Med tanke på priset, under 4 000 kronor, får du här övertygande mycket bildskärm. Inte bara om du spelar spel, den är också godkänt bra för media och produktivitet, även om den har en del irritationsmoment. Halvdan hdr, ett plastigt chassi och design med tveksam ergonomi, samt avsaknad av modern anslutning, som usb-c, drar dock ned betyget från toppnivå. Test: Bästa 4k-skärmen – från prispress till påkostat
Under senaste året har vi testat många skärmar. Det är inte något vi gör så ofta, men med oväntade tillverkare som vill ha plats på skrivbordet, som Huawei, Alogic och Corsair, fanns det orsak till det. Då hörde också Gigabyte av sig och undrade varför vi aldrig testar deras. Det hade vi inget bra svar på, de har helt enkelt aldrig funnits på radarn. Så vi bestämde oss för att ta reda på om grafikkortstillverkaren, som numera också gör intressanta laptops, även gör bra bildskärmar.
Skärmen heter G27Q, vilket också är en enkel beskrivning av vad det är vi har att göra med. G står för Gaming, vilket är skärmens huvudsakliga tänkta användningsområde, 27 för storleken, 27 tum, och Q står för qhd-upplösning, det vill säga 2 160 x 1 440 bildpunkter.
Till det yttre ser den ut precis som vi förväntar oss av en skärm med gamingfokus, som skarpa vinklar och en del stereotypiska gamingdesign-detaljer. Men utseendet är relativt återhållsamt och mestadels är det jämna ytor, utan rgb-belysning och neonfärger. Allt är i matt svart plast med påtaglig budgetkänsla. Det knarrar i chassi och gångjärn när vi gör sådant som justerar höjd eller försöker lyfta den.
Alla anslutningar sitter nedåtriktade på baksidan. De är inte överdrivet många. Du får dubbla hdmi 2.0 och en Displayport 1.2 för bildsignal, hörlursport samt en liten två portars usb 3-hubb. Vad som uppenbarligen saknas är usb c-ingång, vilket hade gjort usb-anslutning från nyare datorer enklare. G27Q återger 120 procent av srgb-färgskalan, eller cirka 90 procent av dci-p3. Det är bra om du bara vill ha mycket färg men inte behöver perfekt precision.
Inte maximal rörlighet
Skärmen levereras med arm till foten förmonterad, det enda vi behöver montera på är själva foten, vilket är lätt och kan göras utan verktyg. Med allt på plats har du en lätt skärm på en bred och stadig fot, med möjlighet att justera cirka 13 centimeter i höjdled samt tilta bakåt och framåt. Du får ingen pivot-funktion eller rörlighet i sidled. Trots det har skärmen lätt att komma i svängning av vibrationer och lätta rörelser. Lite mer omsorg i designen av det mekaniska hade varit uppskattat.
För när det gäller bilden har vi inga större klagomål. Det är först och främst en spelskärm, en behaglig ips-panel med upp till 144 Hz bildfrekvens, en millisekunds svarstid och flera behändiga funktioner för att anpassa skärmen för olika typer av spelande. Till exempel fps-räknare, tidtagning för speltid, och korshårsmarkör mitt i skärmen. En par färdiga skärmprofiler för olika spelgenrer finns också som är lätta att växla till, liksom lägen för film, ”läsning” som verkar dämpa enstaka blå toner, ett srgb-läge och ett för film. Exakt vad dessa gör inställningsmässigt framgår inte. Du kan också skapa egna profiler.
Skärmen stödjer både freesync via hdmi och displayport och gsync via enbart displayport, med mycket låg insignalslatens. Den stödjer också vrr-teknik för Xbox Series X/S, men inte för Playstation 5. Å andra sidan hade inte Playstation stöd för 1440p-skärm överhuvudtaget, förrän en uppdatering alldeles nyss, så det är inte förvånande. Dubbla hdmi och en displayport, men inte så mycket mer.
Mycket färg, mindre dynamik
Skärmen går inte heller av för hackor för att visa film eller produktivt och kreativt arbete. Visst, det är ingen proffsskärm, du får inga kalibrerade färgprofiler och den når inte fullt dci p3-eller Adobe rgb-standard i färgomfång, men det är inte långt ifrån, ungefär 90 procent, och långt över srgb i färgintensitet. Färgerna spretar även något om du inte gör en manuell kalibrering, även i dess dedikerade srgb-läge. Skärmen är också behagligt flimmerfri.
