MSI Creator Z16P: Kraftfull lyxig laptop med extra allt
Med MSI:s senaste bärbara pc för kreativt skapande får du mesta möjliga prestanda och en skärm med alla de rätta egenskaperna. Det är det viktigaste, men andra detaljer oroar.
En snygg laptop med tunga prestanda, till ett lika tungt pris. Dess styrka en skärm som är väldigt bra för kreativt arbete och samtidigt tillräckligt bra för både spel och surf. Men tyvärr är inte alla detaljer lika premium. Märkliga högtalare, få portar och en tendens att överhetta chassit gör att det inte riktigt räcker fram till en rekommendation. Stort test av bärbara datorer – kraftfulla laptops för kreativa jobb
Bland högpresterande laptops är två kategorier vanligast, de för kreativt arbete – filmmakare, designers, fotografer… och de byggda för att spela på. De skiljer sig åt med olika design, olika kompletterande mjukvara och framförallt olika typer av skärmar. Hög upplösning och perfekt färg, eller hög bildfrekvens och snabba svarstider. Nya MSI Creator Z16P är en mycket påkostad laptop vars huvudfokus kreativativitet, därav namnet.
Dess strama design med chassi i mörk aluminium, avfasade lister och lätt avrundade kanter osar business-lyx. Tangentbordet är generöst tilltaget, välbyggt, med en liten sifferknappsats på sidan, och utmärkt respons i knapparna. Musplattan är stor och ger bra kontroll både för musmarkören och snabba svepgester, och du får en behändigt placerad fingeravtryckläsare för säker inloggning.
Men MSI, med sina gaming-rötter, kan inte hålla sig från att ge datorn en del egenskaper som tilltalar om du vill spela spel. Skärmen är inte bara vass för professionellt skapande, den har också 165 Hz bildfrekvens och svarstider på så lite som tre millisekunder. Det enda skärmen saknar för att bli en perfekt gaming-laptop är Gsync-stöd.
Huvudsyftet är dock som färgstark och pålitlig skärm för mediaskapande. Den har en 16 tums ips-panel i 16:10-format med 2 560 x 1 600 bildpunkter. Den har färgomfång som uppges matcha dci-p3 till 100 procent och utlovar färgkorrekthet i proffsklass, förkalibrerad till under 2 i Delta E-värde samt Calman-verifikation. Panelen har också en ovanligt hög kontrast och djup svartpunkt för att vara en ips, även om den inte når pls- eller givetvis oled-nivå på den punkten. En bra skärm blir bättre med bra skärmkontroll, och här får du både och. Du får ljusstyrka på 400 cd/m2, vilket är bra för en laptop, men fortfarande kan vara begränsande för att arbeta utomhus. Särskilt med tanke på att reflexer lätt uppstår då skärmytan är helblank. Detta eftersom det är en pekskärm. Kontrollen med fingrar på skärmen är mycket bra, och skärmen stödjer även stylus-penna. Specifikt MSI:s egna MSI Pen. Någon penna ingår dock inte, utan det får du köpa separat. Det tycker vi nog att vi kunde ha fått med på köpet vid en sådan här dyr dator.
Lätt att kontrollera skärmen
Du kan lätt kontrollera färgegenskaperna i skärmen med medföljande programmet MSI True Color. Du kan växla mellan profiler som srgb, AdobeRGB, dci-p3 och Display p3, som alla ger distinkt olika bild, där Display p3 är mest intensiv på alla kanaler. Sedan finns en handfull lägen till, ett för blåljusfilter, ett för kontorsarbete, ett för film (om du inte använder dci-p3 för det) och ett manuellt där du har full kontroll över rgb-kanaler, kontrast, gamma, färgrymder, och färgtemperatur.
Vill du ansluta en extern skärm gör du det via usb-c. Datorn har en thunderbolt 4-port och en separat usb-c med displayportstöd. Någon vanlig hdmi finns inte, vilket är lite opraktiskt om du vill ansluta till en tv. Men en adapter är ju lätt att skaffa. Utöver två typ c-portar finns här en usb 3 typ a-port, ingång för analogt headset och en sd-kortläsare. Det är inte det mest generösa utbudet av externa portar för en kraftfull arbetshäst, mer fick visst inte plats tack vare kylningsgallren på sidorna. Att investera i en bra dockningsdosa kan också vara en bra idé. Den platta porten på vänstra kortsidan är förrädiskt lik en usb-port, men det är här du ansluter laddaren. Usb typ a-port sitter på motsatta sidan. Men bara en enda. Ovanför tangentbordet sitter ett galler som gör sken av att rymma högtalare. Men sitter det några där låter de bara marginellt. Huvudhögtalarna sitter på datorns undersida, nära den främre kanten. De ger detaljerat ljud och ovanligt hög volym. Vi blir dock tyvärr aldrig riktigt tillfreds med ljudbilden. Den har en intensiv, skarp diskant där en del detaljer också flyter in i varandra, och även en del av mellanregistret försvinner. Vi kan justera equalizer i ljudförbättringsprogrammet från DTS, men fullt njutbart för vare sig musik eller röster blir det aldrig.
Det är inte direkt uselt. Vi hör att alla detaljer finns där. Men klangen är…udda. Som om det saknas hela frekvensband här och där. Efter trixande med olika fasta profiler och equalizer ovanpå det hittar vi till slut ett läge där både musik, film och röster låter helt okej. Inte så bra som vi hoppats på från en dator av denna kaliber, men godkänt.
Fortfarande färgglatt
Tangentbordet, framtaget i samarbete med Steelseries, har rgb-bakbelysning och som standard visar den en färgglad regnbågseffekt, vilket minst sagt står i kontrast till datorns annars sobra design. Bakbelysningen kan programmeras individuellt per knapp eller så väljer du mellan en mängd olika effekter i Steelseries medföljande program. Här kan du också skapa tangentborsmakron.
Har det här någon användning utanför spel? Ja, du kan till exempel färgsätta knappar du använder för snabbkommandon i ett visst program, och sedan ställa in så att en viss tangentbordsprofil aktiveras när du startar ett visst program. Men det är uppenbart att det här är en funktion främst för gamers. Och ärligt talat, inget fel med det. Har du en dator med rätta prestandan för spel, varför inte lägga till spelegenskaper? Även yrkesfolk ska kunna slappna av och ha kul då och då.
De påtagliga kylningsgallren både på sidorna och på undersidan vittnar om att det är kraftfull hårdvara under skalet. Här sitter senaste generationen Intel Core-processor och Nvidia Geforce RTX-grafikkort. Och det är ingen direkt ultratunn lättviktare. Nästan två centimeter tjock, och med en vikt på strax under två och ett halvt kilo. Det är storl skillnad mot mer slimmade MSI Creator Z16, som vi testade förra hösten. Japp, precis som i fjolårets Creator Z16 bjuder MSI på gamer-influenser under den strama ytan.
Högt pris, och prestanda därefter
Priset kan också få en och annan köpare att tänka till. Det här är inget för den som har en begränsad budget. Det finns en handfull olika konfigurationer av datorn i svenska butiker, där den billigaste ligger på cirka 37 000 kronor, och den dyraste kostar 47 000. Vår testdator är den näst dyraste modellen för 41 000 kronor.
Det innebär att den ”bara” har ett RTX 3080-grafikkort istället för ett RTX 3080 ti, men för övrigt ser de två modellerna likadana ut. Nya kraftfulla Intel Core i9-12900H, 23 gigabyte ram av snabb ddr5-typ med möjlighet att uppgradera upp till 64 gigabyte, och en mycket snabb två terabyte stor ssd. Det här är kort och gott nära gränsen för vad du kan stoppa i en laptop idag.
Den levererar också den högsta arbetsprestanda vi uppmätt i en laptop hittills. MSI gör en mycket bra jobb med att klämma max ur processorn, med effektiv kylning och rätt kombination av hårdvara. Det är inte snabbaste speldatorn vi testat, men den hamnar inte långt efter, och kan leverera stabilt hög bildfrekvens på datorns skärm i nästan alla spel. Enskilda dåligt optimerade titlar undantagna.
Kan bli jobbigt varm
Kylningen övertygar ur prestandasynvinkel, men den är inte helt utan problem. Under hård last på framförallt grafikkortet blir delar av chassit skållhett, till exempel ovanför tangentbordet och på undersidan. Försök inte att spela spel med datorn i knät, till exempel. Även själva tangentbordet är bitvis obehagligt varmt. Inte själva knapparna, som bara blir ljumma, men metallen mellan dem, som är lätt att komma åt.
