Det var två år sedan jag senast gjorde en djupdykning bland billigare mesh-routrar, och så värst mycket har inte hänt. Utvecklingen i nätverksbranschen går inte så bländande snabbt och det är inte ovanligt att se routrar som är två, tre eller fem år gamla säljas som nya i butiker. De flesta av de som testades då är samma routrar som säljs idag, och endast ett fåtal helt nya mesh-paket finns i butiker.
Det handlar då oftast om mesh-system som kommit ut i nya konfigurationer. Fler eller färre noder i ett paket, eller ny mjukvara som ändrar funktionalitet eller upplevelse. En del tidigare dyrare routrar har också dalat i pris, från att tidigare ha befunnit sig i mellanklass kan de nu räknas in till lågprisroutrar, och konkurrera med tidigare budgetval.
Att köpa mesh på budget betyder samma sak nu som när paketen först kom. Enklare system med färre noder, färre antenner och frekvensband, kortade räckvidd och lägre wifi-kapacitet, vilket innebär den totala bandbredd som du kan skicka data över. För under 3 000 kronor får du mesh-paket som passar bra i mindre hem. En halvstor till stor lägenhet på tre till fem rum och kök, eller en villa på ett plan, eller två om väggar och golv inte är för tjocka.
Acceptera ingen mindre än wifi 6
Wifi 6 är numera minimistandard för acceptabel wifi, och nästan alla datorer, surfplattor och mobiler du köper har stöd för det. Det gäller nu även de flesta billiga routrar och mesh-paket – alla som testats här. Har du en wifi 5-router idag och byter får du framför allt ökad räckvidd i trådlösa nätverket. Det är extra bra för mesh-system då det gör att två enheter kan stå längre ifrån varandra och fortfarande skicka data snabbt. Det utökar markant kvadratmeter, rum och våningar som kan täckas med pålitlig wifi.
Wifi 6 är snart en gammal standard. Tekniken har funnits sedan 2019 och har redan blivit nedpetad från topplatsen av wifi 6e, som tog wifi 6 och lade till ett nytt frekvensband för wifi, 6 GHz. Sådana routrar är fortfarande för dyra för den prismedvetne och det är bara nya och dyra klienter med wifi 6e-stöd som kan använda 6 GHz-wifi.
Nyttan med det går också att diskutera. Det ger några av dina bästa datorer en gräddfil på egen frekvens i nätverket, eller snabb och störningsfri anslutning mellan mesh-noderna. Men med mycket lägre räckvidd. Vad är poängen med att det kan gå blixtsnabbt i ett rum, om det bara kan gå halvsnabbt i nästa?
Stabil investering, tills vidare
Wifi 7 står och stampar i kulisserna som tar 6 GHz-bandet och lägger till högre kanalbredd, förbättrar moduleringstekniken och optimerar energiåtgången. Om wifi 7 löser räckviddsproblemet får vi se om ett par år, när det finns datorer som kör det, och routrar med nya standarden på bred front. De första mobilerna som har stöd för den nya tekniken finns redan, även om de in skrivande stund inte har något att koppla upp sig mot. Två tillverkare har visat upp wifi 7-routrar och en har precis fått planerad säljstart under sommaren.
Innebär det att det är dålig timing att investera i ett billigt wifi 6-nätverk nu, och att wifi 7 kommer vara nödvändigt inom kort? Inte alls. Snarare är det wifi 6e som får stryka på foten. Den som vill satsa på senaste och bästa wifi kommer blicka framåt mot wifi 7, medan allt mer prispressade wifi 6-routrar och mesh-paket kommer att bli ett gångbart alternativ för de allra flesta.
Som sagt, utvecklingen av nätverksteknik är inte vrålsnabb, och det kommer dröja många år innan wifi 6 är jobbigt gammalt och känns segt. Och då har du inte lagt ner så mycket pengar på det att det direkt svider.
Så gjorde vi urvalet och testet
Jag sökte upp aktuella mesh-routrar sålda i svenska butiker och valde ut det bästa mesh-paketet på två eller tre noder med wifi 6 från vardera leverantör för under 3 000 kronor. De flesta är routrar som testats under de senaste åren, i vilket fall testerna uppdaterats med aktuella priset, nytt omdöme och i vissa fall nytt betyg, om prisvärde och konkurrensen rättfärdigar det. Det kompletterades av test av nya paket och omtest av gamla som nu finns att köpa i två-pack. Två leverantörers nya routrar, Netgears och Xiaomis, kunde jag inte få tag på för test.
Routrarna testades fabriksnya, en och en i en liten villa med gigabit-bredband. Två bärbara datorer med wifi 6 och mottagare med 2×23-konfigutation användes för att mäta dataöverföring, mellan dem samt via bredband till Bredbandskollen. Räckvidd är bedömd som längsta avstånd mellan två noder för att backhaul (data mellan noderna) inte ska underskrida 200 Mbit/s.
Zenwifi AX Mini XD5: En välkommen uppgradering av mesh-routern

