I ditt regelbundna användande av internet skulle vi gissa att du kommer i kontakt med, låt säga, ett tiotal olika sifferkoder som ofta betyder att något inte fungerat som avsett. Det finns i skrivande stund totalt över 40 olika så kallade serverstatuskoder på webben. Vi kommer dock inte lista dem alla i den här artikeln. Och ärligt talat har flera av koderna vi utelämnat en närmast esoterisk teknisk betydelse.
För att bringa ordning på torpet kommer vi nedan att förklara de olika klasserna som koderna är indelade i samt vad de innebär. Och du får även stifta bekantskap med ett par av de mest obskyra meddelandena en webbserver kan häva ur sig.
Enkelt uttryckt så skickar din webbläsare en begäran (“visa mig den här sidan på den här adressen/länken”). Därefter svarar en webbserver hur det gick när begäran behandlades. Svaren, om vi kan kalla dataöverföringen det, delas in i fem grupper:
100-serien
En statuskod som talar om för dig att den begäran du har gjort till servern är påbörjad. Detta är innebär inte att något problem har uppstått.
100: Continue (Fortsätt) Det betyder att servern har tagit emot din webbläsares förfrågan och nu är redo för mer information.
101: Switching protocols (Byt protokoll) Din webbläsare har bett servern att ändra protokoll och servern har gått med på detta.
103: Early hints (Tidiga tips) Servern returnerar några svarsrubriker innan resten av serverns svar är färdigt.
200-Serien
Ett svar i 200-serien betyder att det mesta fungerar precis som det var tänkt. Det är den bästa sortens statuskod att ta emot över http-protokollet.
200: Everything is ok (Allt är ok) Det här är koden som levereras när en webbsida eller funktion fungerar precis som den förväntas göra.
201: Created (Skapad) Servern har uppfyllt webbläsarens begäran och har skapat en ny resurs.
202: Accepted (Accepterad) Servern har accepterat din webbläsares begäran men bearbetar den fortfarande.
203: Non-Authoritative Information (Icke-auktoritativ information) Denna statuskod skickas när en så kallad proxy används. Det betyder att proxyservern fick en statuskod på 200 från ursprungsservern, men har modifierat svaret innan det skickades vidare till din webbläsare.
204: No content (Inget innehåll) Kod som betyder att servern har bearbetat begäran, men att den inte kommer att returnera något innehåll.
205: Reset Content (Återställ innehåll) Precis som en 204:a betyder detta att servern har behandlat begäran men att den inte kommer att returnera något innehåll. Den kräver dock också att din webbläsare laddar om dokumentvyn.
300-serien
Omdirigering är den process som används för att kommunicera att innehåll eller en funktion har flyttats till en annan plats.
300: Multiple Choice (Flera val) Ibland kan det finnas flera olika resurser som servern kan svara med för att uppfylla din webbläsares begäran. En 300-kod betyder att webbläsaren måste välja mellan dem. Detta kan exempelvis inträffa när det finns flera liknande filer tillgängliga.
301: The requested resource has been moved permanently (Den begärda resursen har flyttats permanent) Denna kod levereras när en resurs permanent har ersatts med en annan resurs. Den används bland annat för ompekning till innehållet i en länk.
302: The requested resource has moved, but was found (Den begärda resursen har flyttats, men hittades) Den här koden används för att indikera att den begärda resursen hittades, bara inte på den plats där den förväntades. Den används för tillfällig omdirigering av länkadresser.
303: See other (Se annat) En 303:a talar om för din webbläsare att den hittade resursen som din webbläsare begärde. Men för att hämta den med måste webbläsare göra rätt begäran till en annan länkadress.
304: The requested resource has not been modified since you last accessed it (Den begärda resursen har inte ändrats sedan du senast öppnade den) Den här koden talar om för webbläsaren att resurserna som lagras i webbläsarens cache (mellanlagring) inte har ändrats. Den används för att snabba upp visningen av webbsidor genom att återanvända redan nedladdat innehåll.
307: Temporary redirect (Tillfällig omdirigering) Denna statuskod har med tiden ersatt 302 som lämplig åtgärd när en resurs tillfälligt har flyttats till en annan länkadress. Till skillnad från 302 tillåter inte 307 att http-metoden ändras.
