Stor guide till Google Drive – så kommer du igång
Någonting har hänt. De senaste åren har många av oss tagit steget ut i molnet.Ja, bakom detta fluffiga begrep döljer sig något mer handfast, nämligen att lagra dokument på distans. I stället för att spara exempelvis en textfil på den egna hårddisken lagrar vi den på en dataserver hos företag som Microsoft, Apple eller Google.
Poängen är att vi kommer åt den här filen oavsett var vi befinner oss. Hemma, på jobbet, i skolan, på ett internetkafé i Barcelona… Ja, det enda som krävs är en internetuppkoppling.
En av de bästa molntjänsterna kommer från Google, och här tittar vi närmare på hur de funkar – och svarar på de vanligaste frågorna.
Heter det verkligen Google Drive?
Google har varit ganska struliga när det gäller namnet på sina tjänster. Deras molntjänst hette exempelvis Google Docs (Google Dokument) fram till 2012, och nu är det i stället namnet på ordbehandlingsdelen.
I dag är Google Drive namnet på den nätdisk som används av många olika Google-tjänster. Här lagras ordbehandlingsfiler från Google Dokument, kalkylblad från Google Kalkylark och presentationer från Google Presentationer – men också foton och säkerhetskopior från din Android-telefon. Google Drive används dessutom som ett övergripande namn för alla molntjänster.
Vilka är alternativen?
Googles värsta konkurrent Microsoft erbjuder också ett paket med molntjänster. Google Drive motsvaras här av Onedrive, medan Google Dokument, Kalkylark och Presentationer i Microsoft-världen heter Word, Excel och Powerpoint – precis som de vanliga datorprogrammen.Vilken man väljer är mest en smaksak – både Google Drive och Microsoft Onedrive fungerar utmärkt både på Windows, Android och Iphone/Ipad.
För Apple-användare finns ett motsvarande system som heter Icloud. Det funkar utmärkt för Iphone, Ipad och Mac-datorer, men är inte speciellt intressant för pc-användare.

Vilka är systemkraven?
För att använda Google Drive krävs bara att du är uppkopplad på internet, och tjänsten fungerar lika bra på Windows, Mac och Linux. Det enda som behövs är en webbläsare, och även om tjänsten funkar bäst i Google Chrome så går det även att använda exempelvis Microsoft Edge eller Firefox.Google Drive finns även som app för Android och Iphone/Ipad.
Vad kostar det?
För vanliga konsumenter är Google Drive gratis. Du får ett lagringsutrymme på 15 GB, vilket räcker till att lagra flera tusen bilder och ett nästan oändligt antal textdokument.Behöver du mer utrymme betalar du 19 kronor i månaden för 100 gigabyte och 99 kronor för 1 000 GB.
Hur mycket utrymme använder jag?
I vänstermenyn på Google Drive visas hur mycket data du använder och för en mer detaljerad samanställning är det bara att låta musen vila över siffrorna.

Vad är G Suite?
För företag finns ett mer omfattande paket som heter G Suite (tidigare Google Apps) och som minst 40 kronor per månad och användare. Läs mer om G Suite här.Varför är det gratis?
Google tjänar pengar på att sälja reklam, och deras styrka är att anpassa den till målgruppen. Ju mer Google vet om dig, desto mer tjänar de på sin reklam.Det här är förklaringen till att Google skänker bort tjänster som Drive. Allt du gör här används nämligen för att kartlägga dig, och om det här känns obehagligt eller inte är något du måste avgöra själv.
Är molnet säkert?
Många drar sig för att använda molnet av säkerhetsskäl och det är fullt befogat. De senaste årens e-postskandaler visar att ingenting på internet är fullständigt säker.För vanliga användare lär dock den största risken vara att lösenordet kommer på avvägar, och för att öka säkerheten kan du slå på något som kallas för Tvåstegsverifiering. Du måste då ha en engångskod, som levereras till mobilen, för att logga in. Du slår på funktionen genom att surfa till myaccount.google.com, logga in och välja Inloggning och säkerhet, Logga in på Google, Tvåstegsverifiering.

