Stor guide: 6 vpn för att surfa säkrare – helt gratis
Tror du att du är anonym på internet? Glöm det! Både företag och myndigheter kan enkelt övervaka dig – även om du försöker dölja dina spår. En viktig förklaring ligger i din så kallade ip-adress. Ip-adressen skulle kunna beskrivas som din internetuppkopplings personnummer – och den visas helt öppet.
När du surfar kan en sajtägaren med andra ord följa dina spår. Det går visserligen inte att se vem du är; det här vet bara din internetoperatör och de lämnar bara ut informationen efter ett domstolsbeslut. Däremot kan ip-adressen användas tillsammans med annan information för att exempelvis skräddarsy reklam för just dig.
Känns det här integritetskränkande kan en lösning vara att skaffa en vpn-tjänst. Vpn betyder ”virtuellt privat nätverk” (virtual private network) och det är en teknik som gör dig mer anonym på nätet. I stället för att surfa direkt ut på internet går du en omväg via en server hos vpn-leverantören. Här får du en ny ip-adress som inte går att koppla ihop med dig.
Den här lösningen gör det svårare att spåra din internettrafik, och det leder till ökad säkerhet när du surfar på öppna trådlösa nätverk.
MARKNADSFÖRING
Skydda din privata information när du är online

Gratis Wi-Fi kan kosta din personliga information. Norton Secure VPN hjälper till att hålla din personliga information säkrare och mer privat online.
Läs även: Gratistjänster i all ära, men du får vad du betalar för: Test av bästa betal-VPN-tjänster
Kolla utländsk tv
Det finns även en annan poäng med en vpn-tjänst, och det är att du kan ändra din nationalitet. En av de saker som din ip-adress gör är nämligen att visa är varifrån du surfar. Den här informationen använder framför allt film- och tv-företag för så kallad geoblockering.
Om du exempelvis befinner dig i Sverige när du försöker titta på brittiska BBC eller finländska Yle möts du ofta av ett meddelande som säger att programmet är blockerat i utlandet. Surfar du via en vpn-tjänst kan du däremot gå runt det här problemet genom att välja en brittisk eller finländsk webbadress.
Du kan förstås även göra tvärtom. Befinner du dig i Spanien eller Thailand på semestern kan du använda en vpn-tjänst för att ”se svensk ut”. Att förbli svensk på utlandssemestern kan även underlätta i andra sammanhang. Många sajter ändrar språk och innehåll utifrån din geografiska plats, men genom att byta till en svensk ip-adress slipper du den här förändringen.
Det är dock viktigt att komma ihåg att lösningen inte är hundraprocentig. Filmtjänster som Netflix försöker spärra möjligheten att gå runt geoblockeringen, och det utspelar sig hela tiden en ”katt och råtta-kamp” på nätet. Vpn-tjänsterna försöker gå runt geoblockeringen medan film- och tv-tjänsterna försöker göra detta omöjligt.
Att använda en vpn-tjänst är i sig inte olagligt, däremot är det viktigt att komma ihåg att många tjänster förbjuder detta i sina användarvillkor.
Gratis med begränsningar
Det finns många vpn-tjänster, och de flesta kostar minst en 50-lapp i månaden. Det finns dock även tjänster som är helt gratis. Gratisalternativen fungerar på samma sätt som de vanliga tjänsterna, men som du ser i vår guide finns det begränsningar. Det vanligaste är ett maxtak för hur mycket data du får förbruka. Om du bara surfar behöver det inte vara något stort problem, men vill du titta på film och tv slår du snart i taket.
Det är också viktigt att komma ihåg att en vpn-tjänst i sig kan vara en säkerhetsrisk. Eftersom all din internettrafik går via vpn-företagets servrar får de en unik möjlighet att övervaka dig. Det är med andra viktigt att välja ett företag som du har förtroende för. Det här är förstås extra viktigt när det gäller gratistjänster, eftersom de lätt frestas att tjäna pengar på andra sätt. Du kan till exempel få hjälp av den ambitiösa sajten That One Privacy Site för att jämföra de olika tjänsterna.
Nyligen avslöjades också att många av gratisapparna drogs med olika sorters buggar. Läs mer i vår artikel här. Som alltid måste du själv avgöra hur känslig den information du hanterar är.
Så kommer du igång
Att komma igång med en vpn-tjänst är inte svårt. I vårt exempel visar vi hur du gör med Protonvpn, men upplägget är ungefär samma hos konkurrenterna.

