Aspire Vero är i första hand en prisvärd laptop med moderna grundprestanda och grundfunktioner. En bra om än inte perfekt 15-tummare för enklare sysslor, till ett så bra pris att dess nackdelar går att överse. Den gör kanske inte revolution för miljön, men en del återvunnen plast och lätt tillgänglighet för underhåll är steg i rätt riktning. Den ”gröna” designen sticker också ut på ett charmigt sätt. Stort test: Sju starka laptops att köra Windows 11
Vi är många som vill ta vårt ansvar och bidra till en grönare värld på de sätt vi kan, från elbilar och mindre flygresande till återvunnet papper och ekologisk mellanmjölk. Även i teknikbranschen börjar grönare alternativ dyka upp, som telefonen Fairphone, både byggd på gröna material, och lätt att återvinna eller uppgradera. Nu har vi testat Acer Aspire Vero, datorn som vill vara en motsvarighet till det på laptopsidan. I grund och botten är den, precis som senaste Fairphone, en duglig men inte särskilt nätt enhet. Lite bredare, tyngre och tjockare än en del konkurrenter, men fullt jämförbar med dem i funktion och användbarhet.
Vero är en 15,6 tums laptop med halvtunna skärmkanter på sidan, ett stadigt plastchassi och en vikt på 1,8 kilo. Du får ett halvstumt men fullt fungerande tangentbord med ställbar bakbelysning och en kompakt sifferknappsats på sidan. Musplattan är funktionell och bekväm, och vi har inga anmärkningar på precisionen i den. Ska du mestadels ha datorn i hemmet för surf och kontorsjobb bockar den enkelt av alla krav vi kan ställa på den.
Till skillnad från Fairphone har den dock inte höjt pris för att den är extra miljösnäll. Faktum är att den är riktigt prisvärd om man tittar på specifikationerna. Datorn finns i två versioner för 6 990 respektive 8 990 kronor, med Intel Core i5-1155G7 eller Core i7-1195G7 och 8 eller 16 gigabyte ram-minne.
Mestadels modern teknik
Du får inget extra grafikkort, så det är Intels Iris Xe-grafik som gäller. Behovet av mer grafik har ju dock minskat då Iris Xe-grafiken är klart mer kraftfull än tidigare generationer. I bägge modellerna får du en 512 gigabytes ssd med godkänt snabb läs- och skrivhastighet. Du får gott om usb-portar på sidorna, samt fast nätverksport och hdmi, du får uppkoppling med wifi 6, och en ips-skärm med 1080p-upplösning. Du får även en fingeravtrycksläsare inbyggd i ett hörn av musplattan. Det är lätt att se Vero som en eko-byggd specialdator, men det som lockar mest med den är att du faktiskt får mycket laptop för en liten slant. Specifikations- och funktionsmässigt är det med andra ord ingenting som är överraskande, och i våra tester och mätningar presterar den precis som förväntat. Vi surfar, strömmar, och jobbar i Office obehindrat, och kan även ägna oss åt enklare foto- och videoredigering utan större problem. Det kan ta tid att applicera avancerade filter och exportera video, men det går med tålamod.
Den modell vi testat är den dyrare av de två, men vi förväntar oss inte att Core i5-modellen bjuder på några stora överraskningar. Lite mindre i topprestanda och lite mindre utrymme till multitasking, främst tack vare mindre ram-minne, men det bör vara allt.
Skärmen svagaste kortet
Är det något med datorn som känns mer budgetaktigt än resten, så är det nog skärmen. Den har måttligt med färger, ungefär 65 procent av srgb-skalan, små men märkbara kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar, och ingen vidare ljusstyrka. Den kommer som bäst upp i ungefär 250 cd/m2, vilket räcker bra inomhus, men snabbt kan ställa till med bekymmer i dagsljus ute. Med tanke på priset är det svårt att klaga, men det har under året kommit en del alternativ med betydligt bättre skärmar, både ips och till och med oled, om du är beredd att satsa bara lite mer på datorn.
Att strömma film på den ger fortfarande en helt okej upplevelse, då kontrasten är god om du sitter rakt framför skärmen, och datorn har väl godkända inbyggda högtalare. De levererar hög volym utan att bli skräniga, med bra fyllighet i basen och stuns i diskanten. En del detaljer faller bort, det är inte direkt kristallklar hifi vi pratar om här, men det kan vi förlåta med tanke på priset. Acer har en egen enklare ljudförbättringsrutin kallad True Harmony, och du kan välja mellan förinställda ljudprofiler för musik, spel och film, men det är allt.
