Med oled-paneler som går att böja så kraftfullt att det (nästan) går att kalla dem för vikta, är inte steget långt till vikbara prylar med sådana här skärmar. Det började med mobiler som Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate Xs och Motorola Razr. Men LG, som dominerar oled-marknaden, har varit flitiga med att ta fram böjbara skärmpaneler även i större format.
Det är en sådan skärm som ligger till grund för Thinkpad X1 Fold från Lenovo. De kallar den för ”värdens första vikbara dator”, vilket känns lite konstigt när varenda laptop faktiskt är vikbar. Men ”världens första dator med vikbar skärm” är kanske inte en lika snärtig slogan.
Vi spanade in en inte helt slutgiltig version av datorn redan på förra vinterns CES-mässa, men även då hade Lenovo en del att finputsa innan den var redo för marknaden. Till hösten blev den klar och sedan några månader har den faktiskt gått att köpa.

Först ut på marknaden
Men den introducerades i smyg, utan fanfarer. Nu vill Lenovo visa upp den och vi blev inbjudna för att få en demonstration och möjlighet att prova på den på egen hand. Lenovo lånar däremot inte ut några exemplar för test, närmare test än så här kan vi för närvarande inte komma.
Det är en spännande liten enhet. I grund och botten en 13,3 tums Windows-tablet, med centimetertjockt chassi och en greppvänlig silikonklädd ram runt skärmen – med ett gångjärn placerat i mitten, så att hela plattan kan vikas ihop. Gångjärnet är dolt med ett läderliknande yttre som också dubblerar som uppfällbart stöd.
Alla böjbara skärmar vi sett dras med ett par oestetiska egenheter, dels en lätt vågig yta överlag, då det inte är en glasyta framför panelen, dels extra deformation vid själva vecket, som inte försvinner ens när enheten är fullt uppfälld. Lenovo lyckas dock minimera dessa bättre än vad vi såg hos den första generationen vikbara mobiler. Ytorna är relativt jämna och vecket i mitten är bara synligt vid snäva betraktningsvinklar.

Lilla tangentbordet gör susen
Den extra komponent som gör att det här blir till en gångbar laptop är ett litet trådlöst tangentbord med inbyggd musplatta. Det är lika brett som plattan är hög, och passar precis in mellan halvorna när vi fäller ihop datorn. Den fäster med ett magnetlås och på plats laddar den också automatiskt upp batteriet i tangentbordet.
Med tangentbordet på plats och plattan ihopfälld har Lenovo lyckas eliminera den glipa som annars uppstår, då skärmen inte kan vikas för skarpt. Där kan det annars finnas en risk att damm och smuts tränger in och ställer till med skada.
Med dess minimala format och avsaknad av bakbelysning – för att spara utrymme och batteri, antar vi – är det ingen optimal upplevelse att jobba på. Men det funkar. Musplattan är kanske vad som lider mest av det lilla formatet. Å andra sidan har du ju en utmärkt pekskärm att navigera på istället, så den känns mindre viktig här än i en vanlig laptop.

Stor platta eller liten laptop
Datorn har tre huvudlägen för att användas. Helt uppfälld kan du ha den som en handhållen, om än stor och tung, surfplatta. Eller så ställer du den på ett bord med stödet baktill uppfällt och lägger tangentbordet framför. Då får du en Surface-liknande 13 tums pc.
Fäller du upp plattan halvvägs kan du istället få en extra kompakt laptop. Då ligger tangentbordet på sin ”laddplats” och täcker halva skärmen och skrivbordsytan krymper automatiskt till den övre halvan av skärmen. Resultatet är en upplevelse som påminner om de kompakta gamla Netbook-datorerna. Fast med bättre bildskärm och moderna notebookprestanda under skalet.
I den här datorn sitter en tionde generationens Intel-processor av den extra strömsnåla typen Core i5-L16G7, åtta gigabyte ramminne och en 256 eller 512 gigabyte ssd. Det är utan tvekan fullt kapabel prestanda för Office-jobb, mediaströmning, surf och presentationer. Den har också inbyggda fläktar och aktiv kylning, men under vår tid med datorn går de inte igång och vi kan inte säga hur högljudda och störande de eventuellt är.

Snygg bild, svagt ljus
Eftersom skärmen i fullt format har 2 048 x 1 536 bildpunkters upplösning får du fortfarande hyfsat många pixlar och en snyggt skarp bild i detta läge. Skärmen håller riktigt hög klass, med nära dci-p3-standard i färgomfång och oled-panelens hundraprocentiga kontrast. Ljusstyrkan verkar dock vara mesig och kan bli ett problem om du vill vara extra mobil och kunna jobba i dagsljus. Dessutom har den stöd för stylus-penna, som du också får på köpet.
Väljer du att köra utan tangentbordet kan du givetvis utnyttja hela skärmytan, men åtminstone i dagsläget är det ont om bra mjukvarutillämpningar för detta, utan allt du får är en skärm på högkant med ett veck i mitten. Visst, du kan använda Windows skärmtangentbord, men det är klart underlägset ett riktigt med fysiska knappar. Det här kan det bli ändring på i framtida, liknande datorer, med Windows 10 X designat från grunden för en delad skärmupplevelse.
Slutligen kan du ha Thinkpad X1 Fold halvt uppvikt som en bok. En extra funktion i mjukvaran låter dig välja att snabbt splitta skärmen på två fönster. Fäller vi ihop skärmen en aning kommer det upp en liten meny i hörnet där du väljer att ”dela” skärmen eller köra den obruten. Det delar ingenting på riktigt, men den guidar öppna fönster till en varsin halva av skärmen.

Pryl med potential, men allt hänger på apparna
Funkar det helt klockrent? Nja, det gäller att vara snabb med valet, popup-fönstret där du kan välja läge, ligger uppe irriterande kort tid och när vi testar dyker den inte ens upp varje gång vi viker skärmen. Men väl i delat läge är den behändig att använda och vi kan flytta fönster mellan de två ytorna, som då automatiskt snäpper rätt.
Men det som verkligen behövs här är bra killer-apps som stödjer denna typ av delad skärm, både på höjden och bredden. Och där är Lenovos dilemma att de är först ut på marknaden. Blir den här en datortyp som är mer etablerad om ett eller ett par år, kan fler och bättre appar komma. Annars måste Lenovo utveckla dem själva. Vi har inte utforskat vad de har att erbjuda på den punkten, men det behövs mycket och vara väl genomtänkt för att det ska kännas som en investering värd pengarna.
Än så länge känns det här fortfarande mer som en cool tech-demo än som en dator för alla. Särskilt med tanke på det hisnande priset på runt 35 000 kronor. Då krävs det att du är en användare vars behov matchar till hundra procent vad Thinkpad X1 Fold kan erbjuda. Men som en blick framåt mot vad som kan bli mer vardagligt i framtiden är det här den hittills bästa upplevda upplevelsen.
Så här såg det ut när M3.se kollade in en prototyp av datorn på CES-mässan i Las Vegas: