Du sitter på ett kafé och uppdaterar Facebook när du hör något som prasslar i buskarna. Plötsligt kommer en man fram och pekar på din bärbara dator. “Har du registrerat dig och betalat din licens?” frågar han barskt.
Radiotjänst började inte krypa i buskarna på direkten, men nu har Radiotjänst i Kiruna börjat fråga dem som inte betalar tv-avgift om de har dator eller surfplatta.
Det fanns en slags logik i den gamla tv-licensen. Den klassiska tv-mottagaren var inte gjord för något annat än tv, och det var begripligt att avgiften kopplades till apparaten.
När du förfärat svarar nej hotar han med vad som väntar dig. Om du inte omedelbart skriver in dig i ett register och börjar betala över 2 000 kronor per år och blir det polisanmälan och böter.
Nej. Det är inte någon avlägsen diktatur som har beslutat att alla datorinnehavare ska registreras. Det är verklighet i Sverige sedan den 1 februari. Då började Sveriges Television sända tv live på internet – och eftersom datorn och surfplattan därmed räknas som tv-mottagare måste alla ägare betala tv-licens.
Vissa hävdar att det egentligen har varit så ända sedan SVT tog steget ut på webben, men det som då var en gråzon är nu glasklart: Alla som äger en dator eller surfplatta måste också betala tv-licens.
Själv tycker jag att det är vansinnigt. Galet. Föråldrat.
Det fanns en slags logik i den gamla tv-licensen. Den klassiska tv-mottagaren var inte gjord för något annat än tv, och det var begripligt att avgiften kopplades till apparaten.
En dator är däremot något helt annat. Datorn använder vi för mejl och Facebook. För e-deklaration och digitalbilder. För musik och ordbehandling. Ja, många har faktiskt så dåliga internetuppkopplingar att de inte kan titta på tv. Att de ändå måste betala är orimligt.
Det finns ingen laglig möjlighet att gå runt de nya reglerna. Internetoperatören Bahnhof har visserligen infört en ”public service-spärr” som gör att deras användare kan plocka bort möjligheten att titta och lyssna på SVT och SR, men Radiotjänst förklarar att det här inte hjälper. Även den som inte har tillgång till public service-kanalerna ska betala. Punkt.
Visst är det väldigt få som väljer att inte titta på tv. Redan i dag betalar nio av tio sin tv-licens, och den nya situationen lär inte påverka speciellt många. Men frågan är principiellt viktig och jag tycker att det är dags för en ny diskussion om tv-licensens framtid. Det fanns ett förslag om att skrota licensen, men regeringen fegade ur och placerade det i långbänk.
Det naturliga vore att ta in avgiften via skattsedeln – av alla medborgare. Public service är nämligen inte bara en angelägenhet för SVT- och SR-publiken. Public service är viktig för demokratin. Att vi ha medier som står fria från både politiker och näringsliv stärker demokratin, och det är gynnar alla.
På samma sätt som vi gemensamt betalar för presstöd, domstolar, bibliotek och utbildning tycker jag att alla ska betala för att vi har public service.
Jag har så svårt att se hur Sveriges Radios och Sveriges Televisions oberoende garanteras av att pengarna kommer in via separata inbetalningskort. Oberoendet måste istället skyddas i stenhårda regler som hindrar politikerna från att lägga sig i programmens innehåll.
Att trycka in den nya tekniken i gamla regler är galenskap. Lika galet som att införa statliga datorpejlare.
Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt