Har även du försökt “hacka” livslängden på ditt batteri till telefonen eller elbilen? Lönar det sig att ladda exakt vid 22 procent för att få ut några extra cykler ur batteriet, eller är allt planerande förgäves och baserat på gamla myter?
En sak är säker, vi är har ett egenintresse av att försöka behandla batterierna så gott vi kan, även om det i slutändan ligger på tillverkarna att hjälpa oss, genom smarta batterioptimerande funktioner inbyggda i produkterna.
Hur ska vi då göra för att inte batteriet i datorn ska svälla som en ballong efter tre år, eller att Arlo kameran vägrar ladda efter bara fyra?
Batterier är känsliga
Det vanligaste batteriet i våra produkter är det så kallade Li-Ion-batteriet. Det kan vara så att du har en gammal eltandborste som kör på nickelkadmiumbatterier. I den här artikeln fokuserar vi på livslängden i li-Ion batterier och huruvida det går att förlänga livslängden på dem. Vi ställer frågan om vi kan förlänga livslängden på våra batterier, utan att blanda in gamla myter och trix till Greger Ledung från Energimyndigheten.
Läs även: Batterispecial: Från litiumjon till framtidens superbatteri – vart går utvecklingen?
– Li-Ion-batterier är en känslig batterityp, men de har flera förmågor som väger upp för detta. De har bland annat lång livscykel samtidigt som de, beroende på vilken kemisk sammansättning som används, kan användas både i hemelektronik och elbilar, säger Greger Ledung.
En vanligt förekommande myt är att om vi alltid laddar batteriet till exempelvis 60 procent, så kommer batteriet drabbas av en så kallad minneseffekt och till slut tro att de inte kan laddas ur till mer än 60 procent av max. Greger har svar på tal.
– Nej, detta var mer sant med de gamla nickelkadmiumbatterierna, som vi kan säga var föregångarna till Li-Ion, men Li-Ion batterier lider inte av denna åkomma, berättar Greger.

Myter och halvsanningar
Har du hört att det är bra att dränera batteriet fullständigt? Även detta är en halvsanning som härstammar från de gamla nickelkadmiumbatterierna och nickelmetalhydridbatterier. Moderna batterier har ingen fördel med att göra på detta sättet, snarare tvärt om så kan djupurladdning skada ett Li-jonbatteri.
Ett annat florerande rykte är att kyla är Li-Ion-batteriets värsta fiende.
– Vi ser absolut att extrem kyla påverkar batteriet negativt, men en lagom sval miljö kan faktiskt ha en positiv effekt på batteriets livslängd. Här får vi faktiskt lyfta värme som ett potentiellt större problem. Detta då värme påverkar kemin i batteriet och dess aktiva komponenter förstörs genom oönskade reaktioner. Det är påvisat att det sker nedbrytning som minskar livslängden hos batterierna och i ovanliga fall kan det även ge defekter som senare kan ge upphov till brand vid användning eller laddning.