Du kan välja mellan fyra användarscenarior i kontrollprogrammet MSI Center. Högprestandaläge som gör det lätt att växla upp, som ger fläktarna en extra växel, ett balanserat defaultläge som både kan kyla intensivt kortvarigt, men för det mesta håller kylningen dämpad, ett ”tyst” läge som dämpar kylningen konstant, men också drar ned på maxprestanda och slutligen ett batterioptimeringsläge. En tydlig tendens till reflexer i skärmen, men bra ljusstyrka kompenserar för det. När det är aktivt går det att använda datorn normalt, och så länge du även dämpar skärmljusstyrkan och inte gör något intensivt på datorn kan batteriet faktiskt räcka en hel arbetsdag, vilket inte är vanligt i den här typen av prestandamonster. Vi rekommenderar dock inte att du har långt till laddaren. Det är svårt att tygla sitt egen användande till att vara så resurssnålt.
Det finns också ett Smart Auto-läge, som med hjälp av ai ska kunna välja rätt kylningsinställningar åt dig. Sådana tar alltid ett tag att träna upp, hur effektivt det blir i längden kan vi inte avgöra. Helt tyst blir det aldrig från kylningen, ett vagt surr från cpu-fläkten är konstant närvarande, men det stör inte nämnvärt under vanlig användning i kontorsmiljö.
Behändigt styrprogram med mycket automatik
I MSI Center finns också andra funktioner och inställningar, till exempel brusreducering för både högtalare och mikrofon. Det finns också ett verktyg som låter dig välja ut program som alltid får prioriterade systemresurser när de används. Det kan vara smart för att få stabilitet i viktiga program du arbetar med. Här finns också funktioner för systemunderhåll, inställningar för en del tangentbordsval och möjlighet att stänga av webbkameran.
Webbkameran levererar skarp 1080p-bild utan släp i bilden eller brus. Den är något varm i färgtonen, men annars har vi inget att klaga på. Mikrofonerna, tillsammans med tidigare nämnda brusreduceringen, gör ett utmärkt jobb.
All prestanda du kan tänkas vilja ha finns här. Ergonomin, kvaliteten i mus, tangentbord och byggkvalitet i chassit likaså. Du får elegant design i ett behändigt format, trots den höga vikten. Skärmen är bra nog för spel, utmärkt för surf och kontorsarbete och rent utav lysande för kreativt arbete. Till och med batteritiden överraskar positivt, och MSI:s mjukvara gör datorns mer avancerade inställningar och egenskaper lätthanterliga.
Vore det inte för tre saker, att det är snålt med externa portar, att datorn inte lyckas hålla tangentbordet svalt, och att ljudet är spretigt och svårtyglat, hade det här varit en fullträff. Nu är det bara nära. Och för en dator för över 40 000 kronor förväntar vi oss mer perfektion.
Specifikationer
Produktnamn: MSI Creator Z16P B12UHT-054NEU Testad: Juni 2022 Tillverkare: MSI Processor: Intel Core i9-12900H, 6st Performance upp till 5 GHz + 8st Efficient 2,5 GHz Grafik: Gerforce RTX 3080, 12 GB Minne: 32 GB ddr5 Lagring: 2 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 16 tum blank ips, 2560×1600 bildpunkter, 165 Hz Webbkamera: 1080p Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 gen 2 typ c med Displayport, usb 3 gen 2 typ a Trådlöst: Wifi 6E, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Pro Övrigt: Fingeravtrycksläsare, rgb-tangentbord, MIL-STD-810G-testad Ljudnivå: 0-41 dBa Batteritid: 1 tim 15 min (hög belastning), 9 tim 20 min (låg belastning) Storlek: 35,9 x 25,6 x 1,9 cm Vikt: 2,41 kg Rek. pris: 40 990 kr Aktuellt pris: 40 900 kr hos Dustinhome
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 19 263 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 907 poäng Geekbench 5, cpu: 14 263 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 839 poäng Geekbench 5, gpu: 125 212 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 22 795 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12):9 637 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 7 010 poäng Disk, läsning: upp till 6 648,81 MB/s Disk, skrivning: upp till 4 925,56 MB/s