Åtta frågor och svar om wifi 6e
Bästa mesh-router – wifi 6 / 6e
Bästa router med wifi 6e
Ibland går det fort. Det var inte länge sedan wifi 6 blev vår nya standard för trådlösa nätverk, först 2020 kom försäljningen av routrar igång på allvar. Men sedan gick det snabbt, och idag finns det ingen orsak att ens snegla på en wifi 5-router, om du inte shoppar på väldigt snål budget.
Men bläcket på nyhetsrubrikerna om wifi 6 hann knappt torka innan det började surras om wifi 6e. De flesta av oss såg det kanske först som ett underligt litet tillägg i specifikationerna för en del nya toppmobiler förra våren, sedan kom bärbara datorer med samma nya wifi-teknik och i slutet av 2021 var första wifi 6e-routern här.
Är det värt att rusa ut och köpa en av de få wifi 6e-routrar som hittills släppts? Svaret är inte ett rungande ja, det finns argument både för och emot.

Därför ska du byta till router till wifi 6e idag
1. Du har en eller ett par nya enheter med höga krav
En kraftfull laptop, en stationär dator med wifi 6e-kort i, eller en högupplöst surfplatta kan ha glädje av isolerad frekvens med hög maxhastighet. Ska du ladda hem eller ladda upp stora filer, eller komma åt filer på en egen nätverksserver, så vill du kunna göra det så snabbt och ostört som möjligt. Du får även möjlighet att använda lagg-känsliga strömmade tjänster, från molnbaserade spel till videokonferenser, med mindre risk för störningar.
2. Du bor kompakt
6 GHz-bandet är bäst på korta avstånd. Då kan du få högre hastigheter än med 5 GHz, både för dataöverföring och svarstider. I en ett- till tre-rums lägenhet kan en bra fristående wifi 6e-router ge tillräckligt god 6 GHz-täckning i alla rum, men det kan påverkas av typen av väggar och andra hinder och hur centralt du kan placera routern.
3. Du vill vara förberedd för framtiden
Wifi 6e-prylar kommer bara bli vanligare, och ska du ändå investera i en ny router idag så kan det därför vara en klok tanke att betala extra för en bonus-frekvens som fler nya prylar kan få glädje av närmaste åren. Om du kan avvara en slant på en investering som du kanske inte kommer uppleva omedelbar nytta av.
4. Allt är bakåtkompatibelt
En wifi 6e-router lägger till en radiofrekvens, men tar inte bort något. För övrigt fungerar den som vilken wifi 6-router som helst och kan användas av alla trådlösa prylar du har. De ser helt enkelt inte 6 GHz-nätverket. Och ja, det finns till och med vanliga trippelbandsroutrar, med ett 2,4 GHz-band och två 5 GHz-band som ovanpå det har ett 6 GHz-band. Kvadruppelbandsroutrar med andra ord, om du kan uttala det utan att vricka tungan. Så det enda du förlorar om du märker att du inte har så stor nytta av 6 GHz som du trodde, är pengar. De är fortfarande bra wifi 6-routrar, men dyrare.
Därför ska du vänta med att satsa på wifi 6e
1. Inget enormt prestandalyft
I våra tester av wifi 6e-routrar är det uppenbart att upplevda skillnaden är marginell om du bara kopplar upp en dator eller mobil för att surfa och strömma till 6 GHz wifi 6e eller 5 GHz wifi 6. Du kan med flyt få runt 20 procent högre topphastighet för en nerladdning. Det finns teoretisk möjlighet till mer, då det går att köra fler uppkopplingar med hög kanalbredd samtidigt, men det är inget du märker av som enskild användare. Kanske om du köper två wifi 6e-routrar och sätter upp en så kallad wifi-brygga mellan dem.
2. Sämre räckvidd
Du får bara den förbättrade prestandan på ett begränsat avstånd från din router eller åtkomstpunkt. När wifi 6 kom fick 5 GHz-bandet enormt mycket bättre räckvidd. Wifi 6e beter sig ungefär som 5 GHz gjorde med gamla wifi 5-standarden. För att kunna utnyttja det optimalt kan du inte vara mer än max ett rum bort från routern. Sedan får du byta till 5 GHz istället. Är det inte värt besväret att behöva ha koll på signalstyrkan i olika hörn av hemmet, så är inte wifi 6e för dig. I alla fall inte i dagsläget.
3. Oprövad teknik
Tillverkarna håller fortfarande på att experimentera med hur de ska utnyttja den nya frekvensen på bästa sätt. Både med antenndesign, funktioner och användarvänlighet. Speciellt för mesh-paket är det just nu många bud kring hur bandet ska utnyttjas och hur du själv ska kunna, eller kanske inte kunna, ansluta till det. Därför kan det vara klokt att vänta något år tills tillverkarna har trimmat bort barnsjukdomarna och du som användare vet vad du kan förvänta dig.
4. Snart kommer wifi 7
Wifi 6e är en liten uppdatering av befintliga wifi 6 och inte en helt ny generation wifi. En sådan är i kulisserna med namnet wifi 7. Ännu vet vi inte så mycket om den, men det pratas bland annat om en stor ökning av bandbredden. Organisationen IEEE, som basar för att samordna utvecklingen av wifi, räknar med att standarden kan vara slutförd 2024. Wifi 6 introducerades 2019 och redan 2020 var den brett tillgänglig i klienter och routrar. Så om bara ett par, tre år kan vi kanske få se de första wifi 7-kompatibla enheterna. Kan du ha is i magen till dess så kan det vara klokt att avvakta. Som sagt, ibland går det fort.
Åtta frågor och svar om wifi 6e
Med hjälp av wifi 6e blir ditt trådlösa nätverk förhoppningsvis bättre än någonsin. Vi svarar på de vanligaste frågorna om den nya standarden.
1. Vad är wifi 6e?
Som du säkert redan känner till är det praktiskt att ansluta sin mobiltelefon, pekplatta eller dator till ett trådlöst nätverk, något som gör att du inte behöver koppla upp dig mot 4g- eller 5g-näten i onödan.
Den trådlösa standarden kallas för Wi-Fi, men för enkelhets skull har vi valt att använda stavningen wifi i den här guiden.
Den nuvarande versionen kallas för wifi 6, men nu är det dags för efterföljaren wifi 6e att börja rullas ut på allvar.
2. Vad är det för skillnad på wifi 6e och wifi 6?
Wifi 6e kan betraktas som en utökad variant av wifi 6, med andra ord kan e:et utläsas som ”extended” eller ”enhanced”.
Den största skillnaden är att wifi 6e ger stöd för 6 gigahertzbandet, med andra ord är vi inte längre begränsade till 2,4 eller 5 gigahertz. Genom att använda det nya bandet är risken för störningar och flaskhalsar mindre, detta då trafiken inte är lika omfattande där.

