Att sätta upp ett kamerasystem i hemmet, utanför garaget eller i trädgården behöver inte vara en dyr eller komplicerad affär. Inte om du äger en Raspberry Pi. Faktum är att om du har en Raspberry Pi är du redan halvvägs där. I den här guiden kommer vi att visa hur du på mindre än en timme kan få upp fullt fungerande kameraövervakning och i samma veva spara många tusenlappar.
En låda att montera din Raspberry Pi och kamera i (valfritt)
Några saker att ha i åtanke innan du sätter igång: fundera på var din kamera ska sitta och hur många du behöver. Är det för utomhusbruk kommer du behöva en modell som kan filma i mörker. Var även noga med att varje kamera är utplacerad inom räckhåll till ett eluttag. Vi använder oss av Raspberry Pi Camera V2 för denna guide, men äger du en hygglig usb-kamera kan du testa att använda den istället. Börja med koppla in kameran, din nätverkskabel och hdmi-kabel i din Raspberry Pi och anslut den sedan till en monitor. Vi kommer senare att konfigurera vår Raspberry Pi så att den inte behöver en nätverkssladd inkopplad.
Det finns flera olika mjukvaror som kan användas för att förvandla din Raspberry Pi till ett övervakningssystem. I den här guiden använder vi oss av Motion Eye OS, vilken du kan ladda ner via den här länken. Motion Eye går snabbt att installera och erbjuder ett smidigt användargränssnitt direkt i webbläsaren.
Var noga med att ladda ner versionen som matchar din Raspberry Pi-modell. Efter att du laddat ner image-filen lägger du in den på ditt micro-sd-kort. Använder du en Windows-dator rekommenderar vi att du gör det med 7zip. Sitter du på en Mac föreslår vi Applepi-Baker.
När du startar din Raspberry Pi kommer du efter några minuter att se en ip-adress som knappar in i url-fältet i en webbläsare på en dator. Adressen tar dig till användargränssnitt i Motion Eye. Notera att om du inte har en extra monitor att koppla din Raspberry Pi till kan du logga in på din routers användargränssnitt och använda ip-adressen till Raspberry Pi istället.
Öka säkerheten och sätt upp Wifi
Som du säkert märker när du scrollar runt finns det en hel del inställningar du kan göra i Motion Eye för att skräddarsy ditt system. Det första du bör göra är att ställa in användarnamn och lösenord.
Klicka på person-ikonen i det övre vänstra hörnet. Ange admin som användarnamn och lämna lösenordsfältet tomt. Klicka sedan på den andra ikonen för att öppna inställningsmenyn. Bocka i Advanced Settings under General Settings och fyll i ditt egenvalda användarnamn och lösenord i fälten Admin username och Admin Password. När du är klar, klicka på Apply-knappen som dyker upp längst upp på listan.
Nu vill vi få igång wifi-uppkopplingen, så vi slipper den nätverkskabeln.
Navigera till fliken Network och slå in uppgifterna för ditt trådlösa nätverk. Det är också smidigt att välja att ha en statisk ip-adress istället för dynamisk. Välj Manual(Static IP) i IP Configuration-fältet och du kommer att få en statisk ip-adress tilldelad. Hädanefter är det denna adress du använder när du vill komma åt gränssnittet i Motion Eye. Glöm inte att trycka på Apply när du är klar med inställningarna. Nu är din enhet fri från nätverkskabeln, men tänk på att du fortfarande behöver ha tillgång till ett eluttag när du placerar ut den.
Ställ in kameran
Nu är det dags att kika på några av inställningarna du kan göra med själva kameran. Vårt första tips är att ändra namnet på kameran från generiska ”Camera1” till ett mer beskrivande namn, som ”Garage” och ”Vardagsrum”.
Vill du koppla in fler kameror till ditt system kan du lägga till dem via dropdown-menyn i övre vänstra hörnet. Klicka bara på add camera… och lägg till de kameror du anslutet till Motioneye. Det är möjligt att koppla flera kameror till en och samma Raspberry Pi, men vi rekommenderar att du – i den mån det är möjligt – använder en Raspberry Pi för varje kamera du sätter upp. Annars kommer det att ha stor påverkan på prestandan och videokvalitet.
Motion Eye är förinställt att påbörja inspelning om kameran upptäcker rörelser. Det går dock ändra så att kameran spelar in kontinuerligt. Detta gör du under Movies-fliken. Där kan du också reglera längden på inspelningarna. Vill du till exempel att kameran spelar in klipp på max tio sekunder anger du det. Slutligen kan du även ange hur länge du vill att systemet sparar de inspelade videofilerna.
Inställningar för bildkvalitet hittar du under Video Device-fliken. Bland annat kan du ställa in antalet bilder per sekund och upplösning. Prova lite olika inställningar för att hitta balansen som passar dig bäst. Vi kör på 30 bilder per sekund och upplösningen 800×400. Om du prioriterar hög bildkvalitet kan du ange att systemet ska ta stillbilder under Still images-fliken.
Om du vet att du kommer att spela in mycket och samtidigt vill ha hög bilddvalité rekommenderar vi starkt att du ansluter ett externt minne till din Raspberry Pi. Under File Storage-fliken kan du ange sökvägen till detta minne. Här kan du även välja om du vill ladda upp dina mediafiler till externa tjänster som Google Drive, Dropbox eller till en ftp-server.
Anslut till Motion Eye utanför ditt nätverk
Standardinställningen i Motion Eye gör att du bara kan se dina kamerasändningar när du är uppkopplad mot ditt hemmanätverk. Om du vill ha åtkomst via vanliga webben behöver du göra en ”port forwarding” i dina routerinställningar. Hur du gör det varierar beroende på vilken router du använder. Ta en titt i din manual eller gör en sökning på Google. Generellt handlar det om att definiera en port du kan använda tillsammans med ip-adressen i Raspberry Po. För att komma åt Motion Eye anger du din externa ip-adress (du hittar den enkelt genom en snabb Google-sökning) följt av ditt definierade portnummer i url-fältet. Om du exempelvis använder port 80 ska du skriva xx.xx.xx.x:80.
Sist men inte minst är det förstås trevligt att få meddelande när ditt kamerasystem spelat in nytt material. Du kan välja att få olika typer av notiser, både på e-mail och webhook-notiser, under Motion Notification-fliken.
Förhoppningsvis har du nu kommit igång och fått en bra överblick av ditt system. Lycka till med bygget!