbantade varianten Photoshop Elements för runt en tusenlapp. För att få maximal nytta krävs dock en prenumeration som kallas för Creative Cloud Foto. Vill du inte betala kan du i stället välja gratisprogrammet Gimp. Det här är ett kraftfullt program som klarar av det mesta som du även hittar i Photoshop.
Om Gimp känns för krångligt kan Paintnet vara ett bättre val. Det är ett lättanvänt men kraftfullt gratisprogram som till och med låter dig jobba i lager, vilket är centralt vid mer avancerad bildbehandling.
Även när det gäller video finns det mycket att vinna på att redigera, och även här finns enkla gratisverktyg inbyggda i våra mobiler och datorer.
Det mest kända proffsprogrammet Adobe heter Premiere. Det finns, precis som Adobe Photoshop, i en nedbantad konsumentversion för runt en tusenlapp (Premiere Elements). För maximal nytta krävs dock proffsversionen, som kräver en dyr betalprenumeration. Även här finns ett kraftfullt gratisalternativ. Det heter Davinci Resolve och det används av många Hollywood-proffs. Programmet kan trimma dina filmer och lägga på ljud och videoeffekter. Det finns också avancerade verktyg för att justera ljuset och använda effekter i 2d och 3d.
Davinci har dessutom ett inbyggt bibliotek med gratis bakgrundsljud liksom ett verktyg för att redigera ljud.
Företaget bakom Davinci säljer även avancerade mixerbord och annan hårdvara som är kopplade till programmet. Tanken är alltså att användarna ska vilja köpa det här, men det är inget krav.
Det är inte bara konsumenter som kan behöva minska sina utgifter. Här är tre gratisalternativ som småföretagare annars betalar dyrt för.
PDF: Redigera dina digitala dokument
Att hantera digitala dokument i pdf-formatet är något som alla småföretagare måste göra, oavsett om det handlar om fakturor, offerter, annonser eller reklambroschyrer. För att skapa och läsa pdf-filer krävs inga speciella verktyg – allt finns inbyggt i Windows. Vill du däremot kunna redigera dina pdf-filer måste du ha ett specialprogram. Standardlösningen heter Acrobat Pro och är en prenumerationstjänst från Adobe som kostar 2 880 kr/år. Behöver du bara göra lite enkel pdf-redigering gör dock gratisutmanaren Ashampoo PDF Free jobbet lika bra. Det har visserligen inte lika många funktioner, men grundläggande saker som att radera och byta plats på sidorna.
ILLUSTRATIONER: Rita som ett proffs
Ett illustrationsprogram används för att göra teckningar och illustrationer i ett så kallat vektorformat. Det ledande proffsverktyget Adobe Illustrator säljs via en prenumerationslösning för 2 880 kr/år, men även här finns en gratisutmanare. Den heter Inkscape och är ett kraftfullt Windows-program. Oavsett vilket du väljer är det dock viktigt att komma ihåg att det krävs ganska mycket tid för att lära sig behärska ett illustrationsprogram.
LAYOUT: Ingen kostsam prenumeration
Många företagare kan behöva skapa exempelvis reklamblad, presentationsbroschyrer och kundtidningar. Verktyget här är ett layoutprogram och proffsens favorit heter Adobe Indesign. I likhet med företagets övriga proffsprogram finns det bara via en prenumeration som kostar 2 880 kr/år. En gratisutmanare är Scribus, som är ett kraftfullt verktyg med ungefär samma funktioner som Indesign. Layoutprogram brottas dock med samma problem som illustrationsprogram – de är ganska komplexa och det tar tid innan man lär sig behärska dem.
BONUSTIPS: Windows 11 är inget måste
Numera är det inte särskilt många som betalar för sitt operativsystem, eftersom Windows ingår när du köper en ny dator. Om du däremot bygger dator själv måste du köpa operativsystemet – och samma sak gäller exempelvis om du får ta hem en avlagd dator från jobbet. I det fallet kostar Windows 11 cirka 1 500 kronor – men det finns även gratisalternativ. Länge var Linux det givna valet, men numera kan Chrome OS vara ett mer lättanvänt alternativ, Chrome OS är Googles operativsystem och det används i Chromebook-datorer. Sedan förra året går det även att installera separat under namnet Chrome OS Flex. Läs mer om hur man kommer igång i vår guide här.