Med tiden kommer förstås trafiken på 6 gigahertzbandet att öka, men det lär dröja många år innan det blir tillnärmelsevis lika fullt som på de två andra banden.
3. Är wifi 6e snabbare än wifi 6?
Den maximala hastigheten för både wifi 6 och wifi 6e ligger på 9 608 megabit per sekund, alltså 9,6 gigabit per sekund.
I praktiken är det svårt att komma upp i så höga hastigheter i dagsläget, men i och med att det är färre flaskhalsar på 6 gigahertzbandet är det fullt möjligt att närma sig maxhastigheten med den nya standarden.

Enligt oberoende tester är wifi 6e upp till 25 procent snabbare än wifi 6 i dagligt bruk, men det kräver förstås optimala förutsättningar vad gäller både utrustning och omgivning.
4. Vad erbjuder wifi 6e för fördelar i övrigt?
Utöver snabbare och mer stabil uppkoppling finns det flera andra fördelar med wifi 6e. Framför allt har säkerheten förbättrats ytterligare ett snäpp, inte minst genom stöd för det nya protokollet WPA3 som är en efterföljare till WPA2. Därmed ska det förhoppningsvis bli betydligt svårare för hackare att nästla sig in i ditt nätverk.

En annan trevlig detalj är att kretsarna för wifi 6e är mindre energislukande än sina föregångare, vilket gör att vi kan räkna med snäppet längre batteritid i nya modeller av mobiltelefoner, pekplattor och bärbara datorer.
5. Vad krävs för att använda wifi 6e?
För att använda wifi 6e behöver du först och främst köpa en ny router som har stöd för den nya standarden. Dessutom behöver din dator, pekplatta eller mobiltelefon också ha stöd för tekniken. Du får alltså inte högre surfhastighet på dina gamla prylar bara för att du har skaffat en ny router med stöd för wifi 6e.

När du väl har skaffat en router med stöd för wifi 6e bör du dessutom se till att uppdatera mjukvaran med jämna mellanrum, detta för att se till att du får maximal hastighet och det bästa säkerhetsskyddet.
6. Vilka routrar har stöd för wifi 6e?
Ärligt talat finns det inte ett överflöd av routrar som har stöd för wifi 6e i dagsläget, men utbudet växer snabbt. Två av de första routrarna som erbjuder stöd för wifi 6e var Netgear Nighthawk RAXE500 och Linksys AXE8400.
Gillar du spel kan vi tipsa om Asus ROG Raptor GT-AXE11000, en router som erbjuder en del optimeringar för spelare. Här finns det en stor förväxlingsrisk med föregångaren Asus ROG Raptor GT-AX11000 som enbart har stöd för wifi 6, observera att den nya routern har ett extra E före siffrorna.
7. Vilka mobiltelefoner har stöd för wifi 6e?
Först ut med stöd för wifi 6e var Samsung Galaxy 21 Ultra och därefter kom Xiaomi Mi 11. Dessutom står det klart att de flesta mobiltelefoner som använder sig av systemchippet Qualcomm Snapdragon 888 och nyare stödjer standarden.

8. Vilka datorer och spelkonsoler har stöd för wifi 6e?
När det gäller bärbara datorer var MSI GE76 Raider först ut med stöd för wifi 6e, detta tack vare kortet Intel AX210 som senare även börjat hitta till andra modeller.
Stöd för wifi 6e finns även i Playstation 5 och Xbox Series X, vilket lär glädja alla som har lyckats lägga vantarna på en ny spelkonsol.

Är du osäker på om en viss pryl har stöd för wifi 6e eller ej kan du ta en närmare titt på de tekniska specifikationerna.