Vad är säkerhetskopior?
Google Drive används även för att säkerhetskopiera bokmärken, lösenord och liknande saker från din Androidmobil eller surfplatta. Du slår på funktionen genom att öppna enhetens inställningsmeny och välja Säkerhetskopiera och återställ. Under rubriken Google-konto ser du till att Säkerhetskopiera data är påslagen.När du öppnar Google Drive visas dina säkerhetskopior i menyn till vänster. Det enda du kan göra här är dock att radera dem.
Börja använda Google Drive
Börja använda Google Drive – i tre enkla steg
1. Surfa till drive.google.com. Om du har en Gmail-adress är det bara att logga in – annars klickar du på Skapa konto.2. Fyll i ditt namn och välj ett användarnamn, som också blir din Gmail-adress. Vill du inte ha en sådan kan du välja Jag föredrar att använda min nuvarande e-postadress.
3. Fyll i dina uppgifter, klicka på Nästa steg och följ instruktionerna. När du är klar kan du börja använda alla Drive-tjänster.
Så håller du koll på dina filer

Dator
Om du använder dator når du dina filer genom att surfa till drive.google.com. I mitten av fönstret hittar du dina mappar och filer (A) och du öppnar dem genom att dubbelklicka. Om du i stället klickar en gång visas ett verktygsfält (B) där du kan dela filen med andra, slänga den – eller använda menyknappen till höger för att exempelvis flytta filer eller ladda hem filen till hårddisken. Det går också att klicka och dra för att flytta ikonerna. Dessutom kan du högerklicka för att få fram fler alternativ.I menyn till vänster (C) väljer du vad som ska visas. Min enhet visar exempelvis alla enheter och Senaste visar filerna utifrån deras ålder.
Genom att klicka på Nytt (D) skapar du nya dokument eller tomma mappar. Härifrån kan du också välja Fil- eller Mappöverföring för att ladda upp material på Google Drive.
Du kan också dra filer mellan Utforskaren på din dator och det här webbläsarfönstret – precis som om det varit en mapp.
Mobil
Du kommer självklart också åt dina filer med mobilen och surfplattan. Det enda som krävs är appen Google Drive, som du laddar hem via Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad).Upplägget är detsamma som på webben. Skillnaden är dock att du måste klicka på menyknappen (E) för att få fram huvudmenyn och plus-ikonen (F) för att skapa dokument och mappar. Om du vill ladda upp en fil från din Android-enhet gör du det enklast via funktionen Dela som finns inbyggd i alla appar. I den lista som visas väljer du Spara på Google Drive.
Du kan använda Google Drive-appen för att granska dina dokument. För att redigera dem eller skapa nya måste du dock först ladda ned de fullständiga apparna Google Dokument, Google Kalkylark och Google Presentationer från Google Play eller App Store.
Synka Drive med Datorn
Smart program synkar datorn med Drive
Det enklaste sättet att använda Google Drive på datorn är att installera ett synkprogram. Det förvandlar molnet till en mapp – och sköter uppladdningen med automatik.Som du såg ovan är det enkelt att använda Google Drive i valfri webbläsaren eller via en mobilapp.
Det här fungerar förstås bra för tjänster som Google Dokument eller om du tar bilder med din Android-mobil.
Om du däremot är van att hantera filer på traditionellt sätt i datorn kan det vara lite knöligt att manuellt ladda upp och ned dem från Google Drive. Lyckligtvis finns det en lösning, nämligen att skaffa ett så kallat synkroniseringsprogram för datorn.
Programmet är gratis och det gör egentligen bara en sak: Att skapa en mapp som heter Google Drive på din hårddisk. Det här är en helt vanlig mapp, men allt du lägger här kopieras automatiskt till Googles servrar. På samma sätt sparas allt som ligger på Google Drive över till den här mappen. Det spelar ingen roll om det är musikfiler, digitala bilder eller textdokument – allt synkas.
Det som händer är alltså att filen i sin helhet ligger på din hårddisk, vilket gör att du inte är beroende av en bra internetuppkoppling.
Det kan förstås vara frestande att använda Google Drive som backup-program, men det är finns ett tydligt problem. Drive-mappen och datorn är varandras spegelbilder, så om du raderar en fil eller gör en olycklig redigering på datorn så påverkar det också din näthårddisk. Det kan därför vara klokt att även använda en annan backuplösning.
Något som däremot är smart är att Google Drive-programmet kan installeras på fler än en dator. Om du gör det skapar du ett slags privat nätverk som gör att du kommer åt alla filer från samtliga hopkopplade datorer.
En annan smart funktion är att du själv väljer vad som ska synkroniseras till vilken dator. Om du exempelvis har en stor samling med utrymmeskrävande digitalbilder och filmer behöver du inte hämta dem till alla anslutna datorer.
Gör så här
1. Surfa till www.google.com/drive/download och klicka på Ladda ned för PC. Klicka på Godkänn och installera.2. Spara filen på Skrivbordet och dubbelklicka för att starta installationen. Godkänn eventuella varningar och starta installationsprogrammet genom att klicka på Kom igång.
3. Logga in med din Gmail-adress och ditt lösenord och gå igenom guiden som förklarar hur programmet funkar.

