Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Mycket prestanda för pengarna
- Snabb skärm
Nackdelar
- Underpresterar i normalläge
- Högljudd kylning
- Blek och ljussvag skärm
- Begränsad batteritid
Omdöme
Här får du en kombination av kraftfull processor och grafik, mycket lagring och snabb skärm. Men det finns andra saker som avgör en laptops kvalitet, och på punkt efter punkt gör Katana GF66 oss tveksamma. Jobbiga fläktar, blek bild och plastigt bygge gör den svår att rekommendera. Det finns också mer prisvärda laptops om det bara är gamingprestanda du är ute efter.
Läs vårt test av maxade laptops
MSI Katana GF66 har precis det, en 15-tumsdator byggd på en 11:e generationens Intel Core prestandaprocessor för laptops, åttakärniga Core i7-11800H, med 16 gigabyte ram-minne av snabb typ, ssd på en terabyte och grafikkortet Nvidia Geforce RTX 3060. Det är en utmärkt kombination för en dator med spelprestanda för ett rimligt pris. Den har ett rekommenderat pris på 15 999 kronor, men finns att köpa för ett stabilt pris under 15 000 kronor.
Med RTX 3060-grafik under huven kommer datorn upp i rätta nivån för problemfri gaming, något som många andra laptops i samma prisklass missar, då de har betydligt svagare RTX 3050 ti- eller RTX 3050-grafik, eller ännu svagare alternativ. RTX 3060 innebär en markant förbättring, både för enklare spelgrafik och tunga nyare titlar som har strålspårningseffekter. Det är inte det bästa du kan köpa, men det räcker långt om du inte har skyhöga krav.
Plastig men stadig
Katana GF66 är enkelt byggd med ett yttre helt i plast, med mattsvart yttre, men typisk gaming-stil på designen vilket innebär kantiga avfasningar och stora kylningsgaller. Det är inte den snyggaste datorn i sin prisklass på detaljnivå. Det är en del tydliga skarvar där damm har en tendens att fastna och ytor med billig känsla i skalet. Den har ett stadigt chassi inuti och bastant vikt vilket vi uppskattar, minimalt med svikt i chassit och saker som svajigt skärmgångjärn och sviktande tangentbord slipper vi. Men det går inte helt att komma över budget-vibbarna som många andra datorer i prisklassen undviker.Tangentbordet håller hög kvalitet, med väl tilltagen yta för knappar, bra respons och hög slaghöjd. Du får en sifferknappsats på sidan, men en som är kompakt. Så den stjäl inte för mycket yta från huvudsakliga tangentbordet. Under tangentbordet sitter en bekväm musplatta som ger bra kontroll, men som är ovanligt liten i måtten. MSI räknar troligen med att de flesta som behöver bra manövrering pluggar in en mus.

Skärm utan lyster
Datorns skärm har 1080p-upplösning och är uppenbart anpassad för spel. Den har 144 Hz uppdateringsfrekvens och korta svarstider. Vi uppskattar hög bildfrekvens även i vardaglig användning då det till exempel gör scrollning av webbsidor jämnare, men det är främst för spel som det är en fördel. Men inte heller där är denna skärm optimal, då den inte stödjer Nvidia G-sync-teknik för jämnaste bildåtergivning.Tyvärr har den inte så mycket annat som talar till dess fördel. Den är relativt ljussvag, har en hel del färgavvikelser och begränsad färgskala som inte är i närheten av srgb-nivå. Det ger en trött och livlös bildupplevelse i både spel och filmer, och är till och med lite tröttande att surfa och jobba på.
Betraktningsvinklarna är dock utmärkta, svärtan i mörka pixlar är djup och i ett rum med rätt belysning kan du få en behaglig reflexfri upplevelse. Men överlag är vi besvikna, vi har sett betydligt roligare skärmar i andra laptops till samma pris, både med och utan spel-prestanda.
Ljudet är trevligare, men inte heller det fantastiskt. Det har krispig diskant, fast tappar bort en del detaljer. Du får fin rumskänsla, stereospridning och personlig kontroll med Nahimics ljudförbättringsprogram. Det som saknas är djup i basen. Programmet ger dig också en del funktioner för att optimera ljud för spel, bra brusreducering för mikrofoner och en funktion som gör att du kan dela ljud med två par hörlurar samtidigt.