Du bör inte heller ha för höga förväntningar på batteritiden. Här sitter ett relativt litet batteri på 48 Wh, vilket som bäst ger oss ungefär 12 timmars arbetstid vid enklare mejlande och ordbehandling och låg ljusstyrka. Faktiskt ställd till 0 procent, men även då är skärmen fullt användbar i ett dämpat rum. Vill du göra något mer än så är risken stor att du inte har batteri för en arbetsdag. Så du bör ha strömadaptern tillhands. Chassit är åtminstone delvis av så kallad prc-plast. Om det inte framgår av den okonventionella ytan så är det till och med inpräntat.
Ingen usb-laddning
Det är en detalj som vi tycker att Acer har bantat bort i onödan. Datorns enda usb c-port har inte stöd för strömingång, utan datorn har traditionell liten rund kontakt för det. Det känns som en miss för den miljövänliga profilen, då det borde vara mer resurseffektivt att kunna använda universalladdare för usb c som du kan ha till fler prylar.
Det här är den första Acer-dator vi testar som kommer med Windows 11 förinstallerat. Det ger en lite renare upplevelse i en Acer-laptop än med Windows 10. Acer är nämligen en av de tillverkare som mest av alla skeppar med både mervärden i form av extra program, egna appar för support och kontroll, samt en liten handfull rent bloatware. Men i Windows 11 ser vi inte av det lika omedelbart, så det är lättare att ignorera det som inte är av intresse.
Sådärja. Med allt det vanliga i en laptoprecension ur vägen kan vi konstatera att den är helt okej, om än inte perfekt, som laptop. Så vad är det som är grönt med Vero? RE för “recycling”, antar vi. I första hand handlar det om materialvalen. Den uppges vara byggd på 30 procent återvunnen plast i chassit och 50 procent i tangentbordet. Förpackningen ska också vara helt gjort av återvunnet papper. Chassit är även byggt utan färgtillsatser i plasten. Om det är därför den ser ut som pressat återvunnet papper i ytan, eller om det är ett estetisk val för att just se lite ”ekologiskt” ut, låter vi vara osagt.
Oväntat hög komfort
Resultatet är i alla fall en dator som har en unik look, så du som verkligen vill signalera hur miljövänlig du är kan definitivt göra det med en Vero. Plastytorna är matta och har ett mönster som om den just körts genom en papperskompressor, vilket visar sig vara utmärkt bekvämt att vila handlederna på.
Det andra som ska göra den grönare är lätt tillgång till dess innanmäte för uppgraderingar och underhåll. Det här är dock ingen revolution. De flesta laptops går att öppna upp och uppgradera, och du kan göra samma saker i Vero som i de flesta: uppgradera minne och ssd, samt byta batteri. Men det ser relativt lättillgängligt ut inuti, så det kan få fler som inte vågat sig på det i en laptop tidigare att ta steget och hålla datorn vid liv längre. Skruvar för att öppna och underhålla datorn är lite lättare tillgängliga än de flesta konkurrenter. Men det viktigaste för hållbarheten är kanske att du skaffar en dator som du inte känner behov av att byta ut på många år. Och det är inte solklart att Vero kan fylla den rollen. Det beror på dina krav och behov som användare. Är det här nya surf- och Office-datorn där hemma, och du har andra prylar för media och spel, är svaret ett solklart ja. Annars kan det finnas andra datorer som blir mer hållbara i längden.
Specifikationer
Produktnamn: Acer Aspire Vero 15 NX.AYCED.006 Testad: December 2021 Tillverkare: Acer Processor: Intel Core i7-1195G7, 2,9 GHz quad core Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 16:9 Webbkamera: 720p Anslutningar: 1 st usb 3 gen2 typ c, 2st usb 3 gen1 typ a, hdmi 2.0, lan, hdmi, headset Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-39 dBa Batteritid: 2 tim 25 min (hög belastning), ca 12 tim (låg belastning) Storlek: 36,4 x 23,9 x 1,8 cm Vikt: 1,8 kg Rek. pris: 8 990 kr Aktuellt pris: 8 990 kr hos Elgiganten
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 048 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 614 poäng Geekbench 5, cpu: 5 430 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 644 poäng Geekbench 5, grafik: 15 874 poäng Disk, läsning: upp till 2 396,17 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 214,19 MB/s