För tre sedan uppdaterades Sector Alarms system rejält. Enligt Sector själva låg då fokus just på produkternas utformning och design. Och varför inte? Det bidrar till helhetsbilden av ett hem och det är bra om produkterna inte uppfattas som en anstötande inredningsdetalj. Under 2022 har tyngdpunkten legat på förbättrad funktionalitet i och med en helt ny larmplattform, Zigbee-kompatibelt och med en egen backend vilket gör att Sector Alarm själva kan vara med och utveckla de som produkter och tjänster kunden har behov av. Som kuriosa kan nämnas att företaget vunnit en Reddot Design Awards just för produkternas design.
Omdöme

Positivt
- Design och kvalitetskänsla
- Användarvänligt
- Installation utförd av tekniker ingår
- Larmbrickor ingår
Negativt
- Relativt dyrt
- Vissa tillbehör omfattas inte i pristaket.
Men visst har även hårdvaran uppdaterats. Manöverpanelen är ny och något stilrenare och kamerorna
har ett större täckningsområde (110 grader mot tidigare 90 grader) liksom högre upplösning på bilder till larmcentralen och till kund. Magnetkontakterna går nu att få med med inbyggd vibbrationsdetektor och rökdetektorn har numera inbyggt “heat alarm” som reagerar på snabb temperaturökning. Hely ny är en portabel röstenhet med vilken du kan kommunicera direkt med larmcentralen. Ta bara ner den från väggen så går larm till larmcentralen och du som kund kan prata med dem.

Installation och genomgång ingår
I startpaketet ingår installation av centralenhet, manöverpanel, kameradetektor, rökdetektor, magnetkontakt, larmbricka, fem extra larmbrickor (som tidigare var det ett tillval) samt avskräckande dekaler att fästa på dörrar och fönster.
Startpaketet ligger på 1 490 kronor, då ingår installation och genomgång med en tekniker och du betalar sedan löpande en månadskostnad.


År 2020 lanserades ett gäng nya produkter. En video-dörrklocka (3 490 kr + 50 kr i månadskostnad) som monteras på ytterdörren och som skickar en push-notis i appen när en besökare närmar sig så att du ser vem som står utanför dörren. Med den inbyggda högtalaren och mikrofonen kan du dessutom prata med besökaren. Smidigt, inte minst i kombination med ett smart lås monterat i samma dörr.
Vidare lanserades nya ip-kameror (från Alarm.com) för inomhusbruk, båda med tvåvägsljud och tillhörande molntjänst för lagring – en mindre modell med 1080p-upplösning (2 490 kr + 50 kr i månadskostnad) samt en något större modell (3 490 kr + 50 kr i månadskostnad) med 180 graders vidvinkellins, 3 840 x 2 160 pixel upplösning. Det finns även, utöver wifi-anslutning, även bluetooth att användas för musikstreaming.
Även en ny utomhuskamera (3 490 kr + 50 kr i månadskostnad), som kan upptäcka och spela in se6kvenser – liksom meddela användaren om eventuella suspekta rörelser i närheten av hemmet, oavsett ljusförhållanden. Kameran ska även kunna göra avancerade videoanalyser och bland annat skilja på människor, fordon och djur.
I den adderade månadskostnaden ingår säker molnlagring, avtalslång garanti på alla produkter, fri service och support. Till skillnad från kamerorna, som tillhör själva larmsystemet, är ingen av dessa fyra enheter uppkopplad mot larmcentralen och det är enbart användaren som har tillgång till innehållet.

