Inte bara är Ryzen-modellen av Zen AIO extra billig, den är på många punkter bättre än andra allt i ett-datorer som kostar två till tre tusen kronor mer. En enkel men bra skärm och bland det bästa ljudet någonsin i en allt-i-ett gör den väldigt prisvärd. Mer minne och bättre webbkamera hade varit trevligt, men med tanke på priset är det svårt att klaga. Stort test av de bästa allt i ett-datorerna
Senast vi testade en Asus Zen AIO var det en superelegant och slimmad allt i ett-dator helt i silver, som passade bra ihop stilmässigt med Asus andra Zen-datorer. Men det var över två år sedan, och den Zen AIO som möter oss här har en mycket mer utstickande design. Men inte för den delen en mindre tilltalande. Datorns yttre är en kantig historia med avfasade ytor i svart matt plast avbrutet av metallfärgade detaljer. Dess platta stabila fot bär upp datorn med en arm som sitter lite vid sidan av. Trots den udda monteringen hänger skärmen stadigt utan risk för att komma i svajning. Skärmen går inte att höja eller vrida i sidled, men man kan tilta det ordentligt bakåt. Baktill sticker datordelen av Zen AIO ut några extra centimeter, med stora galler ovanpå för värmeavledning.
En handfull av externa anslutningar, dubbla usb och hörlursport, sitter lätt tillgängliga på ena sidan – resten av de externa portarna sitter mitt baktill. Allt är välbyggt, speciellt med tanke på det pressade priset, men ingenting känns direkt lyxigt och exklusivt. Det inkluderar medföljande mus och tangentbord på usb. Det är inget fel på dem och de är snygga på avstånd, men bägge är plastiga att greppa och trista att använda. Du gör gott i att skaffa andra sådana på egen hand.
Extra prispressad
Att köpa mus och tangentbord har du råd med, för trots att Zen AIO 24 kan mäta sig med många andra allt i ett-datorer i storleksklassen vad gäller prestanda, kvalitet och funktioner, så kostar den mindre. Precis under 8 000 kronor får du betala för den, och det enda som på allvar skiljer den från konkurrenter för 2 000 till 3 000 kronor till är att du får 8 GB ram-minne där de flesta andra har 16 GB. Även bakifrån har Zen AIO 24 en egensinnig design. En orsak till det verkar vara processorn. Här sitter AMD Ryzen 5 5500U, som verkar ett par steg billigare att utrusta en dator med än Intels motsvarande mobila Core i5-processorer. Och faktum är att AMD utklassar dem. Den drar till och med jämnt med de Core i7-processorer som flera dyrare allt i ett-datorer vi testat har.
Med sina sex kärnor och multitrådning ligger den hack i häl med högre klockade fyrkärniga Intel-processorer, men kommer snäppet efter i enkeltrådade operationer. För sitt tänkta syfte: kontors-, surf- och mediadator i ett hem, räcker den och blir över. Mer minne hade inte skadat, och vi hade utan tvekat lagt på lite extra på priset för det, men så länge du inte utmanar datorn med tyngre jobb som foto- och filmredigering lär du inte sakna det.
Bra bild, ännu bättre ljud
Filmkonsumtion är annars något som Zen AIO 24 hanterar mycket bra. Du får en ljusstark och färgstark skärm med färgomfång nära srgb-standard och breda betraktningsvinklar. För att vara en ips-panel har den också riktigt god kontrast. Upplösningen är vanlig full hd, 1920×1080 bildpunkter. Det är ganska lite om du vill redigera foton, men det passar bra vid mediaströmning.
Det hemliga vapnet för Zen AIO är dess överraskande bra inbyggda högtalare. Under skärmen sitter en liten tygtäckt soundbar som levererar kraftfullt, rent och klart ljud. Perfekt både för att spela film och musik på. Med DTS ljudförbättring får du bra kontroll på ljudet och du kan snabbväxla mellan spel, musik och filmläge samt finjustera equalizer manuellt.
Datorns fläktar verkar aldrig spinna ner till noll i standardläge. De hörs, om än inte påtagligt. Men det går att växla till ett “Whisper Mode” som får ner fläktsuset under låg belastning. När processorn pressas drar de dock igång igen, men bara minimalt, vilket då kan påverka maxprestanda.
Behändigt program för inställningar
Fläktlägena kontrolleras från Asus egna inställningsprogram Asus Vantage. Här hittar vi också färginställningar för skärmen, inklusive ett behändigt blåljusfilter, och slutligen en funktion som låter dig prioritera nätverkstrafik, till exempel om du vill få optimerad mediaströmning, eller snabba svarstider för spel.
Inte för att det här är en dator att spela spel på primärt, men numera så håller både AMD:s och Intels inbyggda grafik för enklare vardagsspelande, även om de tunga stora speltitlarna är mer än de klarar av.
Allt som allt är det här en riktigt lyckad liten dator. Förutom en webbkamera som levererar grynig och släpig bild är det ingen enskild detalj som känns som en besvikelse med tanke på det låga priset, och på flera punkter drar den jämnt eller är bättre än konkurrerande och dyrare datorer. Mer minne hade varit pricken över i men annars är det här både kvalitet och mycket för pengarna.
Specifikationer
Produktnamn: Asus Zen AiO 24 A5401WUAK Testad: September 2021 Kontakt: Asus Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1 GHz hexa core Grafik: AMD Radeon RX Vega 7 Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 23,8 tum matt lcd, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3 typ c, 2 st usb 3 typ a, 2 st usb 2 typ a, lan, hdmi ut, headset Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2 Övrigt: Linsskydd för webbkamera, usb-mus och tangentbord Operativsystem: Windows 10 Home Ljudnivå: 0-38 dBa Storlek: 54,1 x 20,2 x 45,8 cm Rek. pris: 7 999 kr Aktuellt pris: 6 990 kr på Power