Microsoft har nu officiellt lanserat Windows 11 varje nytt operativsystem kommer såklart med många frågor. Här följer svar på några av de vanligaste frågorna.
Windows 11 är inte ett lika nytt system som namnbytet kan låta påskina. Precis som alla versioner sedan Windows XP bygger det på samma grundläggande plattform, Windows NT, och skillnaderna mellan Windows 11 och 10 är mer som mellan Windows 8.1 och 8 än mellan 10 och 8.1. Microsoft har inte suttit och hållit på nya funktioner under åren för att släppa alla på en gång, utan att pyttsat ut nyheter två gånger om året. Men trots det har Windows 11 en hel del nytt, inte minst i fråga om design och gränssnitt.
Varför har det fått ett nytt namn?
När Windows 10 lanserades proklamerade Microsoft att det var den ”sista” versionen av Windows. Hädanefter skulle systemuppdateringar komma tätare och vara mindre omstörtande, så att alla användare för alltid skulle ha den senaste versionen och ingen lämnas på efterkälken. Riktigt så blev det inte, och nu överger Microsoft hela modellen.
Med Windows 11 lämnas nästan alla på efterkälken. Datorer som bara har några få år på nacken kan falla på att processorn är för gammal. Miljontals fullt fungerande och nog så snabba maskiner saknar helt möjligheten att installera systemet eftersom de inte har den nödvändiga tpm-modulen.
Samtidigt övergår Microsoft till en större uppdatering om året istället för två, och varje sådan version ska stödjas i 36 månader för företag och andra organisationer. Det innebär att dessa kan återgå till att uppdatera sina datorflottor vartannat år (med enbart säkerhetsfixar däremellan), något som it-chefer har efterfrågat.Har du vad som krävs?
Vilka är systemkraven för Windows 11?
Det i särklass största samtalsämnet kring Windows 11 har under sommaren varit systemkraven. Här är hela listan:
Processor: 64-bitarsprocessor på 1 GHz eller mer med minst två kärnor. Det låter inte så farligt, men den måste dessutom vara väldigt ny. I princip handlar det om åttonde generationen Core-processor från Intel och Ryzen 3000-familjen eller nyare från AMD, med ytterligare några något äldre processorer som vissa modeller av Ryzen 2000-serien och Intels Skylake-X. Kompletta listor finner du hos Microsoft. RAM: 4 GB. Lagring: 64 GB eller mer (helst ssd). Moderkort: Uefi-bios och Secure Boot. TMP: Trusted Plattform Module (TPM) version 2.0. Finns inbyggt i de flesta av processorerna som stödjer Windows 11, men kan behöva aktiveras i bios. Grafikkort: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin. Skärm: Högupplöst 720p-skärm större än 9-tum på diagonalen och med 8 bits per färgkanal. Internetuppkoppling och Microsoft-konto: Windows 11 Home kräver internetuppkoppling och ett Microsoft-konto för den inledande installationen. Internetuppkoppling krävs för uppdateringar och för att ladda ner och ta del av vissa funktioner. Ett Microsoft-konto krävs för vissa funktioner.
Om din dator når upp till systemkraven och du väljer att uppdatera från en aktiverad installation av Windows 10 är uppdateringen till Windows 11 gratis. För nya hemmabyggen och virtuella maskiner gäller samma licenser som för Windows 10. Precis som tidigare kan du installera och köra Windows 11 utan en licens, med vissa funktioner avstängda – främst möjligheten att ändra bakgrundsbild och göra systemet personligare på andra sätt.
När får jag Windows 11?
Windows 11 släpptes 5 oktober och kommer förinstallerat på nya datorer som säljs idag. För användare med Windows 10 på datorer som möter systemkraven kommer uppdateringen till Windows 11 erbjudas senare i år eller i början av 2022, men du kan redan idag välja att installera den manuellt. Uppdateringen kommer inte installeras automatiskt.
Kan jag fortsätta använda Windows 10 istället?
Ja. Oavsett om din dator har stöd för Windows 11 eller inte kan du fortsätta använda Windows 10 i flera år till. Microsoft har lovat att släppa uppdateringar av systemet till oktober 2025. Ska vi gå efter hur företaget hanterade Windows 7 kan vi nog räkna med att vissa säkerhetsfixar kommer släppas ytterligare några år därefter, med utökad support tillgängligt för stora organisationer.
Microsoft har utlovat minst en till funktionsuppdatering av Windows 10, som ska komma våren 2022. Förmodligen kommer den inte innehålla några enorma nyheter, men en och annan gränssnittsförbättring kanske kommer med.
Vad är nytt i Windows 11?
Windows 11 har bland annat ett nytt gränssnitt ovanpå vad som i mångt och mycket ser ut som Windows 10. Det finns också ett mer kompakt, centrerat aktivitetsfält samt startmeny.
Det är en klart blandad påse med förbättrade funktioner och onödiga förändringar. Windows 11 kommer utan tvekan att förbättras med tiden, men det är en mycket polariserande uppgradering som många användare för tillfället kommer att ta avstå från, det skrev vi i vårt första test av Windows 11. Vårt test av Windows 11 hittar du här.