Flåsande fläktar och prestandatak
Det kan behövas för att överrösta datorns ovanligt högljudda fläktar. De låter påtagligt även på låga varvtal och gör mycket oväsen när de spinner upp för att kyla effektivt. I standardläge surrar fläktarna konstant, enda sättet att få passiv kylning är att manuellt ställa datorn i ett Super Battery-läge i kontrollprogrammet MSI Center. Det reducerar även maxprestranda till ungefär en fjärdedel av vad processorn normalt klarar av.Du kan dock också skapa en mer dynamisk personlig profil manuellt i MSI Center, om du vet vad du gör. Men då gör du det på egen risk för överhettning. Du får fyra färdigkonfigurerade profiler, Extreme Performance som kör fläktar på full fart, Balanced och Silent som justerar fläktarna dynamiskt, och Super Battery. Silent är inte tyst, utan det är det bara Super Battery som är. Vi ser och hör ingen påtaglig skillnad mellan Silent- och Balanced-läget.
Det är dessutom bara i ännu bullrigare Extreme Performance-läget som datorn presterar i topp. Då är processorn lika snabb som andra betydligt tystare datorer med samma processor, medan den underpresterar i standard-läget Balanced. Vi förstår att den kraftfullare grafiken behöver kylning, men det borde kunna aktiveras dynamiskt när du spelar spel istället för att vara något användaren plågas av konstant.
Batteritid är inte heller något som imponerar. Vi mäter det i läget Balanced, och får som bäst ut strax över sju timmar med dämpad skärm och försiktig användning. Men den här sortens dator är inte tänkt att köras långa perioder utan strömadapter i, du får inte maxprestanda ur processor och grafik på batteri i någon kraftfull laptop. Så det blir bara ett mindre minuspoäng.

Problemfritt Windows 11, men vänta gärna
Datorn är helt klar för klar för Windows 11, något som inte är en självklarhet för en avancerad gaminglaptop med smarta funktioner. Efter uppgradering kan det vara en god idé att installera om datorns tillhörande program. De går att ladda ner från MSI:s supportsidor.Om du bör uppgradera direkt är en helt annan fråga. Windows 11 har flera funktioner som ska kunna förbättra spelupplevelsen, men spel är en komplicerad syssla och en del rapporter om prestandaproblem med olika speltitlar och hårdvara har rapporterats. Den handfull spel vi testar på datorn som Cyberpunk 2077 och Far Cry: New Dawn flyter dock på enligt förväntan.
Utöver MSI:s egna program samt Nvidia och Nahimic-program för ljud och grafik får du två månaders prova på-version av Norton Lifelock Security och en demo av Music Maker Jam, men såvitt vi kan se ingen annan bloatware.
Windows 11 kommer i framtiden att kunna köra Android-appar, men MSI vill inte vänta på det och har skickat med programmet MSI App Player. Det är en emuleringsmiljö för Android, med möjlighet att köra populära appar och spel, komplett med tillgång till Google Play-butiken.
Det fungerar hyfsat. Programmet som kommer från Bluestack emulerar Android 9 så enstaka appar som kräver nyare system fungerar inte. Vi får inte heller App Player att utnyttja Nvidia-grafiken, trots att det indikeras att den ska kunna göra det, så grafiktunga spel blir svåra att köra.
Specifikationer
Produktnamn: MSI Katana GF66 11UE-088NEUTestad: November 2021
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,3-4,6 GHz octa core
Grafik: Nvidia GeForce RTX 3060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 16:9, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb c 3.2 gen 2, 2 st usb a 3.2 gen 1, usb 2.0, hdmi, lan, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11 Home
Övrigt: Numeriskt tangentbord
Ljudnivå: 0-47 dBa
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), 7h 20 min (låg belastning)
Storlek: 35,9 x 25,9 x 2,2 cm
Vikt: 1,86 kg
Rek. pris: 15 999 kr
Aktuellt pris: 14 990 kr på Elgiganten
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 11 638 poängCinebench R23, cpu en kärna: 1 508 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 964 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 584 poäng
Geekbench 5, grafik: 93 269 poäng
Disk, läsning: 2 100,69 MB/s
Disk, skrivning: 1 673,79 MB/s