Kostnaden stiger
Månadskostnaden börjar på 499 kronor men varje tillval genererar en extra löpande kostnad samt i vissa fall en engångskostnad. Till testmiljön, i detta fall en lägenhet, väljer vi till en extra siren en vibrationsdetektor som reagerar på vibrationer eller hårda slag samt ett tre-pack fjärrströmbrytare (smartplug) för att exempelvis styra belysning eller en kaffebryggare direkt från appen. Handlar det om en villa behöver du säkerligen komplettera med ytterligare rökdetektorer och magnetkontakter.
Kostnaden kan med andra ord dra iväg rejält, framför allt initialt när det gäller engångskostnaderna, men när det kommer till den löpande kostnaden har Sector har ett pristak på 519 kronor – mer än så kommer du alltså aldrig behöva betala per månad (pristaket inkluderar emellertid inte de nya övervakningskamerorna).
Produkterna du betalt för äger du och skulle du flytta kan du ta med dig dessa till ditt nya boende, alternativt så installerar Sector kostnadsfritt nya produkter i ditt nya hem. Det förutsätter att du har ett löpande abonnemang hos Sector.
Precis som med de andra larmsystem larmar du av eller på med antingen manöverpanelen, larmbrickorna eller via appen. Du kan välja att aktivera hela larmsystemet, med både magnetkontakter och kameradetektorer eller ett så kallat skalskyddslarm där larmet aktiveras om någon öppnar en dörr eller ett fönster som försetts med en magnetkontakt (går att ställa in med fördröjning).
Rörelsesensorerna inomhus är däremot inte aktiverade, skalskyddslarmet är till för att varna och ge trygghet när du är hemma, framför allt kanske på natten då alla sover.
Redo för Yale Doorman
Kommunikationen mellan larm och larmcentral sker via gsm-nätet, men även via din bredbandsuppkoppling om en sådan finns. För tillval som fjärrströmbrytare krävs däremot ett trådlöst nätverk, liksom om du har investerat i ett smart lås.
Har du version 2 eller senare av Yale Doorman kan du köpa till Sector Alarms Easy Lock låsmodul för 250 kronor för att sedan integrera låset i larmsystemet (installeras av tekniker). Därefter kan du alltså styra låset med samma app som larmtjänsten, precis som med Verisures lösning. Det gårt även att köpa digitala dörrlåset från Yale doorman direkt från Sector Alarm för 3690 kr (40 kr/mån) och då ingår även installation.
När någon av sensorerna utlöses går ett larm direkt till Sector Alarms operatörer. Förutsatt att du valt kameradetektor kan larmcentralen gå in och bekräfta eventuella intrång eller rökutveckling och kontakta räddningstjänst eller polis omedelbart. Men oavsett eventuell kamera eller inte åker en väktare ut och kontrollerar bostaden, vilket betyder att Sector Alarm behöver en uppsättning extranycklar (alternativt kod till Yale Doorman) för att kunna kontrollera hemmet och sedan larma på igen.

Även om det är en dyr historia är servicenivån högre än exempelvis konkurrenter som Svenska Alarm, där du personligen måste avgöra om ett larm skarpt eller falskt och därefter ta beslut i frågan. I Sector Alarms fall får du personlig kontakt dygnet runt och det ingår fria utryckningar. Dessutom är appen genomarbetat, enkel att hantera och känns påkostad.
Du kan enkelt lägga in tillfälliga koder för hantverkare och liknande. Möjligheten att kunna styra belysning eller annan elektronisk utrustning från distans via fjärrströmbrytare är också ett plus. En annan fördel är att du slipper långa bindningstider, med enbart tre månaders uppsägningstid. Jämfört med Verisure och Securitas Home har Sector Alarm dock en bit kvar när det gäller extrafunktioner och smarta hemmet-anslutningar.
Specifikationer
Testat:November 2019, uppdaterat december 2022
Tillverkare: Sector Alarm
Testat paket: Sector Alarm SAS
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: Hårdvara: 1 centralenhet, 1 manöverpanel, 1 portabelröstenhet, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnet/vibrationskontakt, 5 larmbrickor.
Kommunikation: IP via kabel och eller WIFI samt GPRS 4G
Väktartjänst: Fria utryckningar med inre och yttre kontroll
Startkostnad: 1 990 kronor
Månadskostnad tjänst grundpaket: 499 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 499 kr/mån x 60 månader + 1 990 kr = 31 930 kronor
Installation: Ingår i startpaketet
Övrigt: Fria utryckningar, ingen bindningstid, fri årlig service