Prestandan i ny Core-processor och branschens mest bekväma tangentbord och mus gör HP Chromebook X360 14c intressant. Bra ljud är också ett stort plus. Tyvärr fallerar det på ett par andra punkter, speciellt en ljussvag skärm och en batteritid som är oväntat kort. Stort test av prisvärda chromebook-datorer
Denna Chromebook med flippbar pekskärm i 14-tumsformat kom i en första upplaga i slutet av förra året, då med tionde generationen Core-processor samtidigt som Windows-laptops tog klivet till betydligt kraftfullare generation 11. Nu har den dock fått en uppgradering och de senaste modellerna av datorn kan skryta med Intel Core i3 eller i5-processor av det som fortfarande är senaste 11:e generationen.
Här har vi testat den nuvarande toppmodellen 14c-cc0025no, med fyrkärnig Intel Core i5-processor, Intel Iris Xe-grafik, och 256 gigabyte ssd. 8 gigabyte ddr4-ram verkar vara standard i precis alla nyare Chromebooks, så det får vi även i denna. Det här gör den till en av de prestandamässigt bästa Chomebooks vi testat, i klass med bra ultralätta Windows-laptops.
Men så har den också ett pris som placerar den i samma division som dem. Precis under 9 000 kronor får du betala, och du kan få mer prestanda i en tunnare och lättare Windows-dator även från HP själva. Det du dock inte får då är denna Chromebooks utmärkta pekskärm och 360 graders flippbara design. Det kanske kan vara värt någon extra millimeter och några extra gram.
Frågan är om det är för många millimeter och gram. 14-tums flippbar laptop är ett vanligt Chromebook-format, och av de vi testat på senare tid är HP Chromebook X360 14c den tjockaste och tyngsta, med vikt på över 1,5 kilo, och 1,8 centimeter tjock. Med avrundade kanter och hörn, och överlag god byggkvalitet känns den dock inte stor och otymplig att bära runt på.
Funktionsrikt och bekvämt
På sidorna sitter samma uppsättning externa portar som på de flesta liknande Chromebook-datorer, usb 3-portar av typ c och en av typ a, samt micro sd-portläsare och hörlursuttag. Batteriet laddas via en av typ c-portarna. Här hittar vi också en switch som slår av eller på datorns webbkamera, något vi alltid uppskattar.
För ännu mer säkerhet har datorn också en inbyggd fingeravtrycksläsare som sitter behändigt placerad strax under tangentbordet. HP vet hur man bygger tangentbord, och dess laptops hör konstant till de som lyckas bäst med kvalitetskänslan i den, även i billigare modeller. Denna Chromebook är inget undantag. Även musplatta och pekskärm får högsta betyg för bekvämlighet och kontroll. Det enda vi saknar vore en pekpenna – skärmen har stylus-stöd men vi får inte med någon sådan på köpet. Bildskärmen har inga påtagliga problem med betraktningsvinklar, och är relativt reflexfri trots helblank glasyta. Den levererar jämna, neutrala färger som gör den behaglig att jobba på. Skärmen är däremot inte lika rolig för mediaströmning. Dels är kontrasten inte optimal, så svarta ytor blir bara mörkgrå, dels är färgomfånget måttligt så den rätta lystern i bilder och film uteblir. Att du bara har upp till ungefär 250 cd/m2 i ljusstyrka gör att du är begränsad till att sitta inomhus eller i dunkel skugga om du vill jobba ute i dagsljus. Om det ens går då.
Bättre ljud än bild
Datorns inbyggda högtalare är desto bättre. De sitter på vardera sida om tangentbordet och levererar både detaljrikt och kraftfullt ljud som passar både för musik, spel och film. Placeringen gör dock att ljudbilden är känslig för positionering. Viker du upp datorn till fotoramsläge så är högtalarna riktade bort från dig, och helt 360 graders flippad går ljudet direkt ner i bordet.
Slutligen blir det poängavdrag för förvånansvärt kort batteritid. Vi kan strömma video i bara drygt sex timmar, där normen är minst en hel arbetsdag. Här hade vi trott att en ljussvag skärm skulle bidra till mindre energiåtgång, men tydligen inte. Surfande på lägre ljusstyrka klarar datorn längre, men fortfarande inte övertygande länge. Processorn i sig är inte heller boven i dramat, då liknande datorer med samma cpu kan vara riktiga evighetsmaskiner ibland.
Det här hade kunnat vara en riktig höjdare. Med utmärkt byggkvalitet, prestanda på denna nivå och dessutom snabb uppkoppling med wifi 6 kan du göra allt som Chrome OS ger dig möjlighet till, från att spela de bästa Androidspelen, köra problemfri videokonferens eller jobba effektivt i kontorsprogram. Men med en skärm som inte håller högsta klass och en medioker batteritid går det inte att säga att den är den fullträff som vi hoppats på med tanke på prislappen.
Specifikationer
Produktnamn: HP Chromebook X360 14c-cc0025no Testad: December 2021 Tillverkare: HP Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p Anslutningar: 2st usb-c 3 gen 2 med displayport, usb-a 3 gen 1, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Operativsystem: Chrome OS Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare Ljudnivå: 0-33 dBa Batteritid: 6h 40min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 10h (blandad användning, låg ljusstyrka) Storlek: 32,2 x 20,6 x 1,8 cm Vikt: 1,52 kg Pris: 7 990 kr på HP
Prestanda
Speedometer 2.0, webbläsare: 148 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 148 poäng Geekbench 5, cpu flera kärnor: 3 226 poäng GFX Bench Manhattan 1080p: 6 950 bilder, 112 fps Disk, läsning: 410,2 MB/s Disk, skrivning: 176,3 MB/s