4. I sista steget kan du välja Synkroniseringsalternativ. Gör du det får du bestämma vilka undermappar som ska synkroniseras – och du kan även göra andra avancerade inställningar.
5. När synkroniseringen är klar hittar du alla dina filer i mappen Google Drive, som dyker upp i Utforskaren. Du kan också öppna den genom att dubbelklicka på den Google Drive-ikon som dyker upp bredvid klockan längst ned till höger. Om den inte syns kan du klicka på pilen som gör att alla ikoner visas.

6. Vill du ändra inställningar är det bara att högerklicka på Google Drive-ikonen. Välj menyknappen uppe till höger så kan du pausa synkroniseringen, stänga av den helt eller välja Inställningar för att ändra mer.
Kör Google Drive offline
Kör Google Drive i offlineläge
Brukar du vara på resande fot med dålig tillgång till internet? Inga problem! Google Drive har ett bra offlineläge.Grundtanken bakom Google Drive är att du hela tiden ska vara uppkopplad. Till skillnad från traditionella pc-program sparas allt du gör hela tiden automatiskt på Googles servrar, så du riskerar aldrig att bli av med någon information.
För att det här ska fungera krävs en internetuppkoppling, men problemet är att vi inte alltid har tillgång till internet. Om du exempelvis är på resande fot är uppkoppling inte alltid en självklarhet.
Lyckligtvis finns det ett offline-läge i Google Drive. Med det påslaget sparas allt du gör även lokalt, och om du tappar internetuppkoppling kommer du ändå åt den senaste versionen. Du kan fortsätta jobba, och när du åter blir uppkopplad synkroniseras dina ändringar. Skulle det bli någon konflikt mellan olika versioner sparas båda, och du får välja vilken du vill spara.

Gör så här i Android/IOS
För att göra ett dokument tillgängligt offline öppnar du appen och letar upp filen. Klicka på menyknappen med tre punkter så öppnas en meny. Här väljer du att slå på funktionen Tillgängligt offline och du kan förstås närsomhelst slå av den. För att se vilka filer du har lagrat i offline-läget klickar du på menyknappen högst upp till vänster och väljer Offline.
För att kunna köra Google Drive i offlineläge krävs att du använder Googles egen webbläsare Chrome. I den surfar du till drive.google.com och klickar på inställningsknappen uppe till höger. Välj Inställningar, Allmänt och leta upp Offline. Slå på funktionen med kryssrutan.