Tänk dig att gå hemifrån till jobbet varje morgon och komma tillbaka till ett skinande rent hem. Disken är blank, golvet är bonat och tvätten vikt och struken. Och ännu bättre om du kunde få nygräddade scones på morgonen och en kopp kaffe pressad med lika delar kärlek och kunskap.
Nej, det här klarar naturligtvis inte en robotdammsugare, men de mer avancerade varianterna stoltserar i alla fall med programmeringsmöjligheter för att du ska slippa vara i närheten av dem när de går igång och för att du ska kunna planera den där tiden dammsugningen tar i anspråk till något roligare.
Vårt grundkrav när vi testar dagens robotdammsugare är att de ska göra golvet rent motsvarande vad en vanlig dammsugare klarar – och tyvärr är det ömsom vin, ömsom vatten visar vårt test.
Som vanligt får du vad du betalar för (med några undantag), men än så länge klarar ingen dammsugare av att helt ersätta din vanliga trotjänare. Vissa av dem är bra för specifika uppgifter som att nödtorftigt rengöra under soffan eller hålla nästan kliniskt rent på stora, öppna ytor, men ingen har den bredd och kvalitet som krävs för att vara den pålitliga städmaskin du vill ha. I övrigt skiljer de sig i allt från färg och form till effekt och funktioner.
För att förhindra att robotarna skenar iväg (oroa dig inte, de följer fortfarande de tre robotlagarna om att inte skada en människa) kommer alla utom de allra billigaste med både virtuella väggar, stationer som sänder ut en begränsande signal roboten inte kan ta sig förbi, och i vissa fall även en slags tejp som du fäster där du inte vill att den ska åka, precis som salt sägs fungera på demoner och oknytt. Samma robotar kommer också med fjärrkontroll för bekväm användning.
Som en radiobil på rymmen
Den stora skillnaden mellan en robotdammsugare och en vanlig dito är egentligen logiken bakom städandet. Om det finns en tillstymmelse till artificiell intelligens ligger de på ungefär en kackerlackas nivå. Visserligen finns det möjlighet att välja hur roboten ska välja bana hos de dyrare varianterna – allt från spiralformer till att följa kanter av rummet finns inlagda – men de påminner mest om förrymda radiobilar när de studsar mot varenda möbel inom räckhåll, välter vaser och fastnar på mattkanter.
Om du programmerat den att städa i din frånvaro lider du inte av det, men ser du maskinen dansa sin ystra dans mellan ett par stolar och ett köksbord utan att ta sig ut blir du snart så förbannad att du smörjer den med grisfett och hämtar grannens schäfer för en lekstund.
Dessutom rör de sig ganska långsamt. Helt utan vetenskaplig grund gissar vi att det tar ungefär tio till hundra gånger längre tid att låta robotdammsugaren fixa till ditt vardagsrum än om du själv tagit några tag med din vanliga apparat. Visserligen säger instruktionsböckerna att du ska plocka bort alla hinder, inte minst kablar som effektivt fångar en robotdammsugare, men är inte själva tanken att slippa städa?
Den bristande intelligensen märks också tydligt när det gäller dockningsfunktionen som de dyrare apparaterna erbjuder.
De kan helt sonika känna av när de börjar ladda ur, åka tillbaka till laddstationen och återhämta sig innan de fortsätter där de var. Åtminstone i teorin.
Vi vet inte om det beror på att vi hade en armé av robotar på golvet eller om vi fått ett gäng urbota korkade robotar men den där lokaliserande egenskapen verkar än så länge vara i sin linda.
Bra för stora ytor
För att kompensera sina fel och brister borde robotdammsugarna erbjuda någon form av mertjänst. Ett förslag är integrerad golvtvätt. Dagens robotar levererar städning i paritet med vad en hungrig hundvalp gör. Däremot ger de en fingervisning om vad vi kan hoppas få se på marknaden om ett par år: höghastighetsrobotar med 3d-avläsning av rummet och optimerade städalgoritmer som inte lämnar något hörn ostädat.
Nu låter det som om vi inte rekommenderar någon att köpa en robotdammsugare. Fel. De har sin plats i hemmet och för dig med stora öppna ytor som behöver underhållsdammsugas har de verkligen ett värde, inte minst testvinnande Neato XV-25. Och utifrån perspektivet att de är just automatiserad städhjälp finns det både guldkorn och kattguld i pannan. Men om du trodde att du skulle kunna ligga på soffan och pyssla med ditt favoritspel medan roboten gör jobbet kommer du att bli besviken…l
Ecovacs Deebot D76

En mellanprisrobot. Den dammsuger sämre än billigare Libero Dust Devil, men kommer med en handdammsugare som också är automatisk dumpstation. Mycket praktiskt att slippa tömma tanken själv, något som annars måste göras ofta eftersom de små behållarna i robotarna inte rymmer mycket. Handdammsugaren och de många tillbehören gör att vi har ett visst överseende med att Deebot kastar makaronerna åt alla håll och kanter.
En annan innovativ funktion är att Ecovacs extraknäcker som mediestation. Den talar och spelar musik som läses in från ett sd-kort, och du kan naturligtvis även göra egna röstmeddelanden. Bra för dig som tröttnat på att den skriker ”Help, help” så fort du lyfter den från golvet.
En robot för dig som vill ha lite av varje och där städningen kanske inte har allra högsta prioritet.