1. Surfa till www.protonvpn.com och klicka på Get Protonvpn. Välj gratisalternativet genom att klicka på Get free.
2. Bläddra till Enter your e-mail. Fyll i dina uppgifter och klicka på Get Protonvpn free så får du ett mejl med instruktioner. Om du redan har ett konto kan du i stället välja log in with ProtonMail account.

3. Surfa till www.protonvpn.com/download och klicka på Download for Windows. Spara filen och dubbelklicka för att starta installationsprogrammet.
4. Logga in med dina inloggningsuppgifter, välj hur programmet ska starta och klicka på Login.

5. Välj land i listan under Countries och klicka på Connect. Du kan också välja Quick Connect för att använda standardvalen. Nu ser du information om din uppkoppling, och för att slå av tjänsten klickar du på Disconnect.
Avira Phantom Free
Tyska Avira är ett av världens stora säkerhetsföretag. Man har framför allt en stark ställning när det gäller gratis antivirusprogram och Avira-program har laddats ned mer än en halv miljard gånger.

Avira har numera även en kostnadsfri vpn-tjänst som heter Phantom Free. Att komma igång med den är föredömligt enkelt: Du installerar bara programmet på din dator och kan sedan börja surfa på en gång. Det krävs med andra ord ingen registrering om du inte vill. Avira är också föredömligt generös när det gäller geografin. Du kan få ip-adresser i över 20 länder, bland annat Sverige, USA och Storbritannien.
Det stora problemet är maxtaket för hur mycket du får surfa. Gränsen ligger på 500 MB i månaden och det räcker inte långt, framför allt inte om du vill titta på rörlig video.
Avira Phantom Free
Kontakt: Avira.
Baserat i: Tyskland.
Plattformar: Windows, Android, IOS, Mac. Plugin för Chrome.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/ja/ja.
Servrar i övriga länder: 24 länder.
Maximal förbrukning: 500 MB/månad.
Kill switch: Nej (endast i betalversionen)
Pris för betalversionen (standard): 60 euro per år (cirka 625 kr).
Hotspot Shield
Med 600 miljoner nedladdningar är Hotspot Shield är en av de populäraste vpn-tjänsterna. Den brukar få bra testbetyg, inte minst tack vare sin höga hastighet. De senaste två åren har dock tjänstens rykte svärtats ned av att flera forskare och internetaktivister hävdar att tjänsten inte skyddar användarnas integritet.

Gratisversionen av Hotspot Shield har några tydliga nackdelar. För det första är den annonsfinansierad och för det andra har den, precis som flera av konkurrenterna, ett maxtak. Du får förbruka 500 MB per dag.
Däremot kan du inte välja ip-adresser i något annat land i USA, vilket är snålare än någon av konkurrenterna.
Gratisversionen av Hotspot Shield är reklamfinansierad, men vi har inte upplevt några påträngande annonser.
Hotspot Shield
Kontakt: Hotspot Shield.
Baserat i: USA.
Plattformar: Windows, Android, IOS, Mac.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Nej/ja/nej.
Servrar i övriga länder: Inga.
Maximal förbrukning: 500 MB/dag.
Övrigt: Visar reklam.
Kill switch: Ja
Pris för betalversionen (standard): 72 dollar/år (cirka 660 kr).
Opera
Opera har valt en annan lösning än konkurrenterna. I stället för att kräva ett speciellt program är vpn-tjänsten inbyggd i webbläsaren.