Du får en punktljusstyrka för hdr på strax over 500 cd/m2, och en basljusstyrka på upp till 435 cd/m2. Det är mycket för en skrivbordsskärm och gör att du inte behöver oroa dig för hur du placerar skärmen i ett rum, så länge du håller dig inomhus. Det finns dock en risk för att reflekterande ljus påverkar kontrasten negativt vid snäva betraktningsvinklar, på grund av den matta bildytan.
Själva skärmpanelen ger dock klar bild i alla vinklar. Vitpunkten skiftar aningen i höjdled, men det är det nästan ingen skärmtyp som undviker detta, förutom oled. Den ger en viss regelbunden bandning i toningar, men det är mestadels ett resultat av åtta bitars färghantering. Ljusåtergivningen är godkänt jämn över skärmytan och det är endast minimalt med ljusläckage utmed kanten från de sidmonterade dioderna, som ger lcd-panelen bakgrundsljus. Vi har sett dyrare skärmar som hanterar det sämre.
Med gott om ljusstyrka och färg hade vi höga förhoppningar på hdr, men här blir G27Q en besvikelse. Den stödjer mediokra Vesa DisplayHDR 400, trots att den har ljusstyrka för den klart bättre DisplayHDR 500. Med relativt blek svärta i skärmen blir det totala kontrastomfånget inte stort. Att titta på film eller spela spel med hdr ger fortfarande en höjd effekt, men inte så stor som vi hoppats på. Med en kraftfull pc går det att få en utmärkt spelupplevelse. Men det kräver en hel del prestanda. Frågan är om du satsar 20 000 kronor eller mer på en gaming-pc och sedan snålar med skärmen. Vi skulle nog då lägga ett par tusenlappar på en med bättre ergonomi, om vi ändå har spenderarbyxorna på.
Smidigt att ställa in
Inställningar i skärmen kan göras i en inbyggd meny, som kontrolleras med ett behändigt styrkors på baksidan, eller via ett program på en Windows-dator, om du har skärmen ansluten med medföljande usb-kabel. Det är enkelt i bägge fallen, med möjlighet att skapa egna inställningsprofiler, och kontrollera snabbgenvägar för utvalda inställningar. Vi saknar inga viktiga inställningar, men en del av dem kräver väl många steg för att nås och den som inte är väl insatt i bildskärms-jargong får ingen hjälp.
Slutligen får Gigabyte ett litet minus för ljudet. G27Q har hörlursutgång och inbyggda högtalare på 2 x 2 Watt. De är av klart undermålig kvalitet. Den inbyggda dac och förstärkaren är inte mycket bättre, med platt och tunt ljud som resultat. Dessutom verkar det inte helt stabilt. Vi får bara sporadiskt kontakt med ljudenheten, plus att det är något av ett lotteri om den identifierar sig som det för de datorer vi testar att ansluta.
Det kan dock vara ett problem bara med vårt exemplar, det låter vi vara osagt. I vilket fall som helst hade vi hellre sett att ljud inte var en möjlighet, för det är inte värt det när det väl fungerar och blir bara ett irritationsmoment att behöva byta tillbaka till en bättre ljudenhet. Det här är ingen viktig punkt, då vi antar att du lätt kan fixa bättre ljud direkt från datorn. Men vi önskar att skärmtillverkare slutade med dessa halvmesyrer. Åtminstone godkänt ljud eller inget alls, tack. Dashboard-funktionen kan ge dig system-information på skärmen, om du har usb-kabel inpluggad. Det är en av en handfull extrafunktioner för spelentusiaster.
Specifikationer
Produktnamn: Gigabyte G27Q Testad: Augusti 2022 Tillverkare: Gigabyte Storlek: 27 tum Rörlighet: Höjd, tilt Upplösning: 2160×1440 bildpunkter Paneltyp: Ips Ljusstyrka: 435 cd/m2, 515 cd/m2 punktljusstyrka Kontrast: 1 000:1 statisk Hdr: Display HDR400 Färgdjup: 8 bit Uppdateringsfrekvens: 48-144 Hz Svarstid (GtG): 1 ms Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.4 Övrigt: Hubb 2 st usb 3.0 (usb b-ingång), högtalare 2x2w, hörlur Storlek: 61,9 x 18,7 x 39,4-52,6 cm Pris: Cirka 3 417 kr hos Computersalg