Irobot Roomba 780

Ättling i rakt nedstigande led till de första kommersiellt framgångsrika robotdammsugarna kan Roomba ståta med en väl beprövad teknik.
Uppsugningsförmågan är fullt duglig och det märks att det åtminstone ryms en shetlandsponny under huven för när den tar sats flyger den över tröskeln utan bekymmer. Varken makaroner, socker eller mjöl erbjuder några större bekymmer trots att Roomban bara har en roterande borste (de andra har två).
Den stora storleken (störst i vårt test) gör att den känns tung och gedigen, så tung och gedigen att den riskerar att välta saker om man har otur.
Kan du få den att dansa på kommando? Naturligtvis. Det här är en modell för den avancerade köparen som faktiskt vill få ut något annat än underhållningsvärdet av sin dammsugarrobot.

Libero Dirt Devil

Ännu en dammsugare i kategorin ”på eller av”, men något starkare än Philips Easystar utan att för den skull vara särdeles effektiv.
Dessutom går den lilla extraskillnaden i vunnen kraft förlorad på grund av stor-leken. Dirt Devil är nämligen nästan lika hög som flera av de större kusinerna även om den är minst i diameter, en klar nackdel om du vill få städat under soffan. Dammsugaren är lättast i testet med sina 1,2 kilo, men batteritiden är bara högst måttliga 45 minuter.
Det som talar för Dirt Devil är det låga priset, som gör den till en instegsmodell för den som mest vill testa hur barn och husdjur reagerar på en självgående dammsugare. Var bara beredd på att du snabbare än ögat kommer att känna dig nödgad att uppgradera.

Neato XV-25

Om vi skulle välja en robotdammsugare som på allvar kan ge din vanliga maskin en match så är det den här. Oj, vad den suger. Där den passerat blir det rent, och det är det som gör att den passar väl för allergiker och husdjursägare. Du kan programmera den med täta städintervall, något som fungerar mycket bra.
Tyvärr har den två nackdelar: Priset och ljudet. När vi slog på den var det som om en flygplats flyttat in i vardagsrummet precis vid tv-bänken. Inte behagligt om du tänkt stanna hemma när den gör sitt jobb.

Samtidigt är Neato den enda modellen som verkligen gör ett bra jobb med städningen. Den är mycket noggrann och följer hörn och kanter betydligt bättre än alla andra robotar. Den kanske inte riktigt är redo att axla allt ansvar för dammsugningen men det är inte långt ifrån. Ett bra köp!

Philips Easystar FC8802

Testets billigaste robot är precis som det låter, testets billigaste robot.
Dess sugkapacitet är inte fullständigt värdelös. i socker-, mjöl- och makaron-testet klarar den att ta upp drygt hälften av det utlagda, men den saknar i allt väsentligt det som motiverar ett inköp av robotdammsugare, det vill säga programmeringsmöjligheter.
Easystar är helt binär, antingen är den på eller så är den av. Med sin blott fem centimeter höga kroppshydda seglar den visserligen in under hörnsoffan som ingen orkat flytta på sedan ni flyttade in, men särskilt rent blir det inte.
Dess största förtjänst är att den jagar ut eventuella spindlar som flytt vinterkylan för att sedan slå ihjäl dem med de roterande borstarna.

Samsung Navibot S

Om Roomba står för trygghet så står Navibot S för det där lilla extra. Den är snabb, förhållandevis bra på sin huvuduppgift och dessutom rätt snygg när den far runt.
Enligt specifikationen ska den kartlägga sin omgivning för att kunna skapa effektiva städmönster och dessutom hitta snabbaste vägen tillbaka till laddstationen när den börjar känna sig trött och slö. Låter bra i teorin, men det fungerar dåligt när vi testar den.
Vid ett tillfälle såg vi den ta tio minuter på sig att hitta tillbaka till laddstationen som stod två decimeter längre bort på parketten utan några hinder i vägen.
Av alla robotar som testades var Navibot den som oftast fastnade på mattan eller sög åt sig en kabel att linda runt hjulaxeln. Synd på en ganska tystgående och snabb robot i övrigt.

Fakta om robotarna som gör rent hus
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så gjorde vi testet och urvalet
I ett tämligen rent hem kastade vi ut mjöl, strösocker och makaroner, tre varor av skiftande textur, densitet och storlek som ofta återfinns på köks- och matsalsgolv. Till detta tillkom det damm som normalt lever och frodas i närheten i hemmiljö. Därefter satte vi robotarna i drift en efter en för att kontrollera hur väl de fick upp smutsen, både den naturliga och den artificiellt skapade föroreningen. De fick också vandra åtskilliga gånger över golvet för att bedöma hur väl de hanterar vanligt förekommande hinder som mattor, trösklar, hörn och stolar. Testet återspeglar vanlig användning.
Ett antal robotar ur olika prisspann och från olika tillverkare valdes ut för att kunna ge en fingervisning om vad de olika robotarna förväntas klara av i respektive kategori, och för att kunna göra en relativ jämförelse mellan dem.
Tack till Tretti.se för lån av produkterna.