Opera är en norskfödd (men numera kinesiskägda) webbläsare som utmanar Google Chrome och Microsoft Edge – och en av fördelarna är den inbyggda vpn-tjänsten.
Till skillnad från konkurrenterna saknar Opera maxtak och hastighetsbegränsning, så du kan alltså surfa hur mycket du vill. En annan fördel är enkelheten. Du behöver inte installera något annat program, utan du slår bara på vpn-funktionen genom att klicka på en ikon bredvid adressfönstret.
Nackdelen är att du måste surfa via Opera, och att du inte får vpn i något annat program. Dessutom saknar Opera möjligheten att välja nationalitet. Det enda du kan bestämma är om du ska få en ip-adress i Europa, Amerika eller Asien.
Opera
Kontakt: Opera.
Baserat i: Norge.
Plattformar: Windows, Mac och Linux.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Nej/nej/nej.
Servrar i övriga länder: Du väljer mellan Europa, Amerika och Asien.
Maximal förbrukning: Obegränsat.
Kill switch: Nej
Pris för betalversionen (standard): Enbart gratis.
Protonvpn
Protonvpn är en vpn-tjänst som lockar med hög säkerhet. Bakom tjänsten står ett antal forskare på prestigeinstitutet Cern, och företaget är baserat i Schweiz, som har tuffa integritetslagar. Det ligger även bakom den säkra mejltjänsten Protonmail, och de bägge tjänsterna är ihopkopplade med varandra. Det krävs med andra ord bara en registrering.

Till skillnad från de flesta konkurrenter har Protonvpn inget övre maxtak och du kan med andra ord surfa hur mycket du vill. Fördelen med betalabonnemanget ligger i stället i hastigheten, som blir är högre än i gratisvarianten.
Gratisanvändare får dessutom nöja dig med att välja ip-adresser i USA, Nederländerna och Japan, medan den som betalar har tillgång till mer än 20 länder.
Protonvpn
Kontakt: Proton.
Baserat i: Schweiz.
Plattformar: Windows, Android, Mac, Linux.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Nej/ja/nej.
Servrar i övriga länder: 2 länder.
Maximal förbrukning: Obegränsat.
Kill switch: ja.
Övrigt: Gratisabonnemanget har begränsad hastighet.
Pris för betalversionen (standard): 48 dollar/år (cirka 440 kr).
Tunnelbear
Flera säkerhetsföretagen har egna vpn-tjänster, och i våras köpte amerikanska säkerhetsjätten McAfee upp populära Tunnelbear. Än så länge har det inte betytt några synbara förändringar. Tunnelbear ligger kvar i Kanada, och den kanadensiska grizzlybjörnen används fortfarande som ikon.

Tunnelbear är tillsammans med Avira den gratistjänst som låter dig välja mellan ip-adresser i flest antal länder. Du kan få dem i ett 20-tal länder, däribland Sverige, USA, Storbritannien.
Gratisversionen av Tunnelbear brottas däremot med samma problem som flera av konkurrenterna. Du får bara förbruka 500 MB i månaden, vilket försvinner på nolltid om du vill titta på tv eller annan rörlig bild.
Tunnelbear kräver att du registrerar dig som användare, men det räcker med att du uppger en korrekt mejladress för att du ska kunna komma igång.
Tunnelbear
Kontakt: Tunnelbear.
Baserat i: Kanada.
Plattformar: Windows, Android, IOS, Mac. Plugin för Chrome och Opera.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja.
Servrar i övriga länder: 19 länder.
Maximal förbrukning: 500 MB/månad.
Kill switch: Ja.
Pris för betalversionen (standard): 60 dollar/år (cirka 550 kr).
Windscribe
Windscribe är den tjänst som är mest flexibel när det gäller antalet plattformar. Du kan använda den på dator, mobil – och du kan ladda hem tillägg för Chrome, Firefox och Opera. Dessa gör det lättare att kontrollera tjänsten.

Windscribe har också ett förhållandevis generöst datatak på 10 GB per månad. Det räcker betydligt längre än de 500 MB som du får hos exempelvis Tunnelbear, men du som tittar mycket på rörlig bild lär ändå snabbt slå i taket. Observera att du måste registrera dig som användare för att få 10 GB, gör du inte det får du nöja dig med 2 GB.
När det gäller geoblockering får du tillgång till ip-adresser i tio länder, men tyvärr inte i Sverige.
Windscribe har i många tester fått kritik för att vara långsam, och tjänsten ger markant sämre hastighet än konkurrenterna.
Windscribe
Kontakt: Windscribe.
Baserat i: Kanada.
Plattformar: Windows, Android, IOS, Mac, Linux. Plugin för Chrome, Firefox och Opera.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Nej/ja/ja.
Servrar i övriga länder: 8 länder.
Maximal förbrukning: 10 GB/månad.
Kill switch: Ja.
Pris för betalversionen (standard): 50 dollar/år (460 kr).