Imac är dyrare än sina närmaste konkurrenter, men blåser dem också av stolen i kvalitet och ligger bra till i prestanda. Det som dyrare modeller av Imac och även billigare Windows-datorer har, är mer mångsidighet med fler funktioner och externa portar. Men för det viktigaste är även billigaste grundmodellen av 24 tums Imac en verklig fullträff. Bäst i test: Allt i ett-datorer
När nya Imac med Apples egna processor släpptes i våras testade vår systersajt Macworld.seden mer påkostade modellen som finns att köpa. Den visade sig vara en riktig höjdardator, med uppfriskande ny design, bild och ljud i toppklass och överraskande bra prestanda. Men priset kan få många att rygga tillbaka. 21 000 kronor för den testade modellen placerar den på samma nivå som många tyngre bestyckade 27-tumsmodeller. Därför har vi här valt att även titta på den billigaste nya Imac du kan köpa. Den kostar under 16 000 kronor i butik. Det är fortfarande inte billigt, Windows-datorer i 24-tumsstorlek med liknande prestanda går att få för mellan 8 000 och 14 000 kronor. Men i gengäld får du väldigt hög klass på många saker som de flesta av dem inte levererar.
Den utstickande designen verkar dela många Mac-förståsigpåare, men vi gillar den skarpt. Med strömsnål och sval hårdvara lyckas Apple bygga hela datorn nästan lika tunn som en surfplatta. De många uppiggande färgalternativen är också ett plus i kanten. Varför måste en dator vara svart eller grå? Byggkvaliteten är som alltid i toppklass, med lyxiga materialval och hög klass i alla detaljer. Det gäller inte minst trådlös mus och tangentbord som medföljer.
Små, små skillnader
Det är en skillnad på tangentbordet som kommer med billigaste Imacen istället för den dyrare, den har inte inbyggt Touch ID, Apples fingeravtrycksläsare. Så du får helt enkelt inte möjlighet till biometrisk inloggning. Annars håller de samma höga klass. Bara två portar på instegsmodellen. Vill du ha fler får du gå upp ett steg i pris. Prestanda är i stort sett desamma i vår dator som i den dyrare vi testade tidigare. Det finns två versioner av Apple M1-processor, den ena har en grafikkrets med sju gpu-kärnor och den andra har åtta, medan processorkärnorna är exakt desamma. Skillnaden mellan dem är i princip så liten som det låter. Du får en aning extra skjuts i program som Photoshop och Final Cut Pro med dyrare M1:an, men det är så marginellt att de flesta användare inte lär märka skillnaden.
Det är även här åtta gigabyte ram-minne i grundmodellen. Beställer du datorn från Apple går det att få 16 gigabyte, men uppgraderingen är orimligt dyr. Det blir dock inte rätt att jämföra det rakt av med en Windows-dator där de flesta i samma prisklass eller till och med lägre har 16 gigabyte. Arkitekturen och operativsystemen fungerar olika, och du kommer längre på åtta gigabyte här.
Snabbast i klassen, ibland
Prestandamässigt drar M1 jämnt med de bästa mobila Intel- och AMD-processorerna. Eller är till och med snabbare i program som är specialskrivna för egna processorn. Det inkluderar Apples egna, alla Adobes Creative Cloud-program och många fler. Eftersom Apple nyligen gått från Intel-processorer byggda på x86-teknik till egentillverkade med arm-baserade arkitektur, så är tillgängliga program en mix av arm-anpassade och x86-anpassade.
X86-program går fortfarande bra att köra, men är inte lika effektiva. Men om du inte är extremt beroende av att maxa prestanda behöver du inte bry dig om vilka som är vilka, inga upplevs som direkt långsamma. M1 är inte en högprestanda-plattform för sådant som professionellt skapande och tunga spel, men en del lättare spelande och skapande kan du fortfarande ägna dig åt. Långa perioder dessutom helt utan fläktkylning, och när den väl går igång är den väldigt diskret.
Lite tristare är att du här bara får 256 gigabyte ssd. Den är visserligen snabb, men för en ambitiös användare är det utrymme som snabbt kan ta slut. Även det går att uppgradera vid beställning från Apple, återigen för ockerpriser. Så ska du spara slantar och fortfarande vill ha en Imac så är det extern lagring som gäller om du vill ha mer.
Här stöter vi på den största, och vad vi tycker är enda, avgörande nackdelen med instegsmodellen av Imac. Den har bara två thunderbolt 4-portar baktill, där de dyrare modellerna har två extra usb 3-portar. Å andra sidan kan du i bägge fallen behöva investera i en docka, eftersom alla är av typ c. Du får inte heller nätverksport, vilket de dyrare modellerna har. Det är inget problem så länge du har bra wifi hemma. Imac stödjer givetvis som de flesta moderna datorer wifi 6, och vi upplever inga problem med uppkopplingen. En kontakt till har den, hörlursport på sidan.
Skärmen slår allt
Det bästa med Imac är tveklöst skärmen, som utklassar det mesta i allt i ett-väg. Hög upplösning, hög ljusstyrka, god kontrast och färgomfång i dci-p3-klass. Det är kort och gott proffskvalitet här, och något som du inte får i andra allt i ett-datorer om du inte går upp i skärmstorlek och pris. Som kompakt allt-i-ett är den därför mer eller mindre unik.
Ljudet är också riktigt bra. Rent och klart och med mer distinkt bas än den tunna formen borde leverera. Det är inte samma tryck i den som från datorer som har en rejäl inbyggd soundbar, som ett par HP-modeller och Asus senaste Zen AIO, men det är inte långt ifrån. Slutligen har den också snäppet bättre webbkamera än de flesta, en 1080p-kamera med ren och brusfri bild som hanterar olika ljusförhållanden övertygande.
I vårt test av dyrare Imac varnade vi för att dumsnåla. Men efter att ha tittat närmare på billigaste Imac-modellen kan vi med gott självförtroende säga: dumsnåla på! Eller snarare, om du är medveten om begränsningarna och accepterar dem så kan du smartsnåla.
Klarar du dig utan extra usb-portar, ändå bara kör wifi, och inte bryr dig om fingeravtrycksinloggning har du här fortfarande allt som är bra med nya Imac. Och det som är bra är väldigt bra. Billigt är det fortfarande inte, men bara skärmen är värd ett par, tre tusen extra för den som uppskattar sådant.
Specifikationer
Produktnamn: Apple Imac 24″ MJVA3KS/A Testad: September 2021 Kontakt: Apple Processor: Apple M1, 3,2 GHz octa core Grafik: Apple M1 7C Minne: 8 GB ddr4x Lagring: 256 GB ssd Bildskärm: 24 tum blank ips, 4480×2520 bildpunkter Webbkamera: 1080p Anslutningar: 2 st Thunderbolt 4, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Övrigt: Trådlös mus och tangentbord Operativsystem: Mac OS 11 Big Sur Ljudnivå: 0-36 dBa Storlek: 54,7 x 14,7 x 46,1 cm Rek. pris: 15 995 kr Aktuellt pris: 15 890 kr på Power