308: Permanent redirect (Permanent omdirigering) 308 är efterföljaren till 301. Den tillåter inte att http-metoden ändras och betyder att den begärda resursen finns på en ny länkadress permanent.
400-serien
404: En vanlig felkod på webben. Det här är felkoder som anger att det finns minst ett problem med den begäran som din webbläsare skickat till servern.
400: Bad request (Dålig förfrågan) Servern kan inte returnera ett korrekt svar på grund av ett fel hos webbläsaren.
401: Unauthorized (Obehörig eller Auktorisering krävs) Detta svar skickas av servern när en begäran saknar giltig autentisering.
402: Payment required (Betalning krävs) Ursprungligen skapades 402 för att användas som en del av ett digitalt kontantsystem som aldrig kom i bruk. Istället används 402 av olika plattformar för att indikera att en begäran inte kan uppfyllas, vanligtvis på grund av brist på täckning på ett bankkonto kopplat till en tjänst.
403: Access to that resource is forbidden (Åtkomst till den här resursen är ej tillåten) Den här koden returneras när användare försöker komma åt något som de inte har behörighet att se, exempelvis kan försök att nå lösenordsskyddat innehåll utan att logga ge en 403:a.
404: The requested resource was not found (Den begärda resursen hittades inte) Den vanligaste felkoden av dem alla. Betyder tekniskt sett att den begärda resursen inte existerar och servern inte vet om den någonsin har funnits.
405: Method not allowed (Otillåten metod) 405 skickas när servern stöder den mottagna metoden, men målresursen inte gör det.
407: Proxy authentication required (Proxyautentisering krävs) En proxyserver används och kräver att din webbläsare autentiseras innan du fortsätter.
408: The server timed out waiting for the rest of the request from the browse (Servern tog en timeout och väntade på resten av begäran från webbläsaren) Servern mottog inte en komplett begäran från webbläsaren. En möjlig orsak kan vara trafikstockning på nätet som resulterar i förlust av datapaket mellan webbläsaren och servern.
409: Conflict (Konflikt) En statuskod som betyder att servern inte kunde behandla din webbläsares begäran eftersom det finns en konflikt med den relevanta resursen. Detta inträffar ibland på grund av flera samtidiga redigeringar av innehållet.
410: The requested resource is gone and won’t be coming back (Den begärda resursen är borta och kommer inte tillbaka) Detta liknar en 404:a, men en 410 indikerar att tillståndet är förväntat och permanent.
413: “Layload Too Large” (För stor last) Din begäran är större än vad servern vill eller kan behandla.
414: URL too long (URL:en är för lång) Detta är vanligtvis resultatet av en begäran som har kodats som en frågesträng som är för stor för servern att bearbeta.
415: Unsupported media type (Medietyp stöds inte) Begäran innehåller ett medieformat som servern eller resursen inte har stöd för.
418: I’m a teapot (Jag är en tekanna) Denna kod ska användas av uppkopplade tekannor som får begäran om att brygga kaffe. Det är också ett aprilskämt från 1998.
429: Too many requests (För många förfrågningar) Genereras av servern när användaren har skickat för många förfrågningar under en viss tid.
500-serien
Felstatuskoder som anger att problemet finns på serversidan och inte är din webbläsares ”fel”.
500: There was an error on the server and the request could not be completed (Det uppstod ett fel på servern och begäran kunde inte slutföras) En allmän kod som helt enkelt betyder ”internt serverfel”.
502: Bad gateway. (Dålig nätsluss) Den här felkoden betyder vanligtvis att en server har fått ett ogiltigt svar från en annan server. Används även om en begäran att tar för lång tid och därför har avbrutits.
503: The server is unavailable to handle this request right now. (Servern är inte tillgänglig för att hantera denna begäran just nu) Denna kod kan returneras av en överbelastad server som inte kan hantera ytterligare förfrågningar.
504: The server, acting as a gateway, timed out waiting for another server to respond. (Servern, som fungerade som en nätsluss, tog en timeout i väntan på att en annan server skulle svara) Detta är koden som returneras när det finns två servrar inblandade i att bearbeta en och samma förfrågan, och den första servern pausar och väntar på att den andra servern ska svara.
511: Network authentication required (Nätverksautentisering krävs) Statuskod som skickas när nätverket du försöker använda kräver någon form av autentisering. Du kan till exempel behöva godkänna villkoren för ett wifi-nät.