Fördelar
- Snyggt, kompakt och behändigt
- Goda prestanda och räckvidd
- Många smarta bonusfunktioner
- God detaljkontroll
Nackdelar
- Inte lättaste routern att administrera
- Backhaul går ner ibland
- Få fasta portar
Asus har utökat räckvidd och kapacitet, och nya mini-meshen är klart bättre på det viktigaste än föregångaren. Det kan vara en utmaning att få ut det mesta ut routern med dess många funktioner och inkonsekventa gränssnitt, men sätter du dig in i det är det värt det.
Betyg: 4 av 5
Testad: Juni 2023
Kontakt: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wpa/wpa2, wpa3, wps
Pris: Från 2 962 kronor via Prisjakt (2-pack)
D-link M15: Kompakt och prispressad meshrouter med wifi 6

Fördelar
- Extra kompakt design
- Smart automatik och lätt att sköta
- Tre noder till mycket bra pris
Nackdelar
- Lägre bandbredd på 2,4 GHz
- Måttlig räckvidd per enhet
- Få fasta portar
Ska du bara ha ett problemfritt wifi att surfa på som täcker hemmets alla hörn och främst används för ett par, tre wifi 6-klienter samtidigt, så är det här bland det mest prisvärda du kan köpa. Du får tre noder till lägre pris än många säljer två, och ett överlag smidigt och lättskött system.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Januari 2022, uppdaterad juni 2023
Tillverkare: D-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Pris: 1 590 kronor hos Amazon Sverige (3-pack)
Huawei Wifi Mesh 3 ger dig snabb wifi 6 – till bra pris

Fördelar
- Hög wifi-kapacitet och hastighet
- Lätt att komma igång
- Behändig nfc-funktion
Nackdelar
- Få extra funktioner
- Måttlig räckvidd
- En del förvirring i gränssnittet
- Ingen fjärrstyrning
Det här är en router som ger hög wifi-kapacitet och hör maxhastighet till ett bra pris. Det innebär att fler användare kan göra mycket internt på nätverket samtidigt utan att det blir trafikstockning. Det är alltid ett plus just för en mesh. Smidig installation är ett plus, men en bitvis virrig app kan behöva ses över. Räckvidden på under 20 meter är dock ett minus för ett system som bara har två enheter, eller kostar markant mer för tre.
Betyg: 3 av 5
Testad: Januari 2022, uppdaterad juni 2023
Tillverkare: Huawei
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: 3st gigabit wan/lan
Pris: 2 290 kronor hos Amazon Sverige 2-pack)
Läs hela vårt test av Huawei Wifi 3
Linksys Atlas Pro 6: Snabb och enkel mesh med mycket bandbredd

Fördelar
- Höga topphastigheter
- Gott om fasta nätverksportar
- Mycket bandbredd för pengarna
- Lättanvänd app
Nackdelar
- Få och begränsade extra funktioner
- Seg hantering
Namnbytet till trots är det här precis samma bekanta Velop-mesh som vi sett tidigare. Snabbt, lättanvänt och snyggt, men inte särskilt funktionsrikt. Räckvidden är godkänd, men det finns system som bättre täcker större ytor. Däremot är det mycket prisvärt för den som vill ha mycket bandbredd. Behöver du inte sprida ut noderna till max är den ett utmärkt köp, speciellt paketet med två enheter som är väldigt prisvärt.
Betyg: 4 av 5
Testad: Maj 2022, uppdaterad juni 2023
Tillverkare: Linksys
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Säkerhet: Wpa2, wpa3, wps
Pris:2 682 kronor via Amazon (2-pack)
TP-Link Deco X50: Lättskött mesh-router till rätt pris

Fördelar
- Trimmad prestanda och ökad stabilitet.
- Lätt att använda och installera
- Få men bra funktioner.
Nackdelar
- Saknar enstaka funktioner
- Begränsade inställningsmöjligheter
- Aningen kort räckvidd
- Full säkerhet kostar extra
TP-link tar det som var bra med tidigare modellen, lägger till extra nätverksportar och förbättrar prestanda och stabilitet. Även med de mest avancerade tjänsterna bakom en betalvägg är Deco X50 ett prisvärt routerpaket. Du får tillräckligt med god grundfunktion utan, och kan sedan välja vad utökat skydd är värt för dig.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Mars 2022, uppdaterad juni 2023
Tillverkare: TP-link
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, xps
Pris: 2 449 kronor hos Webhallen (2-pack)