Chromebook Spin 513 visar att Acer förstår vad en Chromebook behöver. Bra uppkoppling, godkända prestanda samt en kvalitetsupplevelse i bärbart format till ett fördelaktigt pris. Det finns snabbare och mer lyxiga varianter. Den sega lagringen samt brist på minneskortsplats blir ett minus, men det är fortfarande väldigt mycket för pengarna. Test: Bästa Chromebook – 6 toppmodeller med höga prestanda
Datortillverkarna fortsätter i all tysthet att introducera fler intressanta Chrome OS-datorer. Acer Chromebook Spin 513 är en ny liten 13 tums laptop i ultralätt format med 360 graders flippbar design. Den hör definitivt till vad vi skulle kalla övre budgetklass, men vid första anblicken ger den verkligen inte det intrycket. Den har en elegant slimmad design, bara drygt 15 millimeter tjock i hopfällt läge och en vikt strax över 1,1 kilo. Det är lite för en 13-tummare med flipp-design och pekskärm med glasyta. Även riktigt dyra lyxbyggen får kämpa med att hålla så låg vikt. Och då har det inte snålats på byggmaterialet.
Här är det ett yttre skal i matt aluminium med glänsande avfasade kanter, och som sagt, heltäckande Gorilla Glass över skärmen. Kvaliteten i detaljerna är hög och bygget känns överlag stabilt, med en övertygande styvhet i chassit och väl avvägt motstånd i skärmgångjärnet. Färgen i vår testade modell är tilltalande matt mörkblå. Den som är enklast att få tag på i Svenska butiker verkar vara en variant med mer traditionell aluminiumgrå färg istället. Men bägge finns att köpa.
Datorn har också en del egenskaper som inte är självklara i en budget-laptop, som bakbelyst tangentbord, skärm med nästan felfri bild i snäva betraktningsvinklar och möjlighet att ansluta extern displayport skärm via usb c. Det finns också möjlighet att få den med inbyggt modem för mobilt bredband.
Många modeller att välja mellan
Modellen vi testar kostar 5 490 kronor, men det finns ett stort gäng olika modeller och konfigurationer med prislapp mellan cirka 4 000 och 8 000 kronor. Det handlar då om olika uppsättning ramminne, lagring och om den har just har mobilmodem eller inte. Det har inte vår testdator, men wifi-uppkopplingen går det inte att klaga på. Det är wifi 5, men går konsekvent snabbt och med bra signalstyrka om vi jämför med en mobiltelefon på samma platser i vår testlokal. Flipp-designen blir användbar med datorn liggande på ett bord, men handhållen är den alldeles för kantig för ett bekvämt grepp. I vårt fall har vi den större konfigurationen minne, åtta gigabyte, medan billigare modeller har fyra. Däremot har vår dator snålt med lagringsplats, bara 64 gigabyte av emmc-typ. 64 gigabyte hade inte varit något att orda om för några år sedan i en Chromebook, då nästan allt du gjorde på dem var online, med molnet som huvudplats både för dina data och dina appar.
Men så är inte fallet längre. Offline-appar, lokala filer och framförallt stödet för lokalt installerade Android-appar kan fylla utrymmet överraskande snabbt. Du vill ju gärna kunna köra Spotify och en och annan film i offlineläge. En del större Android-spel kan ta upp flera gigabyte. Tycker du att det är för lite kan du hitta en Chromebook Spin 513 med 128 gigabyte lagring istället. En modell med både 128 gigabyte lagring och 4g-modem finns att köpa för 6 490 kronor.
Arm-processor ger bra grundprestanda
De allra dyraste modellerna som ligger på över 7 000 kronor, vad som gör dessa bättre har vi svårt att se, möjligen handlar det om att de kör enterprise-version av ChromeOS eller så har butikerna helt enkelt skev prissättning.
Vad som är gemensamt med alla modeller av Chromebook Spin 315 är processorn Snapdragon 7c. Den åttakärniga arm-baserade processorn är inte supersnabb, men räcker med god marginal för surfande, mediaströmning och Office-appar. Det är prestandamässigt ungefär i samma klass som en enklare Intel Core i3.
Det kan gå segt med stora dokument och ibland hackar det till när det ska laddas gränssnitt och större appar. En trolig orsak till det kan vara att lagringen av emmc-typ är betydligt långsammare än en vanlig ssd.
En fördel med att det är en arm-processor är också att datorn hanterar Android-appar effektivare än Chromebooks med Intel- eller AMD-processor. De flyter på bättre än förväntat. Prestandan räcker också även för många Android-spel. Grafikkretsen är inte Quallcomms allra bästa, men ungefär i klass med en mellanklass-mobil. Det enda problemet med dessa är att de för det mesta är anpassade för pekskärm, du får ingen fördel av att ha tangentbord och möjlighet att använda mus. En usb c-port på vardera sidan, bägge med stöd för extern skärm och laddning.
Rätta touchen
Pekkontrollen i skärmen är dock utmärkt. Chrome OS ser ut att stoppa in små justeringar av gränssnittet som drar nytta av det med varje uppdatering. Det känns som om kommande Windows 11 har inspirerats av vad Google gör med fingerstyrd fönsterhantering.
Skärmen levererar skarp bild, bra kontrast och breda betraktningsvinklar. Du får drygt 300 cd/m2 i maximal ljusstyrka. Det är inte enormt, men håller du dig i skuggan kan du jobba ute i dagsljus. Du kan behöva vara noga med att undvika reflexer, men annars går det bra.
Vi har inga officiella siffror på färgegenskaperna, men enstaka butiker uppger att den har 72 procents matchning mot ntsc-standard, det vill säga cirka 100 procent srgb. Om det stämmer är det väldigt bra. Vi tycker också att den ser ut att ha bra lyster i färgerna för att titta på film och foton. Oavsett om den kommer upp i srgb-klass är det en överraskande bra skärm för pengarna.
Budget på en punkt
Ljudet är inte lika övertygande. Det är en tunn och platt ljudbild från de inbyggda högtalarna, med måttlig maxvolym och svag bas. En del detaljer i både diskant och mellanregister försvinner. Det är faktiskt en av få saker som gör att vi påminns om att det är budgetklass. En positiv sak ljudmässigt är dock att datorn är helt fläktfri. Aktiv kylning behövs inte med en Snapdragon-processor. Även en enklare Intel Core-processor kan klara sig utan det, men faktum är att vi inte sett en hel tyst Intel-på ett tag, så Chromebook Spin 513 får pluspoäng på den fronten, liksom för batteritiden. Det är både en strömsnål processor och skärm, vi behöver inte oroa oss för att få ut en hel arbetsdag utan att behöva leta vägguttag.
Vore det inte för de mediokra högtalarna och det faktum att lagringen är i underkant hade vi inte haft något avsevärt att klaga på. Acer har kort och gott byggt en dator som visar Chromebook från sin bästa sida: kompakt, smidig, kvalitativ och mycket prisvärd. Är den perfekt? Nej, men helt klart värd en rekommendation.
Specifikationer
Produktnamn: Acer Chromebook Spin 513 (NX.A9YED.001) Testad: Juni 2021 Tillverkare: Acer Processor: Qualcomm Snapdragon 7c, 2,4 GHz octa core Grafik: Adreno 618 Minne: 8 GB ddr4x Lagring: 64 GB emmc Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p Anslutningar: 2st usb 3 typ c, usb 3 typ a, headset Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0 Operativsystem: Chrome OS Övrigt: Bakbelyst tangentbord, flippbar design Ljudnivå: Ljudlös Batteritid: 10h 10min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 16h (blandad användning, låg ljusstyrka) Storlek: 31 x 20,1 x 1,55 cm Vikt: 1,12 kg Rek. pris: 5 495 kr Pris:5 495 kronor hos Elgiganten