Nästan alla telefoner och datorer som säljs idag har stöd för snabbladdning. Men här lyfter Greger Ledung ett varnande finger.
– Snabbladdning är något vi ska se som en nödlösning, det är självklart en viktig del av infrastrukturen för till exempel elbilar. Men eftersom en av de stora fördelarna med elbil är att kunna vakna upp till en fulladdad bil varje morgon, är hemmaladdning att föredra. Snabbladdning, både för konsumentprodukter och bilar, utvecklar värme och ger slitage genom högre strömmar än vid vanlig laddning. Detta gör att vi bör begränsa detta till när det verkligen behövs.
Hur många cykler klarar ett batteri?
Ett Li-Ion batteri som används i en dator förväntas att ha minst tre år eller 500 laddcykler som livslängd. Om vi tar ett batteri som ska driva en elcykel bör det leverera någonstans mellan 500 och 1000 cykler, medan en elbil ska klara att leverera i minst åtta år där 500 laddcykler representerer 1-2 års körning. När de hård-testade batteriet i en Nissan Leaf visade det sig att batteriet tappat ca 10 procent av sin kapacitet efter 500 laddcykler, detta måste anses som ett bra resultat.
Elbilstillverkarna ser troligtvis en stor prestige i att överleverera när det gäller batteriprestanda, de använder både hängslen och livrem för att inte vara den tillverkare som får stämpeln att deras batteriet är undermåligt. Vi ser Tesla-taxis som rullar år efter år, trots att vi kan misstänka att dessa både snabbladdas och får arbeta många mil per dag.
I dagsläget ser Greger ingen vinst i att göra mer än de rekommendationer respektive tillverkare anger för att spara batteriet.
– Batterierna är helt enkelt anpassade och kommer att leverera inom de av marknaden satta gränsvärden inom garantitiden och sannolikt även efter denna.
Läs även: 31 tips som ger dig betydligt mer batteritid på Iphone
Hur ser då utvecklingen ut när det gäller antal laddcykler på elektronikprylar och bilar, kan vi förvänta oss stora förbättringar?
– Det enkla svaret är nej, säger Greger Ledung. Li-Ion batterier fungerar inte på det sättet att det går att trolla med den kemiska sammansättningen och vips får flera gånger längre livslängd och ett tre gånger så kraftfullt batteri. Vi har redan batterifabriker som är anpassade efter dagens redan optimerade batteri-sammansättning, att bygga om dessa är inte något som görs i en handvändning.
Ädelmetallerna kan bytas ut
Vad vi däremot kan komma att se är mer av den utveckling som redan är igång, en där vi istället för kobolt använder oss av till exempel järn. Detta är en avsevärt viktigare utveckling, då det ger batterierna ett mindre klimat- och humanitärt avtryck. Vi vet ju att brytning av Kobolt hanteras med varierande etik. Billigare råvaror kan även komma att ge oss mer prisvärda batterier, vilket öppnar för fler att ha råd att byta till elbil. Det inte kvaliteten på batteriet som är stoppklossen för att fler skaffar elbil, eller har egna solceller med lagring av el på batteri i källaren, det är priset och tillgången på batterierna.
Kan vi förvänta oss samma typ av batterier som idag, men till ett lägre pris i framtiden?
– Ja, men det ska även tilläggas att det finns en väldigt stor potential i att få ned priserna, detta när tillverkarna samlat tillräckligt med data för att kunna analysera hur vårt betende är under lång sikt. Detta kommer leda till att de kan ta fram ett ännu mer optimerat batteri, som inte är beroende av hängslen och livrem och också få bättre storleksanpassat för ändamålet, säger Greger Ledung.
Vad går att göra för att få batteriet att klara sig lika länge som övriga komponenter?
– En sak som kan förlänga batteriets livslängd är att undvika över- resp. underladdning.
Många av oss laddar telefonen så fort ett tillfälle ges. Detta är dock något du bör tänka på innan du slentrianladdar. Studier visar att li-Ion batterier mår som allra bäst när de är laddade till cirka 50 procent och som sämst i spannet 0-20 respektive 80-100 procent. För optimalt välmående bör batteriet inte heller vara i nämnda intervall under längre tid. Att lägga telefonen på laddning under en hel dag kanske inte är optimalt, säger Greger Ledung.

Samtidigt påpekar Greger att det är orimligt att anpassa livspusslet efter telefonens batteri-hälsa. Det är helt enkelt troligare att processorn i telefonen känns föråldrad tidigare än batteriet gör det.
Vi ser ju även att tillverkarna tagit sitt ansvar och implementerar funktioner som anpassar laddningen efter din sömn, det vill säga, batteriet laddas till 70-80 procent, för att sedan toppas av den sista biten precis innan du förväntas vakna.
Så mycket ska elbilen vara laddad
Samma metodik gäller alla Li-Ion batterier, elbilsbatterier är inget undantag. Det är en av anledningarna till att vi i till exempel Teslas app kan ställa önskat laddningsintervall. Rekommendationen är att hålla sig till 80-90 procent laddning för det dagliga pendlandet och sedan toppa upp den sista biten om du vet att det är en längre bilresa inplanerad.
Om du istället ska långtidsparkera bilen kan du med fördel undvika att parkera den med batteri i spannet 0-20 respektive 80-100 procent.
Läs också: Köpa begagnad elbil – alla saker du behöver ha koll på
Undvik extrem kyla och värme
Alla gamla myter är således endast myter. Att undvika låga respektive höga ladd-procent påverkar vårt vardagliga liv på ett sätt som kanske inte går att motivera, sett till hur mycket planering som krävs av användaren. Kvarstår då endast att undvika extrem kyla och värme för att hjälpa våra batterier att leva längre?
– Ja, egentligen kan man nog säga det, säger Greger Ledung. Tillverkarna arbetar stenhårt för att hjälpa oss spara batteriprestanda, utan att vi ska behöva anpassa vårt eget livsmönster. Detta befriar konsumenter från alla gamla skrönor om hur vi ska hantera våra batterier, vi kan äntligen släppa ångesten över att vi lägger den nya Iphonen direkt på laddning, även om den har 35 procent batteri. Det enda vi ska undvika är att använda våra produkter i extrem kyla respektive värme, undvik att lägga produkterna i solen eller ladda i minusgrader, och här får vi komma i håg att snabbladdning genererar mycket värme och därför bör användas med måtta.
Med andra ord: Tekniken har segrat och det är inte längre särskilt krångligt att hålla en god batteri-hälsa.